Mit o Visti

poruka: 87
|
čitano: 12.019
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
RE: Mit o Visti
torrente kaže...

sto je to toliko nastrano ,ako netko koristi vistu sp2 na racunalu i smatra je dobrim os-om?

Kako si ti do ovoga dosao? I uostalom tko je to rekao?

btw. Vista driver = 7 driver

Who the fuck is General Failure? And why is he reading my harddisk?
15 godina
neaktivan
Ivan(4) kaže...

Ko se ne slaže ima pravo na to, ali bih voleo da mi pokaže bilo koju značajnu funkcionalnu razliku između Viste i 7, ne računajući nešto dorađeniji GUI i po defaultu malo manje "revnosni" (ali i manje sigurno podešen) UAC.

Evo iz glave npr. VPN Connection koji radi preko SSTP-a out-of-box, bolja podrška za ergilu SmardCard uređaja i cert auth, bolja Recovery konzola, dorađeniji driver model (čak sam X drivera za XP uspjeo natjerati da rade na 7-ici, što na Visti nikako nije htjelo proći), WinXP mode (ne toliko zbog same VM, nego zbog mogućnosti prezentacije aplikacija kroz pojedinačne prozore gdje VM ostaje skrivena korisniku), podrška za URL QoS, većina standby servisa podešena na Manual mod out-of-box (manje posla kasnije), VM Full BU preko Quick Snapshot BU-a (u kombinaciji s DPM BU serverom) itd. itd. ... Sve su to stvari koje će svaki sys (a i network admini) itekako znati cijeniti.

A ta usporedba Vista / Win7 na frontend layeru nema nikakvog smisla jer obični korisnici neće primjetiti preveliku razliku (jer neće moći profitirati od naprednih backend mogućnosti). U ovom slučaju se prave stvari događaju "ispod haube" i za bilo koju ozbiljniju poslovnu primjenu (sa pravom backend infrastrukturom) Win7 je puno bolji izbor od Viste. Ali to ionako nije pitanje ove teme - pitanje je "je li Vista dovoljno dobra"? Pa svakako je. Ali Win7 je bolji. I tu je jednostavno riječ o evoluciji. Simple as that.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat. // Sve se hoće kad se može. ;)
17 godina
syncmaster245b kaže...

Evo recimo ovdje imas 18 stvari koje 7ica moze izvesti za razliku od Viste.

Onaj "Shake 'em away"  je zakon, pojma nisam imao za to... {#}

Think locally, act globally...
17 godina
syncmaster245b kaže...

Generaliziras na grozan i posve neargumentiran nacin.

Kada u anketi na uzorku od ~1000 IT profesionalaca, njih 90%  izjavi da nece prelaziti na Vistu, onda je posve jasno da tu nesto nije u redu. Mozes li za tu grupu ljudi reci da su laici po pitanju OS-a?

Zasto je Vista losa? Evo ti 86 razloga (iako u naslovu pise 100).

Evo recimo ovdje imas 18 stvari koje 7ica moze izvesti za razliku od Viste.

Sve ovo moze doznati bilo tko, samo treba izvuci glavu iz pijeska i izgubiti 5 minuta na guglanje.

Prvi članak: Uopšte nije tačno da je 90% ispitanika reklo da neće prelaziti na Vistu, nego "više od polovine" (90% "had concerns"); drugo, članak je star preko 3 godine, među sada aktuelnim hardwareom i softwareom je mnogo manje onih koji imaju problema sa Vistom (a to i nije pitanje kvaliteta OS-a, nego podrške proizvođača hardwarea i softwarea, iako nesumnjivo pogađa korisnike); treće ovde pre svega pričamo o kućnoj primeni, a oni o prelasku na nivou kompanija, što je potpuno druga stvar jer se ne radi samo o tome koji OS uzeti na novom računaru, nego i šta raditi sa onim starim, šta raditi sa legacy hardwareom i softwareom (što je opet povezano sa one tri godine koje su prošle od objavljivanja članka), za koliko će se ta žamašna investicija finansijski isplatiti itd.

Drugi članak: samo ću citirati ovo "Aero – looks worse than Beryl from 1999", dakle totalna glupost.

Treći članak: prve 4 stavke se odnose na GUI, a lepo sam rekao "osim nešto dorađenijeg GUI-ja" (i oslabljenog UAC-a); što se daljih stavki tiče, koristi li iko "cool" mogućnosti "skoro potpunog" uklanjanja notification dela ili Problem Steps Recorder i kome je značajno rad na kompjuteru promenio novi i poboljšani Magnifier Tool?

Nekome je glava u pesku, a nekome...

15 godina
neaktivan
torrente kaže...

e pa sto sa stevanom balmericem i onim clankom?

kakve to veze ima sa kikirikijem?

sto je to toliko nastrano ,ako netko koristi vistu sp2 na racunalu i smatra je dobrim os-om?

sto je to toliko fensi na sedmici u kojoj ja maloprije moram subtitleworkshop stavljat u kompatibiliti mod da bi podesio titlove...

jedan od 100 u nizu alata na koje su ljudi navikli ili su presli na subtitleedit.

hoces mi ti pistati u leadteck i zamoliti ih da mi napisu driver za sedmicu od tv kartice?

najbolje da kupim novu tv karticu :)

stevan balmerovic ce sada izjaviti da je windows phone 6 neispoliran mobilni os...jeli tu nesto cudno..nije :))

jer ti je zadnjih mjesec dana puna glava phone sedmice.

S ovim  se u potpunosti slažem, neki programi rade na Visti, a 7 je zakinuta.

Mislim da si fulo, to je Windows Mobile, a posljednja verzija je bila WM 6.5

http://www.speedtest.net/result/917164172.png
17 godina
neaktivan
Mit o Visti

Meni ide na živce da prilikom svakog pokretanja nekog manje poznatog programa (recimo TheGodfatherMp3) stalno iskače UAC.

To po meni nije problem MS-a nego programera. Jednostavno nisu naviknuli da se postavke programa više ne stavlja u Program Files nego u User AppData. Čisto zato što je MS-u došlo iz gu*ice u glavu da se takve stvari ne stavljaku u zaštićene foldere.

Cake or Death?

0 0 hvala 0
16 godina
Ivan(4) kaže...

Treći članak: prve 4 stavke se odnose na GUI, a lepo sam rekao "osim nešto dorađenijeg GUI-ja" (i oslabljenog UAC-a); što se daljih stavki tiče, koristi li iko "cool" mogućnosti "skoro potpunog" uklanjanja notification dela ili Problem Steps Recorder i kome je značajno rad na kompjuteru promenio novi i poboljšani Magnifier Tool?

Nekome je glava u pesku, a nekome...

A prednosti Viste nad XP-om za kucne korisnike, osim nesto doradjenijeg GUI-ja, bi bile....?

A onih ostalih 14 stavki?Ili se to jednostavno ignorira.

Lupetas i krivudas. Niti u jednom momentu u cijeloj ovoj raspravi nije striktno receno da se prica o kucnim korisnicima, ali taj argument si sada povukao iz guzice. Btw imas li stogod Vladi replicirati, ili ostajemo pri onome da to nije bitno za kucne korisnike?

15 godina
protjeran
Mit o Visti

čemu ova tema? bio xp, došla vista, nije bila govno, ali nije bila ni savršena, došla sedmica, u svemu bolja od viste, zašto raspravljati o nečemu za što postoji apsolutno bolja alternativa? I sami ste rekli: "7 je ispolirana Vista", znači bolja.

http://www.youtube.com/watch?v=mNK6h1dfy2o
Moj PC  
5 0 hvala 0
17 godina
syncmaster245b kaže...

A prednosti Viste nad XP-om za kucne korisnike, osim nesto doradjenijeg GUI-ja, bi bile....?

Kao kucni korisnik primjetio sam ogroman napredak kod prelaska sa XP-a na Vistu.

Evo par stvari iz sjecanja:

- gotovo potpuno automatska instalacija, 95% drivera se instalirala sama sa updejtom, bez potrebe da se ide na stranice proizvodjaca

- snimanje CD-a/DVD-a bez potrebe za Nero-om i slicnim bloatwareom...

- ugradjen Media Centar (gledam tv na wmc-u)

- puno manje reinstalacija (zapravo jedina reinstalacija je bila instalcija win7), bilo zbog virusa/malware-a, bilo zbog gresaka u deinstalaciji

- puno ljepsi i funkcionalniji GUI (npr. cmd prompt u start meniju, mogucnost pisanja adrese u exploreru, itd...)

- out of box podrska za divx i mnoge druge "legalne" formate

Kod prelaska sa Viste na Win7:

- snimanje image-a (na visti mi je trebao imgburn)

- jos vise podrzanih codeca (H264, AC3 i tako jos neki codeci nisu bili podrzani na Visti koliko se sjecam, trenutno na Win7 nemam nikakav dodatni codec instaliran)

- nesto bolji Media Centar

@trackmanijak

Pa bas je stvar u tome sto mnogi tvrde da je bila govno, a vecina takvih je nikad nije imala instaliranu vise od jednog dana, pa je eto, sad moramo branit... {#} 

A kao biznis korisnik, najradije bi i Vistu i Win7 (barem onu x64 verziju) u smece jer mi ne radi pola programa kako treba koje koristim u poslovne svrhe... {#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.11.2010 22:38 (SupremeCommander).
17 godina
Mit o Visti

@Sync Ako nisi primetio, nabrojao sam nekoliko od preostalih 14 stavki (skoro potpuno uklanjanje "notification area", poboljšani magnifier, Problem Steps Recorder... ne bih svaki pojedinačno nabrajao (i ponovuiću pitanje, koristi li neko ovde to?!)). Ili nisi pročitao pažljivo moj post, ili nisi pročitao ni članak koji si linkovao kao merodavan.

Ovde su ljudi mahom iznosili lična iskustva sebe kao kućnih korisnika. Pri tom, ako je taj deo mog posta problematičan, šta bi sa svime ostalim, npr time da si slagao (ili loše pročitao) da 90% IT profesionalaca nije htelo vistu u svojoj kompaniji, a radilo se o nešto preko pola? Pri tom, ponoviću za one sa problemima pri učenju, kada kompanija razmatra prelazak na novi os, nije dovoljno samo da bude nešto bolji od starog. Da li je dovoljno bolji da u dogledno vreme isplati investiciju? Da li će da radi sa legacy sistemima koje kompanija poseduje? Da li je dovoljno testiran da na njega prebace svoj posao? Kompanije su izrazito oprezne i kod primena zakrpa i updateova, a kamo li prelaska na novu generaciju OS-a.

Promene u odnosu na XP, a da nije GUI? UAC, DX10, updateovanje drivera bez restartovanja, bolje upravljanje memorijom i raspoređivanje poslova (tj rad sa višejezgarnim procesorima), ReadyBoost, bolja podrška za SSD-ove...

A Vladi svaka čast, zna znanje, nisam koristio napredne mrežne mogućnosti tipa QoS (to je ipak više za ozbiljne organizacije i njihove administratore) pa za ta poboljšanja nisam znao.

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.11.2010 22:41 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Mit o Visti
Koristim Vistu od prvoga tjedna prodaje, u pocetku nije valjala pola posto, cesto se rusila, driveri itd. Nakon mjesec dana sam stVavio nazad Xp koji i dan danas radi bez greske na sekundarnim konfama.

Prije 2 godine kada sam kupovao novu masinu rekao sam what a hell i kupio Vistu jos jednom, tada je bio SP1 vani, i osim dugog Bootanja nemam niti jednu zamjerku na nju, radi savrseno vec dvije godine bez reinstalacije i neplaniram ju mjenjati god radi dobro, osim brzeg bootanja i onih pinova na taskbaru nisam vidio nikakve tehnoloske pomake na povrsini na W7.
I i7 960D0 I HD5970 I 12Gb Kingmax I EX-58 UD-5 I Xilence1200W I 2Tb Hitachi I Antec 1200 I
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Mit o Visti

Meni preglednik slika na 7 nema opcije poput crop, i edita slika on-the-go

Do the inposible, see the invisible ROW ROW FIGHT THE POWER
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Ivan(4) kaže...

Promene u odnosu na XP, a da nije GUI? UAC, DX10, updateovanje drivera bez restartovanja, bolje upravljanje memorijom i raspoređivanje poslova (tj rad sa višejezgarnim procesorima), ReadyBoost, bolja podrška za SSD-ove...

Vistin UAC navodis kao prednost?

DX10? Koliko si tocno naslova odigrao u DX10?

updateovanje drivera bez restartovanja, bolje upravljanje memorijom i raspoređivanje poslova (tj rad sa višejezgarnim procesorima), ReadyBoost, bolja podrška za SSD-ove...

Nema sto, sve sto kucni korisnici svakodnevno minimalno 10 puta koriste.

Vista se prilikom svog izlaska za prosjecnog kucnog korisnika pokazala kao potpuni promasaj. Za dovesti je u koliko toliko pristojno stanje je bilo potrebno minimalno 1-2 sata tvikanja. Usporedi to sa novim autom kojeg iz salona natovaris na slep sluzbu i vozis u servis kako bi se auto podesio da radi kako se ocekuje od njega.  

Stvari su se ispravile sa izlaskom SP2, a tada je vec bilo kasno jer je 7ica bila vec vani (RTM ako se ne varam).

A ako cemo bas u detalje, Vistu koju smo na kraju dobili bila je bez glavnih i pompozno najavljivanih novih "ficra", tako da nakraju da je sve i radilo kako spada i dalje bi bila polovican proizvod od onog sto je bilo receno.

Evo i wiki link sa kritikama Viste

17 godina
neaktivan
Katana kaže...

Meni preglednik slika na 7 nema opcije poput crop, i edita slika on-the-go

Neke stvari su izbačene i sad se nalaze u paketu Windows Live Essentials

Cake or Death?
17 godina
syncmaster245b kaže...

Ajde nam ti malo opisi svoja iskustva sa Vistom, umjesto sto dajes te gluposti sa wikipedije...

16 godina
Mit o Visti

To kao da raspravljamo koji je VW Golf bolji (nisam ljubitelj Golfa ali neka posluži kao primjer). Dobar je svaki ako ga se održava. Normalno da je Golf 6 najbolji jer je najnoviji i ima više tehnike od prethodnika. Uvijek će biti i onih "a nema boljeg od Golfa 1, malo se trgao a išao je dobro...". Novi OS, novo vrijeme, nove mogućnosti. I učenje na greškama prethodnika.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Micek kaže...

Novi OS, novo vrijeme, nove mogućnosti. I učenje na greškama prethodnika.

Dakle i ti se slazes da je Vista bolja od XP-a? {#}

17 godina
neaktivan
// ovako, moram reći svoje mišljenje, na ovu temu, upravo zato što osobno koristim već duže vremena OS Microsoft Vista Home Premium 32bit, naknado sam instalirao kako su izlazili SP1 i SP2, uglavnom, JA sam osobno jako zadovoljan s tim operativnim sustavom, izuzetno je stabilan, radi brzo na mojoj konfiguraciji, i jednostavno nevidim razloga da formatiram disk i stavljam neki drugi OS, jer Vista radi i radi i radi i radi... i nikada nikakvih problema.
"U bezptičju i krava zvuči kao slavuj"
16 godina
SupremeCommander kaže...
syncmaster245b kaže...

Ajde nam ti malo opisi svoja iskustva sa Vistom, umjesto sto dajes te gluposti sa wikipedije...

Neda mi se.

15 godina
Mit o Visti

uhh muka mi je od onih koji seru po visti...takoder sam koristio vistu od kad je izasla pa do sp2 i nikad nikakvih problema...je na pocetku bilo trzanja malo radi drivera , al se rjesilo to ... dajte bar isprobajte vistu sp2 na 3-4 dana pa ak vam i dalje bude po vasem radila probleme napisite tu koji su ... vecina je cula od drugih da je vista sranje i misle da su pokupili svu pamet svjeta kad je to u pitanju ... ak imate muda stavite vistu na vas stroj na tjedan dana il vise i pratite kak se ponasa u radu...sve u svemu po meni je vista stabilniji os od bilo kojeg windows-a do sad

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
// ja bih još dodao da Vista nije za stare kante, znači, poželjno je da imate procesor 2GHz ili jače, minimalno 2GB rama, i grafička DX9 sa min. 256MB. Sve ispod toga može značiti sporiji rad i nelagode u radu s vistom, ali ako imate stroj u tom rangu ili jači, sigurno ćete biti zadovoljni sa vistom.
"U bezptičju i krava zvuči kao slavuj"
16 godina
Nocio kaže...

uhh muka mi je od onih koji seru po visti...takoder sam koristio vistu od kad je izasla pa do sp2 i nikad nikakvih problema...je na pocetku bilo trzanja malo radi drivera , al se rjesilo to ... dajte bar isprobajte vistu sp2 na 3-4 dana pa ak vam i dalje bude po vasem radila probleme napisite tu koji su ... vecina je cula od drugih da je vista sranje i misle da su pokupili svu pamet svjeta kad je to u pitanju ... ak imate muda stavite vistu na vas stroj na tjedan dana il vise i pratite kak se ponasa u radu...sve u svemu po meni je vista stabilniji os od bilo kojeg windows-a do sad

Pa nitko ne sere po Visti SP2, nego se svi prigovori uglavnom odnose na inicijalno izdanje Viste.

jabuka555 kaže...
// ja bih još dodao da Vista nije za stare kante, znači, poželjno je da imate procesor 2GHz ili jače, minimalno 2GB rama, i grafička DX9 sa min. 256MB. Sve ispod toga može značiti sporiji rad i nelagode u radu s vistom, ali ako imate stroj u tom rangu ili jači, sigurno ćete biti zadovoljni sa vistom.

To je istina, s tim da "ugodan rad" je prilicno fleksibilan pojam ovisno vrsti posla. No sa druge strane ako govorimo o uredskom okruzenju (word, mail, net), 7ica radi sasvim ok i sa 1GB rama.

16 godina
neaktivan
Mit o Visti

Ono sto bih ja imao rec na ovu temu je :Vista je elegantnijai  upotrebljivija od XP-a. Koristio sam u par navrata Vistu ali sam se vratio originalnom XP-u. Moja jedina zamjerka Visti je ta što je sa vremenom postajala usporenija dosta. Zna li ko odg. Zbog čega je to tako?

P.S. Ovih dana planiram instalirati Vistu nanovo, ali legalnu verziju. Dobio uz komp :) Sada guram na XP-u, kao downgare verzija Viste... ne znam ni sam što... možda jer moram nositi komp u HG spot da mi oni instaliraju OS, jer ne dobih DVD...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Mit o Visti

Nije vista ni bila najveći problem već svi drugi koji su debelo ili kasnili sa driverima ili su ih napisali ko zadnji idioti. a vistu sam koristio od kad je izašla dok nije 7-ca došla i radila je ok. ali 7-ica je zakon. jedina mi još želja isprobat osx

www.odrzavanje.com

0 0 hvala 0
16 godina

krešo kaže...

Ono sto bih ja imao rec na ovu temu je :Vista je elegantnijai  upotrebljivija od XP-a. Koristio sam u par navrata Vistu ali sam se vratio originalnom XP-u. Moja jedina zamjerka Visti je ta što je sa vremenom postajala usporenija dosta. Zna li ko odg. Zbog čega je to tako?

P.S. Ovih dana planiram instalirati Vistu nanovo, ali legalnu verziju. Dobio uz komp :) Sada guram na XP-u, kao downgare verzija Viste... ne znam ni sam što... možda jer moram nositi komp u HG spot da mi oni instaliraju OS, jer ne dobih DVD...

Zbog čega bi moral nosit u HG Spot? Ako imaš svoj original ključ ,dovoljno je na netu naći Untouched verziju ,znači original izdanje ,instalirati i aktivirati sa svojim ključem.

Ako i nisi dosad instalirao Vistu ,sama instalacija nebi trebala biti problem jer je milion puta jednostavnija od instalacije XP-a!

Naravno ,ako je PC pod garancijom ,svakako odnesi ,nek zarade plaću!! {#}

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.11.2010 0:45 (kizo2703).
16 godina
Mit o Visti

Vistu koristih dobre 3 godine i nemam zamjerki na taj OS.

Istina jest da je postala nešto sasvim drugo kad su izašli SP-i

u odnosu na "golu" verziju...no,kao da je i XP bio to što jest bez SP-a?

Također,istina je i to nitko ne osporava da je gladna hardware-a,

a...najviše pljuvanja po Visti sam čuo baš od ekipe koja je u to vrijeme

imala slabe strojeve koji nisu imali snage se pohrvati s Vistom.

Baš sam se uželio "dobre stare" Viste i prvi puta kad ću raditi reinstall OS-a,

instalirat ću Vistu Ultimate x64 koju sam dobio od frenda koji je expressno

požurio na 7-cu bez da ju je uopće instalirao i pružio joj šansu...

(bedak,al' hvala mu:))

bubamara...hehehehehe:)))
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

EEEE, "UNTOUCHED" u tom grmu leži zec {#} Našao sam ti ja neku verziju (više njih), ali mislim da je bila prepuna trojanaca i virusa, štekala je ko luda. Znaš li ti koju lokaciju za skidanje netaknute?  Mora biti sa SP1. Imam ključ naravno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.11.2010 1:44 (krešo).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice