Instalacija Windows XP na laptop (PROBLEM)

poruka: 18
|
čitano: 16.437
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
instalacija Windows XP na laptop (PROBLEM)

Kupio sam novi laptop ACER E725... Na njemu je bio instaliran Linpus Linux... I ja odlučio instalirati Windows XP gore... Postavim u biosu da boot-a s cd-a... I kad dođe do SLIKA1 koraka  u trenutku kad bi se morao pojaviti SLIKA2 korak:  izbaci mi plavi ekran smrti i piše SLIKA3 :

Pošto mi nije htjelo instalirati XP instalirao sam Windows 7... u onom koraku gdje se odabire particija (u instalaciji windowsa 7) imao sam 3 particije (prva je bila sistemska od oko 150 gb i na nju nisam mogao ni formatirati ni instalirati, druga je bila isto od 150 gb i na nju sam instalirao widnows 7 i neka 3. od 8 MB)

windows 7 radi sve super ali ja hoću XP gore jer mi je bolji za školu... pa ako imate kakav prijedlog što da učinim... windows instalacijiski CD je sigurno u redu jer sam isprobao s 3 različita i uvijek mi javlja isto... a i s tim cd-ima sam vveć instalirao XP-e na komp i sve radilo super...

nakon instalacije windows 7 pokušao sam opet XP ali isto javlja onaj plavi ekran u onom koraku...

unaprjed hvala na bilokakvom prijedlogu...

SLIKA1  SLIKA2  SLIKA3

Hunted
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.11.2009 10:49 (Hunted).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Uđi u BIOS i disablaj native SATA. Ili prebaci u IDE.

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...

3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

A da probaš kad si u os-u windows 7 formatirat tu particiju koju ti je odbijalo prilikom instalacije,pa malo proguglaj za neki program sa kojim se formatiraju particije ( npr. Paragon Hard Disk Manager)ako ti sa windowsima neće.

Edit: @smooth, čisto informativno, šta bi značio taj native SATA?

Oglas: kvalitetno i uvjerljivo lažem na sudu.
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.11.2009 11:01 (dwezzel).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Instalacija Windows XP na laptop (PROBLEM)
Smooth Operator kaže...

Uđi u BIOS i disablaj native SATA. Ili prebaci u IDE.

pokušat ću... trenutno nemam kraj sebe laptop al imat ću za kojih 2-3 sata pa ću onda pokušat... jedan frend mi rekao da stavim u biosu na default sve pa onda probam... U BIOS-u imam (slika ) ovakav izbornik... nadam se da ima tu opciju što kažeš...

ps. nadam se da ću moći disablati to što kažeš jer neznam gdje bi to bilo i gdje da prebacim u IDE...

@dwezzel
te 2 particije sam imao na odabir tijekom instalacije windows 7 ali sad u windowsima imam samo jednu (C:)

bios na lapu bios na lapu
Hunted
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.11.2009 11:09 (Hunted).
16 godina
neaktivan

Ukoliko nema na instalacijskom CD drivera za SATA, onda WIndowsi ne bi mogli se instalirati. No neki BIOSi daju prebaciti SATA u IDE mode hard disk.

Ukoliko nemaš tu opciju u BIOSu, trebaš skinuti drivere za SATA HD, onda ih prebaciti na USB floppy i prilikom loadiranja instalacije pritiskati F6.

Ukoliko nemaš USB floppy, driver se može slipstremati na instalacijski CD koristeći program nlite.

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...

2 0 hvala 2
17 godina
neaktivan
dwezzel kaže...

A da probaš kad si u os-u windows 7 formatirat tu particiju koju ti je odbijalo prilikom instalacije,pa malo proguglaj za neki program sa kojim se formatiraju particije ( npr. Paragon Hard Disk Manager)ako ti sa windowsima neće.

Edit: @smooth, čisto informativno, šta bi značio taj native SATA?

Dakle, ta mala particija je Linux particija; ona se pri instalaciji obriše, kao uostalom i ostale particije ;) i sam si biraš koju veličinu i koji broj particija ti treba. Ne treba ti nikakav dodatni softver.

a native SATA:

XP nema u svojoj instalaciji drivere za SATA HDD.. pa ih se mora na drugi način 'doturiti' tj. pritiskom na F6 preko floppy diskete. E sad, na laptopima nema diskete odavno. Pomoć je USB floppy (kojem isto treba podesutu driver u staviti na istu disketu jer inače kad instalacija bude povlačila SATA driver neće prepoznavati floppy).

Zato su neki proizvođači ostavili mogućnost da se u BIOS-u umjesto AHCI (tj. SATA) odabere IDE mod i onda instalacija prođe uredno.

Never interrupt your enemy when he is making a mistake. Napoleon Bonparte
17 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...

Ukoliko nema na instalacijskom CD drivera za SATA, onda WIndowsi ne bi mogli se instalirati. No neki BIOSi daju prebaciti SATA u IDE mode hard disk.

Ukoliko nemaš tu opciju u BIOSu, trebaš skinuti drivere za SATA HD, onda ih prebaciti na USB floppy i prilikom loadiranja instalacije pritiskati F6.

Ukoliko nemaš USB floppy, driver se može slipstremati na instalacijski CD koristeći program nlite.

Potpisujem i thumb up ;)

Never interrupt your enemy when he is making a mistake. Napoleon Bonparte
16 godina
protjeran

Probaj staviti na quick format, tak sam ja sebi riješil.

0 2 hvala 0
16 godina
neaktivan
netko,netkovic kaže...

Probaj staviti na quick format, tak sam ja sebi riješil.

Nemože on doći do tog dijela, instalacija se prekine prije.

16 godina
protjeran

e, onda nezz.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

...kao što ti je napisano...u BIOS-u pod ADVANCED mora postojati promjena sa SATA u IDE mod...ili promjena

SATA operation moda sa En hanced u Compatible...

kod mene to ide ovim redom...> IDE configuration-Enter-SATA Operation Mode-Enter-Compatible ili Enhanced...

za XP moram odabrati Compatible...ali ovisi o tome kakav BIOS imaš...

btw odlično je da se na ovome forumu greške, u ovom slučaju gramatičke, mogu ispravljati nakon toliko vremena...{#}

...kaos...
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.12.2011 9:25 (Jurra).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Tema najbliža onome što mene zanima:

prilikom instalacije win XP na laptop, treba li prvo formatirati kompletan hard pa raditi particije, ili prvo particionirati na C: i D:, pa onda formatirati?

Pitanje postavljam jer mi nudi formatiranje tek kad stisnem enter za pokretanje instalacije.

Kad sve ostalo propadne, pročitajte upute.

0 0 hvala 0
16 godina

@Marko_244, opcija za brisanje/kreiranje particija se uopće ne nudi, tj. moraš odabrati brisanje (gledaj dolje statusnu traku, D, L..), nakon tog kreiraš nove particije, jednu ili više. Formatiranje dolazi nakon kreiranja particija. Ako instaliraš na prvu particiju, windowsi neće formatirati ostale (diskove) pa ćeš to morati napraviti po završetku instalacije. Ugodnije je imati liveCD s kojim to možeš pripremiti.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

Ugodnije je imati liveCD s kojim to možeš pripremiti.

Nisam još radio sa liveCD-om. O čemu je riječ?

16 godina

liveCD, opće prihvaćen naziv za... :)) -postoji miniPE-XT (UBCD, Hirens, Diamond..) ili ubuntu, preporuka za ovaj drugi jer je čist. Digneš OS s CDa i napraviš sve potrebno klikajući mišem, usput ako treba skineš drivere itd... u exstremnom slučaju ostaneš na tom CDu kao novi linux freak. ;-)

btw. ovi liveCDi dolaze s dosta alata npr mem-test tak da ih treba imati.

15 godina

To se i meni događalo pri instalaciji windows xp na laptopu. Nabavi drugi instalacijski cd sa windowsima i biti će sve OK.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da se samo još nadovežem na moj prijašnji upit: kad hoću formatirati drugu particiju, što onda? Idem ponovno sa instalacijskim cd-om, ili kako?

0 0 hvala 0
16 godina
Marko_244 kaže...

Da se samo još nadovežem na moj prijašnji upit: kad hoću formatirati drugu particiju, što onda? Idem ponovno sa instalacijskim cd-om, ili kako?

kod XPa je to ograničeno izborom, ako odabereš prvu particiju za instalaciju, nakon formatiranja install krene i ne nudi daljnje formatiranje (to se onda radi u windowsima, disk manager..), ako odabereš drugu particiju, instal mora formatirati prvu (boot) i normalno ponudi odabranu (samo nju) dok ostale opet preskaće.... -kasnije to dovodi do neurednog slovnog rasporeda, jer optical (CD) dobije prvo slobodno slovo. (-ja preferiram s liveCDa.)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice