vidim da pise x86 i x64?
zar nije 32 i 64 verzije?
noobosko pitanje ali sto ces kada se nerazumijem u ovo
X86 = 32bit verzija
X64 = 64bit verzija
vidim da pise x86 i x64?
zar nije 32 i 64 verzije?
noobosko pitanje ali sto ces kada se nerazumijem u ovo
X86 = 32bit verzija
X64 = 64bit verzija
skinio sam windows ultimate i sada ga trebam sprziti?
Izaberem na najmanju brzinu i sada jel ga treba sprziti kao Image File ili ?
Da treba ga sprziti kao iso. Uzmi ovaj alat Free ISO Burner i sprzi sa njim Windows 7. Taj alat je puno jednostavniji i sto je još bolje portable je.
Pozdrav.
Da ne otvaram novu temu, imam nekoliko pitanja.
1. Imam laptop Acer emachines E725 , na njemu imam Windows 7 Ultimate (32 bit).
trenutno mi hdd iznosi 182 GB ( slika_1. ). kako mogu vratiti na "tvorničkih" 250 GB, te kad oduzmem instalaciju Windowsa cca 20 gb, trebalo bi ostat 230, 220 GB ( govorim o čistoj instalaciji Windowsa bez ostalih programa. ) Jer mi se čini da ovih sad 182 GB ( doduše imam instalirane drivere i programe koji mi trebaju ) nije uredu, koji je postupak "formatiranja" diska na "tvorničkih" 250 GB ?
2. vidio sam na službenoj emachines stranici da imaju neke nove verzije BIOSA, pa me zanima što postignem ako "postavim" noviju verziju, dal se koje poboljšanje vidi u radu samoga uređaja ?
Trenutno imam BIOS koji sam dobio kad sam kupio računalo.
.. editor je čudo ITa.
Gale92 kaže...
..
-1)
- prvo moraš razlikovati oznake-standarde (metric SI sustav) i MSovski-PCjevski s bazom 2-na-ntu.. HDD 250GB je zapravo 230GiB, tako da nikad nećeš dobiti više od tog.
- ako je došao s predinstaliranim OSom tad ima skrivenu recovery particiju, ne diraj... zapravo samo razmisli što želiš, dalje je tvoja odluka.
- sve možeš is disk managera, tamo pogledaj particije (logičke diskove), iz samog OSa ne možeš pobrisati sistemske npr boot. Ako je napravljena particija posebnim alatima tad je možda ne možeš ni vidjeti ili promijeniti (to je s dobrim razlogom), može razrnim disk-partition managerima (npr Easeus) ili još bolje, s nekog live medija ili za vrijeme instalacije (svaki OS može obrisati-kreirati potrebne particije ali je i rizik od brisanja npr podataka ili recoverya...). Sve to radiš samo ako znaš/razumiješ, u suprotnom ne diraj, par GB je sporedno...
-2)
-pravila (za ovaj slučaj dva suprotna), prvo, što radi - ne popravljaj je univerzalno. BIOS je važna stvar, bez razloga nema potrebe rizikovati moguće probleme, u najgorem slučaju uništavanje računala. Drugo pravilo, sve sys.updateove je u pravilu potrebno/poželjno instalirati, jer... treba čitati changelog tj što je novo, na što se izmjena odnosi, tj dali je uopće potrebna/korisna za tvoj PC, dok recimo za antivirus uvjek ideš na nadogradnju, kao i neke takve sys.updateove.. Pošto su ta dva pravila suprotna, evo trećeg, čitaj (tamo gdje je BIOS, driver i sl. ima i info..) i zaključi dali je prvo-ili-drugo pravilo ili neko treće. Ako razumiješ, nastavi, ako nis isiguran ... i ne vjeruj odgovorima na internetu, jer su subjektivni (naivni), tj nekom možda radi dobro, ali to ne znači da i tebi treba, kao lijek za neku bolest... Razmisli na temelju nekih informacija i donesi odluku, sve ostalo je fahidiotizam. Ne biti hrabar, nego treba znati.
jel moram ulaziti u bios i namjestati da se botta sa cd-a jer kada upalim racunalo i stavim cd sve se pokrene i vidim izbornik u kojem krecem sa instalacijom
Da i moras u Biosu podesiti sa sata na ahci.
jel moram ulaziti u bios i namjestati da se botta sa cd-a jer kada upalim racunalo i stavim cd sve se pokrene i vidim izbornik u kojem krecem sa instalacijom
Postaviš da ti na 1. mjestu bude optički pogon.
Inače po "default" jest da je na 1. mjestu hdd,
nakon što napraviš instalaciju vratiš na 1. mjesto hdd
sredio sam postavke u BIOS-u i sada kada trebam firmatirati particiju imam samo jednu.Ali nemogu klikniti da napravi novu particiju.Vidio sam negdje na netu da se se ova sistemsk apparticija nesmije formatirati...mozda sam nesto krivo shvatio neka neko napise kako treba
Prvo moraš izbrisati tu paritciju da bi mogao napraviti novu ili nove. Ako ti odgovara veličina samo formatiraj.
evo slike zaboravio sam staviti...
negdje na youtubeu sam vidio kao da se nesmije dirati ta sitemska particija
Ako radiš clean install ,možeš obrisat šta hoćeš.
Bitno je samo da imaš backup ,bilo system image backup ,bilo samo file backup onoga što je tebi bitno sa C particije.
Prilikom instalacije će sistem tako i tako sam napraviti potrebne particije.
Ali ,ako ne znaš ,bolje to nemoj raditi sam.
nezanm ovo nisam nikada radio ali nemogu vise gledati ovaj XP vise
Stvari koje mi trebaju prebacio sam na USB a ovo sto je na kompjuteru moze se sve obrisati sto se mene tice
Znaci radim taj Clean install i brisem cijelu particju
nezanm ovo nisam nikada radio ali nemogu vise gledati ovaj XP vise
Stvari koje mi trebaju prebacio sam na USB a ovo sto je na kompjuteru moze se sve obrisati sto se mene tice
Znaci radim taj Clean install i brisem cijelu particju
Ako je ovo slika sa tvog PC-a
,jednostavno klikni na ''Delete'' i napravi si onda novu particiju od 80 - 100 gb ,koliko ti je i više nego dovoljno za Windowse.Samo klikni na ''New'' i upiši 81920 za 80 gb ili 102400 za 100 gb.
Windows instalacija će sama još usput napraviti i 200 mb ''System reserved'' particiju za boot fileove.
Kasnije ,kad završi instalacija ,možeš napraviti još jednu particiju za podatke u Disk Managementu od onog prostora koji ostane ''Unallocated'' (prazan ,po seljački).
Udpjesno sam instalirao windowse ali nemogu nikako naci wifi mrezu.imam modem siemens sx763 pa me zanima jeli on kompatibilan sa win7 jer nevidim razloga osim toga zasto nemogu uopce vidjeti ijednu mrezu.
Udpjesno sam instalirao windowse ali nemogu nikako naci wifi mrezu.imam modem siemens sx763 pa me zanima jeli on kompatibilan sa win7 jer nevidim razloga osim toga zasto nemogu uopce vidjeti ijednu mrezu.
Driveri za wlan karticu/adapter?
I da ,UVIJEK je bolje da se kod instalacije priključiš žicom na router ,priključiš svu periferiju da sistem odmah pokupi i instalira sve drivere i update-e.
- driver + postavke (npr WEP 64 defaultno blokira, treba koristiti WPA 1-2, starija oprema ne podržava WPA2, nema u firmwareu, obaveza ISPa je nadograditi-zamijeniti).
- nema 'nekompatibilne' mrežne opreme, nema ni drivera za npr router koji bi bimali ikakve veze s bilo kojim OSem. (periferija kao printer, miš.. je nešto drugo, mreža nije periferija PCa, ne spaja se mreža na PC, nego PC na mrežu.)
- korisit žicu, ako za tvoj HW postoji MS-cert. driver update će ga povući automatski, naravno preduvijet je da radi LAN (žičani ili bez). Driveri su na CDu MBO, uvjek treba imati driver pri ruci, sve ostalo se može s neta.
- noviji chipset (i mrežna) možda nisu u installacijskoh bazi drivera (nema outofbox), pošto su win7 već nekoliko godina stari, nije neobično da nemaju sve drivere.
skinio sam i instalirao drivere za modem,graficku i maticnu plocu i procesor.
Restartirao sam racunalo da se napravi upadate (trenutno se rade)
Neki USB-ovi nerade a neki rade.Slusalice i zvucnici nerade
Imam maticnu plocu A770DE+ i jel trebam instalirati posebno drivere za zvucnu karticu?
Da.
i dalje nemam zvuka
Windows instalacija će sama još usput napraviti i 200 mb ''System reserved'' particiju za boot fileove.
..
heh, jučer sam, ko veliki informatičar, obrisao tu boot particiju. Ugl, DVD mi je bio malo ogreban, instalacija failed, izvadim DVD, malo ga obrišem, vratim, greškom formatiram sys reserved i krenem sa (ponovnom) instalacijom windowsa. Kad sam skužio što sam napravio, već sam se pripremio da moram sve ispočetka ali na moje čuđenje, windowsi su se bootali bez problema.
Još par puta resetiram i boota i dalje. Hm. Nemam screenshot ali 100MB particija je - prazna.
skinio sam i instalirao drivere za modem,graficku i maticnu plocu i procesor.
Restartirao sam racunalo da se napravi upadate (trenutno se rade)
Neki USB-ovi nerade a neki rade.Slusalice i zvucnici nerade
Imam maticnu plocu A770DE+ i jel trebam instalirati posebno drivere za zvucnu karticu?
Pazi da ti default audio device nije HDMI zvuk...
gdje to namjestim?
heh, jučer sam, ko veliki informatičar, obrisao tu boot particiju. Ugl, DVD mi je bio malo ogreban, instalacija failed, izvadim DVD, malo ga obrišem, vratim, greškom formatiram sys reserved i krenem sa (ponovnom) instalacijom windowsa. Kad sam skužio što sam napravio, već sam se pripremio da moram sve ispočetka ali na moje čuđenje, windowsi su se bootali bez problema.
Još par puta resetiram i boota i dalje. Hm. Nemam screenshot ali 100MB particija je - prazna.
Znači da si instaliral boot fileove na C:\. IMHO ,puno bolja opcija za nas freakove koji mamo multi boot sisteme.
Otkrij hidden system files i pogledaj gdje su ti bootmgr ,BOOTNXT ,pagefile i Boot folder.
Sigurno su na C.
gdje to namjestim?
Desni klik na zvučnik u trayu - Playback devices. Tu podesi da ti je default HD audio ili tako nešto, ne HDMI (ako je uopće tu).
Znači da si instaliral boot fileove na C:\. IMHO ,puno bolja opcija za nas freakove koji mamo multi boot sisteme.
Otkrij hidden system files i pogledaj gdje su ti bootmgr ,BOOTNXT ,pagefile i Boot folder.
Sigurno su na C.
Taj laptop nije kod mene sad, ne mogu pogledat. Al pretpostavljam da se to dogodilo.
PS/2 miševi, inače. Da, rade.
Protip - u 95% slučajeva, trackpad na laptopu je spojen na PS/2 "utor" (kada gledate u device manageru). Synapticsovi skoro svaki koji sam vidio.
Cini se da je moj u tih 5%
- da, preduvijet, mora biti ispravan miš i PS2 port, mora biti spojen prije paljenja pa čak i povezano s USB opcijama koje mogu smetati.