Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravnost

poruka: 1.001
|
čitano: 289.580
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravno
Jimmy Lenard kaže...
U regeneratoru mi pokazuje '1 delay' error.

Nerelevantan podatak, ne koristim, HD tune HD Sentinel eliminacijski

offical support najrelevantniji DFT, Seatools, DLD zbog error codova itd...

Let them taste the triple guns... Aye, Captain
17 godina
moderator
Jimmy Lenard kaže...

Ima li kakve mogućnosti da se riješi Regeneratorom ? Ako nema da odma izbacim,dok je vrijeme.

Nemaš što rješavati s HDD regeneratorom jer on nema pristup hardverskim bad sektorima (on njih uopće nije svjestan). Njima pristup ima samo firmware diska.

Kako će ti disk dalje propadati tako će firmware diska potrošiti sve rezervne sektore kojima mijenja bad sektore i onda će ti se početi javljati problemi u radu (ti vjerojatno već i sad imaš oštećene neke datoteke na disku, samo što nisu oštećene na onim dijelovima gdje bi primijetio njihov efekt; također već sad bi morao osjetiti posljedice hardverskih bad sektora - nagla usporenja prilikom čitanja nekih datoteka - napravi benchmark čitanja u HD Tuneu - znači interesira nas krivulja, a ne brojka).

Nadam se da imaš backup svega bitnog. 

11 godina
neaktivan

Samo mi recite jeli vrijeme da ga mijenjam ? Htio sam napraviti raid 0,ali da ne pravim ako će uskoro riknut.

17 godina
moderator
Raid sa starim, vrlo sporim diskom od 80 GB? Bacaj to!
11 godina
neaktivan
Zašto ne? Ovo su sata 2 diskovi.
17 godina
Mozes ti napraviti raid, ali koliko to danas ima smisla s tim diskovima jos radis raid 0 sa diskom koji ima bad sectore pa ce jos brze podaci otici kvragu, barem su diskovi danas dosta jeftini cca 350kn 1tb novi s garancijom.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
11 godina
neaktivan
Hvala na savjetima, prvom prilikom mijenjam.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Jimmy Lenard kaže...

Zato jer je samo pitanje vremena kad će ti taj disk dovesti do gubitka podataka. S RAID-om 0 bi tako imao prilike izgubiti više podataka.

Također, što se tiče performansi - 57,7 MB/s na početku diska, 30 MB/s na kraju diska? Čak i kad bi to stavio u RAID, te performanse bi ti bile osjetno lošije od praktički svakog današnjeg novog diska na 7200 o/min, pa čak i nekih na 5400 o/min.

Ako ti je dovoljno tako malo prostora, komotno možeš kupiti i 120GB (ili veći) SSD. Danas više nisu tako skupi, a te tvoje diskove pojedu za doručak. 

16 godina
Jimmy Lenard kaže...

-dva su brža od jednog.. ali samo kad je sve ostalo identično (uspoređivati možeš iste stvari). Uz to, i sam RAID kontroler mora biti 'jak', tj ako je soft ovisi o performansama CPU+chipset (operećenje) jer ništa ne radi po duhu svetom, nešto ispod haube mora raditi.. u usporedbi s novijim diskovima, stari imaju slične brzine u RAIDu kao jedan noviji sam .. a sve je na kraju ograničeno brzinom-propustnoću kontrolera-chipseta (pa i razlika između lowend MBO i neke highend iste generacije). Lowed nema snage, ne daje takvu prednost, highend je besmisleno opterećivati kad usb flash (stikić) ima bolje performanse .. i kapacitet :)

- opterećenje? pa sve treba struju, po periferiji se računa (stara pravila) 15w (normalan disk traži <10w), to opterećuje PS, nije važan jedan disk, ali kad se sve ostalo zbroji.. + toplina + logika i ako su cilj performanse tad se to radi drugačije (ferrari je brz ali skup ili-ili), desetak takvih diskova su zanemarivi u odnosu na jedna novi.. kao kapacitet. + već se zna da je napouzdan (zapravo jedini razlog protiv ali i najvažniji razlog za kriterij HDDa).

-preduvijet bilo čega na PCju je ispravan HW, ako je disk problematičan to je minsko polje -> beskoristan.

btw, regenerator.. izbjegavati. On ne može nikako popraviti disk, radi upravo suprotno od poželjnog, tj poluispravne sektore vraća u upotrebu.. odavno takav soft nema smisla (nekad davno je memorija, disk bilo malo-skupo..). Nasuprot logičkih grešaka koje se mogu desiti u radu npr zbrljavljen FS-particija, ali tad ne treba regen, dovoljno je format i sl.

Zapamtiti, disku je primarna zadaća pouzdano držati podatke, u spurtotnom je beskoristan, drugi kriterij može biti brzina, kapacitet, prvi je pouzdanost. (bez tog je i najbolji/najjači PC samo kanta).

opet usporedba s autom,... (mada je storage=gepek) kao da na auto stavite ćelave gume i šlajfate, ispadate u prvom zavoju.. tad je nevažno fićo-ferrari.. jednaka sudbina (ne stiže do cilja).

btw-2 ... HDD je čudna stvar, može zezati od prvog dana, može raditi par desetljeća.. (ali ga pregazi vrijeme, kao i ostatak PCja). Kad crkne izgubi se zapravo najvažnije-nenadoknadivo (podaci), sve ostalo od HW je nadoknadivo (mada možda skupo, opet jeftino u usporedbi kad se plaća spašavanje podataka..). Može tako disk s nekoliko badsektora raditi dalje godinama bez problema, može se prohodati kroz misnko polje i ostati živ.. =loto. Takav disk obično završi kao neka rezerva-backupa, testni disk i sl. Trpati ga u RAID je suprotno logici, tj množimo vjerojatnost problema. Dok uz neki usb adapter možemo ga bez većih problema koristiti kao 'floppy' i dok je isključen 'siguran je'..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.10.2016 12:21 (ihush).
17 godina
Nezbam zasto bi izbjegavao hdd regenerator, par diskova sam s njim popravio i radili su jos pun klinac godina kao backup, isto tako eksterni hdd 320gb sam bez beda sa regeneratorom popravio i sad ga nema nikakvog problema kod ucitavanja fileova dok je prije imao te probleme. Neces takve diskove koristiti za vazne stvari, iovako backup stavim na par razlicitih diskova. Za puknuti gore nekakve nevazne stvari ne vidim nikakav problem.
16 godina

-imaš/imamo drugačiji kriterij... (oko toga što je PC, hdd i smisao postojanja :) ).

-regenerator ništa ne popravlja, mada to naziv sugerira... radi upravo suprotno od poželjnog, tj možeš 'odrezati' sumnjiv-oštećen dio diska kao particiju, ne koristiti ga, to može godinama raditi kao najispravniji disk (par MB/par GB gubitka je beznačajno .. znaš li kolik je cluster-sektor? koliko storage spacea se 'spasi' regeneracijom i što je to zapravo? ..) pa to je,... kontroler ima popis ispravnih-neispravnih sektora, neispravne ne koristi. Regen te označene vrati u upotrebu tj granične. Poželjno je upravo suprotno .. + za svaki slučaj. Zamisli to ako ogrebotinu na mediju.

disk može raditi godinama, no ono što regen vrati u upotrebu je pak KB više ili PREVIŠE, ovisno o tome hoće li taj sektor biti uzrok problema.

-kad kažeš, nećeš te diskove koristiti za važne stvari... a što je nevažno? Na disku postoje samo podaci, backup i izgubljeni podaci :) ... a ovo je u kontekstu RAIDa kao dodatka, nikako u RAID. MAda slično, može ga se koristiti.. ne mora ga se baciti. Ako je u PCju konstantno može izazivati probleme/smrzavanja.

što znači 'puknuti ga gore', gdje? u raid ili ubosti i dobiti što.. 80GB? smiješno-rizično.

+ to što si spasio/popravio poneki disk, ovisi što misliš pod tim, ja recimo mislim suprotno. ;-)

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.10.2016 12:36 (ihush).
15 godina

Da li mogu napraviti što sa hard diskom kojeg ne prepoznaje BIOS, ne proizvodi nikakve zvukove i izgleda da uopće ne radi? Isprobao sam u dva različita računala...

A trebalo bi spasiti podatke sa njega.. Koje su vaše preporuke?

★★★★★☆
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Eto ja sam konkretno na taj disk od 320gb stavio filmove i koristim ga za to, backup imam na NAS. Isto tako sam imao hdd u kompu koji sam popravio i nikad nikakvih problema sa smrzavanjem. Neznam sta je tebi vazno ali ima puno nevaznih stvari koje mozes staviti na takav hdd. Isto tako staviti neku igru na njega ne vidim nikakav problem, iovako sad na dosta igra imas automatski save ili save na primarni hdd

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Znači Jimmy Lenard mi je predložio da bi mogao probati zamijeniti elektroniku da spasim važne podatke.. Gledao sam na yt i izgleda skroz jednostavno..

E sad, di bi mogao jeftino nabaviti elektroniku za taj hdd? Radi se o Western Digital Caviar Green (WD10EARS) sa priložene slike

Kad bi kupio ispravan takav HDD i uzeo elektroniku samo za spas podataka, da li bi to bilo ok? I da li bi mogao vratiti onda elektroniku nazad na ispravan HDD i koristiti ga normalno?

Da li bi odgovarala elektronika recimo sa ovog (isto je wd10ears ali malo drukčiji MDL) http://www.njuskalo.hr/hdd-diskovi/wd-caviar-green-1tb-oglas-20469838 ili nekog drugog WD ili mora biti baš identičan?

http://www.ebay.com/itm/PCB-Controller-WD10EARS-00MVWB0-2060-771698-002-Festplatten-Elektronik-/182074038954?hash=item2a64755aaa:g:qAkAAOSwI3RW~VSL#viTabs_0

Ovo se baš ne isplati ako mogu kupiti cijeli hdd isti takav rabljeni za te novce, jedino kaj je jeftinije nego nositi negdje tipa InfoLab..

★★★★★☆
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.10.2016 22:49 (nani_cropes).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Elektronika bi trebala biti identicna, a sada jer su u toj cijeloj seriji iste komponente to nitko nezna, uglavnom 230kn nije puno za hdd ako mislis spasavati podatke i normalno ako preselis elektroniku mozes ga normalno i dlaje koristiti, makar bi ja vratio elektroniku na hdd s kojeg sam prvo uzeo. Spasavanje podataka je jako skupa stvar, pogotovo ako ima dosta toga za spasiti. 

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina

Znači ne bi bila loša ideja kupiti taj disk pa probati s njegovom elektronikom?

Da li se može što dogoditi elektronici ako ne odgovara tom disku na kojeg bi je prebacio da spasim podatke.. U tom slučaju ne bi mogao vratiti na prvi disk da bar njega dalje koristim..

Muči me što su oba diska WD10EARS, ali nisu sasvim identični modeli.. Ne nalazim neki da je WD10EARS-00MVWB0 ko moj..

★★★★★☆
16 godina
Patrick_cro kaže...

Eto ja sam konkretno na taj disk od 320gb stavio filmove i koristim ga za to, backup imam na NAS. Isto tako sam imao hdd u kompu koji sam popravio i nikad nikakvih problema sa smrzavanjem. Neznam sta je tebi vazno ali ima puno nevaznih stvari koje mozes staviti na takav hdd. Isto tako staviti neku igru na njega ne vidim nikakav problem, iovako sad na dosta igra imas automatski save ili save na primarni hdd

-govori se o 80Gb disku, dakle manji i stariji, govori se o RAIDu.. (vjerojatno znaš kako raid radi.. u odnosu na samostalan disk) tak da kruške i jabuke. Da imaš 100 ispravnih diskova i jedan sumnjiv, bi li ga spojio u RAID ili bacio? (i zašto) -taj odgovor ti je objašnjenje. Takvi diskovi, ako se već koriste, koriste se samostalno i kriterijem da na ispravan stavljaš važnije stvari.

-filmovi, igre (vjerojatno) sve što se može bilo kad pribaviti free.. je nevažno, čak beskorisno skupljati. To nisu podaci (osobni, poslovni), njih nema na YT i TPBu. Opet kruške i jabuke. Uz to imaš backup na predpostavka ispravnom NAS(disku) .. bi li ti držao backup na takvom disku, tj ni sam to ne radiš nego ga koristiš za nevažne stvari koje možeš izgubiti.

-problematičan disk uvjek može (i kad tad hoće) izazivati problem OSu. Kad se to odvagne, odluka je na svakom osobna. Konkretan korisnik je već zaključio da mu je optimalnije uzeti neki disk od 1TB.. kraj priče oko toga tko je u pravu pogotovo što nema pravog odgovora, tj mišljenje-izbor-rizik..

- to sve je već u prethodnim postovima spomenuto.. nema potrebe ponovo :) ... ovo je zbog ostalih koji naiđu u temu, 'preporuke/mišljenja'.

17 godina
Mijenjao sam mozda dva puta elektroniku ali to su bili stariji diskovi i identicna elektronika, tako da nisam nikad radio sa razlicitom elektrnikom a niti ne vjerujem da bi to radilo, druga stvar je da pri novijim hdd moras najvjerojatnije seliti i bios sa stare elektronike na novu tako da je u tu problem.
Mozes pogledati ovdje
www.hdd-parts.com/wd-prote-ge.html
U svakom slucaju dodje jeftinije nego spasavanje podataka kod nas.

11 godina
neaktivan
Otpala mi je ona plastika na sata power konektoru na disku i sada log. nmg uključit,jer spada kabal.
Neko rješenje?

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Jimmy Lenard kaže...
Otpala mi je ona plastika na sata power konektoru na disku i sada log. nmg uključit,jer spada kabal.
Neko rješenje?

Ufotkaj da vidimo kakva točno je situacija.

16 godina

? fotkati?? :))

-klamericom, šta se tu ima filozorifati! ... odnosno, kako pomoći osobi koja ima takav kvar u ruci i nema ideju što napraviti, npr selotejp?? žvaka? .. Grunf metoda ako ništa drugo, pa do nabavke plastičnog ljepila, lemilice itd.

17 godina
moderator
ihush kaže...

? fotkati?? :))

Vizualni sam tip.  Želim vidjeti što točno je napravio pa da mu se predloži optimalno rješenje.

16 godina

razumijem te ... ali ovo je konektor-plastika, da je npr nova frstlejdi slika bi mi bila prihvatljivija ;-) .. odnosno, tad su riječi suvišne.

-a zanima me ishod, tj kako ćeš juzeru pomoći tipkanjem, možda ćeš i odgovoriti slikom, animgifom.. ili YT uploadanim klipićem gdje mu objašnjavaš kako 'zaklamati' kabel?? kužiš sarkazam/problem?

11 godina
neaktivan
To je taj problem, samo na naponskim konektoru.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
.
17 godina
moderator

Lijepo je to netko strgao... To ti je SATA konektor - naponski ti je onaj široki. Ne znam baš što bi tu mogao napraviti. Epoksijem ili eventulano trenutnim ljepilom zalijepiti komadić plastike? Ako te uhvati očaj uvijek možeš odrezati konektor na SATA kabelu i zalemiti žice SATA kabela direkt na pinove.

17 godina

Imao sam takav slucaj ali je plastika ostala u sata kablu i normalno sam ga stavio unutra, ako imas taj komadic u sata kablu samo pazljivo stavi unutra i to je to. Najbolje bi bilo uzeti ovaj konektor i onda si siguran da imas cvrst spoj .

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.11.2016 4:24 (Patrick_cro).
11 godina
neaktivan

Nema bad sektora, ali sve jaaako radi usporeno. Čim upalim nekakav extract najobičniji cijeli komp je u kaosu, ne mogu ama baš ništa otvorit da radi kako spada...
Čime se još može provjerit?

Siky1234
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Daj screenshot kartice Health u HD Tuneu.

11 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Daj screenshot kartice Health u HD Tuneu.

Siky1234
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice