Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravnost

poruka: 1.001
|
čitano: 289.773
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravno
DiRT kaže...

Probao sam navedeno i ništa ne pomaže. Opet isti problem. U BIOS-u je pronađen hdd u oba moda ga pronalazi, dok u winse neće bootat i vrti u nedogled. Poremeti postavke biosa na default, promijenim postavke, neće nikak uć. Kasnije repaira system i ništa dok ne promijenim taj combined mode u IDE, ne smije bit isključen jer mi neće bootat sa 2 zdrava diska.

Jesi ti instalirao Windows na SSD u IDE ili AHCI modu?

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
14 godina

AHCI, brzine su max kolko mogu bit i piše da je AHCI enabled.

► Play ▌▌ Pause ■ Stop
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
DiRT kaže...

AHCI, brzine su max kolko mogu bit i piše da je AHCI enabled.

Čudno, ako je u AHCI onda bi trebalo disejblati SATA IDE Combined mode. Meni je zbog toga radilo probleme, isto imam SSD i dva HDD i kada sam ubacivao treći nastane kuršlus, bsodovi, nemogućnost loadiranja sistema, ne prepoznavanje instalacije i MBR.

Kada je u IDE modu i  SATA IDE Combined mode na enabled proradilo je ali jbg IDE mod mi je bio sporiji.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
16 godina

al ga sad brljavite.. :))

boxer.. kakav ide combined ako je u ahci modu, kontroler je ili-ili (ne mora biti jedan, neke MBO imaju dva IDE kontrolera).

CMOS, nije stvar u resetiranju, treba ga ODGOVARAJUĆE PODESITI (kad već postoji mogućnost da je u tome problem).

disk treba provjeriti, nema potrebe bootati win (i time rizikovati brljavljenje wina), disk ako radi, mora raditi pod bilo kojim OSom pa i DOSom/live i sl. Diag alate u ruke, hirens, linux nešto... i razmišljati da neki problem svakakvim čačkanjem može postati i veći. Što napraviti? Ništa (bez konkretnih infoa i alata, znanja..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
17 godina
ihush kaže...

al ga sad brljavite.. :))

boxer.. kakav ide combined ako je u ahci modu, kontroler je ili-ili (ne mora biti jedan, neke MBO imaju dva IDE kontrolera).

CMOS, nije stvar u resetiranju, treba ga ODGOVARAJUĆE PODESITI (kad već postoji mogućnost da je u tome problem).

disk treba provjeriti, nema potrebe bootati win (i time rizikovati brljavljenje wina), disk ako radi, mora raditi pod bilo kojim OSom pa i DOSom/live i sl. Diag alate u ruke, hirens, linux nešto... i razmišljati da neki problem svakakvim čačkanjem može postati i veći. Što napraviti? Ništa (bez konkretnih infoa i alata, znanja..).

Ne znam kakav mu je bios jer ima noviji čipset, ali kod mene je po defaultu (cmos, loadiranje default postavki) SATA IDE combined mode postavljen na Enabled, također IDE mod. I to radi sasvim normalno u kombinaciji SSD + 2 HDD + DVD. No jbg to je IDE mod i daje slabije performanse SSDu.

Ja sam imao ovako iskustvo pa rekoh možda može riješitit problem.

Kombinacija SSD + 2 HDD + DVD - AHCI MODE, SATA IDE combined mode/Enabled -  nastaju simptomi i problemi slični njegovima, ubacivanjem trećeg diska SSD misteriozno nestaje sa popisa, Win ne može da boota i  vađenje trećeg HDD ne rješava problem, nešto se zezne i  SSD ne može pronaći, povadim sve osim SSD i opet nema SSD-a u biosu a bio je dok nisam ubacio treći disk.

Kombinacija SSD + 2 HDD + DVD - AHCI MODE, SATA IDE combined mode/Disabled je rješila sve probleme, sve radi OK.

Koliko se sjećam pročitao sam da SATA IDE combined mode postavlja 4 i 5 SATA port na matičnoj na AMD pločama u neki kompatibilni mod.

E sada ne znam stručno objasniti zbog čega nastaje problem, ali samo govorim kakve sam ja imao probleme i kako sam riješio.

Btw čovjek kaže da mu je hard disk ispravan da ga je testirao sa HD tune na drugom PC, jer da nije nebih ovo ni pisao nego bih odmah napisao da testira HDD.

16 godina

.. uobičajeno ponašanje za MBO koja ima eSATA/hotplug, vjerojatno SATA5 dijeli postavke s eSATA.. (ili čitav kontroler..).

upravo hotplug bi mogao biti odgovoran za paljenje-gašenje.. i za njega je preduviejt AHCI mod, dakle povezano je.. ali ne rješava se resetiranejm nego PODEŠAVANJEM opcija. Kako? RTFM, ovisno što se želi. Moguće da treba noviji BIOS, moguće da je bugovit chipset.. bezbroj grešaka-kvarova. Eliminacija je jedna od boljih metoda, tad ono što preostane krije odgovor. Eliminirati npr. OS/drivere (bilo koja postavka OSa, utisl, driver, malware..) npr live bootom.

-ssd ne može biti razlog, PC sve diskove vidi kao disk, to je IDE, kompletan naziv bi bio IDE-ATA ili od pojave SATA prefix S, kao i P-PATA. To je jedna oznaka. Modovi su IDE-compatible ili AHCI.. kao i native SATA (nsq, hotplug).. RAID. Što god da piše u pojedinom BIOSu (nazivi su svakavi, ponekad upravo zbunjujući), nisu uzrok-objašnjenje, odnosno tad je prije kvar ili bugovitost chipesta uzrok (ili verzija BIOSa, što je opet stvar buga), .. + većina korisnika to ne primjeti dok ne spoji više diskova, to može objasniti čitavu bugovitu seriju chipseta.

.. no što s tim? ništa.. treba nešto konkretnog, provjerenog, za dati savijet, jer na ćoravo je rizik.

npr možda treba podesiti powermanagment u win/biosu, možda isključiti CnQ itd.. (nešto što nije direktno povezano s kontrolerom/diskom).

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.10.2016 1:41 (ihush).

0 0 hvala 0
14 godina

Da, jasno je meni sve to što pišete, ima tu više problema od jednog, od verzije biosa, bugova, loš chipset u što sumnjam od prvog dana, jer sam prije te matične imao istu koja je tvornički imala grešku sa utorima za ram pa su mi dali drugu koja je bila bez problema, al redovno se OS zblesira nakon cca godinu dana sam od sebe, možda radi nekog update-a u winsima, prije par mjeseci nakon jednog update win 10 mi je redovito bilo smrzavanje i BSOD cca mjesec dana te je došao neki drugi update i od tad se više nije pojavljivalo s tim da sam u međuvremenu obrisao drivere od grafičke i dodatno sa DDU u safe modu i stavio nove i nije bilo problema. Onda sam prije godinu dana verziju biosa stavio sa P1.20 na 1.30, al kolko sam skužio nikakvi pomaci, sve je to isto, a i matična je stara tak da nema neku podršku. Događa se to kaj je komp super stabilan dugo vremena i odjednom poludi i radi takve probleme koje ni sam ne razumijem zašto. Pogotovo pošto je proc tvornički clock 3.0GHz, 1.3V što mi je od početka bilo nestabilno, a i taj proc se trebao otključat u X5/X6, ali su preostale jezgre defektne (možda na drugoj ploči bi se mogla bar jedna otključat, al nisam siguran). Nakon tog sam skužio da mora bit OCan na 3.6GHz, 1.35V i tako ga već imam više od 3 godine i nikad problema, jedino mi ovi događaji koji se događaju svake god poremete postavke i vrate na default proc 3.0 i stave rame na 1333MHz, umjesto 1600.

Jer dok je nedavno bilo sve u redu s kompom, testirao sam taj 2TB hard sa HDD Tune error scan i na cca 70% je bacilo jedan crveni sektor kao damaged, a ostalo je sve zeleno, i radilo je još normalno, i onda sam reko nije moguće, išo sam opet testirat i slijedeći put je sve bilo u redu, sve zeleno. Te nakon tog su počeli problemi u međuvremenu dok sam mijenjao termalnu pastu na procu, poremetile se postavke biosa, možda riknuo 2TB hdd te se jedan od dva ventilatora na grafi ne vrti i nemrem nikak dobit nazad vrtnju jednog venta, a temperature su u granicama normale ako se ne testira GPU na 100% il igra zahtjevna igra. Ali to mi nije toliki problem jer grafa još ima garanciju pa ću to reklamirat kad dođe vrijeme.

Najviše mi je žao kaj sam uzimao tu ploču, trebao sam rastegnuti 150-200kn više i uzet nešto bolju ploču pa čak i noviji chipset ako je tad bilo već i vjerujem da nebi bilo problema sa svim tim. Il jednostavno ubuduće preć na drugu stranu (Intel).

► Play ▌▌ Pause ■ Stop
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.10.2016 10:20 (DiRT).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pozdrav!

Komp mi je nekoliko puta u zadnje vrijeme riknuo i izbacio bsod (0x00..0F4 error) pa sam odlučio provjeriti dal je problem u hardu. Prema slikama, očito jest tako da ću nabaviti novi hard. Ono što mene zanima je da li se isplati ovaj hdd low level formatirati i koristiti kao slave za nebitne stvari?

Napomena: komp je star i ne koristi mi za ništa važno osim za net i office koji mi se neda stavljat na laptop :D

Hvala!

EDIT: HDD Sentinel kaže da je health na 89%

Tito is my drug...
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.10.2016 8:05 (14_centurion_11).

0 0 hvala 0
17 godina
Ja sam to uspjesno rijesio par puta sa full verzijom hdd regeneratora. Skenirao disk sa hdd tunom full sken prije i poslije regeneracije i poslije regeneracije nije bilo vise bad sectora i disk radi bez ikakvih problema.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
17 godina

Odradi low level format (ili Secure Erase), a možeš i ono što kolega predlaže (HDD Regenerator).

Twitter: @191x7
14 godina

Mislim da ništa od ovog 2TB diska, odradio sam test sa hdd regeneratorom s tim da je trećinu samo testiralo, 2 bad sectora i preko 2000 delaysa, zato je sporo tak testiralo i nemre uć u winse, nakon sveg tog vratio sam se na win 7 i nemam zasad probleme nikakve, naravno taj 2TB hard nije uključen u sustav jer nemre loadat s njim iako se vidi u biosu, ti delaysi kak frend kaže su mehanički problem.

► Play ▌▌ Pause ■ Stop
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Par delaya je sasvim ok, ali 2000 je siguran znak da je hard disk neupotrebljiv.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
12 godina

Dakle imam problem sa toshiba hard diskom koji je kupljen prekjučer u svijetu medija. Stavio sam na njega windowse i onda je nakon nekoliko sati hard počeo pravit nekakve zvukove, ali je radio normalno. 

Pa reko mozda nije nista, ugasio kompjuter i otišo leć. Probudim se ja i idem upalit kompjuter i prvo mi govori bootmgr is missing, provjerim ja kablove dal su dobro ukopčani i onda ga pokušam upalit pa mi kaze da mi treba nekakav butabilni disk. Gledam u biosu, hard disk se prepoznaje, ali ne zeli pokrenut winse. Sada sam ga formatirao i stavio na njega nove winse, maknuo ga sa stolnog pretinca na pod, zvukovi u tom trenutnku postaju rjeđi te naposljetku nestaju. Skinuo hard disk sentinel, hd tune i vidi čuda, hard disk sentinel kaze da je hardu health 16%

hd tune test jos uvijek radi pa cu editirat post kad zavrsi

mene zanima sto mi preporucate da napravim?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Nosi na reklamaciju. Trazi novi jer nije proslo 7 dana.

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
191x7 kaže...

-uvjek je novi (nema popravljanja..), i novi račun-garancija..

17 godina
ihush kaže...
191x7 kaže...

-uvjek je novi (nema popravljanja..), i novi račun-garancija..

Nismo se razumjeli - mislio sam da traži da mu odmah daju drugi, da ne čeka servis i njihovu dijagnostiku.

12 godina

hd tune nije našao ni jedan bad sector

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Del_Boy97 kaže...

hd tune nije našao ni jedan bad sector

Nije jer su bad sektori relocirani. No, nov disk ne treba imati toliko relociranih bad sektora - svakako podliježe jamstvu.

17 godina
moderator
Realocirani sektori jesu bad sektori, samo što su zamaskirani rezervnim sektorima.
11 godina
neaktivan

Nema mu spasa ? Zanimljivo da je na njem win i uredno radi.

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.10.2016 19:43 (Jimmy Lenard).

0 0 hvala 0
15 godina
Jimmy Lenard kaže...

Nema mu spasa ? Zanimljivo da je na njem win i uredno radi.

Nisu na početku diska tj. gdje sistem ovisno na kolko LBA počinju bad sectori odvrti sufrace test pa ćeš vidjet (backup is imminent)

Let them taste the triple guns... Aye, Captain
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.10.2016 19:54 (Flying Dutchman).
11 godina
neaktivan

Inače temperatura ide do 55 C,jeli to opasno ?

15 godina
Jimmy Lenard kaže...

Inače temperatura ide do 55 C,jeli to opasno ?

malo je povišeno al nije kritično, diskovi vole ventove

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.10.2016 20:35 (Flying Dutchman).
11 godina
neaktivan

HD Tune test.

0 0 hvala 0
15 godina
Jimmy Lenard kaže...

HD Tune test.

HD Tune Health

11 godina
neaktivan

Šta ovo znači ?

15 godina
Jimmy Lenard kaže...

Šta ovo znači ?

Realocirani sektori jesu bad sektori, samo što su zamaskirani rezervnim sektorima by. mbaksa

premješta bad sectore koje je našao sa rezervnim to će ti se samo širit dalje

11 godina
neaktivan

Ima li kakve mogućnosti da se riješi Regeneratorom ? Ako nema da odma izbacim,dok je vrijeme.

15 godina
Jimmy Lenard kaže...

Ima li kakve mogućnosti da se riješi Regeneratorom ? Ako nema da odma izbacim,dok je vrijeme.

Dok ne probaš nećeš znat, moguće da popravi, al se ne nadaj

11 godina
neaktivan
U regeneratoru mi pokazuje '1 delay' error.
Kako to mogu riješiti? Regenerator rješava samo bad sektore koliko znam.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice