Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravnost

poruka: 1.001
|
čitano: 289.665
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravno

Nadam se da si prvo napravio beckup važnih podataka jer je prije misec dana tip nakon uočenih par bad sektora  išao testirati i oporavljati disk  pri čemu se desilo da mu PC više ne prepoznaje disk  a nije ništa spremio na sigurno.

15 godina
AF139 kaže...

Nadam se da si prvo napravio beckup važnih podataka jer je prije misec dana tip nakon uočenih par bad sektora  išao testirati i oporavljati disk  pri čemu se desilo da mu PC više ne prepoznaje disk  a nije ništa spremio na sigurno.

Ovo je storage disk za random stvari tako da me to manje brine, veća mi je briga oporavak diska ako je ikako moguće, jer ako nije da ga odmah čupam van.

17 godina
moderator
tuna-1 kaže...
AF139 kaže...

Ovo je storage disk za random stvari tako da me to manje brine, veća mi je briga oporavak diska ako je ikako moguće, jer ako nije da ga odmah čupam van.

Što podrazumijevaš pod "oporavkom" diska? Da ga i dalje možeš nastaviti koristiti? Propadanje je počelo - hoće li to sad dalje na pauzu ili će progresivno biti sve gore i gore, to ti nitko ne može reći.

Nadam se da si napravio backup.

Odradi provjeru diska s opcijom za popravljanje, recimo ako ideš preko chkdska, pokreneš CMD s admin pravima i upišeš naredbu:

chkdsk /R /X c:

c: je oznaka problematične particije.

To bi ti trebalo riješiti problem na neko vrijeme, dok se ne počnu pojavljivati novi nečitljivi sektori.

Ovaj WD Lifeguard kojeg si koristio ti može "nulati" disk (WRITE ZEROS) ako želiš pokušati prisiliti firmware diska da pending sektore realocira (to naravno znači brisanje svega na tom disku).

Za daljnje korištenje diska treba oprez - ne stavljaj na njega ništa bez čega ne možeš ostati, odnosno za što nemaš backup.

17 godina
moderator
bill_jobs kaže...

Da, potpuno si u pravu, proizvođači pišu laži kako bi te privukli da koristiš njihov BESPLATAN program, lol, bolje onda PLATITI HD Tune i HD Sentinel.

Da nije možda obratno i third party programi prodaju maglu?

Kad si se već dotakao Seagatea... Što je to pri dnu glavnog prozora njihovog programa? Reklame za Seagateove usluge? Pa nije valjda... Pa to ti onda ruši cijelu koncepciju. 

Prije nego krenem na seciranje tvoje poruke, zašto nisi stavio link na to odakle si iskopirao tekst i zašto si preskočio dijelove koji ti ne idu u prilog? Link je ovdje, pa idemo vidjeti ono što si preskočio...

Various attributes are being monitored and measured against certain threshold limits. If any one attribute exceeds a threshold then a general SMART Status test will change from Pass to Fail.  

Many computers automatically check SMART Status when they start up which is when most people become aware of the issue. If still under warranty, then SMART Status FAIL is a valid condition for warranty replacement.

Tu ti znači lijepo govori koja je ideja iza SMART-a. Ideja je da već i sam BIOS skuži da nešto ne štima i na vrijeme upozori korisnika - čak i one korisnike koji inače ne koriste dijagnostičke alate niti znaju za njih. Badava ti SeaToolsi kad >99% korisnika Seagateovih diskova nije ni čulo za taj program, a još manje ih ga je instaliralo (mnogi ni ne znaju koji disk imaju u računalu).

bill_jobs kaže...

The specifics of these thresholds are not made publicly available and can differ between designs. Different drive manufacturers will have different S.M.A.R.T. specifications and thresholds as well.

Vidiš, ovdje dolazi do izražaja tvoj manjak znanja ili bolje reći - odbijanju da se informiraš. Kao prvo nisu svi atributi jednako korisni. Kao drugo što ima veze što različiti proizvođači imaju različite SMART specifikacije i pragove? Znači, tamo koji odlomak iznad priča o tome kako matična ploča može upozoriti na SMART fail, a tu "filozofira" o različitim specifikacijama i pragovima.

Zašto "filozofira"? Pa gledaj - koga briga što proizvođači imaju različite SMART specifikacije i različite pragove? Kad BIOS matične ploče ili bilo koji program testira SMART, njemu disk (dakle, firmware diska) vrati pragove (thresholde) za svaki pojedini atribut! I ako je vrijednost atributa ispod tog praga, znači da SMART test nije prošao i da je vrijeme za uzbunu. Kopčaš?

Može se sad tu raspravljati o prediktivnim mogućnostima ostalih atributa, no za nekoliko najvažnijih atributa proizvođači diskova pragove stravljaju u firmware diska i tu nema onda nikakve zabuna - pravilo je da ako je vrijednost atributa ispod praga, oglasi uzbunu. Na koliko načina se to može pogrešno interpretirati? To je puka usporedba dva prirodna broja.

bill_jobs kaže...

Some drives, such as Solid State Drives (SSDs), include additional S.M.A.R.T. fields that some manufacturers' BIOS's cannot interpret correctly.

Znači, nema konkretnih, čvrstih argumenata za svoju priču i sad s HDD-ova skače na SSD-ove. Jasno je da će SSD-ovi koristiti druge atribute kad je riječ o posve drugačijoj tehnologiji. Ali logika i dalje ostaje ista - firmware diska vrati prag/throshold za određeni atribut i putem vrijednosti atributa i thresholda obavijesti BIOS ili program da stvari ne štimaju. Intelov i Corsairov SSD imaju definirano više pragova, dok Kingstonov UV 400 ima definiran samo jedan. Drugim riječima, ili Kingston smatra da se preko tih atributa ne može predvidjeti hoće li SSD crknuti ili se namjerno igraju s korisnikovim podacima (da natjeraju korisnike da koriste njihov softver? to baš i nema smisla).

Uglavnom, ne znam kakvo je stanje s predikcijom kvara kod SSD-ova putem SMART-a - ako ti imaš kakve informacije, iznesi ih. Nekako si mislim da tu neće biti velike koristi od drugih parametara, osim od toga da se neki blokovi ne mogu izbrisati, a to onda znači da su ćelije tih blokova potrošene i SSD može u koš za smeće. Druge stvari? Pa nije to mehanički disk - to je slično kao da pokušavaš predvidjeti kad će ti RAM crknuti.

Vratimo se na HDD-ove - dodatna polja ne mijenjaju logiku SMART-a. Ako neki proizvođač ide namjerno sabotirati SMART - protiv toga ne možeš ništa. Možeš se samo nadati da njihov program dolazi s thresholdovima za tvoj model SSD-a. Al to bi bila zbilja glupa praksa.

bill_jobs kaže...

Some drives, such as Solid State Drives (SSDs), include additional S.M.A.R.T. fields that some manufacturers' BIOS's cannot interpret correctly.  This may be remedied by going to the computer or motherboard manufacturer's website to check for an update for the computer's BIOS.  If no update is available, or the update does not resolve the S.M.A.R.T. errors after SeaTools passes the drive, please consult with your computer or motherboard manufacturer for instructions to disable S.M.A.R.T. tests in the BIOS.

Tu je znači generička priča o "preosjetljivosti" BIOS-a. U teoriji bi to moglo biti tako, no je li tako u praksi? Jesi ti kad čuo da je nekome matična ploča javljala SMART fail, a da disku nije bilo ništa, da je to bilo samo zato jer je BIOS "krivo" interpretirao atribute? Ja nisam nikad čuo ništa takvo, niti sam igdje išta takvo pročitao. Ako se to kome i dogodilo, to je očito tako rijetko (možda bug u BIOS-u?) da nije vrijedno spomena. Ali je vrijedno filozofiranja, ne?

bill_jobs kaže...

The SMART values that might be read out by third-party SMART software are not based on how the values may be used within the Seagate hard drives. Seagate does not provide support for software programs that claim to read individual SMART attributes and thresholds.  There may be some historical correctness on older drives, but new drives, no doubt, will have incorporated newer solutions, attributes and thresholds.

Jel tebi ovo liči na inženjerski ili na pravnički jezik? Seagate se tu jednostavno odriče odgovornosti za moguće zajebe programera programa koji iščitavaju i interpretiraju SMART podatke.

bill_jobs kaže...

Seagate uses the general SMART Status, pass or fail. The individual attributes and threshold values are proprietary and we do not offer a utility that will read out the values. If the values that you are seeing with a third party SMART utility are not displaying properly or seem to be false, please contact your software vendor for further explanation of the values.

I svi se grohotom nasmijaše. Znači, ne daju javno atribute i thresholde, a isti se mogu iščitati iz svakog diska jer njih vraća firmware diska, koristio ti SeaToolse ili nešto sasvim deseto. S tim da će ti drugi programi ispisati detalje, a SeaToolsi će to skrivati od tebe. Mislim, vidi:

Lijepo vidiš da firmware Seagateov diska vraća thresholde (pragove) za 8 atributa. I tu su stvari jasne ko dan - ako vrijednost (Current) padne ispod praga (Threshold), to znači da SMART nije prošao. Vrlo jednostavno za skužiti, unatoč svoj ovoj PR (a ne inženjerskoj!) filozofiji.

bill_jobs kaže...

Please remember that these third-party programs do not have proprietary access to Seagate hard disk information, and therefore often provide inconsistent and inaccurate results.  SeaTools is more consistent and more accurate and is the standard Seagate uses to determine hard drive failure.

Da ne znam bolje, rekao bih da su ovo napisali zbog besplatne verzije HD Tunea.  Naime, unazad jednog desetljeća ili koliko već, ako si išao gledati SMART podatke Seagateovih diskova, čak i skroz novih novcatih, odmah si dobio dva žuta polja (upozorenje).

Zašto žuta polja/upozorenje? Pa pogledaj koliki je Threshold, a koliko trenutna (a u ovom trenutku i normalna/ispravna) vrijednost - za 1 ili 3 do Thresholda. Tko je tu zapravo za*ebao stvar? Pa čak bi se moglo reći Seagateovi programeri firmwarea. Ako su dosta 4 Spin Retryja da SMART ne prođe, zar nisu mogli threshold staviti na 70, a onda trenutnu vrijednost spuštati za 10 za svaki Spin Retry? Da su tako postavili atribute, HD Tune ne bi na ništa upozoravao. A novija (Pro) verzija HD Tunea više ne požućuje ta polja jer su svjesni da je Seagate škakljivo odabrao Threshold i trenutnu vrijednost.

bill_jobs kaže...

Treba li još nešta reći nakon ovoga? Ili ti ipak bolje znaš od Seagate inženjera?

Prilično je sigurno da taj tekst nije pisao inženjer nego netko iz korisničke službe ili PR-ovac, a ako i je pisao neki njihov inženjer, pisao ga je za laike, jer taj tekst nema nikakve velike inženjerske vrijednosti. Taj tekst je jedno veliko "načelno". Da bi to bio inženjerski tekst, unutra bi bili konkretni primjeri i statistički podaci. Naime, vjerujem da SeaToolsi imaju bolje šanse za predvidjeti kvar od generičkog programa baš zbog tih atributa koje će SeaToolsi uzimati u obzir, a za koje firmware diska nije dao Thresholde. Međutim, koliko je to bolje? Je li to 50%? 5%? 0,1%? Vidiš, da je to inženjerski tekst onda bi tu pisale takve stvari. A moglo bi se pretpostaviti da takve stvari ne pišu jer bi uspješnost predikcije ispala sramotna. Naime:

A field study at Google covering over 100,000 consumer-grade drives from December 2005 to August 2006 found correlations between certain SMART information and actual failure rates. In the 60 days following the first uncorrectable error on a drive (SMART attribute 0xC6or 198) detected as a result of an offline scan, the drive was, on average, 39 times more likely to fail than a similar drive for which no such error occurred. First errors in reallocations, offline reallocations (SMART attributes 0xC4 and 0x05 or 196 and 5) and probational counts (SMART attribute 0xC5 or 197) were also strongly correlated to higher probabilities of failure. Conversely, little correlation was found for increased temperature and no correlation for usage level. However, the research showed that a large proportion (56%) of the failed drives failed without recording any count in the "four strong S.M.A.R.T. warnings" identified as scan errors, reallocation count, offline reallocation and probational count. Further, 36% of drives failed without recording any S.M.A.R.T. error at all, except the temperature, meaning that S.M.A.R.T. data alone was of limited usefulness in anticipating failures.[3]

Drugim riječima, ako gledaš četiri najvažnija atributa, čije Thresholde diskovi u pravilu javljaju, možeš predvidjeti 44% kvarova. Znači, BIOS ili generički program ti za 44% budućih kvarova bude javio da stvari ne štimaju i da poduzmeš nešto. A za ostalo se možeš frigati.  A ne da će te SeaTools ili Data LifeGuard spasiti tako da te na vrijeme upozore na probleme. Čak i kad bi to mogli, od toga ne bi bilo pretjerane koristi jer ih gotovo nitko ni ne koristi. A da ti njihovi programi stvarno imaju značajne prediktivne mogućnosti, a da isto nisu ugradili u firmware diska putem odgovarajućih Thresholdova, to bi upućivalo da su maliciozni.

bill_jobs kaže...

Znam da ćeš i ovo sve izokrenuti na svoj specifičan način, ipak jedino ti znaš što je s.m.a.r.t i da ćeš po 100x puta ići meni objašnjavati kako je to sve isto, bez obzir s kojim programom čitaš.

Stvari su poprilično jasne. Nadam se da sam ti ih sad približio.

bill_jobs kaže...

E pa nije isto, i baš zato je glupost svakome tko se u ovoj temi javi savjetovat da mijenja SATA kabel samo zato što tamo neki third party program izbacuje svoje brojke.

Kakav vražji third party program je to javio? Kakve to veze ima s programom!? Što je potrebno napraviti da ti shvatiš što je i kako funkcionira SMART? Ne izbacuje program svoje brojke - disk je programu (i BIOS-u) rekao da je X puta došlo do greške kod komunikacije između diskovog i SATA kontrolera na matičnoj ploči. Disk je to isto rekao i programu proizvođača diska. Daj čovječe malo razmisli prije nego napišeš takve besmislice!

Dakle, disk je putem vrijednosti parametra C7 (199) korisniku poručio nek provjeri/zamijeni kabel. Program nema ništa s tim - on samo napiše brojku koju je disk javio.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.8.2016 6:31 (mbaksa).
15 godina
mbaksa kaže...
tuna-1 kaže...
AF139 kaže...

Što podrazumijevaš pod "oporavkom" diska? Da ga i dalje možeš nastaviti koristiti? Propadanje je počelo - hoće li to sad dalje na pauzu ili će progresivno biti sve gore i gore, to ti nitko ne može reći.

Nadam se da si napravio backup.

Odradi provjeru diska s opcijom za popravljanje, recimo ako ideš preko chkdska, pokreneš CMD s admin pravima i upišeš naredbu:

chkdsk /R /X c:

c: je oznaka problematične particije.

To bi ti trebalo riješiti problem na neko vrijeme, dok se ne počnu pojavljivati novi nečitljivi sektori.

Ovaj WD Lifeguard kojeg si koristio ti može "nulati" disk (WRITE ZEROS) ako želiš pokušati prisiliti firmware diska da pending sektore realocira (to naravno znači brisanje svega na tom disku).

Za daljnje korištenje diska treba oprez - ne stavljaj na njega ništa bez čega ne možeš ostati, odnosno za što nemaš backup.

Relativno fixano nakon chkdsk-a koji je potrajao par sati... "nulat" ću disk jednom prilikom kad uhvatim više vremena, za sad se stanje pokazalo OK, r/w na disk radi, do kad će, ne znam, spojen je ali ga neću koristiti za pohranu ozbiljnijih podataka... tnx anyway

16 godina
neaktivan

Može li se napraviti chkdsk iz komandne linije na enkriptiranoj particiji? Izravno nemre, no kada mountam proces prolazi. Zanima me hoće li poremetiti enkripciju ako tipa naiđe na loš sektor i realocira ga? Moram li dekriptirati particiju pa onda provesti chkdsk?

Recimo, u HDTune error scan se može napraviti nad cijelim diskom, ne pojedinačno particijama i tu ništa nije prigovarao da nemre nad enkriptiranom particijom/dijelom diska, no opet nez jel ta operacija (Error scan u HDTune) radi isto što i Windowsov chkdsk

https://www.flickr.com/photos/141524195@N04/
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
crazy_luđak kaže...

Može li se napraviti chkdsk iz komandne linije na enkriptiranoj particiji? Izravno nemre, no kada mountam proces prolazi. Zanima me hoće li poremetiti enkripciju ako tipa naiđe na loš sektor i realocira ga? Moram li dekriptirati particiju pa onda provesti chkdsk?

Recimo, u HDTune error scan se može napraviti nad cijelim diskom, ne pojedinačno particijama i tu ništa nije prigovarao da nemre nad enkriptiranom particijom/dijelom diska, no opet nez jel ta operacija (Error scan u HDTune) radi isto što i Windowsov chkdsk

Ako je dekriptiraš, isto ćeš si poremetiti nešto ako je pokvareno, ne? Tj. već je ionako poremećeno, a dekripcijom bi mogao još pogoršati stvar ako disk stvarno ima problema, a ti zapisuješ na njega cijeli sadržaj ponovo.

Možeš probati Extended SMART Self-test u nekom softveru, npr. WD-ov Lifeguard. Tako skenira disk sektor po sektor neovisno o particijama pa mu je svejedno je li kriptirana particija ili nije. Ne znam radi li HD Tune zapravo istu stvar...

To je koliko ja znam, ali ima pametnijih ovdje od mene za te stvari. :)

U čemu je uopće problem s diskom?

16 godina
neaktivan

Na gore spomenutom WD-u sam napravio sve provjere i ispostavlja se da je potpuno ispravan.

Sada pitam za drugi disk, ADATA za kojeg javlja da postoje realocirani sektori. Imam na njemu dvije particije, na jednoj ne nalazi loše sektore chkdsk-om, dok drugu nisam probao jer je enkriptirana.Pokrenut ću Extended Self test zasad.

Ako je dekriptiraš, isto ćeš si poremetiti nešto ako je pokvareno, ne? Tj. već je ionako poremećeno, a dekripcijom bi mogao još pogoršati stvar ako disk stvarno ima problema, a ti zapisuješ na njega cijeli sadržaj ponovo.

Ha znam,  no koje je manje zlo od toga dvoje? S druge strane, prolazi Error test u HDTuneu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.8.2016 12:42 (crazy_luđak).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
crazy_luđak kaže...

Sada pitam za drugi disk, ADATA za kojeg javlja da postoje realocirani sektori. Imam na njemu dvije particije, na jednoj ne nalazi loše sektore chkdsk-om, dok drugu nisam probao jer je enkriptirana.Pokrenut ću Extended Self test zasad.

Nisi (pažljivo) čitao moje poruke. Realocirani sektori su hardverski riješeni bad sektori, znači disk ih rješava na razini firmwarea i oni su transparentni za OS. Dakle, chkdsk ih ne vidi niti može vidjeti jer ih je disk sakrio (realocirao) i umjesto njih koristi rezervne sektore. Chkdsk ti može označiti kao bad sektore samo one sektore koje firmware diska nije realocirao ili ako je disk potrošio sve rezervne sektore. Kako god bilo, taj disk ti je sad dalje riskantan za korištenje.

9 godina

Pozdrav, evo provjeravao sam malo hard disk i kao sto vidim sve je vecinom uredu jedino mi se pojavio problem u nekakvoj komunikaciji izmedu hard diska. dali je to nesto ozbiljno te sto bi trebao poduzeti? 

Evo slike

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Sve ti piše u opisu problema - zamijeni SATA kabel.

9 godina

Aha oke, hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
HolyPotato kaže...

Aha oke, hvala

I bilo bi dobro kada promijeniš kabal da se javiš da li je to pomoglo ili nije, čisto da vidimo kolika je tačnost identifikacije problema. 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
17 godina
moderator
boxer kaže...
HolyPotato kaže...

Aha oke, hvala

I bilo bi dobro kada promijeniš kabal da se javiš da li je to pomoglo ili nije, čisto da vidimo kolika je tačnost identifikacije problema. 

Ako nije kabel (a najvjerojatnije je da je upravo kabel), onda je ili kontroler u samom disku ili SATA kontroler na matičnoj ploči, a onda je problem ozbiljniji. Ne može ne biti nešto od toga jer je samo to u tom lancu.

Ali dobro, neka se javi, neka potvrdi da više nema rasta tog atributa u SMART-u.

17 godina
mbaksa kaže...
boxer kaže...
HolyPotato kaže...

Aha oke, hvala

Ako nije kabel (a najvjerojatnije je da je upravo kabel), onda je ili kontroler u samom disku ili SATA kontroler na matičnoj ploči, a onda je problem ozbiljniji. Ne može ne biti nešto od toga jer je samo to u tom lancu.

Ali dobro, neka se javi, neka potvrdi da više nema rasta tog atributa u SMART-u.

Da, većinom se ispostavi da je do kabela, i meni je kada sam imao problem ali ne mogu naći temu od prije par godina (ne svrstava je pod moje teme valjda zbog toga što je davno bilo, neke promjene na forumu?), a i mnogi jave da je uglavnom u tome problem. Samo ne znam zbog čega je to tako čest problem, nedavno sam kupio nov SATA kabel a neispravan, stavio stari sve OK, jesu li ti kabeli inače tako zahebani jer to još nisam doživio dok sam imao onaj IDE.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
16 godina

to je današnji način masovne proizvodnje bez kontrole, uračunat škart.. tisuće kablova, mora poneki biti loš. (stari su bili gori, ali daleko niže brzine-smetnje-osjetljivost..).

+ naše tržište jer cijena je direktno povezana s kvalitetom.. jel to prašak za veš ili obična žica, postoji viša-niža klasa.. (pa i brand).

btw i dalje imaš IDE, IDE-ATA, samo što je sad zbog razlike dodan prefix SATA/PATA dok se IDE preskače (osim u BIOSu kao legacy-ahci i sl. oznaka, pogrešno). ..(čak ne pogrešno nego skup standarda-brzine.. kao osnovni IDE i prošireni sata-1-2-3.. do TRIM i sl.)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.8.2016 23:38 (ihush).
17 godina
moderator
boxer kaže...
Da, većinom se ispostavi da je do kabela, i meni je kada sam imao problem ali ne mogu naći temu od prije par godina (ne svrstava je pod moje teme valjda zbog toga što je davno bilo, neke promjene na forumu?), a i mnogi jave da je uglavnom u tome problem. Samo ne znam zbog čega je to tako čest problem, nedavno sam kupio nov SATA kabel a neispravan, stavio stari sve OK, jesu li ti kabeli inače tako zahebani jer to još nisam doživio dok sam imao onaj IDE.

Imaš potrebu za 6 puta većom propusnosti kod SATA kabela nego kod PATA kabela, a 4 data žice naspram 16 data žica! Čudo da to tak super i radi! I ništa čudno ako je onda veza osjetljiva na kvalitetu kabela i konektora.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.8.2016 23:59 (mbaksa).
9 godina

Evo pronasao sam neki SATA kabel kod kuce isto pise da je brzina 6 mb/s na njemu ko i na starome, promjenio sam ga i pise isti problem... te nevidim razilku nikakvu kad sam promjenio kabel.... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
HolyPotato kaže...

Evo pronasao sam neki SATA kabel kod kuce isto pise da je brzina 6 mb/s na njemu ko i na starome, promjenio sam ga i pise isti problem... te nevidim razilku nikakvu kad sam promjenio kabel.... 

Sporni atribut ti govori do koliko je dotad došlo pogrešaka u prijenosu, dakle taj atribut se ne resetira zamjenom kabela niti se može smanjiti. Bitno je da se on ne povećava - ako se on više ne povećava, znači da je zamjenom kabela problem riješen.

9 godina

Aha da istina, evo broj koji je pisao nije se povecao niti za 1 odkada sam promjenio kabel ali pratit cu to redovito pa onda javim ako se poveca, hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Ljudi može pomoč

Ne mogu uči u hdd  jer u windows mapi piše evo prva slika dolje 

a hardisk sentinel javlja da je oke ???  barem po slici. To je Toshiba hdd. 

Inače danas čujem čudne zvukove i  evo odlučio provesti chkdsk /f e: i priliko te provjere zašrota  na trenutak ali ništa ne javi greške. 

Što je problem u hdd-u ?? Moram navesit da sam danas reinstalirao windows ali sam i prije toga primjetio neke lagane zvukove kao da se nesto svako malo pomakne. 

13 godina

Ljudi imam SSD Hyper X Fury 120 GB, preko HD Sentinela javlja mi 80% perfomance i 100% health

Jel mislite da je ok ili? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Markić7 kaže...

Ljudi može pomoč

Ne mogu uči u hdd  jer u windows mapi piše evo prva slika dolje 

a hardisk sentinel javlja da je oke ???  barem po slici. To je Toshiba hdd. 

Inače danas čujem čudne zvukove i  evo odlučio provesti chkdsk /f e: i priliko te provjere zašrota  na trenutak ali ništa ne javi greške. 

Što je problem u hdd-u ?? Moram navesit da sam danas reinstalirao windows ali sam i prije toga primjetio neke lagane zvukove kao da se nesto svako malo pomakne. 

- a kako misliš da ćemo mi znati bolje .. npr čuti zvukove? za koje ti uz računalo-disk nisi siguran.. HDD nije jedini moguć izvor zvuka.

- greška ako je na HDDu, ne mora biti uopće klasičan kvar.. može biti bilo što, npr malware/permisionsi ili zbrljavljen FS/particija. Disk alate ne zanima FS, s druge strane, kod kvarova nikad nije sve po nekoj logici-predvidljivo.. ima izuzetaka koje bi u srednjem vijeku nazvali čudo... sad samo znamo da je moguće mada nemamo objašnjenje. (moraš dalje tražiti-provjeriti..). Npr bootaš neki live.. npr hirens (eliminraš soft uzroke), + tamo obično postoji 'pravi' proizvođačev alat za diag HDDa ili provjeriš što kaže BIOS/SMART.. Tad znaš jel kvar ili neki soft/win problem. Zvuci su možda bolje upozorenje (tome služi SMART..) za backup... ili je navažno :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 4.9.2016 12:19 (ihush).
11 godina
neaktivan
ihush kaže...

- a kako misliš da ćemo mi znati bolje .. npr čuti zvukove? za koje ti uz računalo-disk nisi siguran.. HDD nije jedini moguć izvor zvuka.

- greška ako je na HDDu, ne mora biti uopće klasičan kvar.. može biti bilo što, npr malware/permisionsi ili zbrljavljen FS/particija. Disk alate ne zanima FS, s druge strane, kod kvarova nikad nije sve po nekoj logici-predvidljivo.. ima izuzetaka koje bi u srednjem vijeku nazvali čudo... sad samo znamo da je moguće mada nemamo objašnjenje. (moraš dalje tražiti-provjeriti..). Npr bootaš neki live.. npr hirens (eliminraš soft uzroke), + tamo obično postoji 'pravi' proizvođačev alat za diag HDDa ili provjeriš što kaže BIOS/SMART.. Tad znaš jel kvar ili neki soft/win problem. Zvuci su možda bolje upozorenje (tome služi SMART..) za backup... ili je navažno :)

Čudni zvukovi su prestali kada sam iskopčao napajanje + sata kabel, iskopčao sam da spriječim da nastane još veča šteta ako je kvar fizički. 

Gle ako možda netko zna koji su zvukovi tj koji opisuju kvar glave ili kvar motora pa da probam nešto od toga prepoznati ako je fizički da ne spajam bezveze ako su oni u kvaru. Jer nikad nije prije hdd tako jako šklocao a i šrotao.

Ja sam prije instalacije novog OS-a iskopčao hdd da nebi slučajno njega izbrisao tokom podešavanja :D  jednom (davno)  sam zabunom preformatirao hdd umjesto usb sticka :D Pogriješio sam kada sam birao putanju :D 

Sto se tiće permisije, prijavio sam se istim računom koji sam imao prije, ako je do toga onda bi kazao da nemam pristup ali ne piše to. 

Čitao sam da je moguče glavu ili motor zamjeniti bez problema ali ako su to uzroci onda nebi smio ekperimentirati sa alatima za softwersko spašavanje itd jer mogu u tom radu oštetiti ploču ili kaj več.

16 godina
neaktivan

Daj u servis da ti obave dijagnostiku, bolje nego po zvukovima slušat šta ne valja

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Pozz ljudi, jel znate u čemu je problem sa diskom. Imam SSD i WD Blue 640GB i rade super, a dok uštekam 2TB WD Green EADS, u BIOS-u sve pokaže normalno, al nemre bootat u winse, checkira i skenira jednu particiju na 2TB i to traje i traje i neće loadat u winse, il bude crni ekran sa miš kursorom, ili loada nekak al jednom je to bilo u winse i nađe neku particiju na tom disku u my computer, al ubrzo se ta particija makne, a ak želiš otvorit tu particiju na trenutke zašteka komp. Dok isključim taj disk iz sustava sve je u redu. To mi je sve otkad sam mijenjao neki dan termalnu pastu na procesoru, plus to kaj mi je otišao jedan vent na grafi nakon promjene paste na procu. Smiješno zvuči sve to, ni ja sam ne vjerujem kak je to moguće sve...
Sad neznam kak da testiram taj disk i ako je moguće nekak dobit nazad taj disk u windowsima, po mogućnosti i sačuvat ili izvuć podatke. Nisam u mogućnosti probat na drugi komp ili bilo kakva druga kombinacija tipa u servis jer se to ne isplati. Probao sam 3 različita SATA kabela i uvijek isto, nije do tog, probao sam u drugi SATA utor, opet isto. Neš se zeznulo oko postavki BIOS-a dok sam mijenjao pastu na procu, s tim da imam gumb za clr cmos i ostalo, te sam još vadio bateriju mislio da je loša, al mjerio sam napon i dobar je. Onda su se postavke BIOS-a poremetile i zbog date/time se sve poremetilo, onda sam nekak došo u safe mode pa se uspio nakon tog ustabiliti komp i promijenio postavke u BIOS-u kakve su prije bile i zasad već par dana dobro radi ko i prije tih problema, al jedino taj disk zeza.

► Play ▌▌ Pause ■ Stop
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.10.2016 18:27 (DiRT).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Nisam shvatio, jesi li na kraju resetirao CMOS ili ne?

Jesi li probao bootati samo s tim diskom (sa ištekana druga dva)?

Jesi li probao kabel od jednog od ovih diskova i njihove SATA utore?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
crazy_luđak kaže...

Nisam shvatio, jesi li na kraju resetirao CMOS ili ne?

Jesi li probao bootati samo s tim diskom (sa ištekana druga dva)?

Jesi li probao kabel od jednog od ovih diskova i njihove SATA utore?

Promijenio termalnu pastu na procu i resetirao sam CMOS i otad je počelo sve to zezat. Nisam probao bootati s tim diskom jer nemam kaj bootat kad služi za storage, u BIOSu je on pronađen i sve izgleda normalno po postavkama, bilo IDE bilo AHCI mode. Portovi su ispravni, nema to veze sa zamjenom portova/hard na drugom portu od drugog diska. Budem još malo probavao, al kažem nikakva kombinacija neće biti dobra.

► Play ▌▌ Pause ■ Stop
17 godina
DiRT kaže...

Pozz ljudi, jel znate u čemu je problem sa diskom. Imam SSD i WD Blue 640GB i rade super, a dok uštekam 2TB WD Green EADS, u BIOS-u sve pokaže normalno, al nemre bootat u winse, checkira i skenira jednu particiju na 2TB i to traje i traje i neće loadat u winse, il bude crni ekran sa miš kursorom, ili loada nekak al jednom je to bilo u winse i nađe neku particiju na tom disku u my computer, al ubrzo se ta particija makne, a ak želiš otvorit tu particiju na trenutke zašteka komp. Dok isključim taj disk iz sustava sve je u redu. To mi je sve otkad sam mijenjao neki dan termalnu pastu na procesoru, plus to kaj mi je otišao jedan vent na grafi nakon promjene paste na procu. Smiješno zvuči sve to, ni ja sam ne vjerujem kak je to moguće sve...
Sad neznam kak da testiram taj disk i ako je moguće nekak dobit nazad taj disk u windowsima, po mogućnosti i sačuvat ili izvuć podatke. Nisam u mogućnosti probat na drugi komp ili bilo kakva druga kombinacija tipa u servis jer se to ne isplati. Probao sam 3 različita SATA kabela i uvijek isto, nije do tog, probao sam u drugi SATA utor, opet isto. Neš se zeznulo oko postavki BIOS-a dok sam mijenjao pastu na procu, s tim da imam gumb za clr cmos i ostalo, te sam još vadio bateriju mislio da je loša, al mjerio sam napon i dobar je. Onda su se postavke BIOS-a poremetile i zbog date/time se sve poremetilo, onda sam nekak došo u safe mode pa se uspio nakon tog ustabiliti komp i promijenio postavke u BIOS-u kakve su prije bile i zasad već par dana dobro radi ko i prije tih problema, al jedino taj disk zeza.

Pogledaj da li u Biosu pod sekcijma Chipset, Southbridge configuration ili negdje drugo imaš opcije:

On Chip SATA Type - u slučaju da je IDE, postavi na AHCI

SATA IDE Combined mode - ako je postavljeno na Enabled, promijeni na Disabled.

14 godina

Probao sam navedeno i ništa ne pomaže. Opet isti problem. U BIOS-u je pronađen hdd u oba moda ga pronalazi, dok u winse neće bootat i vrti u nedogled. Poremeti postavke biosa na default, promijenim postavke, neće nikak uć. Kasnije repaira system i ništa dok ne promijenim taj combined mode u IDE, ne smije bit isključen jer mi neće bootat sa 2 zdrava diska.

► Play ▌▌ Pause ■ Stop
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice