Planiram kupit 2 diska od 1 TB + imam jedan od 640 GB pa me zanima koji RAID preporucujete?
Jedan disk ce bit pun podataka koje nebih htjeo nikako izgubit, a i taj jedan ce mi bit dovoljan(nadam se).
Imate kakvu ideju?
Planiram kupit 2 diska od 1 TB + imam jedan od 640 GB pa me zanima koji RAID preporucujete?
Jedan disk ce bit pun podataka koje nebih htjeo nikako izgubit, a i taj jedan ce mi bit dovoljan(nadam se).
Imate kakvu ideju?
Obzirom da imaš 2 ista diska (s ovim 1 različitim zapravo ne možeš ništa), možeš samo 0 ili 1, tj. striping ili mirroring. Pa šta ti više treba, brzina ili sigurnost..
Obzirom da imaš 2 ista diska (s ovim 1 različitim zapravo ne možeš ništa), možeš samo 0 ili 1, tj. striping ili mirroring. Pa šta ti više treba, brzina ili sigurnost..
sta da imam 3 ista :D ?
Imaš 3 mogućnosti ukoli ih ti podržava kontroler (souhtbridge ili posebni čip) na ploči. JBOD, znači "samo hrpa diskova", nije RAID ali dobivaš kapacitet i jedan disk veličine zbroja kapaciteta svih diskova. Za RAID 0 i 1 trebaš imati (poželjno je) 2 diska istog kapaciteta i istoga proizvođača, WD ima RE edition za takve stvari. U tvojem slučaju za RAID 0 (stripe) bi dobio 2 TB, ali, ako rikne jedan disk, gubiš podatke, nema recoverya, nesiguran RAID. Kod RAID-a 1 (mirroring) veličina virtualnog diska odgovara najmanjem kapacitetu u polju, dakle, kod tebe bi RAID 1 dao 1TB, prednost, ako rikne 1 disk, na drugom ostaju podaci, upikneš novi disk i obnoviš RAID polje.
Zavisi što želiš, ako želiš kapacitet, uzmi RAID 0, sigurnost RAID1.
Budući da imaš 640 GB disk, ja bi išao na RAID 0 radi kapaciteta, i onda važnije stvari backupirao na 640GB disk.
Pa onda bi imao i opciju raid 2, 3, 4 i 5.
Budući da imaš 640 GB disk, ja bi išao na RAID 0 radi kapaciteta, i onda važnije stvari backupirao na 640GB disk.
Sve ono sta bude na disku od 1 TB ce bit "vazniji podaci" :D
Evo ti moja tema LINK
Sve ono sta bude na disku od 1 TB ce bit "vazniji podaci" :D
Sve je na tebi, sam procjeni što ti odgovara.
ako rikne jedan disk, gubiš podatke, nema recoverya, nesiguran RAID.
Da, tako kaže teorija, jedan primjer iz prakse;
Imao raid 0 s dva 160GB hd, jedan mi crko, uspio izvući 98% podataka i još mi zamjenili oba dva harda (i ispravni) jer sam prilikom kupnje rekao da je za raid (obični diskovi) pa je čovjek rukom napisao na račun raid, a bili pod garancijom..
Imao raid 0 s dva 160GB hd, jedan mi crko, uspio izvući 98% podataka i još mi zamjenili oba dva harda (i ispravni) jer sam prilikom kupnje rekao da je za raid (obični diskovi) pa je čovjek rukom napisao na račun raid, a bili pod garancijom..
+zakon :D
jesu ti i podatke uzeli :D
Zanimljivo. Jesi imao softwerski ili hardverski RAID? Ja bi očekivao da u RAID 0 podaci više fragmentiraju među diskovima, ili možda i sam filesystem (NTFS, ext3...) utječe na ponašanje polja.
Imao sam i ja 2 WD-RE 160GB u RAID 0 na nForce4 (nvRAID) ploči.
S obzirom da ti ploca ima ICH10R southbridge mozes npr. sloziti na ta 2 od 1TB i Raid 0 i Raid1 na ista 2 diska - http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Matrix_RAID
Onda slozis jos i redoviti backup sa Raid 1 volumea na toj stari od 640GB i brijem da su ti podaci koje nikako ne zelis izgubiti super sigurni
S obzirom da ti ploca ima ICH10R southbridge mozes npr. sloziti na ta 2 od 1TB i Raid 0 i Raid1 na ista 2 diska - http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Matrix_RAID
Onda slozis jos i redoviti backup sa Raid 1 volumea na toj stari od 640GB i brijem da su ti podaci koje nikako ne zelis izgubiti super sigurni
Na taj način može imati 1TB za RAID 0 i 1TB za RAID 1.
Zanimljivo. Jesi imao softwerski ili hardverski RAID? Ja bi očekivao da u RAID 0 podaci više fragmentiraju među diskovima, ili možda i sam filesystem (NTFS, ext3...) utječe na ponašanje polja.
Imao sam i ja 2 WD-RE 160GB u RAID 0 na nForce4 (nvRAID) ploči.
Hardverski, ploča je bila neka nforce2, kontroler fasttrak 376. A hard je riknuo na način da se i dalje vrtio, ali ga kontroler nije prepoznavao niti modao build-ati array na tom hardu. A hardovi su Seagate ST3160812AS, u to vrijeme poprilično skupi s 5g garancije i vratili svaku paru jer se i danas veselo vrte na Intel 82801 SATA RAID kontroleru.
S obzirom da ti ploca ima ICH10R southbridge mozes npr. sloziti na ta 2 od 1TB i Raid 0 i Raid1 na ista 2 diska
Mislim da se to može i drugim kontrolerima, jer je to nudio i ovaj moj gore stariji spomenuti, tj. možeš napraviti i raid polje i s samo jednim hardom.
Imam jedno pitanje
kupio sam 2x1TB black
i u drive menangmentu imam MIRROR VOLUMEN pa me zanima dali je to nesto kao RAID ili??
cisto me zanima dali je moguce dobiti nesto slicno kao RAID
i imam ep45-ds3 pa me zanima dali je moguce kupiti neki raid kontroler (i koji?) da bi dobio nekakvu mogucnost raida ?
imam 2x 1TB i 2X640GB
pa prihvacam sugestije i dalje
hvala