Razmišljam za novi komp kupiti 4 HDD-a i to dva WD VelociRaptora od 150GB i dva Seagate Barracuda od 1TB pa me zanima da li mi treba za to SATA kontroler i koja RAID konfiguracija ako bi to tako uopće radilo? Matična će biti GB EX58 Extreme. Hvala unaprijed
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Za sistem ti je dovoljno dva VelociRaptora 74 GB u RAID0, čime dobivaš brzi sistemski disk od 148 GB. Jedan VR od 74, eventualno 150 GB bi možda bio dovoljan, ali ako voliš trošit pare, uzmi 2. Podatkovne diskove ti se ne isplati stavljati u RAID osim ako ćeš RAID1 radi sigurnosti podataka, ali tada dva diska od 1 TB daju ukupno 1 TB.
Ukoliko ti matična ima integrirani RAID kontroler ne treba ti dodatni, ako imaš dovoljno portova. Većina boljih ploča dolazi s 6 portova.
Kako sam čitao review tih velociraptora vidio sam da kad su u raid0 da im write i read povećaju praktički duplo a latencija se neznatno poveća pa sam zato mislio dva a jedan od 74 gb mi je premalo zato jer na njih mislim stavit OS i igre koje su sve veće i veće. Ionako su dva VR-a od 150GB jeftinija od jednog od 300GB i to tisuću kuna skoro. A šta se tiće ovih Seagateova, oni ne mogu u istu konfiguraciju kao i VR-i? Usput mislim da bi ova matična trebala imat za te novce (oko 2300 kn u Vemilu) i taj integrirani kontroler makar četverokanalni. Hvala na savjetu svejedno
Usput mislim da bi ova matična trebala imat za te novce (oko 2300 kn u Vemilu) i taj integrirani kontroler makar četverokanalni

novci mi neće biti problem jer sam odlučio crnčit ko konj ovog ljeta i ne vidjet mora(možda se zaletim do Zrća neki vikend ali samo možda) pa ću potrošit dosta na i7 mašinu da vidim kako se je**** GTA IV na 1920*1200 vrti makar na avg 30-40 FPS-a
a što se tiče NAS-a čuo sam da je dobar i čak isplativ ali se radije nebi u to upuštao jer ipak neću baš tolko para zaradit (moram malo ostavit za Sveto Trojstvo - proc, grafe i ram )
-ovisi što misliš raditi i na kojem OSu, raid je obavezna stvar za video, može i na običnom 'kućnom' PCu gledajući cijenu, jer se razlika u radu osjeti. Integrirani kontroleri na ploči su 'soft', pravi višekanalni su rijetki u običnim trgovinama i nije presudna razlika u brzini -samo si 'osuđen' na windowse.. koje ćeš vjerojatno i koristiti, za linuxe -sux.
Demonstracija RAIDa, capture s kamere, snimanje 6xDVDa 50tak-kom., Photoshop i ostala zezanja, bez trzanja, pucanja ili bilo kojih problema u radu, naravno na q9xxx i to komp radi po cijeli dan a defrag jako rijetko (jer se nema vremena za čekanje..).
Možeš samo s dva HDDa, obična, jer u raidu efektivno kao da radiš na Raptoru, a system i programski dio rade i na običnom PCu dovoljno brzo, i s druge strane netrerba pretjerivati s količinom HDDova, zbog napajanja, zagrijavanja, buke i mogućnosti kvara (kao loto). 2x1TB podjeljeno na sys-prog-radnu particiju i to je to + eventualno externi -NAS za backup i praktičnost...
Samo izbjegni Seagate s firmwareom.. WD/Hit/Sams...
OS će biti gotovo 100% Vista Ultimate 64bit SP1, proc i7 920 (ako uvalim 940 ili 950 još bolje) a što se tiče buke i hlađenja neće biti problema jer su VR-i u aluminijskom pasivnjaku a za Seagateove ću kupit Scytheove Himuro pasivnjake tako da...) te će napajanje biti Gigabyte Odin Pro 1200W (sigurni overkill al' neka se nađe - od viška glava ne boli )
E a što se tiče količine HDD-a onaj Maxishine s YouTube je složio mislim 6 ili čak više HDD-a u komp i nije imao problema - https://www.youtube.com/user/maxishine?blend=1&ob=4 (off topic - lik je svojedobno igrao GTA IV na PS3 koristeći HD projektor na peterometarskom platnu!!!!)
Usput mislim da bi ova matična trebala imat za te novce (oko 2300 kn u Vemilu) i taj integrirani kontroler makar četverokanalni

ahh SSD ulazi u igru možda za par godina jer su zasad bezobrazno skupi i malenog kapaciteta (ali da su brzi to sigurno) - npr. A-Data 192GB SSD u Vemilu košta 4000 kuna što je ipak previše
ahh SSD ulazi u igru možda za par godina jer su zasad bezobrazno skupi i malenog kapaciteta (ali da su brzi to sigurno) - npr. A-Data 192GB SSD u Vemilu košta 4000 kuna što je ipak previše

Stari (Silence1488) imaš zanimljiv avatar.
pravi raid kontroleri su jako skupi.
ovaj on-board ce ti sigurno donijeti ubrzanje ali nemoj pretjrivati sa tim diskovima. to je ipak za kucnu upotrebu!
Ako si već odlučio raptore u RAID, ja ove od 1TB ne bih spajao u RAID jer je na kontroler software-ski (to vrijedi i za PCI/PCIe kontrolere dostupne kod nas po prihvatljivim cijenama), pa ćeš samo dodatno opterečenje imati.
Ako se odlučiš za NAS, a imaš stari komp koji ide u mirovinu, možeš od njega složiti NAS. Ako nema integrirani kontroler kupiš dodatni, digneš neki linux prilagođen za
NAS i staviš gigabitnu mrežnu. Dobra je stvar što u tom slučaju možeš uzeti kontroler koji podržava RAID5. Kod njega je isti sistem kao RAID0, samo idu minimum 3 diska jednakog kapaciteta, gubiš kapacitet jednog diska, ali zato ti podatci ostaju u slučaju kvara jednog diska (bez obzira kojeg). Inače se RAID 5 ne koristi zbog toga što opterečuje procesor za izračun redudantnih podataka, ali ako imaš komp samo za NAS + seedbox tada ti to neće smetati.
Nije direktno vezan na ošto što ti misliš da je vezan
pravi raid kontroleri su jako skupi.
ovaj on-board ce ti sigurno donijeti ubrzanje ali nemoj pretjrivati sa tim diskovima. to je ipak za kucnu upotrebu!
Mislim da ću ipak uzet dva G.Skillova 64GB SSD-a (nekih 350 kn skuplje od dva 150GB VR-a) i to fino stavit putem integriranog Intelovog kontrolera u RAID 0 i uz to još u non-RAID stavit dva Hitachijeva 1TB 7200rpm HDD-a (da se kanim Seagatea kako mi savjetuju).
ja bih radije 2 raptora u raid 0 nego ove ssd diskove. ali samo zbog kapaciteta. brzina je na strani ssd-a, ali ti to doma sigurno neces moci tako lako iskoristiti, a gubis puno kapaciteta.
ove diskove za podatke od 1tb ne stavljaj u raid, vec samo spoji na maticnu. cak i nisam siguran d ali ces sa tim integriranim kontrolerom moci napraviti 2 diska u jedan radi, a a ostale u drugi.
ja bih radije 2 raptora u raid 0 nego ove ssd diskove. ali samo zbog kapaciteta. brzina je na strani ssd-a, ali ti to doma sigurno neces moci tako lako iskoristiti, a gubis puno kapaciteta.
ove diskove za podatke od 1tb ne stavljaj u raid, vec samo spoji na maticnu. cak i nisam siguran d ali ces sa tim integriranim kontrolerom moci napraviti 2 diska u jedan radi, a a ostale u drugi.
Kako to misliš - pa SSD ima puno veće read sposobnosti a komp ću ponajviše koristit za igre te je loading onda daleko veći (brže se na RAM učitavaju leveli i ostalo)
Kako to misliš - pa SSD ima puno veće read sposobnosti a komp ću ponajviše koristit za igre te je loading onda daleko veći (brže se na RAM učitavaju leveli i ostalo)
i skroz si u pravu, ALI gubis puno diskovnog prostora!
umjesto 300gb imas 150 gb... i toza visu cijenu
A znam zato me istovremeno SSD odbija i privlači (isti modeli samo 128GB su već preko 2000 kuna a za toliko imam 300GB na 10,000 rpm). Ma još ću razmislit o tome, nisam siguran
E da, zanima me ako se odlučim na SSD - kako se on, pošto je 2,5'' a ne 3,5'' montira u kućište (jeli ''šeta'' lijevo-desno ili postoje neki stabilizatori)?
pa imas za kupit kucista za njih, pa i Raptori su ustvari dva i po incni diskovi samo sta su u kucistu vecem
hvala, samo me to zanimalo
Za SSD ti je važno koji kontroler koristi. Ne znam točno, mislim da se već pričalo o tome. Glavna prednost je jako mali seek time, a ne sama brzina. Ono što je dodatno problem kod SSD-a je broj ciklusa pisanja i brisanja koji je danas već prilično povečan, ali isto zaostaje za diskovima.
P.S. Molim te, koristi edit jer ovo nizanje postova stvarno nema smisla.