Brzina SSD-a manja od očekivane

poruka: 13
|
čitano: 8.344
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozdrav!

Nedavno sam kupio Kingstone SSD 120GB HyperX 3k za 830 kn u HGSpotu. Na kutiji piše da je brzina čitanja oko 550 MB/s, a pisanja oko 510 MB/s.

Probao sam to testirati tako što sam uzeo datoteku od 15GB na tom disku i napravio copy paste da vidim koliko će ga brzo kopirati (na istom disku) i brzina je bila 130-140MB/s.

Razlika između mog običnog HDD i novog SSD-a i dalje je nevjerojatna (komp i OS stvarno odlično rade) i ne žalim kupnju, ali ne bi li trebala brzina biti veća?

Moja matična je Gigabyte 870A-UD3 (rev. 3.1), AMD matična, čuo sam da na njima su performanse manje nego na intelovim, ali ipak, ovo je skoro 5 puta manje od očekivanog.

Instaliran je Windows 8, sve svježe, i to AHCI mod za disk.

Radim li nešto krivo?

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.9.2013 10:31 (Zeus_CM).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Brzina SSD-a manja od očekivane
Zeus_CM kaže...

Pozdrav!

Nedavno sam kupio Kingstone SSD 120GB HyperX 3k za 830 kn u HGSpotu. Na kutiji piše da je brzina čitanja oko 550 MB/s, a pisanja oko 510 MB/s.

Probao sam to testirati tako što sam uzeo datoteku od 15GB na tom disku i napravio copy paste da vidim koliko će ga brzo kopirati (na istom disku) i brzina je bila 130-140MB/s.

Razlika između mog običnog HDD i novog SSD-a i dalje je nevjerojatna (komp i OS stvarno odlično rade) i ne žalim kupnju, ali ne bi li trebala brzina biti veća?

Moja matična je Gigabyte 870A-UD3 (rev. 3.1), AMD matična, čuo sam da na njima su performanse manje nego na intelovim, ali ipak, ovo je skoro 5 puta manje od očekivanog.

Instaliran je Windows 8, sve svježe, i to AHCI mod za disk.

Radim li nešto krivo?

Da, nikad nemoj testirati pisanje / čitanje na istom disku. Moraju biti različiti, odnosno disk koji testiraš u tom trenutku smije raditi samo jednu operaciju.

14 godina
neaktivan
Imaš li sugestiju za način testiranja SSD-a čisto da znam da sve radi kako spada. Imam samo jedan SSD i obične HDD-ove, pa neznam kako bi onda testirao pravu brzinu prebacivanja fileova.
17 godina
Zeus_CM kaže...
Imaš li sugestiju za način testiranja SSD-a čisto da znam da sve radi kako spada. Imam samo jedan SSD i obične HDD-ove, pa neznam kako bi onda testirao pravu brzinu prebacivanja fileova.

Pa imaš raznih softvera za testiranje, problem je što su to "umjetni" testovi i u stvarnosti je teško generirati takvu okolinu i rezultate.

Samim time što kažeš "kako sve radi brže" ti je već dobar primjer kako bi sve moglo biti OK. A samu razliku između npr. 300 i 500 megabajta u sekundi je ekstremno teško vidjeti i osjetiti u stvarnom radu.

14 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Zeus_CM kaže...

Pa imaš raznih softvera za testiranje, problem je što su to "umjetni" testovi i u stvarnosti je teško generirati takvu okolinu i rezultate.

Samim time što kažeš "kako sve radi brže" ti je već dobar primjer kako bi sve moglo biti OK. A samu razliku između npr. 300 i 500 megabajta u sekundi je ekstremno teško vidjeti i osjetiti u stvarnom radu.

Vidim da je Kingstone koristio program ATTO za te rezultate, isprobao sam i sve je u granicama njihovih testova, možda 30ak MB-a niže. Dakle, sve ok. Hvala na pomoći.

17 godina

Stavi si drivere za čipset odavdje:

http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Pages/raid_windows.aspx

mislim da će biti bolje...

Twitter: @191x7
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Stavi si drivere za čipset odavdje:

http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Pages/raid_windows.aspx

mislim da će biti bolje...

Super! Kad dođem s posla javim rezultate :)

EDIT: Rezultati:

Prije drivera:

[IMG]http://i43.tinypic.com/vifuwk.png[/IMG]

Poslije drivera:

[IMG]http://i39.tinypic.com/n39lb7.png[/IMG]

Dakle, bez nekih većih, možda malkice bolji write. Sve u svemu, u redu. Hvala.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.9.2013 17:59 (Zeus_CM).
13 godina
neaktivan

Moze pomoc da neotvaram novu temu.

Zasto mi u HDtune skace brzina gore dole? {#} Intel 120GB, 330 serija.

Što hladnije to bolje...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Praedator kaže...

Možda ti rade programi u pozadini, a za autora teme neka kreira RAM DISK te neka sa njega kopira podatke na SSD kako bi dobio stvarne rezultate.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.9.2013 5:49 (Wuk19).
13 godina
neaktivan
Wuk19 kaže...
Praedator kaže...

Možda ti rade programi u pozadini, a za autora teme neka kreira RAM DISK te neka sa njega kopira podatke na SSD kako bi dobio stvarne rezultate.

Pa radili su programi, ipak komp radi {#}

Ali mislim da je nesto drugo u pitanju.

Inace evo ATTOBench rezultati. Jesu oni ok?

Što hladnije to bolje...
15 godina
neaktivan
Praedator kaže...
Wuk19 kaže...
Praedator kaže...

Pa radili su programi, ipak komp radi {#}

Ali mislim da je nesto drugo u pitanju.

Inace evo ATTOBench rezultati. Jesu oni ok?

Jesu, OK. Ako želiš možeš ponoviti testiranje u SAFE MODE-u načinu rada windowsa te time potencijalno isključiti pozadinske programe koji uzrokuju oscilacije u grafikonu. Samo imaj na umu da brojke u HD-Tune neće biti na razini ATTO bencha zbog SandForce kontrolera odnosno njegova načina rada. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.9.2013 14:21 (Wuk19).
17 godina
Praedator kaže...
Jesu oni ok?

Sve je to OK. te nijanse koje "loviš" niti ima smisla tražiti, niti ih možeš osjetiti ili primijetiti.

13 godina
neaktivan

Sve je ok, brzine su za mene sasvim dovoljne, oscilacije su prestale, imao sam 2 programa za kontrolu diska i ocito je u tome bio problem. Intelov i Asusov.

Hvala na savjetima. {#}

Što hladnije to bolje...
Moj PC  
0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice