Android ePub i PDF software

poruka: 6
|
čitano: 13.829
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
offline
Android ePub i PDF software 2015

Recenziju čitača sam počeo sa 2 preglednika ePub formata. FB Reader i Cool reader čitaju ePub i slične formate, ali ne čitaju PDF i dokumente poput worda, excela i powerpointa. Adobe Reader čita samo PDF format. Svi ostali preglednici čitaju kombinacije više formata. EPub i PDF čitaju eReader Prestigio, EBookDroid, Mantano Reader, Aldiko, UB Reader i Moon+ Reader, a office dokumente (ovo se odnosi na čitanje i kreiranje) i PDF čitaju OfficeSuite Pro i WPS Office.

 

Što se tiče epub formata, FBReader i Cool Reader su daleko najbolji izbor na Androidu, ali nijedan od ta dva programa ne može čitati PDF. FBReader ima extension koji se može besplatno preuzeti na Google Playu, ali program je kao preglednik PDF-a gotovo neuporabljiv. I FBReader i Cool Reader imaju jasno sučelje, gomilu opcija, jasno istaknut indikator progresa u čitanju te oba programa mogu koristiti ColorDict u slučaju da ne znate pokoju riječ u tekstu.

 

Adobe Reader... Nema lockanja zooma, nema cropanja stranica, ali i dalje imam osjećaj da u njem PDF najbolje klizi. Readeru se i na androidu događa ista stvar kao i na računalu, postaje sve veći i tromiji iz verzije u verziju. Ovdje nema Sumatra PDF-a i FoxIt Readera da ga maknu s trona, ali nedostaci postaju sve vidljiviji kako konkurencija napreduje. Nedostatak integracije rječnika je minus, ali je sučelje jasno i jednostavno te se lako prati broj stranice na kojoj ste trenutno. Iako je Adobe Reader i dalje jedan od najboljih preglednik PDF-a, ja kod čitanja PDF-a radije posegnem za OfficeSuite Pro-om, EBookDroidom ili Mantano Reader-om Pro. Mantano i EBookDroid mogu cropati PDF, a OfficeSuite ga može prikazati u continuous page modu u kojem zoom ostaje isti kad prelazimo sa stranice na stranicu. Iako i Adobe Reader može isto to, malo je razočaravajuće što Adobe Reader ne može cropati, a da sam posegnuo za kakvom štopericom kladio bi se da se u OfficeSuite-u 8 PDF brže loada nego u Readeru. Unatoč tome, listanje PDF je daleko najugodnije i najfluidnije u Adobe-u.

 

eReader Prestigio je program koji je došao sa mojim tabletom. Program je na početku koristio source code FBReadera, uz poneku opciju manje (margine se nije moglo smanjiti do te mjere kao što se može u FBReader-u) i preglednik PDF-a. Ne bi se čudio da se za zadaću pregledavanja PDF-ova koristio isti extension koji trenutno koristi FBReader, ali valja istaknuti, koliko god pregledavanje PDF-a bilo sporo i bugovito, da extension nije trebalo posebno instalirati. U novoj verziji, eReader je potpuno prerađen software koji izgleda totalno drukčije i nema vidljivih bugova. I dalje ima pregršt opcija, rječniku se može pristupiti direktno iz programa i izgleda puno bolje nego ranije. Kao preglednik PDF-a je izrazito gladak, ali se ne može podesiti određen stupanj zooma koji bi ostao na svim stranicama. Zoom koji namjestimo i lockamo (poput onoga u Moon+ Readeru) je odlična opcija kad imamo veliku stranicu sa malo teksta po sredini stranice. Nema opcije za cropanje teksta koje je izvrsna alternativa zoomu, ne može se koristiti rječnik kad je tekst u PDF-u i ne može se podesiti single page ili continuous page view. Ovo zadnje spominjem jer u continuous page view-u nedostatak adekvatnog zoomiranja toliko ne dolazi do izražaja. U EBookDroid-u, program zapamti zoom, ali se zoom ne može zaključati, pa nekad kad listamo PDF stranice plešu od lijeve do desne margine. Još jedna mala kritika eReaderu ide zbog toga jer se broj stranice na kojoj smo trenutno ne vidi dok ne uđemo u početni meni koji se otvara nakon tapa na display.

 

EBookDroid je, kao preglednik PDF-ova, jedan od programa koji može konkurirati Adobe Readeru. Ima dovoljno opcija, rječnik je lako dostupan i u ePub-u i u PDF-u, može se cropati stranica ali se ne može lockati zoom. Sučelje je pregledno i uvijek znamo na kojoj smo stranici. S druge strane, ePub format unutar EBookDroida je prilično oskudan sa opcijama, ali sve radi. Manjak opcija uzrokuje da ePub format izgleda kao PDF, zbog nemogućnosti promjene boje pozadine u oba formata. Veličinu margina nije moguće mijenjati, a veličinu fonta je moguće izabrati u 5 veličina; tiny, small, itd. Mala cijena za platiti, s obzirom na to da je EBookDroid potentan preglednik oba formata, koji je iznimno brz i pouzdan.

 

Moon+ Reader Pro je program koji nije besplatan, za razliku od prva dva programa. Moon+ Reader vrvi opcijama, iznimno je lako podesiti stvari, integracija sa rječnikom je odlična, ima poseban set opcija za PDF i poseban set za ePub format, ali ima i problema sa oba formata. Kod epub formata kritika ide na pregledavanje knjiga koje imaju slike u sebi, jer Moon+ redovito pokazuje jednu sliku na više stranica, ili čak izgubi tekst nakon slike. U knjigama sa puno slika, primijetio sam da Moon+ redovito izgubi više teksta, listanje rezultira nepravilnim prikazivanjem slika ili preskakanjem stranica, a cijeli program postane jako spor jer se u pozadini odvija reflow teksta. Kod PDF-a Moon+ Reader je žrtva prevelikog broja opcija... Iako može lockati zoom (ne može cropati stranicu), pri pregludu PDF-a se mora isključiti animacijski efekt listanja stranica jer u suprotnom, pri slidanju stranicom nadolje, dolazi do prebacivanja na sljedeću stranicu. Jednom kad smo isključili ovaj efekt u opcijama za PDF pregledavanje, moramo ga ponovno uključiti kod pregleda ePub formata, što je čudno jer oba formata imaju svoj set opcija. Gubljenje teksta je zapravo jedina prava zamjerka ovom programu, a količinom opcija iskače iz gomile. Ovo nije slučaj kod programa poput Aldika i UB Readera. Neki preglednici ePub formata (FB Reader, Cool Reader, eReader Prestigio, Mantano Reader Premium) imaju jednaku količinu opcija, a ne gube tekst nakon jedne ili više slika. Valja reći da se ovo zna dogoditi i nakon početne stranice.

 

Update: nakon revizije 3.0.3. u Moon+ Readeru se događa identična greška, ako je uključen page flip animation gubi se dio teksta nakon slike ili dio slike, uz tu razliku što se u ovoj verziji može uključiti vertikalno scrollanje u ePub formatu (tj. maknuti kvačica sa disable vertical scrolling on touch), a ako smo uz tu opciju isključili animaciju kod okretanja stranice Moon+ Reader radi! Na stranici na kojoj je slika na dnu možemo scrollati do slike bez prelaska na iduću stranicu, a nedostatak scrollanja je po mom sudu i uzrok preskakanja slika i teksta. Efekt animacije okretanja stranice radi savršeno, vodi nas na drugu stranicu, ali ako je stranica ispunjena sa tekstom ispod kojeg je slika, page turning effect zanemaruje sliku i vodi nas na iduću stranicu, scrollanje rješava ovaj problem. Problem je što uključivanje efekta animacije okretanja stranice automatski isključuje scrollanje. Scroll on i page turning effect off i program postaje iskoristiv. Sve pozitivne karakteristike i dalje ostaju pozitivne, a negativne možemo zanemariti, jer ih je jako malo.

 

Aldiko je preglednik koji ima jako malo opcija, ali unatoč tome što su jedine stvari koje možete namjestiti font i margine, Aldiko radi sasvim solidno i prikazuje ePub fileove izvrsno. Kod otvaranja PDF fileova, pripremite se na još manje opcija i single page view. Zoom ne pamti, crop nema, a začudo UB Reader i Aldiko su jedan od većih programa (barem što se tiče megabyte-a). Integracija s rječnikom je nepostojeća, kad izaberete riječ i stisnete dictionary program vas odvede na google, a i praćenje trenutnog položaja u knjizi je manjkavo (slično kao u eReader Prestigio-u, trebate tapati na ekran da bi se pojavio status u kojem se vidi na kojoj ste stranici trenutno).

 

Mantano Reader Premium spada u onu kategoriju software-a koja nije besplatna, ali je program jako stabilan, perfektno čita epub format, ima dobru integraciju sa rječnikom i sve opcije koje nude i ostali preglednici epub formata. Integracija sa rječnikom u ePub formatu je jako dobra, a u PDF ne radi dobro, ostaje obilježen samo fragment riječi ili program zabilježi čitavu rečenicu, iako ste jasno kliknuli na jednu riječ. Zamjerka ide i na složenost dolaženja do opcija. Da bi se došlo do fontova, mora se editirati tema unutar programa. Osobno bi mi se više svidjelo da su sve opcije dostupne unutar samog dijaloškog okvira za opcije, ali pravedno je reći da je ovaj program jednostavan ili složen onoliko koliko želite da to bude, a to je velika stvar kod software-a. Što se tiče pregledavanja PDF formata, ovaj program je i tu jako dobar, ali izrazito spor. Malo neintuitivan kod nuđenje opcija i prilagodbe sučelja, ali svaka opcija je uistinu tu, samo je treba naći. Nakon prilagodbe na program, moram reći da je program veliko iznenađenje. Što zato jer je u prethodnim inačicama bio puno gori, a što zato što je jedina zamjerka koju mogu naći ta što nema pozadina u epub formatu. Može se mijenjati boja pozadine, ali se ne može staviti pozadina koja sliči na papir ili mramor ili nešto slično.

 

UB Reader je jedan od onih preglednika koji nema ni onu opciju da se tekst formatira prema vlastitim željama, u prijevodu, čitati ćete tekst onako kako je izdavač zamislio. Margine se ne mogu mijenjati, imate crnu, bijelu i sephia pozadinu, dictionary vas vodi na google ili na rječnik koji ne treba platiti, što je obrazac ponašanja koji se ne može vidjeti u OfficeSuite-u Pro. Jedan od najboljih office programa za Android i ovaj po ničem poseban preglednik su djelo iste kompanije. U PDF-u imamo single page view koji se ne može promijeniti, rječnik koji ne radi i čudan sistem zumiranja (nakon držanja prsta na bilo kojem dijelu stranice, pojavi se izbornik na kojem idemo gore za zoom, a dolje za odzumiranje). Jako simplistički, ali, ako je vjerovati google-u, dovoljno za 5 milijuna skidanja. E da, rječnik se uistinu ne plaća, ali ako ste spojeni na internet, nakon svakog zatvaranja knjige će iskočiti oglas.

 

OfficeSuite Pro je uz Kingsoft office (WPS office) jedini bolji preglednik i kreator dokumenta. U svakoj novoj verziji pisanje dokumenata je sve lakše i bolje, a OfficeSuite je u verziji 8 napravio redizajn sučelja. U verziji 7 je podsjećao na Office 2003, dok u verziji 8 donosi izgled Office-a 2007. OfficeSuite postaje jako dobar preglednik PDF dokumenata, koji klizi u PDF formatu poput Adobe Readera. Šteta što se nijedna kompanija, jaka poput ove, nije uhvatila izrade jednog univerzalnog preglednika, koji bi mogao kreirati i pregledavati dokumente, pregledavati PDF i ePub format. WPS office je blijeda kopija OfficeSuite-a, koja je besplatna, ali i puno lošija. Za osnovno editiranje i pregledavanje WPS je i više no dobar. Microsoft je nedavno predstavio svoj Office za Android. Iako je besplatan, ne može se instalirati na sve uređaje, i upravo u segmentu u kojem je najupotrebljiviji, tableti i hibridi tableta i laptopa, Office se ne može instalirati. Kad postane dostupan, iskušat ću i software za Droid iz Redmonda.

 

 

Kao najbolje preglednike ePub formata bi izabrao:

  1. Cool Reader
  2. FB Reader
  3. eReader Prestigio
  4. Mantano Reader Premium
  5. Moon+ Reader Pro

 

 

Kao najbolje preglednike PDF formata bi izabrao:

  1. Adobe Reader
  2. EBookDroid
  3. Moon+ Reader Pro
  4. OfficeSuite Pro
  5. Mantano Reader Premium

 

 

Kao najbolje preglednike ePub-a i PDF-a:

  1. eReader Prestigio
  2. Moon+ Reader Pro
  3. EBookDroid
  4. Mantano Reader Premium
  5. Aldiko

 

 

Prilikom izbora najboljih preglednika ePub i PDF formata, vodio sam se mišlju da ću izabrati programe koji su najbolji kompromis između PDF preglednika i ePub preglednika. Najbolji kompromis je Moon+ Reader Pro jer je solidan preglednik ePub formata i PDF formata, odma iza je Mantano Reader Premium koji zaostaje po broju opcija, a ujedno je i inferioran preglednik PDF-a. Nakon toga se morate odlučiti za izvrstan preglednik ePub-a, eReader Prestigio, ili za izvrstan preglednik PDF-a, EBookDroid. eReader Prestigio je oskudan opcijama kod PDF-a gotovo onoliko koliko je EBookDroid oskudan opcijama kod ePub-a. Pobjednika je teško izabrati, ali Aldiko definitivno ide na začelje kolone, ispred UB Reader-a. S obzirom da Mantano nikad ne bi koristio kao preglednik ePub-a, jer su eReader i Moon+ Reader Pro puno bolji i ugodniji oku, a EBookDroid je superiorniji preglednik PDF-a od Mantana i Moon+ Reader-a, odlučio sam listu najboljih za ePub i PDF format formirati prema učestalosti korištenja programa. Kako većinom čitam ePub, često sam koristio eReader Prestigio, koji je jednako dobar kao Cool Reader ili FBReader. Iza njega je došao Moon+ koji je dobar za ePub, a EBookDroid sam gotovo ekskluzivno koristio za PDF. Valja reći da Moon+ Reader Pro ne zaostaje za EBookDroid-om što se tiče PDF-a. Mantano Reader Premium je treća violina što se tiče ePuba, pa ga nisam pretjerano koristio, a kad sam otvarao PDF EBookDroid i Moon+ su bili prva dva izbora, ne zato što Mantano Reader išta slabije otvara PDF, dapače, brži je od Moon+ Reader-a, ali nema dobru integraciju sa rječnikom. Mantano je dobar, ali u niti jednom formatu ne pokazuje prednost pred konkurentskim preglednicima.

 

Što vi koristite? Komentari i prijedlozi dobrodošli! :-D
Isprike na greškama u pravopisu, pisano je na tabletu u OfficeSuite Pro-u pomoću SwiftKey tipkovnice.

0 FB Reader
0 Cool Reader
0 Kobo
0 Adobe Reader
0 Aldiko
0 UB Reader
1 eReader Prestigio
0 Moon+ Reader
1 EBookDroid
0 Mantano Reader
Poruka je uređivana zadnji put ned 18.1.2015 18:45 (PirateX).
Moj PC  
2 0 hvala 2
13 godina
online
Re: Android ePub i PDF software

Osobno dosta čitam na mobitelu (Note 2) i do sada sam najzadovoljniji Aldikom. Probao sam Cool i FB, ali Aldiko mi najviše leži dizajnom i strukturom. Može čitati i pdf, ali čitanje knjiga u tom formatu mi nije baš ugodno. Sad sam nabavio tablet i kanim čitati i na njemu, automatski sam instalirao Aldiko i Adobe pa ću vidjeti i usporediti s alternativama. Definitivno ću pogledati čitače za pdf s opcijama cropanja teksta ili lockanja zooma koje si predložio, hvala :)

 

I papir mi je i dalje neusporedivo bolji medij :)

12 godina
neaktivan
offline
Re: Android ePub i PDF software

Aldiko je jednostavan, ali radi! To mi je najbolje kod programa poput Aldika i UB Readera. Zoom lock sam vidio samo u Moon+ Readeru, ali je to odlična opcija kad je PDF loše strukturiran (a rijetko koji PDF ima tekst od margine do margine).

 

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.12.2014 18:37 (PirateX).
12 godina
neaktivan
offline
Android ePub i PDF software 2015

Slijedi recenzija browsera :-D

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.1.2015 18:47 (PirateX).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
offline
Android ePub i PDF software

Pozdrav.. Čitam knjige na mobitelu, imam instaliran Adobe Reader i maloprije sam instalirala Aldiko, ali ni jedan mi ne prikazuje slova s kvačicama :/ I bas je nepodnošljivo čitati tako, na laptopu kada otvorim kvačice su na mjestu.. Sta da radim da mi na mobu prikaže slova s kvačicama??? 

 
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Re: Android ePub i PDF software

Dugo nisam bio online, pa nisam pročitao. Moraš skinuti fontove u adobe readeru. Ili još bolje... instaliraj jedan od gore spomenutih readera.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice