Na linku s kojeg si ti kupio svoj, 30W reflektor košta vrlo blizu 200 kuna, a još ga moraš čekati mjesec dana. Tak da... Proizvodi naručeni iz Kine su sve manje i manje jeftini...
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

Nisi čitao negativnije komentare? Kaže kupio 30W, troši 20W. Kupio 20W, troši 12W.
Što se tiče "stvarnih 20W" na koje računaš - dobar dio takvih reflektora ima LED-icu reklamirane snage, ali ima slabiji driver. Tu ne možeš reći da driver nije isporučio obećano - driver vjerojatno isporučuje obećano, samo što su umjesto 20W drivera stavili 10W driver. Tako da prije nego li optužiš driver da ne valja, otvori reflektor i pogledaj specifikacije drivera. Big Clive je otvorio hrpu takvih reflektora i u većini slučajeva unutra su bili slabiji driveri od očekivanih.
Da, on upravo objašnjava dosta toga, što sam i ja prošao, od LED drivera do LED Chipova sa "Dodgy" efektom, odnosno nejednolikim radom segmenata u samom Chipu. Ma 90% kupovine LED Drivera i Chipa u kitu ima lažne podatke, isto kao jeftini reflektori. Kupiš KIT od 30W, koji bi trebao na 32-36V imati 900mA struje, a on daje 600mA. To je to. Jasno da se u tom kitu nalazi onaj nekvalitetan LED Chip za kojeg piše da je 30W, a ustvari je 20W. Kod 30W bi izgorili segmenti ili tanka žica koja ih spaja. Jasno i driver ne daje 30W, već 20W upravo iz tog razloga. Sve to isto važi i za jeftine reflektore.
Na linku s kojeg si ti kupio svoj, 30W reflektor košta vrlo blizu 200 kuna, a još ga moraš čekati mjesec dana. Tak da... Proizvodi naručeni iz Kine su sve manje i manje jeftini...
Kupio sam 2 reflektora od 20W. Ma budemo vidjeli, ako ce biti dosta za moje potrebe super, ako ne dispute otvoriti. Ali mislim da bi trebalo biti OK. Hvala mbaksa
upravo sam naručio 5+1 omega OMEGA OMELE27E-9W, 9W, 2800K, E27 žarulje
šest led žarulja za 100 kuna, jeftinije nemere, pa ćemo vidjeti kako to izgleda
ako se kome čini ok ponuda, evo link
I mbaksa kakve su ove zarulje sto je kolega stavio link? Sve nesto razmisljam cijelu kucu obloziti ovim ili onim Philipsovim za 35kn/kom zaruljama da mi se smanji racun struje barem malo, trenutno imam po kuci neke stedne od 13-15W, ne znam hoce li se uopce smanjit racun
Nego ima li kakva alternativa mojoj OSRAM ( nije bas zarna nit a nije ni stedna, nesto izmedu ne znam sto je ) od 120W? Najvise u sobi boravim, a treba mi svijetlosti, no 120W stalno radi, mozda to 'cica' puno struje
Ne mogu ti reći nešto što nisam istestirao. Ako mi netko dostavi takvu žarulju, mogu je testirati i reći svoje mišljenje. U najmanju ruku trebao bih vidjeti sliku unutrašnojsti, znači elektornički dio, pa se već iz toga mogu izvući nekakve pretpostavke (ali samo pretpostavke - ako je u pitanju capacitive dropper napajanje onda znaš da treperi, ako nije onda pretpostavljaš da ne treperi, ali nema garancije da je svjetlo baš posve stabilno).
Piknul sam u Ikei pred par mjeseci njihove ledice i jebene su u usporedbi sa ebay sranjima koje sam imao do sada.
Zadnje sa ebaya su bile GU10 27W mislim, 5 ledica i na plafonjeri sam ih imao 4 komada.
Sada sam u drugu sobu stavio Ikeine 2x13W E27 i svijetle ko lude. Neusporedivo bolje od svih dosadašnjih.
Warm white.
Malo su skupe, mislim da je bila riječ o 60kn/2kom i uzeo sam još E14 6W one uske i ta jedna svijetli jače od tih 27W kaj sam imao.
Mislim sada cijeli stan opremit sa tim Ikeinm osim ako netko ima bolji prijedlog.

Mbaksa trebamm savjet. Zgrada u kojoj živim odlučila je zamjeniti svu klasičnu rasvjetu LED rasvjetom. Trenutno se koriste 60W obične žarulje i po svakom katu ih ima 6 i ukupno nam treba oko 40 komada kad se sve prostorije zbroje. Problem je našli smo neke LED žarulje koštaju 24kn (6KM)komad. Na njima piše 6W=60 a dole da imaju 450lm. Sad kako je to moguće. Isto tako na žarulje ide 2 godine garancije. Što se tiče onog automata što gasi žarulje on nije dimmer već prekine napon odmah da li to utječe na vijek žarulja. Dok isti taj brand žarulja (no name) Ima verziju 10W=80W 800lm. Ostali brandovi npr osram ima 10W=60W sad tko tu laže
Problem je našli smo neke LED žarulje koštaju 24kn (6KM)komad. Na njima piše 6W=60 a dole da imaju 450lm. Sad kako je to moguće.
Boli te briga što oni napišu za ekvivalentnost. Žarulja ekvivalentna 60W žarulji mora davati oko 800 lumena. Ako nema 800+ lumena, a tražiš ekvivalent 60W, ni ne pomišljaj na nju.
Isto tako na žarulje ide 2 godine garancije.
Što ti to znači ako će svijetliti ko 30W obična žarulja? Ili još gore, ako su treperuše?
Što se tiče onog automata što gasi žarulje on nije dimmer već prekine napon odmah da li to utječe na vijek žarulja.
Nema utjecaja sve dok se ne dogodi da ima. Ne mogu ti reći iz prakse, pretpostavljam da je utjecaj beznačajan (da će se prije potrošiti same ledice, odnosno fosforni sloj), osim ako prilikom uključenja ne dođe do nekog izboja pa da to skuri napajanje. Ne znam, neka upućeniji iznesu svoj stav. fer-de-lance
Dok isti taj brand žarulja (no name) Ima verziju 10W=80W 800lm. Ostali brandovi npr osram ima 10W=60W sad tko tu laže
Ponovno - to kaj su oni napisali za ekvivalentnost jednostavno ignoriraš. Jedino što gledaš su lumeni i potrošnja, pa onda uzmeš žarulju koja daje najviše lumena po W, a da je cjenovno OK što se tiče kuna/lumen. I da ne treperi (ajd, za hodnike ili mjesta gdje se inače ljudi ne zadržavaju nego samo prolaze to i nije toliko bitno).
Ne mogu ti reći nešto što nisam istestirao. Ako mi netko dostavi takvu žarulju, mogu je testirati i reći svoje mišljenje. U najmanju ruku trebao bih vidjeti sliku unutrašnojsti, znači elektornički dio, pa se već iz toga mogu izvući nekakve pretpostavke (ali samo pretpostavke - ako je u pitanju capacitive dropper napajanje onda znaš da treperi, ako nije onda pretpostavljaš da ne treperi, ali nema garancije da je svjetlo baš posve stabilno).
Da, tih Poljskih Omega ima za kupit u Tisak kioscima. Upravo te koje se ovdje spominju ne troše 9W, već 10,5W a daju samo 800lm. Ono što je jako bitno upravo kod ovih da imaju blago, ali blago zelenkastu boju. To se jednostavno vidi ako pored nje svjetli neka renomirana Ledica. I da, ne trepera. Jače 12W Omega LEDice su bolje. One doista svjetle kao Osramice ili Philipsice. E sad kvaliteta, hmm..., nepoznata.
Što se tiče onog automata što gasi žarulje on nije dimmer već prekine napon odmah da li to utječe na vijek žarulja.
To su relejni automati, tako da je za žarulju potpuno isto kao i da ju pali/gasiš na prekidač.
zeroname,
Ovdje treba izabrat LED-ice koje imaju veći broj ciklusa paljenja. One bolje garantiraju min. 50.000 puta. U našem ulazu sa četiri kata imamo 7 žarulja. E sada onako po procjeni dnevno se pale oko 50 puta. Automat je još uvijek stari, čak možda i stariji od 40 god. (Iskra) i vrijeme trajanja jednog ciklusa traje oko 5 min. Kada se to pomnoži sa 365 dana dobijemo oko 18.000 ukapčanja i dnevnog rada oko 4h. Po tome znači da bi trebale trajat više od 2,5 god. Prije desetak godina zamijenili smo klasične žarulje (jer smo ih mijenjali u prosjeku svaka 4 mjeseca) sa "Semaforkama" (isto klasične, ali puno izdržljivije) i evo već 10 god. niti jedna nije pregorile. Sve koje su prestale raditi treba samo malo okrenuti simo-tamo i to je sve. Valjda se od dugotrajnog ne diranja stvori nekakva oksidacija ili što već pa izgubi kontakt. Sva su grla od mjedi iliti mesinga. Najveća mana tih žarulja je potrošnja. Kod iste jačine svjetla troše više od klasičnih. Recimo da 60W semaforka svjetli kao 40W klasična, ali kada se izračunala cijena i trajanje jedne i druge, definitivno semoforka pobijeđuje.
Pošto druge godine idemo na preuređenje stubišta, pa time i plafonjera idemo i na LEDice, pogotovo kada će biti mjesečno smanjenje struje za 30-35kW, a to je oko 25kn iliti 300kn godišnje, odnosno cijena svih 7 LED žarulja. Još kada se tu uračuna i garancije eto ti uštede.
zeroname,
Ovdje treba izabrat LED-ice koje imaju veći broj ciklusa paljenja. One bolje garantiraju min. 50.000 puta. U našem ulazu sa četiri kata imamo 7 žarulja. E sada onako po procjeni dnevno se pale oko 50 puta. Automat je još uvijek stari, čak možda i stariji od 40 god. (Iskra) i vrijeme trajanja jednog ciklusa traje oko 5 min. Kada se to pomnoži sa 365 dana dobijemo oko 18.000 ukapčanja i dnevnog rada oko 4h. Po tome znači da bi trebale trajat više od 2,5 god. Prije desetak godina zamijenili smo klasične žarulje (jer smo ih mijenjali u prosjeku svaka 4 mjeseca) sa "Semaforkama" (isto klasične, ali puno izdržljivije) i evo već 10 god. niti jedna nije pregorile. Sve koje su prestale raditi treba samo malo okrenuti simo-tamo i to je sve. Valjda se od dugotrajnog ne diranja stvori nekakva oksidacija ili što već pa izgubi kontakt. Sva su grla od mjedi iliti mesinga. Najveća mana tih žarulja je potrošnja. Kod iste jačine svjetla troše više od klasičnih. Recimo da 60W semaforka svjetli kao 40W klasična, ali kada se izračunala cijena i trajanje jedne i druge, definitivno semoforka pobijeđuje.
Pošto druge godine idemo na preuređenje stubišta, pa time i plafonjera idemo i na LEDice, pogotovo kada će biti mjesečno smanjenje struje za 30-35kW, a to je oko 25kn iliti 300kn godišnje, odnosno cijena svih 7 LED žarulja. Još kada se tu uračuna i garancije eto ti uštede.
Da li mislite platit neku firmu da sve to instalira. Mi zasad plaćamo oko 400 kuna struje mjesečno zgrada ima lift. To je ukupna potrošnja sa rasvjetom i liftom. Računam da bi ušteda struje bila dupla.
Ja sam kupio u Kaufladu Philips i Osram LED žarulje E27 i jednu E14 i nisam bas zadovoljan jer trepere a to sam skuzio snimajuci kamerom od mobitela video, mogu ovdje i zalijepiti video ako treba.
Ni boja svijetla nije kao klasicna zarulja premda pise 2700K toplina osim onih gdje pise dimmable, jedino ne kuzim ove lm sto im to tocno znaci.
Kasnije sam tek skuzio da ima Osram made in germany i made in china na pakiranju a philips je cijeli asortiman china, danas sam kupio bas te made in germany pa cu vidjet jel i one trepere, to mi jako smeta jer vidim da imam pritisak u glavi od tog svijetla.
E sad ako mbaksa testira LED zarulje ja sam voljan poslat ih na analizu ako je iz Zagreba...
I moze neka preporuka LED zarulja da su ekvivalent 60-80W klasicnim, obavezno topla boja svijetla...
Imam jednu od Philipsa 11W Ledicu 1055lm ta svijetli ko blesava u kuhinji al i treperi ko luda, toliko je jako svijetlo da ne smijes ni pogledat zarulju da te ne zaboli glava
Ja sam kupio u Kaufladu Philips i Osram LED žarulje E27 i jednu E14 i nisam bas zadovoljan jer trepere a to sam skuzio snimajuci kamerom od mobitela video, mogu ovdje i zalijepiti video ako treba.
Ni boja svijetla nije kao klasicna zarulja premda pise 2700K toplina osim onih gdje pise dimmable, jedino ne kuzim ove lm sto im to tocno znaci.
Kasnije sam tek skuzio da ima Osram made in germany i made in china na pakiranju a philips je cijeli asortiman china, danas sam kupio bas te made in germany pa cu vidjet jel i one trepere, to mi jako smeta jer vidim da imam pritisak u glavi od tog svijetla.
E sad ako mbaksa testira LED zarulje ja sam voljan poslat ih na analizu ako je iz Zagreba...
I moze neka preporuka LED zarulja da su ekvivalent 60-80W klasicnim, obavezno topla boja svijetla...
Imam jednu od Philipsa 11W Ledicu 1055lm ta svijetli ko blesava u kuhinji al i treperi ko luda, toliko je jako svijetlo da ne smijes ni pogledat zarulju da te ne zaboli glava
Zanimljivo... A te su navodno najbolje i najpouzdanije, netreperuše, sa garancijom 2god za Philips i 3god za Osram...
Netreperuše kažeš? Po mom video sto sam snimao mobitelom to je daleko od istine jer se na snimci vidi kad stisnem play treperenje, pogotovo kod dimmable od Philipsa...
Ima Osram i 4 godine jamstvo na neke Led zarulje, mislim da je to ova nova serija sto baca svijetlost pod vecim kutem...
Ali kazem ima made in china i Osram jedine made in germany i china pa je mozda do toga ne znam, ima u dm-u isto za kupit Osram zarulje 3 komada u setu LED E27 8W 806lm za 80kn
Vidim da tu neki kupuju u Linksu LED zarulje 6 komada za 100kn koje ne trpere?
Uostalom kako uopce znati prilikom kupovine koje trepere a koje ne, na pakiranju nista ne pise u vezi toga, izgleda da samo osobnim testiranjem to se moze doznati...
Sad na kraju ispada da su tamo neke no name Led zarulje netreperuse od ovih brand...
Piknul sam u Ikei pred par mjeseci njihove ledice i jebene su u usporedbi sa ebay sranjima koje sam imao do sada.
Zadnje sa ebaya su bile GU10 27W mislim, 5 ledica i na plafonjeri sam ih imao 4 komada.
Sada sam u drugu sobu stavio Ikeine 2x13W E27 i svijetle ko lude. Neusporedivo bolje od svih dosadašnjih.
Warm white.
Malo su skupe, mislim da je bila riječ o 60kn/2kom i uzeo sam još E14 6W one uske i ta jedna svijetli jače od tih 27W kaj sam imao.
Mislim sada cijeli stan opremit sa tim Ikeinm osim ako netko ima bolji prijedlog.
Jesi provjerio dali trepere?
Osramove ili Philipsove E27 žarulje ti sigurno neće treperiti kao kineske žarulje s capacitive dropper napajanjem, ali neke od njih su malo nestabilne. Pisam sam već na ovoj temi - Osramova E27 koju imam ne treperi, do je jedna Philipsova malo nestabilna - nestabilnija od žarulje sa žarnom niti i negdje u rangu GE CFL žarulje (malo lošija). Tako da ne treba miješati kruške i jabuke - nije to ni izdaleka ista razina treperenja.
A skužio si da "trepere" jer, pretpostavljam, mobitel si uperio prema žarulji? Onda bude jako puno upadnog svjetla pa mobitel skrati vrijeme ekspozicije (drugim riječima digne brzinu zatvarača) pa onda uhvati treperenje koje u normalnim uvjetima ne doživljavaš.
S jedne strane bih rekao da je jadno da Philips (a možda i Osram u nekim slučajevima) ne može raditi sve žarulje sa stabilnim svjetlom, no s druge strane kinezi često puta ni ne rade tako jake žarulje u tako malim gabaritima.
Ni boja svijetla nije kao klasicna zarulja premda pise 2700K toplina osim onih gdje pise dimmable,
Kakva je boja svjetla? Ja imam Osramovu 2700 i ona fakat je tu-negdje i tek se blaago nazire zelenkastost - prilično dobra boja. Philipsovu imam 3000K, no u stvarnosti je bliže 3300K mislim - na njoj ni ne piše warm white nego white i bome se tako i može opisati - kao bijela. I ta boja mi je super za kupaonicu - boje predmeta pod njom su žive, jako mi se sviđaju i vjerujem da ima prilično popunjen spektar.
jedino ne kuzim ove lm sto im to tocno znaci.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lumen_(unit)
Ukupna količina svjetlosti koju emitira neko rasvjetno tijelo. Imaš dolje u članku koliko lumena (lm) imaju žarulje sa žarnom niti određene snage (za 120V doduše, ali ipak je to dobar orijentir).
Wati su danas besmisleni za definiranje svjetline. Prije su se mogli koristiti kad su se koristile pretežito samo žarulje sa žarnom niti (mada opet - nije isto je li staklo prozirno ili mutno). Danas kad imamo žarulje različitih tehnologija i učinkovitosti, moramo koristiti lumene da bismo ih mogli međusobno uspoređivati.
Krenuo si krivom metodom. Trebao si prvo imati više različitih žarulja, zabilježiti pod kojima imaš pritisak u glavi, pa tek onda ići provjeravati koje trepere. Sad kad znaš koje imaju nestabilno svjetlo, pritisak u glavi ti može doći i zbog podsvjesti, a ne zbog toga što bi ti stvarno smetalo treperenje. To što sam sad napisao ne znači da nemaš pritisak u glavi zbog treperenja, nego da ti je sad situacija malo zakomplicirana. Možda neke od njih imaju više plave u spektru pa ti to smeta navečer. Možda fakat je treperenje (možda te žarulje koje imaš trepere više nego bih ja očekivao). Možda je prejako svjetlo. Možda je nešto sasvim deseto.
Nažalost nisam iz Zagreba.
Eto, ja sam zadovoljan s ovom Osramovom, 10W (mislim da je na kutiji pisalo 9,5W ili tako nešto - ne sjećam se više), napravljenoj u Nemačkoj. Boja svjetla je dosta dobra i ne treperi.
Imam jednu od Philipsa 11W Ledicu 1055lm ta svijetli ko blesava u kuhinji al i treperi ko luda,
To vidiš da treperi ko luda? Vidiš stroboskopski efekt kad mahneš rukom na takvom svjetlu? Ili to baziraš samo na temelju mobitela? Jer čim je jače svjetlo, to brzina zatvarača bude veća i onda čak i minimalna nestabilnost može izgledati katastrofično, a u stvarnosti je skoro pa ništa.
toliko je jako svijetlo da ne smijes ni pogledat zarulju da te ne zaboli glava
Prije bih rekao da od toga imaš pritisak u glavi. Nabavi drugo sjenilo, drugi luster, tako da ti se ne može dogoditi da slučajno pogledaš u žarulju (u žarulje se ne gleda, pogotovo ako daju snažno svjetlo - zvijezde ćeš vidjeti i ako pogledaš u 100W žarulju sa žarnom niti!). Znači, niti se smije direktno u žarulje gledati, niti se takvo svjetlo smije reflektirati čovjeku u oči. Svjetlo treba biti mekano, difuzirano. Meni je recimo Osramova žarulja o kojoj sam pričao u stolnoj svjetiljci na podu, iza ormarića, tako da ja tu žarulju uopće ne vidim - vidim samo svjetlo koje se odbija od zida i koje mi stvara slabu ambijentalnu rasvjetu.
Uostalom kako uopce znati prilikom kupovine koje trepere a koje ne, na pakiranju nista ne pise u vezi toga, izgleda da samo osobnim testiranjem to se moze doznati...
Tako je. Osobnim testiranjem. I razmjenom informacija preko foruma. U nekim dućanima imaš mogućnost sam testirati žarulje - provjeriti da li rade, pa možeš to iskoristiti.
Sad na kraju ispada da su tamo neke no name Led zarulje netreperuse od ovih brand...
S mobitelom teško možeš ocijeniti koliko je to treperenje stvarno izraženo, tj. je li riječ tek o manjoj i u praksi neprimjetnoj nestabilnosti ili fakat ozbiljnom treperenju.
Osramove ili Philipsove E27 žarulje ti sigurno neće treperiti kao kineske žarulje s capacitive dropper napajanjem, ali neke od njih su malo nestabilne. Pisam sam već na ovoj temi - Osramova E27 koju imam ne treperi, do je jedna Philipsova malo nestabilna - nestabilnija od žarulje sa žarnom niti i negdje u rangu GE CFL žarulje (malo lošija). Tako da ne treba miješati kruške i jabuke - nije to ni izdaleka ista razina treperenja.
A skužio si da "trepere" jer, pretpostavljam, mobitel si uperio prema žarulji? Onda bude jako puno upadnog svjetla pa mobitel skrati vrijeme ekspozicije (drugim riječima digne brzinu zatvarača) pa onda uhvati treperenje koje u normalnim uvjetima ne doživljavaš.
S jedne strane bih rekao da je jadno da Philips (a možda i Osram u nekim slučajevima) ne može raditi sve žarulje sa stabilnim svjetlom, no s druge strane kinezi često puta ni ne rade tako jake žarulje u tako malim gabaritima.
Samo radi dodatne potvrde - na slučaj s treperenjem sam i ja naišao - u vremenskom razmaku od cca pola godine sam u istoj trgovini kupio 2 Osramove LED žarulje istog tipa (non-dimmable, 2700 K, 10 W), potpuno istih oznaka na ambalaži - a jedna od njih treperi (neka frekvencija >=100 Hz - vidljivo samo pri brzim pomacima predmeta), dok druga uopće ne. I nije mi jasno zašto je razlika u nominalno istim žaruljama, odnosno kako uopće pri kupovini biti siguran.
Nakon toga sam kupio jednu Philipsovu 10 W (3000 K), i ta također ne treperi.
zeroname,
Da li mislite platit neku firmu da sve to instalira. Mi zasad plaćamo oko 400 kuna struje mjesečno zgrada ima lift. To je ukupna potrošnja sa rasvjetom i liftom. Računam da bi ušteda struje bila dupla.
Još ne znam tko će nam sve to raditi pošto prije toga treba raspisati natječaj, a to će biti u proljeće. Otprilike moramo računati na 30.000kn, jer je toliko platio susjedni ulaz. Za rasvjetu sigurno nećemo nikog zvati. Nije potrebno kada imam u ulazu električara, a tu sam i ja. Nije to neki problem. Samo se zamijene plafonjere i to je to. Čak mogu ostati i stare, jer su cijele i dobre. Ono što znam kada nam se nudila firma Osor Promet da bi nam za to uzeli oko 1.800kn i to sa nekim popustom. Pljačka.
Prije 3 mjeseca sam kupio paket od 3 Osram LED žarulje u DM-u za 84kn. Kupio sam ih samo zato jer su bile povoljne i prilično sam zadovoljan s njima.
Svijetlost nije identična kao svijetlost žarne niti ali nije niti daleko. Inače snage su 9,7W (malo čudna snaga) i svijetle kao klasična 75W žarulja.
Svakako preporuka za tu cijenu. Inače, da li je netko probao one Phillips žarulje koje prodaju na INI? Vrijede li te novce?
Ovo mi je moram reći iznenađenje. Osram i Philips da trepere! Ne znam koliko sam ih puta kupio i do sada to nitko nije rekao. Ne vjerujem da je možda bitno gdje ih se kupuje, mada mi Kaufland i takvi shoping centri nekako ne daju povjerenje. Isto tako je i za boje. Ove koje imam svjetle kao klasične, Osram možda malo toplije, ali Philips isto.
Ni boja svijetla nije kao klasicna zarulja premda pise 2700K toplina osim onih gdje pise dimmable,
Kakva je boja svjetla? Ja imam Osramovu 2700 i ona fakat je tu-negdje i tek se blaago nazire zelenkastost - prilično dobra boja. Philipsovu imam 3000K, no u stvarnosti je bliže 3300K mislim - na njoj ni ne piše warm white nego white i bome se tako i može opisati - kao bijela. I ta boja mi je super za kupaonicu - boje predmeta pod njom su žive, jako mi se sviđaju i vjerujem da ima prilično popunjen spektar.
jedino ne kuzim ove lm sto im to tocno znaci.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lumen_(unit)
Ukupna količina svjetlosti koju emitira neko rasvjetno tijelo. Imaš dolje u članku koliko lumena (lm) imaju žarulje sa žarnom niti određene snage (za 120V doduše, ali ipak je to dobar orijentir).
Wati su danas besmisleni za definiranje svjetline. Prije su se mogli koristiti kad su se koristile pretežito samo žarulje sa žarnom niti (mada opet - nije isto je li staklo prozirno ili mutno). Danas kad imamo žarulje različitih tehnologija i učinkovitosti, moramo koristiti lumene da bismo ih mogli međusobno uspoređivati.
Krenuo si krivom metodom. Trebao si prvo imati više različitih žarulja, zabilježiti pod kojima imaš pritisak u glavi, pa tek onda ići provjeravati koje trepere. Sad kad znaš koje imaju nestabilno svjetlo, pritisak u glavi ti može doći i zbog podsvjesti, a ne zbog toga što bi ti stvarno smetalo treperenje. To što sam sad napisao ne znači da nemaš pritisak u glavi zbog treperenja, nego da ti je sad situacija malo zakomplicirana. Možda neke od njih imaju više plave u spektru pa ti to smeta navečer. Možda fakat je treperenje (možda te žarulje koje imaš trepere više nego bih ja očekivao). Možda je prejako svjetlo. Možda je nešto sasvim deseto.
Nažalost nisam iz Zagreba.
Eto, ja sam zadovoljan s ovom Osramovom, 10W (mislim da je na kutiji pisalo 9,5W ili tako nešto - ne sjećam se više), napravljenoj u Nemačkoj. Boja svjetla je dosta dobra i ne treperi.
Imam jednu od Philipsa 11W Ledicu 1055lm ta svijetli ko blesava u kuhinji al i treperi ko luda,
To vidiš da treperi ko luda? Vidiš stroboskopski efekt kad mahneš rukom na takvom svjetlu? Ili to baziraš samo na temelju mobitela? Jer čim je jače svjetlo, to brzina zatvarača bude veća i onda čak i minimalna nestabilnost može izgledati katastrofično, a u stvarnosti je skoro pa ništa.
toliko je jako svijetlo da ne smijes ni pogledat zarulju da te ne zaboli glava
Prije bih rekao da od toga imaš pritisak u glavi. Nabavi drugo sjenilo, drugi luster, tako da ti se ne može dogoditi da slučajno pogledaš u žarulju (u žarulje se ne gleda, pogotovo ako daju snažno svjetlo - zvijezde ćeš vidjeti i ako pogledaš u 100W žarulju sa žarnom niti!). Znači, niti se smije direktno u žarulje gledati, niti se takvo svjetlo smije reflektirati čovjeku u oči. Svjetlo treba biti mekano, difuzirano. Meni je recimo Osramova žarulja o kojoj sam pričao u stolnoj svjetiljci na podu, iza ormarića, tako da ja tu žarulju uopće ne vidim - vidim samo svjetlo koje se odbija od zida i koje mi stvara slabu ambijentalnu rasvjetu.
Tako je. Osobnim testiranjem. I razmjenom informacija preko foruma. U nekim dućanima imaš mogućnost sam testirati žarulje - provjeriti da li rade, pa možeš to iskoristiti.
S mobitelom teško možeš ocijeniti koliko je to treperenje stvarno izraženo, tj. je li riječ tek o manjoj i u praksi neprimjetnoj nestabilnosti ili fakat ozbiljnom treperenju.
Znaci ovako kad kazem da trepere onda mislim na snimku sa mobitela uperenu u zarulju, sa prostim okom se to ne vidi.
Ne znam koliko si upoznat ali vjerujem da znas da imas LED monitore ili laptope koji su noviji flicker free(DC regulacija) i one koji imaju flicker PWM LED osvijetljenje a Benq je prvi koji je usao na trziste sa flicker free modelima
Pomocu ovog video tutorijala na YT sam ustanovio da treperi osvijetljenje a taj isti test namjeravam napraviti sa klasicnim zaruljama sa zarnom niti ako kod njih nema treperenja onda je sve jasno.
Naravno kad gledate u ekran vi ne vidite prostim okom treperenje ali ono postoji sa PWM regulacijom svijetline ekrana
E sad ja jos nisam stigao staviiti one Osram zarulje made in germany da vidim kakve su pa zasada toliko od mene
Sto se tice svijetla ok su ali nisu tople pri jacim lumenima kao klasicna zarullja sa zarnom niti, ali nisu ni daleko od toga, ali se primjeti razlika kako bi rekao vise kao umjetno svijetlo to je valjda ono sto pise warm white
Dimmabilne imaju raspon od 2200-2700K i one su bas toplije
Imam i prozirne i ona sa mutnim staklom a u kupaoni imam Philipsovu koja izgleda kao klasicna zarulja sa zarnom niti samo sto je LED, mislim da na pakiranju pise Dico cllasic tako nesto
Eto ako mozete i vi napravite test sa mobitelom ili kamerom pa da ustanovimo jel i vase trepere, ne kuzim kojom vi metodom provjeravate dali LED zarulje trepere ili ne...
Ajme kolega, tri godine ste na forumu, a još se niste nafčili citirati. Ajde uredi poruku i iz nje izbriši moj kilometarski citat i preporučam pročitati pravila foruma.
Ako pažljivo pročitaš moju poruku vidjet ćeš da to ne znači nužno da žarulja baš treperi, nego da svjetlo može biti malo (ili više) nestabilno.
Flicker free modeli su postojali i prije Benqa - Benq je samo prvi to počeo reklamirati. Dobar dio recimo Dellova također ne koristi PWM.
Ono što ti ja pokušavam objasniti je da ti nešto silčno PWM-u imaš kod jeftinih kineskih žarulja s kapacitivnim droperom za napajanje, ali nemaš kod renomiranih marki - kod njih imaš manje ili više nestabilno svjetlo. Ili stabilno svjetlo. Drugim riječima, oscilacije u svjetlini nisu ni izdaleka tako velike kao kod jeftinih kineskih žarulja ili monitora. Kod PWM monitora, ako smanjiš svjetlinu i mahneš rukom ispred njih fakat ćeš vidjeti stroboskopski efekt. Kod brand name žarulja ne bi trebao.
Evo (moj) primjer za monitore:
Napravi test olovkom pod žaruljom koja "treperi" - ako ne vidiš stroboskopski efekt, vjerojatno se ne bi trebao previše opterećivati s "treperenjem". Ako vidiš, tu žarulju stavi u hodnik ili je se riješi.
Naravno kad gledate u ekran vi ne vidite prostim okom treperenje ali ono postoji sa PWM regulacijom svijetline ekrana
Snimanje kamerom ti ne govori koliko je treperenje izraženo.
https://www.dropbox.com/sh/wntvgf2ep0i7ckt/AAB8gUUq0IsbiRyyEL62EdF-a?dl=0
Obična žarulja je između 2700 i 3000 K, ovisno o snazi (jače žarulje imaju višu temperaturu boje, bjelije su).
Warm white proizvođači stavljaju na žarulje koje imaju temperaturu svjetla u tim granicama. No spektar je više ili manje različitih kod LED i CFL žarulja pa zato svjetlo iste ili slične boje može izgledati dosta drugačije.
2200 je dosta toplije od obične žarulje.
Osramova čiju sliku sam stavio ne treperi - mobitel ne vidi "valove", nema stroboskopskog efekta kad mašem ispred nje, treperenje ne registrira ni moj mali "flickermeter". Nisam je testirao osciloskopom jer nemam nikakve indikacije da bi treperila. Testirao sam više drugih žarulja osciloskopom pred par godina: https://www.dropbox.com/sh/wntvgf2ep0i7ckt/AAB8gUUq0IsbiRyyEL62EdF-a?dl=0
A sad - ja ne mogu znati jesu li i drugi Osramovi modeli takvi ili je li i neka druga serija istog modela identična ovoj mojoj. Ali ono što se može pretpostaviti je da, ako i trepere, sigurno ne trepere kao PWM, poput velikog dijela kineskih "jeftinih" žarulja s kapacitivni-dropper napajanjem.
Mobitel može biti indikacija za treperenje, no ti tek s osciloskopom vidiš što se točno događa.
I mbaksa kakve su ove zarulje sto je kolega stavio link? Sve nesto razmisljam cijelu kucu obloziti ovim ili onim Philipsovim za 35kn/kom zaruljama da mi se smanji racun struje barem malo, trenutno imam po kuci neke stedne od 13-15W, ne znam hoce li se uopce smanjit racun
Nego ima li kakva alternativa mojoj OSRAM ( nije bas zarna nit a nije ni stedna, nesto izmedu ne znam sto je ) od 120W? Najvise u sobi boravim, a treba mi svijetlosti, no 120W stalno radi, mozda to 'cica' puno struje
evo stigle su jučer, teško da ja mogu procijeniti kakve su, ali s onima koje svijetle sam zadovoljan, čini se da nisu treperuše
za usporedbu - u odnosu na dosadašnju 100w običnu žarulju u kupaoni, ova je dosta slabija koliko mi se čini
na drugim mjestima - u noćnoj lampi, u hodniku i kod klinaca u stolnim lampama su sasvim ok
nažalost, od 6 komada u paketu rade samo 4, jedna uopće nije radila, jedna je blicnula i crkla
danas ću te dvije vratiti u links, prodavač se baš hvalio kako imaju garu dvije godine i kako je to super
Imam pitanja, možda čak i neki prijedlog ali mi se ne da čitati i prelistavati temu zbog silnih citiranja. Šta je previše je previše, kaj nitko ne zna obrisat nebitno?
Pitanje glasi; Kako da provjerim da li žarulja treperi? Uperio sam kameru od moba i ne vidim ništa treperavo. Ima li neka postavka koju moram upalit ili isključit? Hvala

Za provjeru treba ugasiti sve ostale svjetlosne izvore i gledati pored žarulje, tako da je na rubu vidnog polja.

http://free-zg.t-com.hr/Swinger/potrosnjastruje.htm
Ovaj link gore je odličan. Piše da žarulja od 100W koja je upaljena 0-24 potroši 66,8kn/mj.
Ja cijeli stan osvjetlim sa 7-8 komada ovih od 13W iz Ikee, da je i 10 to je 130W kaj znači da je trošak struje 86kn/mj i to pod pretpostavkom da svih 10 gori od 0-24.