Već sam deda od 34 godine...
Ovo je po meni cilj svega - osjecati se dobro, trenirati a da ti isto ne dosaduje i jesti po volji.
Kakve proteine da uzmem ? Bla bla...
Već sam deda od 34 godine...
Ovo je po meni cilj svega - osjecati se dobro, trenirati a da ti isto ne dosaduje i jesti po volji.
Kakve proteine da uzmem ? Bla bla...
. Najbolja stvar kod ovoga je što ne moram skoro uopće paziti na prehranu (računati kalorije, kupovati određene namirnice, paziti na vremenski unos), doslovce gutam što mi dođe pod ruku (jučer smo jeli pizzu, prekjučer gravčinu s nekoliko kobasica, iza toga roštilj/krumpir/kruh/piva, dan prije toga isto pizza itd itd). Jedina stvar kod prehrane koja je konstanta je ta da često jedem, ujutro radim shake (sir, kikiriki, zobene, whey, mlijeko, ev. voćka ako imam + jaja ako mi pašu jer nisam više ljubitelj) i navečer jedem dvopek, sir, pileća prsa cekin, špek. Sve ostalo je kak se poklopi, nema planiranja.
Otprilike prehrana kao i kod mene, a uglavnom mi je gym jedina fizička aktivnost. Doduše, shvatio sam da većinom ekipa u početku fura "zdravu" iliti bb approved prehranu, kasnije većina prestane jer shvatiš valjda da ti to kao naturalcu ionako ne igra neku bitnu ulogu.
Otprilike prehrana kao i kod mene, a uglavnom mi je gym jedina fizička aktivnost. Doduše, shvatio sam da većinom ekipa u početku fura "zdravu" iliti bb approved prehranu, kasnije većina prestane jer shvatiš valjda da ti to kao naturalcu ionako ne igra neku bitnu ulogu.
Hmm pod sto tocno mislio da ti prehrana kao naturalcu ne igra bitnu ulogu?
Pod naturalac je vjerojatno mislio na nas rekreativce koji nemamo ozbiljne ciljeve kao vi momci.
Propagiram to odavno od dolaska u temu. Ne treba brojat, mučit se i izgladnjivat se. Jedi pametno, jedi što želiš, ali budi umjeren.
Počasti se naravno, uživaj kad imaš priliku kad je neka fešta ili nešto, al onda se kazni u teretani dan dva nakon toga.
Ravnoteža ljudi, može se uz umjeren trerning, pametne obroke izgldati fantastično, ali svi se ubiju računjanjem brojanjem i rade neke specijalne treninge, boje se spalit svoj cns šta ja znam na kraju ništa.
Za amatersku razinu, da budeš u formi, jak, i dobro izgledaš, potrebno je dati sve od sebe na treningu, a u kuhinji ponekad reći ne hvala i to je dovoljno, a za sve više onda moraš ući i više u trening, a i češće u kuhinji reći ne hvala.
Jednostavno, to je sve jednostavno, samo što pojedinci sami sebe ubiju time i odustanu od svega jer je teško. Kreće se malim koracima pa do kud misliš doći...
Kad smo vec kod jedenja, slazem se da ne treba pretjerano gledati sto se jede nego treba biti umjeren i nema straha.
Ali sto vam je lakse, reci "ne" hrani ili piću (alkohol)? Da mi netko ponudi pizzu i pivu, pivu bi glatko odbio iako je volim.
Ne znam, bez alkohola mogu ali sto se tice hrane volim se katkad lijepo pocastiti
Koja zobena kasa je best buy i di je ima? Sad sam uzeo u sparu za test 260g od cokolade (nema bez okusa) za 16kn. Mora bit bolje cijene negdje valjda. Znam da je neko spomenuo da zobenih pahuljica ima u lidlu po ~4kn u kojima se davim a vidim da ih ima i po 10-15kn, totalni rip-off.
I vidim da dosta liftera jede kasu a moj kikiriki maslac + zobene pahuljice + whey od cokolade + mlijeko dorucak kombo mi se cini ko da je bolji jer pahuljice imaju malo bolje makroje od kase ako se ne varam (jedino serem i prdim ko foka dost dugo nakon tog obroka ali mi je prefino)
@prte ne bi se bas slozio. Brojanjem kalorija i paznjom na omjer nutrijenata mozes cuda napravit bez da se ubijas ko kreten u kardiu (koji osobno uzasno mrzim jer mi je dosadan). Npr. sad sam bio na dijeti i izgubio 6kg. 3km trcanja je 200 kalorija. Dakle ako je 3500 kalorija 1kg moram pretrcati 17.5km za jednu kilu iliti ugrubo 100km za 6kg. Ja sam radje u deficitu s kalorijama i lagano gubim na kilazi. Ali ajde ako volis radit kardio koji trosi kalorije za razliku od weight treninga i jest ko covjek samo daj. Meni je trenutno sljedeca stepenica sredit prehranu i trening. Ovakvo treniranje po 2 sata kakvo sad imam sa treningom i prehranom razbacanim na sve strane je relativno ucinkovit, ali da malo ukljucim mozak uz puno manje rada mogu bolje izgledat.
Sad kad opet procitam napisao si da treba bit umjeren. Ubiti da :D tako ces i kalorije smanjit. Nisi ni svjestan kolko smeca jedes i kolko se prezderavas svaki obrok dok ne odes na dijetu i shvatis da si budala
A u vezi hrane i alkohola... na dijeti sam imao jedan cheat day tjedno i to je bilo jer mi je glupo otic van i ne pit sta cu radit. Onda se napijem i jos se najedem ko budala kad se vratim doma i moram to proglasit cheat danom nema druge..
EDIT: Upravo sam skuzio da se kuhanjem pahuljica dobije kasa. Mind blown. Ispricavam se na retardaciji
Ali ako ne trčiš, nećeš moći stići lopova koji ti je ukrao novčanik ili kretena koji ti je uvrijedio curu
Jokes on you nemam ni para ni curu
a ni tuc se ne znam makar sam napumpan
Hmm pod sto tocno mislio da ti prehrana kao naturalcu ne igra bitnu ulogu?
Malo sam se krivo izrazio, mislio sam na nas naturalce - rekreativce. Gle, suficit - deficit je jedino što je bitno. Hoće protein intake igrati ulogu? Vjerojatno hoće ako uneseš 20g proteina dnevno. Ako se hraniš iole normalno tipa jaja, meso, sir, grah i slične namirnice + junk, ne vidim kako možeš imati neki nizak unos proteina. Tako da uopće ne treba razmišljati o tome, razlika će biti neneznatna.
Mislim, ne može mi nitko reći da ako netko ima BP 150kg, DL 200kg i Čučanj 170 kg da neće rasti ako poslije takvog treninga ode u McDonalds. Yeah right. Guess what, i u svakom junku kao što je pizza i Big Mac ima proteina i taj protein jednako doprinosti rastu mišića kao i protein iz posnog sira. Ok, treba uravnotežiti prehranu jer naravno ne može se sastojati samo od junka jer onda (najčešće) pretjeramo s unosom masti, soli, UH, a vjerojatno i kcal, a osim toga ubrzo bi došlo do deficita mikronutrijenata. No, ponavljam, ključno u svemu je ta ravnoteža, malo pojedeš kvalitetnije, malo manje kvalitetno, bitna je ravnoteža na kraju i dana i šira slika.
Najviše me živcira što se namirnice ala posni sir, zobene i slično nameću i forsiraju kao nešto obavezno. Kao da ćeš narasti ako curlaš 5000 x prazna šipka x 15 serija i pojedeš poslije treninga zobene s posnim sirom, medom i maslinovim uljem.
Taj BB dovodi do ozbiljnih poremećaja i nelogičnosti u prehrani. Uopće ljudi ne slušaju svoje tijelo što im treba i što im odgovara, nego jedu posni, zobene i ostalo što im se govori.
Ovo se ne odnosi ništa na tebe, pratio sam tvoje postove na tebi, ti si uglavnom suprotnost ovog svega što kritiziram tako da, keep up the good work
Najviše me živcira što se namirnice ala posni sir, zobene i slično nameću i forsiraju kao nešto obavezno. Kao da ćeš narasti ako curlaš 5000 x prazna šipka x 15 serija i pojedeš poslije treninga zobene s posnim sirom, medom i maslinovim uljem.
Taj BB dovodi do ozbiljnih poremećaja i nelogičnosti u prehrani. Uopće ljudi ne slušaju svoje tijelo što im treba i što im odgovara, nego jedu posni, zobene i ostalo što im se govori.
Ovo se ne odnosi ništa na tebe, pratio sam tvoje postove na tebi, ti si uglavnom suprotnost ovog svega što kritiziram tako da, keep up the good work
Ne zaborvai whey i kreatin, i onda dođe balo od 14 god, on oće ruke kao ja, i ode na net, a tamo sandi imerovići i ostali kažu evo kod popust kupi i budivelik.
balo kupi, curla lomi kičmu i ne raste, ali slikica za instagram gore, i jede se posni i plače u njega. zamjeri mu se sve i odustane i počne pljuvat dečke koji rade i rastu.
klaiska.
Prvo cucanj pa DL .. navikut ces i moci ces bez problema..
ili radi jedan LEG day cucanj pa rumunjsko, a drugi DL pa prednji cucanj.. nema mi bas smisla danas raditi Cucanj, i sutra deadlift, to su ti 4 dana tjedno gdje radis vjezbe koje najvise trose CNS
treba trenirati pametno, a ne na max ;) , ali super ako tebe tako veseli, jebes trening ako ti nije zanimiljiv
ali pogledaj bilo kojeg powerliftera kako treniraju, uglavnom daleko od max tezina, i visokog RPE
Ne zaborvai whey i kreatin, i onda dođe balo od 14 god, on oće ruke kao ja, i ode na net, a tamo sandi imerovići i ostali kažu evo kod popust kupi i budivelik.
balo kupi, curla lomi kičmu i ne raste, ali slikica za instagram gore, i jede se posni i plače u njega. zamjeri mu se sve i odustane i počne pljuvat dečke koji rade i rastu.
klaiska.
Bas cu ti dati za primjer mog frenda. Krenuo je bas u teretanu nedavno samnom (prije 3mj) i decko stvarno ima potencijala. Prvi tjedan cucanj i mrtvo 120kg, bench 80kg PR. I on mene pita kao jeli moram ja sada ostaviti junk i izlaske subotom? Ja sam mu odma rekao izlazi i radi od svog zivota sto zelis, ali kada udes u teretanu daj sve od sebe i nemas brige.
Najgori su ovi koji se prvog u mjesecu upisu u teretanu, kupe par tisuca kuna suplimenata i hrane. Drze se maksimalno prehrane nekih mjesec dva (ako i toliko) i naglo odustano.
Malo trening, malo prehrana, malo junka i izlazaka i svaki naturalac po mom misljenju moze odlicno izgledati
Pa ok, mozes ti i ovako raditi, samo mi NEMA smisla danas raditi cucanj, sutra conv deadlift, i oba dana su velike tezine, i onda opet za par dana cucanj, pa sutra dan dl.. onda razmakni ta 2 dana, ili radi jedan led dan cucanj, drugi dl, plus ostale vjezbe za noge,,
kako powelifteri treniraju, bp cucanj dl u istom danu, zato i ti ne bi mogao?
Da je deadliftao 120 kg prvi put, ok, benchao 80, ok... ali cucanj 120, nema sanse
Prvo cucanj pa DL .. navikut ces i moci ces bez problema..
ili radi jedan LEG day cucanj pa rumunjsko, a drugi DL pa prednji cucanj.. nema mi bas smisla danas raditi Cucanj, i sutra deadlift, to su ti 4 dana tjedno gdje radis vjezbe koje najvise trose CNS
Ako se radi s manjim kilazama DL ili cucanj onda slobodno napravi u istom treningu ali ako se ide dizati max onda bolje ostaviti neku od te dve vjezbe za drugi dan.
@EX - Ako kilaza ne ide gore znaci da se nesto dobro ne radi, bila hrana ili trening, ako ces rast kile moraju gore na sipku ako stojis na istom nema ni rasta.
@Marko - Snimi da vidimo taj cucanj od 120KG u prvom tjednu.
Ako se radi s manjim kilazama DL ili cucanj onda slobodno napravi u istom treningu ali ako se ide dizati max onda bolje ostaviti neku od te dve vjezbe za drugi dan.
@EX - Ako kilaza ne ide gore znaci da se nesto dobro ne radi, bila hrana ili trening, ako ces rast kile moraju gore na sipku ako stojis na istom nema ni rasta.
Ma je kolumbo?? Sto se sad svi pravite pametni? Ne radim max nego radim 3x3 i poslije toga nemogu raditi cucanj i to je to. Raditi sa manjim kilazama ne zelim i necu, ima li tu neki problem?? Zasto ja moram glumiti papigu ovdje? Kilaza mi svaku tjedan ide gore za razliku od dosta vas ovdje koji samo pametuju
Ja da ti snimim cucanj? Nisam poludio da se ja tebi ista trebam dokazivati, nemorate ni to ni gosp. Exer vjerovati ali tako je, boli me uvo sto mislite i jedan i drugi
Prvi ulazak u gym je bio leg press sa cca 1x200kg ako se ne varam (nakon zagrijavanja i isprobavanja kilaža, krenuo sa 50kg pa mic po mic do 200kg).
Čučanj nisam radio jer nisam znao formu.
Ali da je moguće, moguće je. Zašto ne.
edit: lažem, nije bilo 200kg, žena me ispravlja, veli 140kg. Eto.
Prvi ulazak u gym je bio leg press sa cca 1x200kg ako se ne varam (nakon zagrijavanja i isprobavanja kilaža, krenuo sa 50kg pa mic po mic do 200kg).
Meni je ujak digao pred mojim ocima 110 na benchu, 130 na cucnju i 160 na mrtvom nakon prvog tjedna. Zasto? Covjek je cijeli zivot fizicki radnik i sto se tice genetike nas sve pojede za dorucak. Ujutro se digne u 4 i sa balvanima radi do 11 navecer. Jede preko 4000 kalorija dnevno i popije litru vina i par piva sigurno. To oce meni iko vjerovati ili nece? Nije me briga
Po ovome se vidi tvoja razina znanja čim uspoređuješ prešu i čučanj, ok.
Po ovome se vidi tvoja razina znanja čim uspoređuješ prešu i čučanj, ok.
Molim?
Pročitaj još jednom moj post pa pogledaj što si napisao.
Ma je kolumbo?? Sto se sad svi pravite pametni? Ne radim max nego radim 3x3 i poslije toga nemogu raditi cucanj i to je to. Raditi sa manjim kilazama ne zelim i necu, ima li tu neki problem?? Zasto ja moram glumiti papigu ovdje? Kilaza mi svaku tjedan ide gore za razliku od dosta vas ovdje koji samo pametuju
Ja da ti snimim cucanj? Nisam poludio da se ja tebi ista trebam dokazivati, nemorate ni to ni gosp. Exer vjerovati ali tako je, boli me uvo sto mislite i jedan i drugi
max ne mora znaciti max tezine (1rm), nego moze biti da radis do otkaza, tih 3x3 da su do otkaza, dakle RPE 9.5-10
ali opet kazem, svatko treba trenirati kako zeli, jebes trening ako ti je dosadan i ne veseli te.. Tako da samo navali kako si i do sad
Ako ti kilaza svaki tjedan ide gore, onda si ti jos pocetnik
cucanj i leg press su 2 totalno razlicite stvari... na leg pressu je moguce dizati puno vece kilaze, jer legnes, i guras, ako si jak, jak si...
cucanj zahtijeva tehniku, balans plus sve ostalo
Meni je ujak digao pred mojim ocima 110 na benchu, 130 na cucnju i 160 na mrtvom nakon prvog tjedna. Zasto? Covjek je cijeli zivot fizicki radnik i sto se tice genetike nas sve pojede za dorucak. Ujutro se digne u 4 i sa balvanima radi do 11 navecer. Jede preko 4000 kalorija dnevno i popije litru vina i par piva sigurno. To oce meni iko vjerovati ili nece? Nije me briga
koliko ti ujak ima godina? tj koliko je imao godina u to vrijeme? koliko je imao kilograma, i visina?
@exer
Ujak je tada imao 37 godina, kilaza oko 110kg ako se dobro sjecam, 185cm visina
Nemoras mi objasnjavati te pojmove jer ih znam i bolje od tebe, a sto se tice jesam pocetnik ili nisam, mozda i jesam, al dizem vise od pola vas ovdje koji se pravite pametni. Slazem se sto se toga tice, dosadan trening je nikakav trening
@kurt
Za kašu od zobi...kupi pahuljice zobi u Plodinama i/ili DM.
Za šibanja i štemanje ne moraš brinuti, bio ti nampumpan ili ne, nego se moraš jednostavno početi ciljano mlatiti i vježbati u praksi.
Mnogi veliki dečki unatoč svojem izgledu jednostavno nemaju ćuku za fajt, nego više za slikanje po FB i dizanje velikih opterećenja.