Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 32.031
|
čitano: 8.159.477
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Rast mišića i visina
Rucipe kaže...

Ne idu svi u gimnaziju , a i  ti si izgleda propustio termodinamiku trećeg srednje .

"Ljudski organizam je savršeni mehanički stroj koji treba samo energiju"

Tražim anime shoegaze djevojku. Slonovi, žbljohe i grobovi neka se ne javljaju.
14 godina
neaktivan
Rucipe kaže...

Ne idu svi u gimnaziju , a i  ti si izgleda propustio termodinamiku trećeg srednje .

bravo samo se ti drzi termodinamike i ostalih fizikalnih zakona.bas me zanima sto fizika kaze npr na inzulin?daj mi reci vi informaticari kojim se zakonima vodite sto se tice inzulina?

R.I.P. Aziz Sergeyevich Shavershian
13 godina
Rast mišića i visina

Pa to s calls in -calls out funkcionira i kod ljudi i kod strojeva , i zasto sad pokusavate dokazat drukcije ? 

13 godina
neaktivan
Rucipe kaže...

Pa to s calls in -calls out funkcionira i kod ljudi i kod strojeva , i zasto sad pokusavate dokazat drukcije ? 

Tvoja sposobnost da ne razumiješ pročitano je zadivljujuća.

13 godina
Rast mišića i visina

Tvoja sposobnost da pricas gluposti je zadivljujuća. Jel treniras ti uopce ? 

13 godina
neaktivan
Rucipe kaže...

Tvoja sposobnost da pricas gluposti je zadivljujuća. Jel treniras ti uopce ? 

"Ljudi koji treniraju razumiju anatomiju čovjeka kroz ponavljanje jedne te iste stvari svaki drugi dan"

17 godina
neaktivan
cod4gamer kaže...

prijatelju lijepio sam ja vama linkove u kojima sam vas sve demantirao i neda mi se dalje vrtit istu temu s vama, ma neda mi se uopce nista raspravljat s vama jer sve sto se kosi sa vasim razmisljanjem je krivo.popili ste svu pamet svijeta i svi drugi su glupi za vas.dovidjenja.

Sjećam se linkova koje si postao, i sorry ako sam grub, ali bili su jedna velika ku*čina.

Jedan link je bilo istraživanje na miševima koje NIJE uzimalo u obzir ukupan unos kalorija, a drugi je bio post s nekog foruma koji je išao otprilike ovako:

"jedan bodybuilder je zamijenio 200g UH iz riže sa 200g fruktoze, i to dok je bio na deficitu. Nakon samo par dana dobio je jako puno sala, mišići su izgubili definiciju, i zato nemojte uzimati  fruktozu jer ide drito u  salo"

Bez zajebancije, upravo toliko idiotski je  bilo napisano. Niti izvora, niti ime bodybuildera, niti studije sa statističkim podacima i analizama relevantnih pokazatelja kompozicije tijelesnog sastava, dakle ništa.

Ja i dalje vjerujem da je moguće da te u suficitu fruktoza deblja više od ostalih UH, ali nema šanse da ćeš se ti mastiti na deficitu. Zakon očuvanja mase/energije je prilično jednostavan a i ljudsko tijelo isto tako, uzimat će potrebnu energiju otkuda mu je najlakše. Znači neće svoje energetske potrebe zadovoljavati sintezom mišića, a pritom pojedenu energiju (u ovom slučaju fruktoza) pretvarati u salo

Uostalom, evo jedne studije koju sam našao u 5 sekundi googlanja, vezano na eksperiment kojim je rađena usporedba između dijete (deficita) gdje su, ajmo reći "normalni" izvori UH zamijenjeni, u različitim postotcima sukrozom (stolnim šećerom) i fruktozom (high fructose corn syrup) iz koje se jasno vidi da razina sukroze/fruktoze nema nikakvog utjecaja na gubitak mase (i ne samo mase nego i na kompozivju, dakle na omjer masnog i mišićnog tkiva) u odnosu na referentnu grupu (na normalnu prehranu sa istim deficitom). 

Dalje, kao zaključak se navodi da izvor i vrsta UH (sukroza, fruktoza, glukoza, maltoza, galaktoza, laktoza itd..) nema nikakvog utjecaja na gubitak ukupne mišićne mase, niti sala specifično (naravno, ukoliko je zadovoljen osnovni preduvijet -deficit).

Imaš lijepo dole imena, izvore, godine provedbe studije i publikacije istih.

I have nothing to say. Thank you and goodbye. EUNE: replik91
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.6.2015 2:28 (FlyBoy).
14 godina
neaktivan
FlyBoy kaže...
cod4gamer kaže...

prijatelju lijepio sam ja vama linkove u kojima sam vas sve demantirao i neda mi se dalje vrtit istu temu s vama, ma neda mi se uopce nista raspravljat s vama jer sve sto se kosi sa vasim razmisljanjem je krivo.popili ste svu pamet svijeta i svi drugi su glupi za vas.dovidjenja.

Sjećam se linkova koje si postao, i sorry ako sam grub, ali bili su jedna velika ku*čina.

Jedan link je bilo istraživanje na miševima koje NIJE uzimalo u obzir ukupan unos kalorija, a drugi je bio post s nekog foruma koji je išao otprilike ovako:

"jedan bodybuilder je zamijenio 200g UH iz riže sa 200g fruktoze, i to dok je bio na deficitu. Nakon samo par dana dobio je jako puno sala, mišići su izgubili definiciju, i zato nemojte uzimati  fruktozu jer ide drito u  salo"

Bez zajebancije, upravo toliko idiotski je  bilo napisano. Niti izvora, niti ime bodybuildera, niti studije sa statističkim podacima i analizama relevantnih pokazatelja kompozicije tijelesnog sastava, dakle ništa.

Ja i dalje vjerujem da je moguće da te u suficitu fruktoza deblja više od ostalih UH, ali nema šanse da ćeš se ti mastiti na deficitu. Zakon očuvanja mase/energije je prilično jednostavan a i ljudsko tijelo isto tako, uzimat će potrebnu energiju otkuda mu je najlakše. Znači neće svoje energetske potrebe zadovoljavati sintezom mišića, a pritom pojedenu energiju (u ovom slučaju fruktoza) pretvarati u salo

Uostalom, evo jedne studije koju sam našao u 5 sekundi googlanja, vezano na eksperiment kojim je rađena usporedba između dijete (deficita) gdje su, ajmo reći "normalni" izvori UH zamijenjeni, u različitim postotcima sukrozom (stolnim šećerom) i fruktozom (high fructose corn syrup) iz koje se jasno vidi da razina sukroze/fruktoze nema nikakvog utjecaja na gubitak mase (i ne samo mase nego i na kompozivju, dakle na omjer masnog i mišićnog tkiva) u odnosu na referentnu grupu (na normalnu prehranu sa istim deficitom). 

Dalje, kao zaključak se navodi da izvor i vrsta UH (sukroza, fruktoza, glukoza, maltoza, galaktoza, laktoza itd..) nema nikakvog utjecaja na gubitak ukupne mišićne mase, niti sala specifično (naravno, ukoliko je zadovoljen osnovni preduvijet -deficit).

Imaš lijepo dole imena, izvore, godine provedbe studije i publikacije istih.

neda mi se citat ovoliku kolicinu teksta odmah cu ti rec...evo lijepo sam pisao sto se dogadjalo kad je builder u zavrsnim fazama priprema zamijenio rizu sa bananama...nisi mi to demantirao niti itko od vas.idem u teretanu sa poznatim hrv bodybuilderom koji mi je takodjer dao pozitivan odgovor na moje pitanje oko fruktoze.ona se izbjegava zbog konverzije u masti.nisam ga pitao jel koristi voce u off sezoni, vjerovatno je ali sto se tice nekakvih priprema i slicno izbjegava se u sirokom luku.meni je dovoljan razlog vjerovat covjeku od 125kg koje ima par dana prije natjecanja...case closed

R.I.P. Aziz Sergeyevich Shavershian
12 godina
cod4gamer kaže...

neda mi se citat ovoliku kolicinu teksta odmah cu ti rec...evo lijepo sam pisao sto se dogadjalo kad je builder u zavrsnim fazama priprema zamijenio rizu sa bananama...nisi mi to demantirao niti itko od vas.idem u teretanu sa poznatim hrv bodybuilderom koji mi je takodjer dao pozitivan odgovor na moje pitanje oko fruktoze.ona se izbjegava zbog konverzije u masti.nisam ga pitao jel koristi voce u off sezoni, vjerovatno je ali sto se tice nekakvih priprema i slicno izbjegava se u sirokom luku.meni je dovoljan razlog vjerovat covjeku od 125kg koje ima par dana prije natjecanja...case closed

Hoces reci, neda ti se citat nesto sto znanost potvrduje, a slusas nekog ko je nasprican svim i svacim pretpostavljam jer je eto, ogroman... stvarno svaka cast.

I koje su to hebene brije oko tih bb-a? svi stalno pricate o njima i kako treba ovo ono, ovo lose ono lose, samo valjda whey i meso treba a nitko nece od nas bit ni blizu tog.

Dize se frka i ide u extreme a ocito nitko ne lifta.

Ja osobno vjezbam 3-4x tjedno sad kako je ljeto i vruce a ja 5m od mora, manje pazim sto jedem i uzivam.

A kilaza ide dole i definicija sve izrazenija bas iz razloga sto se vise energije trosi.

Poanta: cal in vs cal out rules.

&Black_Sheep
16 godina
Rast mišića i visina

Neeee,ja sam ogroman i velik i imam 30 kg vise misica od onih streberskih nutricionista koji *urca nisu digli u zivotu i ja ti kazem zakon termodinamike ne vazi,jedi samo bro approved hranu,piletinu rizu batat whey i posni sir,sve ostalo ti ide u masti,trust me ja proveo istrazivanje u top laboratoriju sta oni pristavci znaju sa svojim formulama i fakultetima

15 godina
Rast mišića i visina

Naišao sam na odličan video interview. Ako nekoga zanima sve o pro BB, ćime se pucaju, koliko, lifestyle itd. ovaj prizaje sve. Sat vremena zanimljive priče.

http://eu.battle.net/sc2/en/profile/294395/1/Chef/ http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/Chef_cr0/
14 godina
neaktivan
cod4gamer kaže...
exer1234 kaže...

secer ko secer, tijelo ionako svaki uh koji uneses u sebe, pretvori u glukozu

fruktozu jedino ne pretvara...samo 20% se odprilike pretvori u glikogen ostalo u masti

not true..

pogledaj si video

14 godina
neaktivan
cod4gamer kaže...
FlyBoy kaže...

Not this again 

Već smo raspravili da to prvenstveno ovisi o ukupnom unosu kalorija.

frende kazem onako kako je...pricaj sa nekim natjecateljskim bodybuilderom rec ce ti da ne konzumira voce zbog fruktoze.

zato sto i dalje vjeruju u broscience.. u tom je stvar,a ne zbog debljanja ili cega vec.... Vecina natjecatelja je odrasla na tome, i jednostavno i dalje vjeruju, i hrane se na taj nacin, izbjegavaju odredjene namirnice, i drze se samo osnova.. jbg.. Da je tako kako ti kazes, onda bi Phil Heath bio najveci znalac na svijetu, jer je trenutno najbolji... Dal je tako ? ni priblizno. Izgled nije mjerilo znanja.  Eto Jeff SEid misli da u zumanju ima par grama ugljikohidrata, zato ih baca... Znanje? 

17 godina
exer1234 kaže...
cod4gamer kaže...
FlyBoy kaže...

Not this again 

Već smo raspravili da to prvenstveno ovisi o ukupnom unosu kalorija.

frende kazem onako kako je...pricaj sa nekim natjecateljskim bodybuilderom rec ce ti da ne konzumira voce zbog fruktoze.

zato sto i dalje vjeruju u broscience.. u tom je stvar,a ne zbog debljanja ili cega vec.... Vecina natjecatelja je odrasla na tome, i jednostavno i dalje vjeruju, i hrane se na taj nacin, izbjegavaju odredjene namirnice, i drze se samo osnova.. jbg.. Da je tako kako ti kazes, onda bi Phil Heath bio najveci znalac na svijetu, jer je trenutno najbolji... Dal je tako ? ni priblizno. Izgled nije mjerilo znanja.  Eto Jeff SEid misli da u zumanju ima par grama ugljikohidrata, zato ih baca... Znanje?  

Plus toga, i među njima ima nekih koji se kunu u gladovanje preko cijelog dana (Intermittent Fasting) i drugi koji kažu da bi se pretvorili iz Hulka u Bruce Bannera ako bi preskočili obrok svaka 2 sata. 
Neki dan sam linkao 24 sata sa linkom na domaće bildere koji su (navodno) blebnuli novinaru da skrkaju između ostalog i 2 kg mesine svaki dan.
Pa opet, tako dijametralno različiti tipovi (čak i sa ponekim "suludim" vegetarijancem) izgledaju na natjecanju prilično slično. Rekao bih na kraju samo genetika, trening i doze juicea
im igraju, jer hrane sigurno unose svi bez izuzetaka dovoljno, makar se jedni kleli u jedno a drugi u suprotno. 
Nego svaka čast pokazivačima uzgojenih mišića, ali kad vidim ovako nešto...
http://img-9gag-fun.9cache.com/photo/aRVQxj5_460sv.mp4

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2015 1:42 (overhaul).
15 godina
exer1234 kaže...
 ... Jeff SEid misli da u zumanju ima par grama ugljikohidrata, zato ih baca... Znanje?

Bacaju ih svi. Možda jedino oni koji žele bulk, čak bih rekao i dirty bulk, ne bacaju žumanjak. Proučavam BB prehranu, ponaravno za cutting (jer sam vidio da od cardia nema ništa, jedino što igra i gdje konačno vidim rezultate je kalorijski deficit, hvala svima na informaciji) i nigdje nisam vidio da netko jede cijela jaja.

I ima smisla. Pogledaj odnos bjelanjak/žumanjak u 100g.

Kalorije 52 nasuprot 322, masti 0,2g/27g, kolesterol 0mg/1085mg, ugljikohidrati 0,7g/3,6g, protein 22g/32g.

Jedino kod bacanja žumanjka se gubu minerali i vitamini a to se elegantno nadoknađuje, recimo sa ovim proizvodom.

FlyBoy kaže...

Doma sam jeo klasičan ručak, piletina + neki UH (ovaj put su mahuna, najčešće je kuhani krumpir/smeđa riža/integralna tjestenina/crveni grah..)

Evo probao sam tu smeđu rižu i sad ne znam jeli to do marke ili je ona jednostavno takva ali mi je dosta "žilava" i "gumasta"? Kuhao sam je bar 3 puta više nego običnu..

http://eu.battle.net/sc2/en/profile/294395/1/Chef/ http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/Chef_cr0/
17 godina
Znaci izbacis prirodne vitamine i minerale iz zutanjka da bi kupio u prahu te unosio naknadno?
Btw jaje ima oko 80 kalorija a ne 322, ovisi o velicini jaja.
Jaje je negdi oko 50 grama i sadrzi oko 77 ili 78 kalorija. 100 grama je dva jaja pa pomnozi sa dva i opet nije blizu 322.

Ekipa koja baca zutanjak radi to zato jer ih konzumiraju jako puno. Znaci ako radis neki k gdi ti trebaju deset jaja onda stavis dva cijela i 8 bjelanjaka. Ako jedes jedno jaje na dan onda pojedi cjelo jer ti ne bude bas nist od tih 50 kalorija.

14 godina
Rast mišića i visina

Ja pojedem 5-7 cijelih na dan i baš mi "niš" ne bude od toga.

Naravno na defki ne toliko, nego koliko mi kalorije dozvoljavaju.

17 godina
Cordas kaže...

Ja pojedem 5-7 cijelih na dan i baš mi "niš" ne bude od toga.

Naravno na defki ne toliko, nego koliko mi kalorije dozvoljavaju.

Žumanjak sadrži prekursore za sintezu testosterona. A testosteron....
Nikakvo bacanje. Samo kao temelj IIFYM. A fittanje se može i korigirati ovisno o tjelesnom naporu i periodu aktivnosti.
Ja doduše kupujem bjelanjak u tetrapaku zato jer mi je praktičan, ali u životu nisam bacio komad zdrave hrane.
uopće mislim da se ovdje pretjerano filozofira o BB prehrani. Neznam koliko ovdje ima bodybuildera, ali kladim se da ih
je daleko manje od postova o wheyu, macrosima, fastingu, binge bulkingu, cuttingu... 

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
14 godina
overhaul kaže...
uopće mislim da se ovdje pretjerano filozofira o BB prehrani. Neznam koliko ovdje ima bodybuildera, ali kladim se da ih

je daleko manje od postova o wheyu, macrosima, fastingu, binge bulkingu, cuttingu... 

Tako je to kad je ljudima dosadno u životu pa im BB odjednom postane sve. Onda krenu fantazije sa hranom, splitovima, vježbama...

17 godina
Rast mišića i visina

ako se ljudi spremaju na binu neka paze na sve detalje, i pogode macrose u milimetar

ostali smrtnici/rekreativci nece primjtit neku preveliku razliku izmedu 5 cijelih jaja ili 8 bjelanjaka, pogotovo ako su iznad 10% bf-a

13 godina
neaktivan
Gemmy kaže...

ako se ljudi spremaju na binu neka paze na sve detalje, i pogode macrose u milimetar

ostali smrtnici/rekreativci nece primjtit neku preveliku razliku izmedu 5 cijelih jaja ili 8 bjelanjaka, pogotovo ako su iznad 10% bf-a

Slažem se, to su finese.

Isto kao što mnogi od nas ne primjete razliku u tačnosti između Rolexa i Omege, ali ljudi kojima je dnevni raspored gust jako dobro osjete njihove različite osobnosti kao i kvalitetu izrade.

15 godina
NEW_MAN kaže...
Znaci izbacis prirodne vitamine i minerale iz zutanjka da bi kupio u prahu te unosio naknadno?
Btw jaje ima oko 80 kalorija a ne 322, ovisi o velicini jaja.
Jaje je negdi oko 50 grama i sadrzi oko 77 ili 78 kalorija. 100 grama je dva jaja pa pomnozi sa dva i opet nije blizu 322.

Ekipa koja baca zutanjak radi to zato jer ih konzumiraju jako puno. Znaci ako radis neki k gdi ti trebaju deset jaja onda stavis dva cijela i 8 bjelanjaka. Ako jedes jedno jaje na dan onda pojedi cjelo jer ti ne bude bas nist od tih 50 kalorija.

Nije 100g cijelog jaja nego 100g bjelanjka vs 100g žumanjka. Dole je slika.

A ti svi tjedni planovi BB prehrane koje sam pogledao, dnevno pojedu 5-6 bjelanjaka, to je to...

...

Možda žumanjak i nije neka velika stvar ali zašto netko nebi manipulirao sa prehranom? Mislim svaki čovjek sa današnjim načinom života. Zašto nebi bolognese umak polio po riži umjesto po tjestenini. Zašto nebi koristio smeđu rižu umjesto obične. Zašto nebi pio običnu vodu umjesto soka. Zašto nebi jeo zobene pahuljice umjesto nekog drugog izvora složenih ugljikohidrata. Zašto nebi umjesto čokolade ili keksiju nakon ručka pojeo 2 breskve, jabuke ili naranče ili bilo koje drugo voće. Zašto napravit pire kao prilog umjesto narezat 2 pomodore i krastavac. Itd, itd.

Ako je netko ima sala na stomaku, može imat ravan stomak sa kalorijskim deficitom ali ako vježba, radi, živi, mora se pobrinit za makrose, inače nema snage za sve to. Mora se jest ali treba jest prave stvari uz opcionalnu suplementaciju...

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2015 19:39 (KIKI3ooo).
14 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

bemti kad napisem bibliju i onda izadjem iz svega

ugl jedite cijela jaja i ne komplicirajte...

bacanje zumanjka je glupost, onda radije nemojte koristit jaja kao izvor proteina, ili si kupite bjelanjak u tetrapaku

17 godina
neaktivan
overhaul kaže...

Ja doduše kupujem bjelanjak u tetrapaku 

Može tvoje mišljenje o tome?

Cijena, zemlja proivodnje, rok trajanja, jaja iz kakvog uzgoja? I gdje kupuješ.

Kad tako pomislim na jaja iz tetrapaka prva asocijacija mi je "salmonela" iz nekog razloga, pa nisam nikad niti uzimao.

Ako ti nije problem :)

I have nothing to say. Thank you and goodbye. EUNE: replik91
14 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

koliko znam, salmonela je na ljusci jajeta, i ako se termicki obradi, nema straha.. Dakle, sigurno neces jesti prijesno jaje

17 godina
FlyBoy kaže...
overhaul kaže...

Ja doduše kupujem bjelanjak u tetrapaku 

Može tvoje mišljenje o tome?

Cijena, zemlja proivodnje, rok trajanja, jaja iz kakvog uzgoja? I gdje kupuješ.

Kad tako pomislim na jaja iz tetrapaka prva asocijacija mi je "salmonela" iz nekog razloga, pa nisam nikad niti uzimao.

Ako ti nije problem :)

Pa onaj domaći u našim dućanima, evo na brznu naguglao - sad je mrvu drugačiji dizajn.
http://www.24sata.hr/cudne-vijesti/tvrtka-iz-zlatar-bistrice-prodaje-jaja-u-tetrapaku-58112
19 kuna je litra, to je mislim, koliko se sjećam, sadržaj 38 jaja.
Edit; evo na njihovoj stranici je sadašnji "dizajn" bjelanjak kutije. Našao dosad u Konzumu i Sparu. Traje mi oko tjedan dana.
http://www.elcon-pp.hr/tekuci-pasterizirani-proizvodi-od-jaja

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2015 22:36 (overhaul).
14 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Dok je vune,bit ce i ovaca.. Shvatite to... :D

btw evo testiram malo, tj idem na agresivniju defku, jer jos 30 tak dana imam do mora, i jednostavno ne zelim gubiti vrijeme..

Srezao sam uh dosta, i same kalorije, i mogu reci da cak i nisam nesto gladan.. .

16 godina
neaktivan
overhaul kaže...

Pa onaj domaći u našim dućanima, evo na brznu naguglao - sad je mrvu drugačiji dizajn.
http://www.24sata.hr/cudne-vijesti/tvrtka-iz-zlatar-bistrice-prodaje-jaja-u-tetrapaku-58112
Edit; evo na njihovoj stranici je sadašnji "dizajn" bjelanjak kutije. Našao dosad u Konzumu i Sparu. Traje mi oko tjedan dana.

U kojem dijelu konzuma se nalaze ti bjelanci u tetrapaku, ja u iloku ih nisam našao. Možda je samo što nije veliki konzum pa ga nemaju

S budalama se ne isplati svađati.Prvo te spuste na svoj nivo,a onda te dotuku s iskustvom ! ! !
15 godina
ivan262 kaže...
overhaul kaže...

U kojem dijelu konzuma se nalaze ti bjelanci u tetrapaku, ja u iloku ih nisam našao. Možda je samo što nije veliki konzum pa ga nemaju

Jedino tamo di stoji jogurt, jaja, svježe mljeko itd di su frižideri... Biće da ga i nema 

A ja baš gledam taj bjelanjak u tetrapaku po YT kako ga koristi ekipa i pitam se kad će to kod nas ) A imaju čak i nadomjestak za jaja, znači imaš nešto kao pjena za brijanje i to se priisne u tavu %

A maslo kad stavljaju tj .okus masla sa 0 kalorija, to je kao dezodorans, samo se poštrca po kajgani recimo.

Ali šta sve ne rade i koje sve govno neće stavit po tim jajima ;)

16 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Ma kada ja živim na kraju svega, kod nas skoro ničega dobrog nema, sve puno šečera i masti, što god ima nešto bjelančevina više, kao da je pošpricano zlatom.

Ja isto kada pogledam što ovi u americi imaju, kod nas skoro ništa od tij low carb/fat stvari.

S budalama se ne isplati svađati.Prvo te spuste na svoj nivo,a onda te dotuku s iskustvom ! ! !
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice