Konfa za obradu videa

poruka: 61
|
čitano: 5.228
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Konfa za obradu videa

Evo napokon se bacam ne neki posao,

-trebam konfu do jedno 4500kn za video obradu,

-znači za adobe premiere,sony vegas 9....

-Monitor imam od 19" 1280x1024 rezolucije,

-zvučnike imam Genius 2.1 

-tipkovnicu imam genius

-miš imam neki logitech

-TREBAM:

-cpu

-gpu

-psu

-ram

-hdd(ili neki jeftini SSD)

-kučište

Konp bi treba te programe vrtiti bez štekanja jedno 5 godina

Hvala vam unaprijed

AKO SAM TI POMOGAO STISNI HVALA ! ! !

0 1 hvala 0
15 godina
protjeran
RE: Konfa za obradu videa
Jughead kaže...

Evo napokon se bacam ne neki posao,

-trebam konfu do jedno 4500kn za video obradu,

-znači za adobe premiere,sony vegas 9....

-Monitor imam od 19" 1280x1024 rezolucije,

-zvučnike imam Genius 2.1 

-tipkovnicu imam genius

-miš imam neki logitech

-TREBAM:

-cpu

-gpu

-psu

-ram

-hdd(ili neki jeftini SSD)

-kučište

Konp bi treba te programe vrtiti bez štekanja jedno 5 godina

Hvala vam unaprijed

no way, pogotovo ako u tih 5 godina namjeravas pratiti nove verzije navedenih programa.

za sto ti treba GPU?

15 godina
neaktivan
Konfa za obradu videa

ma to sam naveo komponente zato kaj i ja sad slažem neku konfu .Znači jel može proći i integrirana grafa za obradu videa.Ajde plizz složi pristojnu konfu za obradu videa cijena nije važna samo da vidim primjer.Hvala

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Do 4500kn, 5 godina bez trzaja Sony Vegas 9 i Adobe Premiere?

Za te pare će ti danas trzat Premiere i Sony Vegas 9.

Možeš složiti konfu baziranu na i5 CPU i brdo dobrog RAMa, uz naravno dobru matičnu. Ugrubo već to ispadne 3x 1500kn.

Ili ćeš negdje ušparat, ili se bazirat na slabijoj konfiguraciji, ali onaj dio "bez trzanja" zaboravi. SSD će ti najviše pomoći u cijeloj priči jer prilikom obrade videa su ogromne količine podataka kaj moraju CPU i hard prožvakati.

Shvaćam da nas je danas većina ograničena budžetom, ali nerealno je očekivati da ćeš za 4500kn složiti grafičku radnu stanicu kad one ponekad koštaju više od prosječnog servera (po 20 kkn i više).

Tebi bi četverojezgreni CPU bio najbolji, ali i to ćeš teško ugurat u ovaj budžet - Core i7 bi bio najbolji izbor za običnog smrtnika - ili Quad Xeon za entuzijaste.

Probaj vidjet da li ti u cijenu stane četverojezgreni Core i5 + dobra ploča + minimalno 4GB RAMa + SSD (s time da računaj koliko će ti materijala uzimat obrada - ako radiš s veličinom poput Bluraya od 25GB, tada trebaš i 60GB SSD). Da još ne spominjem neku grafulju za obradu tipa nVidia Quadro ili Ati FirePro.

Prije svega i provjeri kako danas rade Premiere i Vegas 9. Da li drže podršku za 4 jezgre i HyperThreading, tj. da li mogu iskorištavati sve jezgre (i fizičke i logičke) odjednom. To će ti biti vrijedna informacija da znaš koliko jak sustav ti se trenutno isplati uzimati.

15 godina
neaktivan
marky1607 kaže...

Do 4500kn, 5 godina bez trzaja Sony Vegas 9 i Adobe Premiere?

Za te pare će ti danas trzat Premiere i Sony Vegas 9.

Možeš složiti konfu baziranu na i5 CPU i brdo dobrog RAMa, uz naravno dobru matičnu. Ugrubo već to ispadne 3x 1500kn.

Ili ćeš negdje ušparat, ili se bazirat na slabijoj konfiguraciji, ali onaj dio "bez trzanja" zaboravi. SSD će ti najviše pomoći u cijeloj priči jer prilikom obrade videa su ogromne količine podataka kaj moraju CPU i hard prožvakati.

Shvaćam da nas je danas većina ograničena budžetom, ali nerealno je očekivati da ćeš za 4500kn složiti grafičku radnu stanicu kad one ponekad koštaju više od prosječnog servera (po 20 kkn i više).

Tebi bi četverojezgreni CPU bio najbolji, ali i to ćeš teško ugurat u ovaj budžet - Core i7 bi bio najbolji izbor za običnog smrtnika - ili Quad Xeon za entuzijaste.

Probaj vidjet da li ti u cijenu stane četverojezgreni Core i5 + dobra ploča + minimalno 4GB RAMa + SSD (s time da računaj koliko će ti materijala uzimat obrada - ako radiš s veličinom poput Bluraya od 25GB, tada trebaš i 60GB SSD). Da još ne spominjem neku grafulju za obradu tipa nVidia Quadro ili Ati FirePro.

Prije svega i provjeri kako danas rade Premiere i Vegas 9. Da li drže podršku za 4 jezgre i HyperThreading, tj. da li mogu iskorištavati sve jezgre (i fizičke i logičke) odjednom. To će ti biti vrijedna informacija da znaš koliko jak sustav ti se trenutno isplati uzimati.

Jel mora ta konfa za obradu videa imati eksternu grafičku ili može biti i integrirana?

15 godina
neaktivan
Konfa za obradu videa

Ako ćeš vrtjet obradu videa, onda i GPU nije presudan. Presudni su CPU, RAM, HDD. Grafička ne igra toliko ulogu u tome. Ako će se raditi o 3D rendiranju i slično, e tada će profesionalna grafulja jedino to odraditi onako kako ti želiš - bez trzanja. Uzmi u obzir da sad postoje i neki iz Core i serije procesori koji imaju ugrađeni grafički podsustav i zajedno s odgovarajućom pločom odrađuju i taj dio. Ukratko - Core i5 je početak tvojeg puta pa vidi možeš li išta složiti bazirano na tome.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
marky1607 kaže...

Ako ćeš vrtjet obradu videa, onda i GPU nije presudan. Presudni su CPU, RAM, HDD. Grafička ne igra toliko ulogu u tome. Ako će se raditi o 3D rendiranju i slično, e tada će profesionalna grafulja jedino to odraditi onako kako ti želiš - bez trzanja. Uzmi u obzir da sad postoje i neki iz Core i serije procesori koji imaju ugrađeni grafički podsustav i zajedno s odgovarajućom pločom odrađuju i taj dio. Ukratko - Core i5 je početak tvojeg puta pa vidi možeš li išta složiti bazirano na tome.

kaj misliš o ovoj konfi:

intel i5 760 

asus p7p55 LX

corsair 4gb 1600mhz

corsair cx500W

corsair ssd 32gb

hitachi 1tb(taj disk već imam)

kučište ću neko izabrat

16 godina
marky1607 kaže...

-ovo je točno.. ali, vremena se mijenjaju, pa tako i pravila. Danas svaki video soft koristi directx za enkodiranje za tranzicije, filtere..., dok se polako počinju iskorištavati i CUDA mogućnosti.

Zbog kompatibilnosti ili nedovoljnog testiranja, možda je bolje zadržati se na 32bit OSu, jednim dijelom i zbog povezanosti s driverima.

Trenutno (dovoljno dobro) rješenje je integrirana VGA, uvijek se može dodati po potrebi-željama. Ovisi kad će proizvođači softwarea ozbiljnije iskoristiti te mogućnositi kao ovo..

Svakako što više jezgara, intel, nVidia.

HDDovi, bolje je imati fizički dva diska, odvojeno sistem-podatci. Ako ideš na SSD logičnije je koristiit ga za podatke nego za soft. Tad je za par sati miniDVa dovoljan 40-60GB disk.

Sistemski disk također zbog npr fontova, tempova, muzike itd. treba biti brz. Nije pograšno da je on na SSDu.

Do sad je praksa bila obavezno RAID0 za radni disk. Sad se dešavaju i paradoksalni slučajevi da diskovi u raidu imaju slabije performanse nego pojedinačni. Dodatno SSD je cca dvostruko brži, samo treba paziti koji model, jer 'jeftikaneri' su često slabijih performansi (slično običnom HDDu). Tad je to bačen novac. Za sad su još uvijek SSDovi rijetki u takvim stanicama.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
ihush kaže...
marky1607 kaže...

-ovo je točno.. ali, vremena se mijenjaju, pa tako i pravila. Danas svaki video soft koristi directx za enkodiranje za tranzicije, filtere..., dok se polako počinju iskorištavati i CUDA mogućnosti.

Zbog kompatibilnosti ili nedovoljnog testiranja, možda je bolje zadržati se na 32bit OSu, jednim dijelom i zbog povezanosti s driverima.

Trenutno (dovoljno dobro) rješenje je integrirana VGA, uvijek se može dodati po potrebi-željama. Ovisi kad će proizvođači softwarea ozbiljnije iskoristiti te mogućnositi kao ovo..

Svakako što više jezgara, intel, nVidia.

HDDovi, bolje je imati fizički dva diska, odvojeno sistem-podatci. Ako ideš na SSD logičnije je koristiit ga za podatke nego za soft. Tad je za par sati miniDVa dovoljan 40-60GB disk.

Sistemski disk također zbog npr fontova, tempova, muzike itd. treba biti brz. Nije pograšno da je on na SSDu.

Do sad je praksa bila obavezno RAID0 za radni disk. Sad se dešavaju i paradoksalni slučajevi da diskovi u raidu imaju slabije performanse nego pojedinačni. Dodatno SSD je cca dvostruko brži, samo treba paziti koji model, jer 'jeftikaneri' su često slabijih performansi (slično običnom HDDu). Tad je to bačen novac. Za sad su još uvijek SSDovi rijetki u takvim stanicama.

znači dosta bi bio intel i5 760,asus p7p55 LX,corsair 4gb 1600MHz,Corsair 430W,2xhitachi 1tb(storage) i wd black od 500gb(kao  sistemski disk)-cijena je negdje 3500kn+-

Sad da li bih ja kako mogao spojiti 3 monitora na integriranoj grafi(ono na jednom obrada videa u adobe premieri,na drugom adobe after effects i na trećem pustim muziku)

edit:moram promijeniti matičnu zato kaj nema interiranu

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.11.2010 19:22 (Jughead).
16 godina

-ako imaš 3 monitora cijana grafičke od 200+ nebi smjela biti problem. Svaka je dovoljno dobra za to. Onboard ima previše ograničenja, tako da često nemogu sva tri izlaza raditi ili imaju neka druga ograničenja... (VGA-DVI-HDMI...) kad usporediš razliku cijene MBO s integriranim VGA, onda je klasična VGA kartica bolji izbor. Još važnije, ne petlja (ne krade) dio RAMa tj propustnosti sistemu.

- s druge strane treći monitor je 'višak'. Jedan za montažu, drugi za preview... ili s današnjim rezolucijama sve na jednom monitoru. Za preview je bolje koristiti TV preko HDMIa, pošto je TV konačni cilj, ima smisla....

Pošto je transkodiranje preko CUDA tek započelo, može kartica od 200kn samo zbog priključaka ili uzmeš nešto pristojnije kao GF-250/450-460. Slabije od toga je preslabo za CUDA tj. CPU ima bolji rezultat. (potrebno je cca 100+ stream procesora ili GF9800 pa naviše).

Svakako uzmi zasebnu karticu za više od jednog montora.

- Za HDD, ako uzmeš 2x1TB u RAIDu, onda je sys-disk nepotreban. cca 100GB (50-200) odvojiš (particiju) za OS+Soft ostatak za radni disk. Ali, zna biti problema s brzinom diskova u RAIDu, do sad je ugl RAID bio dvostruko brži (90%), sad se dešava suprotni efekt, nemam konkretnih objašnjenja, vjerojatno interni SATA kontroler i optimizacije. (običan disk ima brust transfer cca 70-90GB, u RAIDu do 160GB... sad se dešava da u RAIDu padne na ispod 30MB što u captureu radi probleme-dropove... za usporedbu, to je brzina prosječnog externog 2.5"-USB-HDDa.)

- Prijedlog, uzmi dva HDDa, probaj u RAIDu, ako se čudno ponaša, izbaci RAID. Treći disk je u oba slučaja nepotreban. (osim da je neki SSD ili Raptor.. ali to je za drugačije potrebe).

edit: vezano uz broj diskova...

-nije pretjerano važno, ali prosjećan disk troši 10tak (do 15) wata, kao i fizičko mjesto za ugradnju, kabel... pošto uz video obradu, često na kraju treba određena količina DVDa... praksa je da se 'slobodna' mjesta iskoriste za DVD pržilice... recimo 4-6 komada. Tad je i količina (broj) diskova važan. Zato je 'bolje' pokušati s dva diska...

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.11.2010 19:50 (ihush).
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

-ako imaš 3 monitora cijana grafičke od 200+ nebi smjela biti problem. Svaka je dovoljno dobra za to. Onboard ima previše ograničenja, tako da često nemogu sva tri izlaza raditi ili imaju neka druga ograničenja... (VGA-DVI-HDMI...) kad usporediš razliku cijene MBO s integriranim VGA, onda je klasična VGA kartica bolji izbor. Još važnije, ne petlja (ne krade) dio RAMa tj propustnosti sistemu.

- s druge strane treći monitor je 'višak'. Jedan za montažu, drugi za preview... ili s današnjim rezolucijama sve na jednom monitoru. Za preview je bolje koristiti TV preko HDMIa, pošto je TV konačni cilj, ima smisla....

Pošto je transkodiranje preko CUDA tek započelo, može kartica od 200kn samo zbog priključaka ili uzmeš nešto pristojnije kao GF-250/450-460. Slabije od toga je preslabo za CUDA tj. CPU ima bolji rezultat. (potrebno je cca 100+ stream procesora ili GF9800 pa naviše).

Svakako uzmi zasebnu karticu za više od jednog montora.

- Za HDD, ako uzmeš 2x1TB u RAIDu, onda je sys-disk nepotreban. cca 100GB (50-200) odvojiš (particiju) za OS+Soft ostatak za radni disk. Ali, zna biti problema s brzinom diskova u RAIDu, do sad je ugl RAID bio dvostruko brži (90%), sad se dešava suprotni efekt, nemam konkretnih objašnjenja, vjerojatno interni SATA kontroler i optimizacije. (običan disk ima brust transfer cca 70-90GB, u RAIDu do 160GB... sad se dešava da u RAIDu padne na ispod 30MB što u captureu radi probleme-dropove... za usporedbu, to je brzina prosječnog externog 2.5"-USB-HDDa.)

- Prijedlog, uzmi dva HDDa, probaj u RAIDu, ako se čudno ponaša, izbaci RAID. Treći disk je u oba slučaja nepotreban. (osim da je neki SSD ili Raptor.. ali to je za drugačije potrebe).

edit: vezano uz broj diskova...

-nije pretjerano važno, ali prosjećan disk troši 10tak (do 15) wata, kao i fizičko mjesto za ugradnju, kabel... pošto uz video obradu, često na kraju treba određena količina DVDa... praksa je da se 'slobodna' mjesta iskoriste za DVD pržilice... recimo 4-6 komada. Tad je i količina (broj) diskova važan.

onda ovak

intel i5 760 - 1440kn

asrock p55m pro - 653kn

corsair 4 gb 1600MHz - 650kn

corsair 430W - 329kn

Hitachi 1tb(storage)

UKUPNO:3072kn

Da li mogu preko ati x1600pro imati 2 monitora,znam grafa je slaba ali jel mogu 2 monitora radit na njoj,ona ima 2xDVI i S-video

16 godina

- može.

- može svaka VGA, razlika je moguća samo u driverima tj opcijama koje se kroz driver mogu podešavati. u CCC pod Theatar opcijama... (malo skriveno -klik i desni klik na monitore.. daju izbor)

-Problem s tom radeonkom, je ATI (AMD) ova politika 'zapuštanja' starijih serija kartica... morat ćeš provjeriti koji driver je OK.. možda 9.3/9.4.. ako noviji ne podržavaju ili windowsov 'generic'...

btw. primjećujem da si sad na 1xHDD ... ideja je bila 2x=RAID.. pa ako ima problema onda bez RAIDa. (ili sam nešto pobrkao) {#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.11.2010 20:14 (ihush).
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

- može.

- može svaka VGA, razlika je moguća samo u driverima tj opcijama koje se kroz driver mogu podešavati. u CCC pod Theatar opcijama... (malo skriveno -klik i desni klik na monitore.. daju izbor)

-Problem s tom radeonkom, je ATI (AMD) ova politika 'zapuštanja' starijih serija kartica... morat ćeš provjeriti koji driver je OK.. možda 9.3/9.4.. ako noviji ne podržavaju ili windowsov 'generic'...

btw. primjećujem da si sad na 1xHDD ... ideja je bila 2x=RAID.. pa ako ima problema onda bez RAIDa. (ili sam nešto pobrkao) {#}

A jel bi chieftec 450W mogao držati intel i5 760 i ati x1600pro

EDIT:Ma nebih išao na RAID samo zbog toga kaj na ovom disku imam neke jako važne podatke a nemam ih kam kopirati u slučaju problema s RAIDOM

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.11.2010 20:17 (Jughead).
17 godina
moderator

Umjesto terabajtnog Hitachija radije uzmi terabajtni Samsung F3 za pedesetak kuna vise - isplatit ce ti se. Ili, jos bolje, za ukupno oko 680 kuna (mozda i manje, ovisno o ducanu), kupi dva Samsunga F3 od 500 GB (ne znam dal ima F4 tog kapaciteta) i spoji ih u RAID - ta kombinacija ce biti brza od bilo kojeg samostalnog terabajtnog diska.

15 godina
neaktivan

Ja već imam Hitachi-ev disk tako da ne mislim kupovati drugi zato kaj je taj malo brži {#}

16 godina

nazivno 450w je dovoljno, čak bezimena napajanja 420w.. drže bez većih problema. (70-130 CPU + 15 w po uređaju HDD+DVD+MBO+RAM... to je cca 200W, još ti preostaje dovoljno za najjaču VGA trenutno (244W). :)

RAID, ako radi kako je planirano, je važna stvar kod tavih poslova... video materijali su veliki (u GB), prevedeno, manje je važno dali će se export s timelinea napraviti za 2 ili 3 sata.. u odnosu na to dali će biti dropova kod capturea. Disk je najuže grlo. Vjerojatno ti je i3-540 kao primjer dovoljno dobar CPU za razliku možeš kupiti još dva HDDa. - Samo kao moguć primer, također, nedavno sam doživio spomenute probleme -paradokse s RAIDom, pa više ni sam nisam siguran koje rješenje je najbolje. - Malo sreće je uvjek dobro imati. {#}

17 godina
neaktivan

I ne vidim cemu dva monitora u takvoj konfiguraciji. Mozes proci i bez toga. Bolj ekupi jedan veliki nego dva mala posto je taj tvoj premali za video obradu. Radi ce ali ti jedan full hd ne bi bio na odmet.

I neko je rekoa gore win 32 bitni. Zasto? Na win 7 x64 sve to uredno radi.

EDIT: kakvi dropovi kod capture-a? Ako ide bez dropova na lapu sa diskom na 5400 ne vidim zasto bi bilo dropova na disku koji se vrti na 7200. I neka kupi 2x500 i proba raid. ako ne ide ostavi bez raida jer kod videa prostora nikad previse.

:)
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.11.2010 20:37 (logic).
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

nazivno 450w je dovoljno, čak bezimena napajanja 420w.. drže bez većih problema. (70-130 CPU + 15 w po uređaju HDD+DVD+MBO+RAM... to je cca 200W, još ti preostaje dovoljno za najjaču VGA trenutno (244W). :)

RAID, ako radi kako je planirano, je važna stvar kod tavih poslova... video materijali su veliki (u GB), prevedeno, manje je važno dali će se export s timelinea napraviti za 2 ili 3 sata.. u odnosu na to dali će biti dropova kod capturea. Disk je najuže grlo. Vjerojatno ti je i3-540 kao primjer dovoljno dobar CPU za razliku možeš kupiti još dva HDDa. - Samo kao moguć primer, također, nedavno sam doživio spomenute probleme -paradokse s RAIDom, pa više ni sam nisam siguran koje rješenje je najbolje. - Malo sreće je uvjek dobro imati. {#}

Ma nikad nisam radio RAID a sumljam da i hoću,uzeo bih Intel I5 760 svakako i3 mi je nekako jadan,mbo svakako asrock p55m pro,corsair 4gb 1600mhz-možda kasnije uzmem još tolko(jel dosta 4 gb za sada??),Chieftec 450W(to napajanje trenutno imam i zadovoljan sam njime),kaj misliš da uzmem Raptora od 10000rpm-a od 150gb,

Ati x1600pro(256mb tu grafu imam i vrti dirt 2 na medium{#}),monitor imam 19" mislio sam da uzmem neki 23,6" AOC uz taj svoj?

Sad imam jedan problem jel teško naučiti raditi s adobe premiera  cs5 ili adobe after effects cs5

15 godina
neaktivan
Konfa za obradu videa

Jel bi bio dosta samo jedan 23,6" AOC monitor za obradu

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
ihush kaže...

RAID, ako radi kako je planirano, je važna stvar kod tavih poslova... video materijali su veliki (u GB), prevedeno, manje je važno dali će se export s timelinea napraviti za 2 ili 3 sata.. u odnosu na to dali će biti dropova kod capturea. Disk je najuže grlo.

Khm... Dropovi kod capturea? Capturea s cega? S DV i HDV je mozda nekad bio problem, vec dugo vise nije. A ako nije traka u pitanju, nema dropova. Vrlo brzi disk (ili RAID polje) danas vise nije preduvjet, nego komocija. Ili bolje reci - ulaganje. Ulozis nesto love u diskove, brze ces obaviti posao, dakle potrosit ces manje vremena, a vrijeme je novac. {#}

Za rad, danas je najuze grlo procesor. Mozes si uzeti za primjer DV, HDV, AVCHD - sve otprilike isti bitrate, dakle isto zauzimaju na disku, ali je drasticna razlika u procesorskim zahtjevima. Dok ce DV lagano ici i na vise od pet godina starom laptopu, za AVCHD ti zaista treba sto je moguce brzi procesor.

Takodjer, preporucio bih 64-bitni OS, 64-bitni program i - 8 gigabajta radne memorije, ako ce se raditi s HD materijalom.

16 godina
logic kaže...

I ne vidim cemu dva monitora u takvoj konfiguraciji. Mozes proci i bez toga. Bolj ekupi jedan veliki nego dva mala posto je taj tvoj premali za video obradu. Radi ce ali ti jedan full hd ne bi bio na odmet.

-da i znam zašto sam to napisao... sumnjaš?

Pluginovi. Nekoliko verzija OSa (XP, 2003/8/R2, Seven, 32-64.. nakon desetak dana muka otkriveno da uredno radi s prastarim driverom od prije 2god.) Time eliminira sve novije kombinacije i sad se veselo vrti na XP32.

OS ponekad nije stvar izbora. Stvar je ponekad u namjeni i kombinaciji softwarea. Adobe, Pinacle itd. su ponekad ti koji određuju.

pa je zato i napisano:

.Zbog kompatibilnosti ili nedovoljnog testiranja, možda je bolje zadržati se na 32bit OSu, jednim dijelom i zbog povezanosti s driverima.

..

Btw, ne govori se o dva, već o tri monitora... umor? {#}

17 godina
neaktivan
ihush kaže...
logic kaže...

-da i znam zašto sam to napisao... sumnjaš?

Pluginovi. Nekoliko verzija OSa (XP, 2003/8/R2, Seven, 32-64.. nakon desetak dana muka otkriveno da uredno radi s prastarim driverom od prije 2god.) Time eliminira sve novije kombinacije i sad se veselo vrti na XP32.

OS ponekad nije stvar izbora. Stvar je ponekad u namjeni i kombinaciji softwarea. Adobe, Pinacle itd. su ponekad ti koji određuju.

pa je zato i napisano:

.Zbog kompatibilnosti ili nedovoljnog testiranja, možda je bolje zadržati se na 32bit OSu, jednim dijelom i zbog povezanosti s driverima.

..

Btw, ne govori se o dva, već o tri monitora... umor? {#}

Nikad nisam sumnio da ne znas sta pricas i pitao sam na sta konkretno mislis. Sorry ako si pogresno shvatio.

Pricalo se o 3 ali je neko odamh rekoa da treci ne treba i bolje da je tv umjesto trecega i zato sam priao o dva. Dva 22" ili 24" full hd monitora bi bila ok ali on spominje na jednom premiere a na drugom AE na kompu od 4500 kn? hmmmmmmmmmmmmmmm

:)
17 godina
moderator
Jughead kaže...

Jel bi bio dosta samo jedan 23,6" AOC monitor za obradu

Za prvu silu bit ce ti dovoljan, ali... Namucit ces se - pretpostavljam da nije rijec bas o nekom bajnom monitoru, pa ces mozda imati problema s bojom i/ili kontrastom, odnosno teze ces vidjeti detalje u jako tamnim i/ili svijelim podrucjima slike. Takodjer ti je jako vazan kut vidljivost, jer ce ti se dogadjati da ce ti se u jednom trenutku slika ciniti malo pretamna, a u drugom mozda malo presvijetla, ovisno o tome s kojeg mjesta gledas monitor. Ili ce biti stvar u tome da ce ti jednako svijetli dijelovi slike izgledati razlicite svjetline ovisno o tome nalaze li se pri vrhu slike/ekrana, u sredini ili pri dnu - ovo je manje izrazeno kod stolnih monitora, ali zna biti osjetno izrazeno kod prijenosnika.

Preporucam ti da, ako ikako mozes, da si kupis 22-24" IPS monitor - mozes danas kupiti za oko 1700 kuna. U svakom slucaju, preporucio bih ti da uz ovaj imas i jos jedan monitor, kakav god! Ja recimo imam 22" IPS (do pred koji mjesec sam imao 22" TN), a sekundarni monitor mi je sad vec desetak godina star (!) 17"-ni Samsungov monitor, pomalo hrdjave slike. Ali ne mogu ti opisati koliko mi je lakse raditi na dva monitora, nego samo na jednom - stogod da radio.

15 godina
neaktivan
Konfa za obradu videa

Trenutno imam:

Intel dual core E6300 2.8 GHz

Intel DG31PR 

Ati x1600 

Chieftek 450 W

2GB rama 

Jel bih s tim mogao pokrenuti ta dva programa za obradu videa?

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Mozes, ali bilo bi dobro da imas vise radne memorije, a s Full HD AVCHD videom ces vjerojatno imati problema zbog nedovoljno snaznog procesora. Za uredjivanje videa standardne rezolucije ovo ti je sasvim OK konfiguracija (iako bi i za to bilo bolje da imas vise memorije).

15 godina
neaktivan

A da to trenutno nabrijem s još 2 gb rama,znači ta konfa bi imam:

Intel Dual Core E6300 2,8GHz

2x2GB DDR2 

Intel DG31PR

Integriranu grafu

Chiftec 450W

DVD ROM

Hitachi 1TB

RAPTOR 150GB 10000 rpm 

Imam par pitanja:

1.Koje komponente bi trebale biti "jake" da to sve ide glatko

2.Koliko DVD romova trebam imati i da li trebaju biti blu-ray (čem taj blu-ray opće služi)

3.Kučište da li treba biti provjetreno-tj. da li trebam imati 6x120mm Fanove ili je dosta jedan od 120mm za izpuh

4.Monitor - za sad ću se služiti ovim 19" za vježbanje toga(Da li je to teško naučiti s tim dvama programima i da li su ti svi programi slični po alatima i izgledu npr.Sony vegas,adobe after effects,adobe premiere cs3

5.Da li mi je dosta ovaj jedan disk od 1tb i ovaj raptor od 150gb(za sistem)

6.Dal ću se u budućnosti moć zaposliti kao taj koji obrađuje video(nezz kak se zove taj čovac)

7.Da li je bitnije da bude brži sistemski disk ili ovaj na kojem držim taj video ?????

17 godina
moderator

1. Vec ti je bilo receno - procesor je kljucna komponenta, brzi disk znaci vecu komociju i manje vremena na cekanje kod importiranja i renderiranja.

2. Jel uopce znas sto je "DVD-ROM"?

3. Ako ti se kompjuter ne pregrijava ili barem izrazito ne zagrijava, ne trebaju ti dodatni ventilatori - da ti nepotrebno ne stvaraju buku.

4. Ako ides sam pokusavati - tesko je. Nabavi si knjige ili tutoriale ili pitaj nekog tko zna da ti pokaze osnove.

5. Ovisi sto ces raditi. Ali generalno gledano, trebali bi ti biti dovoljni.

6. Montazer. Tesko.

7. Vjerojatno sistemski, dakle onaj na kojem su ti programim i swap/paging datoteka. Kod obrade videa disk se intenzivno koristi uglavnom samo kod renderiranja. Osim, naravno, ako ne koristis nekomprimirani video (ako imas ikakve mogucnosti, to nemoj nikad koristiti) ili losless komprimirani (losless kodeci Huffyuv, Lagarith, ffdshow u svom paketu takodjer ima svoj losless kodek, koji je ucinkovitiji od dva prethodna), kad ti je za kakve-takve performanse potreban jako, ali zaista jako brz disk.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

1. Vec ti je bilo receno - procesor je kljucna komponenta, brzi disk znaci vecu komociju i manje vremena na cekanje kod importiranja i renderiranja.

2. Jel uopce znas sto je "DVD-ROM"?

3. Ako ti se kompjuter ne pregrijava ili barem izrazito ne zagrijava, ne trebaju ti dodatni ventilatori - da ti nepotrebno ne stvaraju buku.

4. Ako ides sam pokusavati - tesko je. Nabavi si knjige ili tutoriale ili pitaj nekog tko zna da ti pokaze osnove.

5. Ovisi sto ces raditi. Ali generalno gledano, trebali bi ti biti dovoljni.

6. Montazer. Tesko.

7. Vjerojatno sistemski, dakle onaj na kojem su ti programim i swap/paging datoteka. Kod obrade videa disk se intenzivno koristi uglavnom samo kod renderiranja. Osim, naravno, ako ne koristis nekomprimirani video (ako imas ikakve mogucnosti, to nemoj nikad koristiti) ili losless komprimirani (losless kodeci Huffyuv, Lagarith, ffdshow u svom paketu takodjer ima svoj losless kodek, koji je ucinkovitiji od dva prethodna), kad ti je za kakve-takve performanse potreban jako, ali zaista jako brz disk.

2.Znam što je dvd rom - uređaj za smimanje i očitavanje dvd-a,cd-a ->tu je neko napisal da će mi trebati 4-6 dvd romova(zkj?)

EVO:

4.Gdje te knjige mogu nabaviti/kupiti?

6.U koju srednju školu bih trebao ići i na koji fakultet bi trebao ići da postanem taj montažer i jel oni imaju dobru plaču(idem u 8.razred pa još nezz u koju ću srednju ić jel bih mogao u prirodoslovnu i matematičku gimnaziju u Kutini pa onda na neki fakultet)

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.11.2010 16:06 (Jughead).
15 godina
neaktivan
Konfa za obradu videa

nabaci 8 gba rama i procesor dobar

http://www.youtube.com/user/ICECROATIAN?feature=mhum

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
markomarko kaže...

nabaci 8 gba rama i procesor dobar

misliš na ovaj procesor koji sad imam -Intel dual core E6300 2,8GHz