Ah ta škola...

poruka: 12.601
|
čitano: 1.758.537
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Ah ta škola...

Teška je tako jako da neke ljude uništi psihički, svaki profesor traži svoj predmet koda ćemo iz svakog tog polagat maturu jer je svaki profesor skoro pa uvjeren da ćemo ić na faks gjde će /njegov/ predmet biti glavni i jako se puno ide u [nepotrebne] detalje, škola subotom, itd. Učim 4 sata na dan, svaki dan neki test pošto imam 19 predmeta, osobno prolazim sa 5 i to sam među 4 učenika u cijeloj generaciji od 100 ljudi(ajmo reć da sam nadaren, pa mogu). Ujedno i dovoljan dokaz da je teška je to da se u 1. raz upiše oko 30 učenika, a do 4. dogura manje od 20, jer se ili premjeste ili padnu pa se onda premjeste. Neki su se preselili u gimnazije kao što su X., V. i VII., i kažu da je to mila majka prema NKG-u, pa eto ako imaš nekakvu školu ovoga tipa slobodno mi reci.

14 godina
Simon_says kaže...

Teška je tako jako da neke ljude uništi psihički, svaki profesor traži svoj predmet koda ćemo iz svakog tog polagat maturu jer je svaki profesor skoro pa uvjeren da ćemo ić na faks gjde će /njegov/ predmet biti glavni i jako se puno ide u [nepotrebne] detalje, škola subotom, itd. Učim 4 sata na dan, svaki dan neki test pošto imam 19 predmeta, osobno prolazim sa 5 i to sam među 4 učenika u cijeloj generaciji od 100 ljudi(ajmo reć da sam nadaren, pa mogu). Ujedno i dovoljan dokaz da je teška je to da se u 1. raz upiše oko 30 učenika, a do 4. dogura manje od 20, jer se ili premjeste ili padnu pa se onda premjeste. Neki su se preselili u gimnazije kao što su X., V. i VII., i kažu da je to mila majka prema NKG-u, pa eto ako imaš nekakvu školu ovoga tipa slobodno mi reci.

Eh neidem na faks ali pretpostavljam da moraš učit i više od 4 sata na dan ;) inače što se bolda tiče tako je kod većine ozbiljnijih škola i u Ruđeru se isto upiše u prvom razredu 30 učenika a do 4. dogura 15-20 ako ih bude pre malo u jednom razredu spoje 2 razreda u jedan inače u Ruđeru ih ostane 15-20 jer mislim da nema razreda u kojem nemaju barem jednog ponavljača(mi imamo 4)

Ono što možeš sutra,ne ostavljaj za danas.
12 godina
neaktivan

Ja učim 4 sata, neki uče 4 sata samo da bi imali pozitivno, ovi ostali koji prolaze sa 5 doslovno nemaju vremena ni za život koliko uče... U Ruđer se prije po starom sustavu upisivalo sa cca 45-55 bodova, kod mene su upisi [bili] 56-∞ bodova(ne znam onaj novi sustav bodovanja pa govorim po starom). Najvažnija je radna atmosfera + volja, a to ti se usadi u osnovnoj školi što se vidi i po bodovima.

Ionako ono što sam prvi put napiso, ne može nitko generalizirati cijeli školski sustav na temelju nekih određenih škola, jedna klasična gimnazija se ne može niti uspoređivati sa nekom strukovnom školom, jer stvarno postoje škole koje ti i dušu izvade(govorim iz iskustva, jer sam se iz Ruđera prebacio u NKG).

15 godina
Ah ta škola...

Tvoja škola je možda po zahtjevnosti iznad prosjeka škola, no smatram da je svejedno dosta ispod razine fakulteta (iako to ovisi od fakulteta do fakulteta) kao i ostale srednje škole.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.10.2013 19:17 (captain_soap_McTawish).
17 godina
Ah ta škola...

Kod mene u srednjoj nas je u prvom bilo 28, a u četvrtom 16. Jel to znači da je moja škola teža od tvoje? Inače strojarstvo u Požegi.

14 godina
Ah ta škola...

Koja glupa rasprava, u globalu su fakulteti teži od srednje barem duplo, ali naravno da će biti ekstremnih slučajeva gdje će neka srednja možda čak biti teža i od nekog fakulteta.

12 godina
neaktivan
Hacker002 kaže...

Kod mene u srednjoj nas je u prvom bilo 28, a u četvrtom 16. Jel to znači da je moja škola teža od tvoje? Inače strojarstvo u Požegi.

Simon_says kaže...

jedna klasična gimnazija se ne može niti uspoređivati sa nekom strukovnom školom, jer stvarno postoje škole koje ti i dušu izvade(govorim iz iskustva, jer sam se iz Ruđera prebacio u NKG).

13 godina
neaktivan
Ah ta škola...

Najveća razlika između gimnazija i strukovnih je vjerojatno ta šta u strukovnih radiš ono šta te zanima (barem većinu) a u gimnaziji imaš doslovce 2-3 predmeta koja slušaš sa zanimanjem a ostalo bi rađe okopavo vrt škole nego to slušo.

Battlelog: Xtream_gjurki
17 godina
Ah ta škola...

Najveća razlika je što gimnazija uči (štreba) teoriju, a stručna ju provodi u praksi. Razlika kao nebo i zemlja.

13 godina
neaktivan
Hacker002 kaže...

Najveća razlika je što gimnazija uči (štreba) teoriju, a stručna ju provodi u praksi. Razlika kao nebo i zemlja.

I to između ustalog.
Al meni iskreno je drago da sam upisao gimnaziju, kad vidim šta moji prijatelji koji idu u strukovne škole sve neznaju, neke osnovne stvari, to je za nepovjerovat. A i ekipa nije ko u gimnaziji, ne stekneš takve radne navike. Za fakultet definitivno bolja gimnazija :)

14 godina
neaktivan
Volvox kaže...

I da još nešto. Na faksu učiš i radiš ono šta voliš i šta te zanima, dok u srednjoj, posebice u gimnaziji učiš stvari koje ti neće trebat ni u najluđim snovima :)

Sa tehničkim fakultetima to nije slučaj. Možda je sa humanističkim i sl. ali svi tehnički fakulteti se sastoje da im je prva godina nabijanje znanja iz Matematika i Fizika što studenta u osnovi potpuno ne zanima nego ga zanima konkretno ono što je upisao (npr. Građevina - projektiranje nečega, Elektrotehnika - Rad na nekim električnim strojevima, Računarstvo - Primjena znanja u nekoj vrsti programiranja, i sl.). 

Na tehničkim fakultetima se i previše uči toga što ti nikad neće trebati, pogotovo na državnim fakultetima.

13 godina
Ranko Kukumar kaže...
Volvox kaže...

I da još nešto. Na faksu učiš i radiš ono šta voliš i šta te zanima, dok u srednjoj, posebice u gimnaziji učiš stvari koje ti neće trebat ni u najluđim snovima :)

Sa tehničkim fakultetima to nije slučaj. Možda je sa humanističkim i sl. ali svi tehnički fakulteti se sastoje da im je prva godina nabijanje znanja iz Matematika i Fizika što studenta u osnovi potpuno ne zanima nego ga zanima konkretno ono što je upisao (npr. Građevina - projektiranje nečega, Elektrotehnika - Rad na nekim električnim strojevima, Računarstvo - Primjena znanja u nekoj vrsti programiranja, i sl.). 

Na tehničkim fakultetima se i previše uči toga što ti nikad neće trebati, pogotovo na državnim fakultetima.

Pa i u srednjim tehničkim škola ima dosta glupih predmeta . Po meni  vjeronauk,geografija,povijest nema šta tražit u školama . Bolje da umjesto tih 4 sata stave više računalstva ,mehanike i da to računalstvo više usmjere na nešto pametnije a ne na ponavljanje word-a i excela i sličnih gluposti koje su svi naučili u osnovnoj školi . 

13 godina
neaktivan
Volvox kaže...
Hacker002 kaže...

I to između ustalog.
Al meni iskreno je drago da sam upisao gimnaziju, kad vidim šta moji prijatelji koji idu u strukovne škole sve neznaju, neke osnovne stvari, to je za nepovjerovat. A i ekipa nije ko u gimnaziji, ne stekneš takve radne navike. Za fakultet definitivno bolja gimnazija :)

Toliko o tvojem znanju iz gimnazije {#}

Nobody Cares!
13 godina
neaktivan
Rucipe kaže...

Pa i u srednjim tehničkim škola ima dosta glupih predmeta . Po meni  vjeronauk,geografija,povijest nema šta tražit u školama . Bolje da umjesto tih 4 sata stave više računalstva ,mehanike i da to računalstvo više usmjere na nešto pametnije a ne na ponavljanje word-a i excela i sličnih gluposti koje su svi naučili u osnovnoj školi . 

A dobro trebaš imat malo neke opće kulture, inače bi svi iz strukovnih škola bili ko amerikanci {#}

Square Enix kaže...

Ne kuzim u cemu je problem?

14 godina
neaktivan
Rucipe kaže...

Pa ima svugdje, školstvo u RH i okolnim zemljama je daleko od savršenog. Ipak u srednjim školama kakva god usmjerenja bila mora biti neka izobrazba iz predmeta opće kulture, a u to spadaju i zemljopis, povijest i sl. predmeti. Nedostatak obrazovanja iz takvih predmeta može biti kasnije vrlo opasan za čovjeka na kakvog se god funkciji nalazio. 

Malo ljudi shvaća, potogovo srednjoškolske dobi, ali povijest se nebi trebala učiti napamet, nego shvaćati, a Zemljopis bi neke osnove trebalo znati isto tako iz opće kulture, bez obzira jesi li strukovnjak ili gimnazijalac. Vjeronauk je totalno druga priča, i to je jedini ne-znanstveni predmet u školi.

13 godina
neaktivan
Ah ta škola...

Pa dobro al za vjeronauk možeš birat (vjeronauk ili etika), barem kod nas.

Al slazem se s tobom. Treba imat barem godinu dana tih predmeta opće kulture, jeb*ga, nešto trebamo i znat :D

Al predmet koji mi nikako ne ide u glavu je Hrvatski jezik. Vjeroatno ga smatraju najvažnijim predmetom, a predmet je ustvari niškoristi, nema svrhe! Jedina stvar koju ti mozes s njim napravit je upisat filozofski fakultet, smjer hrvatski jezik i knjizevnost i kasnije, zamisli čuda, samo predavat u školama.

13 godina
Volvox kaže...
Rucipe kaže...

A dobro trebaš imat malo neke opće kulture, inače bi svi iz strukovnih škola bili ko amerikanci {#}

Square Enix kaže...

Ne kuzim u cemu je problem?

Ja nebi ništa reko protiv tih predmeta da se uči nešto novo , ali npr vjeronauk se svodi na prepisivanje brdo teksta , geografija i povijest  na ponavljanje istih lekcija iz osnovne ,a računalstvo na office paket koji 99 % učenika poznaje i solidno se služe s njim . 

A na ovo sto je netko reko da gimnazija daje bolju podlogu za tehničke fakultete je po meni žestoka besmislica . Moj otac je imao slučajeve da dipl.ing koji je završio gimnaziju a poslije fakultet ne zna u koju se stranu odvrće plinska boca i slične stvari . hahaha :) 

13 godina
neaktivan
Rucipe kaže...

Ja nebi ništa reko protiv tih predmeta da se uči nešto novo , ali npr vjeronauk se svodi na prepisivanje brdo teksta , geografija i povijest  na ponavljanje istih lekcija iz osnovne ,a računalstvo na office paket koji 99 % učenika poznaje i solidno se služe s njim . 

A na ovo sto je netko reko da gimnazija daje bolju podlogu za tehničke fakultete je po meni žestoka besmislica . Moj otac je imao slučajeve da dipl.ing koji je završio gimnaziju a poslije fakultet ne zna u koju se stranu odvrće plinska boca i slične stvari . hahaha :) 

Raspitaj se malo na građevinskom fakultetu i arhitekturi, tko bolje prolazi, gimnazijalci ili ovi koji su išli u građevinski, pa ce ti sve bit jasno. Mislim da isto vrijedi za fer, iako nisam siguran.

Brat mi je išo na građevinu, i rekao da je one prve ispite (kolokvije ili kako se to već zove na faksu) većina ovih iz građevinske popadala ili imala jake probleme sa njima, a oni iz gimnazije, fino naučili to (naštrebali) i deri.

15 godina
neaktivan
zelenbic kaže...
Simon_says kaže...
..

Ja već sada mogu reći da će neki od mojih "kolegi" optičara pasti razz.. Btw zelenbić koji si razred?? :)

Minecraft u srcu :) R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
14 godina
neaktivan
Volvox kaže...

Al slazem se s tobom. Treba imat barem godinu dana tih predmeta opće kulture, jeb*ga, nešto trebamo i znat :D

Al predmet koji mi nikako ne ide u glavu je Hrvatski jezik. Vjeroatno ga smatraju najvažnijim predmetom, a predmet je ustvari niškoristi, nema svrhe! Jedina stvar koju ti mozes s njim napravit je upisat filozofski fakultet, smjer hrvatski jezik i knjizevnost i kasnije, zamisli čuda, samo predavat u školama.

Pa takvi fakulteti su vani vrlo dobro izbalansirani. A Hrvatska mora pratiti trendove naprednijih zemalja i imati i takve studije između ostaloga. Imaš i druge studije koji su niš-koristi pa postoje, zbog eto trenda, ili da bi se netko zaposlio na mjesto profesora/asistenta. 

Hrvatski jezik je svakako potreban zbog što boljeg poznavanja učenika gramatike i načina pisanja, kao i vještine izražavanja i vještine komuniciranja. Pazi, i na tehničkim fakultetima kao FER imaš predmete Vještine komuniciranja gdje se radi upravo ono što je se trebalo steći kroz takve predmete. Osoba koja zna izvući efikasan kod u C-u a ne zna sastavit prosto proširenu rečenicu i ne pisati imena velikim početnim slovom, ne znati staviti točku, zarez, itd. jednostavno nije kompletna osoba. Sutra kada trebadne kao inženjer ugovoriti posao i sastanak neki zbog takvih stvari vrlo lako može puno izgubiti na ugledu. Jako puno modernog inženjerstva je vezano uz menađžment, a kvaliteta izražavanja je nešto jako bitno u toj disciplini.

Ne treba svatko vrhunski poznavati gramatiku i hrvatski jezik, ali dovoljne su osnove gramatike i osnove književnosti i njih svatko mora znati. Druga je priča što većina ni to ne zna. A je li hrvatskog jezika fondom sati puno u školi ili ne to je teško odlučiti. Jezik je uvijek bio pod utjecajem političkih događanja kroz cijelu povijest pa tako i sada vjerojatno.

13 godina
neaktivan
Ah ta škola...

Ma dobro te osnovne stvari čovječe, veliko slovo i gluposti, lako za to, ali i sam znaš šta se sve i kakve se sve gluposti uče u srednjoj iz hrvatskog :D Da ne govorim književnost, o tome neću ni pričat.

16 godina
neaktivan
Volvox kaže...
Rucipe kaže...

A na ovo sto je netko reko da gimnazija daje bolju podlogu za tehničke fakultete je po meni žestoka besmislica .

Raspitaj se malo na građevinskom fakultetu i arhitekturi, tko bolje prolazi, gimnazijalci ili ovi koji su išli u građevinski, pa ce ti sve bit jasno. Mislim da isto vrijedi za fer, iako nisam siguran.

(...)

Iako se slažem da bi na papiru strukovnjaci trebali prolaziti bolje od gimnazijalaca na fakultetima, to jednostavno nije istina. Kod strukovnih skola prag upisa je jednostavno prenizak da bi se upisao kvalitetan kadar učenika. To je jednostavno tako, i to je ogromna mana našeg školstva.

Što se tiče fera, većina ljudi pada matematiku. Tu su određene gimnazije kao MIOC i peta debelo u prednosti nad ostalima.

12 godina
neaktivan
Volvox kaže...

Ma dobro te osnovne stvari čovječe, veliko slovo i gluposti, lako za to, ali i sam znaš šta se sve i kakve se sve gluposti uče u srednjoj iz hrvatskog :D Da ne govorim književnost, o tome neću ni pričat.

Svrha učenja književnosti nije da ti znaš od kad do kad je živio Cervantes ili Rousseau, nego da ti čitajući njihova djela proširiš svoj vokabular i da si usadiš nekakvu retoriku. Malo samo prouči današnju "aristokraciju" kako svi citiraju te velikane iz prošlosti, naravno jer su to stvarno neki vrhunski citati.

16 godina
Simon_says kaže...
Volvox kaže...

Svrha učenja književnosti nije da ti znaš od kad do kad je živio Cervantes ili Rousseau, nego da ti čitajući njihova djela proširiš svoj vokabular i da si usadiš nekakvu retoriku. Malo samo prouči današnju "aristokraciju" kako svi citiraju te velikane iz prošlosti, naravno jer su to stvarno neki vrhunski citati.

U teoriji da, ali to nije ono što pišemo na testu, test je čista naštrebetana teorija, za koju djela ne moraš ni vidjeti, nego samo pročitati neke činjenice o njima. Zbilja mi nije jasno na koju foru se taj predmet gleda kao najbitniji i ima najveću satnicu, 4 sata to moramo izdržati. Za usporedbu, matematike sada imamo 3 sata, bilo je 4 pa se u 3. razredu smanjuje, dok hrvatski ne diraju, a mislim da je za veliku većinu fakulteta matematika puno bitnija

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
14 godina
Volvox kaže...
Hacker002 kaže...

I to između ustalog.

To isto nije za generalizirat jer se u nekim strukovnima uči više od gimnazija a i inače društvo ti je vjerovatno dobro svugdje jedino mi je u strukovnoj žao što baš nema cura(7 u mojoj smjeni a ima nas tipa 400-500 dečki).

Volvox kaže...

Meni je osobno engleski manje potreban te bi ga izbacio nakon što ga svi počnu radit od 1. razreda jer se u 8. godina engleski nauči dobro samo bi ga u strukovnim školama proširio na stručne stvari itd.

Ono što možeš sutra,ne ostavljaj za danas.
16 godina
zelenbic kaže...
Volvox kaže...

Meni je osobno engleski manje potreban te bi ga izbacio nakon što ga svi počnu radit od 1. razreda jer se u 8. godina engleski nauči dobro samo bi ga u strukovnim školama proširio na stručne stvari itd.

Ne...

U 8 godina ga nauči samo onaj tko želi, u mom razredu u kojem svi učimo od 1. razreda, njih 4-5 od nas 20 ne zna sastaviti smislenu rečenicu, a engleski je sve više i više potreban. Ne samo radi komunikacije, nego ako ne znaš engleski nećeš nikad naučiti ni raditi na kompjuteru jer je puno stvari samo na engleskom, na internetu je većina teksta na engleskom, svaki customer support je na engleskom...

U srednjoj školi su ipak dosta stroži kriteriji, pa se nitko ne može samo tako provući da ne zna bar osnove, a engleski je na toj razini puno bitniji nego hrvatski(jer hrvatski učimo povijest književnosti, ne jezik kao jezik) 

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
12 godina
neaktivan
Ah ta škola...

1.Srednje,tehničar za energetiku, zasada nije teško ,a i zanimanje buducnosti {#}

[url=http://www.yourgamercards.net/profile/Bruno_Ceky/][img]http://www.yourgamercards.net/trophy/a/Bruno_Ceky.png[/img][/url]
12 godina
neaktivan
power_user kaže...

U srednjoj školi su ipak dosta stroži kriteriji, pa se nitko ne može samo tako provući da ne zna bar osnove, a engleski je na toj razini puno bitniji nego hrvatski(jer hrvatski učimo povijest književnosti, ne jezik kao jezik) 

E to je potpuna istina. Osnovna je čista nula za srednju školu koliko nas tamo maltretiraju za hrvatski {#}

Evo samo jučer da ste vidjeli. Traje odmor,mi u učionici,svi stojimo pred pločom i pričamo.

Moj prijatelj priča o nekoj igrici:"... ima ti,još jedan dio,gdje sikirom..."

Profesorica: " Molim,što si rekao?"

Prijatelj: "Ma pričamo o nekoj igrici!"

Profesorica: "Ma ne,ne to! Reci ono što si rekao maloprije!"

Prijatelj: "Onaj dio gdje sa sikirom"

Profesorica "Ne kaže se tako!"

Prijatelj:"Ah,dobro,sjekirom{#}

Doduše,u osnovnoj smo pričali sa onim turbo seljačkim govorom gdje skratimo pola rijeći,a opet se razumijemo {#}  (i to samo pod odmorom. Pod nastavom smo se držali književnog govora).

A engleski je skoro pa drugačija priča. Dok svi drugi čitaju tekst tečno na engleskom jeziku (točnije,američkom jer su američke serije ubile engleski jezik),ja više pričam engleski sa turbo balkanskim naglaskom. 

Neki mi govore da sam taliban,dok mi drugi govore da sam ko *Vuco kada počne pjevat na engleskom {#} {#}

* za neinformirane {#}:

Daniel
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.10.2013 13:55 (Shumy).
15 godina
neaktivan
Shumy kaže...
power_user kaže...

E to je potpuna istina. Osnovna je čista nula za srednju školu koliko nas tamo maltretiraju za hrvatski  {#}

Evo samo jučer da ste vidjeli. Traje odmor,mi u učionici,svi stojimo pred pločom i pričamo.

Moj prijatelj priča o nekoj igrici:"... ima ti,još jedan dio,gdje sikirom..."

Profesorica: " Molim,što si rekao?"

Prijatelj: "Ma pričamo o nekoj igrici!"

Profesorica: "Ma ne,ne to! Reci ono što si rekao maloprije!"

Prijatelj: "Onaj dio gdje sa sikirom"

Profesorica "Ne kaže se tako!"

Prijatelj:"Ah,dobro,sjekirom{#}

Doduše,u osnovnoj smo pričali sa onim turbo seljačkim govorom gdje skratimo pola rijeći,a opet se razumijemo  {#}  (i to samo pod odmorom. Pod nastavom smo se držali književnog govora).

A engleski je skoro pa drugačija priča. Dok svi drugi čitaju tekst tečno na engleskom jeziku (točnije,američkom jer su američke serije ubile engleski jezik),ja više pričam engleski sa turbo balkanskim naglaskom.

Neki mi govore da sam taliban,dok mi drugi govore da sam ko *Vuco kada počne pjevat na engleskom  {#}  {#}

* za neinformirane {#}:

Mi ti npr. dok je ona tu moramo govorit: Stolac, a ne stolica. Ako kažemo stolica ona odma misli na govno xD

BFBC2: =XII=HR_Teo BF3: =XII=Teo_HR WoT: =XII=Teo_CRO
14 godina
neaktivan
Ah ta škola...

Kome je ponedeljak spojen sa utorkom? meni nije -.-

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice