Microsoft tehnologije

poruka: 18
|
čitano: 2.888
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran
Microsoft tehnologije

Pozdrav, ja sam petnestogodišnjak, zaokupiran sam informatikom, pogotovo razvojem, bazama, web-tehnologijama, programiranju.

Naprosto sam zbunjen u moru tih tehnologija, radio sam ASP.NET, SQL Server, C#, C++, HTML i CSS, PHP, MySQL, JavaScript sa jQueryem, i Windows Server.

Ali što god pođem, problem, trenutno, ASP.NET i SQL Server, učim po nekim video tutorijalima i autor se odlučio za Entity Framework, i lik odjednom kopira kilometar prethodno napisanog koda, aj se ti tu snađi,...

Što god novoga krenem raditi nešto me lupi po glavi, pogotovo nostalgija ka starim verzijama SQL-a, čak i za ASP, pa Windows Server 2000 Advanced,...

Imam čak i orginalni CD Windows Server 2000 Advanced.

Zanima me dosta toga, evo sad me peče, u čemu je Bug Online bio pisan prije ASP.NET-a,....

Što mi savjetujete?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Microsoft tehnologije

krivi pristupp u startu!

Uzmi KNJIGU u ruku i nauči barem nešto pošteno!

ako želiš web dev na win platformi ond aje redoslijed slijedeći:

1. wrox - beginning asp.net 4.0 => sa znanjem iz ove knjige već možeš slagati web stranice sa asp.net tehnologijom!

2. wrox - professional asp.net 4.0 => dodatno produbiš i proširiš znanja

i onda još možeš uzeti:

Sams - ASP.NET 4.0 Unleashed

ili neke knjige o AJAX-u, jQuery-u, asp.net sigurnosti

na sve skupa potrošiš 6 mjeseci učenja, testiranja, rada, ALI nešto i naučiš, jer su knjige pisane pedagoški, sa jako puno primjera, možeš preuzeti i primjere sa neta.

i tek ond aimaš ZNANJE! ti sa svojim filmićima ne znaš NIŠTA, jr samo slijepo kopiraš dijelove kôda koji ne razumiješ.

sretno u učenju!

Moj PC  
4 0 hvala 1
13 godina
protjeran
Re: Microsoft tehnologije

Hvala.

Imao si pravo, video tutorijali nisu nešto, knjiga je knjiga.

Pošto nisam u mogućnosti kupiti neke od ovih knjiga, manje zbog novca, više zbog roditelja, jer je sad škola, tako da sam ih našao u PDF-u, ali obećavam da ću nabaviti onu professional ASP.NET 4.0 na ljeto.

Našao sam i Beginning Web Programming with HTML, XHTML, and CSS, pročitati ću je, jer listajući sadržaj vidio sam da imam propusta.

Da li mi je onda lako, ako treba, preći na PHP, sa bazama više manje, pratim video tutorijale, ali čovjek koji objašnjava je MVP i detaljno objašnjava, i čitam SQL ov Online Help.

Da li postoji neki lakši način za vezanje ASP.NET aplikacije sa MsSQL Serverom od EF-a.

I ako mi neko može reći u čemu je bio pisan BOL prije ASP.NET-a?

17 godina
office_wave kaže...

Hvala.

Imao si pravo, video tutorijali nisu nešto, knjiga je knjiga.

Pošto nisam u mogućnosti kupiti neke od ovih knjiga, manje zbog novca, više zbog roditelja, jer je sad škola, tako da sam ih našao u PDF-u, ali obećavam da ću nabaviti onu professional ASP.NET 4.0 na ljeto.

Našao sam i Beginning Web Programming with HTML, XHTML, and CSS, pročitati ću je, jer listajući sadržaj vidio sam da imam propusta.

Da li mi je onda lako, ako treba, preći na PHP, sa bazama više manje, pratim video tutorijale, ali čovjek koji objašnjava je MVP i detaljno objašnjava, i čitam SQL ov Online Help.

Da li postoji neki lakši način za vezanje ASP.NET aplikacije sa MsSQL Serverom od EF-a.

I ako mi neko može reći u čemu je bio pisan BOL prije ASP.NET-a?

za knjige mi se javi na PM.

entity framework je zadnji krik mode i drži se toga.

on ima puno toga ispod haube (linq), a linq opet koristi još jedan "layer" za doći do baze.

drugim riječima, ti si sa EF dosta "visoko" i o puno toga ne moraš brinuti.

ali, ako budeš pročitao one 2 Wrox knjige možeš odmah iza toga krenuto na wrox ili wiley ili manning knjige o MVC 2 (ili čak MVC 3).

samo svakako krenuti s abeginning i pro asp.net 4.

kad anaučiš sintaksu u jendom jeziku, ALI i logiku i način razmišljanja programera onda nije problem prebaciti se na nešto drugo.

stari Bug je, koliko se ja sječam, bio u "starom" ASP-u pisan.

13 godina
protjeran
Microsoft tehnologije

Hvala!

A kako recimo da bug.hr/forum nema nastavak aspx?, mislim kojeg su tipa /forum, teme u kojima sudjelujem, znači ovo što nema .aspx?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
protjeran

Ne kontam, sa foruma sknu nastavak, a sa teme nisu, i što je ovo:

http://www.bug.hr/forum/topic/razvoj-web-stranica/microsoft-tehnologije/136522.aspx

Da li je to folder u kojem je web forma od od ove teme?

14 godina
Microsoft tehnologije

Kolega ti je već rekao, to ti struktura URL-a i o njoj ti ne mogu baš govoriti jer nemam previše iskustva s ASP.Net-om, ali za PHP se to rješava sa .htaccess i mod_rewrite...

Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
protjeran
Microsoft tehnologije

Počeo sam čitati Wroxovu knjigu, Bgn ASP.NET 4.0, i došao do 3. poglavlja, CSS, do sada sam znao poprilično koristiti ga, ali hoću da se usavršim, i krenuo sam iz početka, pa me sad zanima, da li se svi CSS-ovi atributi pamte, ili što?

BTW, ona prva dva poglavlja sam prožvakao, da li je to zaista lako, ili ima veze što sam imao poprilično solidno prethodno znanje o ASP.NET kontrolama?

@sasa, kažeš 6 mjeseci, da li samo sa ovom knjigom, ili sa onih 2-3 što si mi predložio?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
office_wave kaže...

Počeo sam čitati Wroxovu knjigu, Bgn ASP.NET 4.0, i došao do 3. poglavlja, CSS, do sada sam znao poprilično koristiti ga, ali hoću da se usavršim, i krenuo sam iz početka, pa me sad zanima, da li se svi CSS-ovi atributi pamte, ili što?

BTW, ona prva dva poglavlja sam prožvakao, da li je to zaista lako, ili ima veze što sam imao poprilično solidno prethodno znanje o ASP.NET kontrolama?

@sasa, kažeš 6 mjeseci, da li samo sa ovom knjigom, ili sa onih 2-3 što si mi predložio?

u begining asp.net prvih 4 ili 5 poglavlja jelaganini... zapravo, cijela knjiga je laganini, ALI te sistematično uči. tu imaš početak, sredinu i kraj, sa smislenim redom i redoslijedom i primjerima i "zadacima" i objašnjenjima.

naravno da knjiga nije preteška, ipak je beginning. i ima samo 840 stranica, dok profesional asp.net ima 1590 stranica,  a SAMS asp.ne unleashed ima 1900 stranica.

za sve tri ti treba nekoliko mjeseci (ok, ja radim pa ne mogu 8 ili 10 sati dnevno čitati).

samo ti pročitaj beginning od korice do korice i PREPIŠI sam sav kod, nemoj koristiti onaj koji si preuzeo sa neta!

i onda pro asp.net i ond aunleashed pa tek onda možeš još 1 ili 2 knjige o ajaxu ili jqueriju ili css-u.

i nakon što sve te knjige pročitaš (i napraviš dva, tri projekta) tek onda možeš reći - DA, JA SAM WEB DEV!

13 godina
protjeran
Microsoft tehnologije

Evo mene ponovno, radim po knjizi BgnASP.NET 4, još sam na 3. poglavlju.

Pitanje, zašto se mnogo bavi "Syle Builderom", a malo CSS kodom.

Moje mišljenje je da bi bilo bolje da ručno pišemo kod, jer šta ako nekad budem imao potrebu za prelaskom na drugo okruženje?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
office_wave kaže...

Evo mene ponovno, radim po knjizi BgnASP.NET 4, još sam na 3. poglavlju.

Pitanje, zašto se mnogo bavi "Syle Builderom", a malo CSS kodom.

Moje mišljenje je da bi bilo bolje da ručno pišemo kod, jer šta ako nekad budem imao potrebu za prelaskom na drugo okruženje?

zato što pokazuje mogućnosti alata (visual studio).

kasnije ti slobodno i ručno napiši css.

13 godina
protjeran

Te sam djelove preskočio, ne volim se puno koristiti Design Viewom, nego Markupom, da li je to bolje ili gore po mene?

17 godina
office_wave kaže...

Te sam djelove preskočio, ne volim se puno koristiti Design Viewom, nego Markupom, da li je to bolje ili gore po mene?

svejedno je.

ja voli mpisati css ručno u notepad++

13 godina
protjeran
Microsoft tehnologije

Evo mene sa još pitanja.

Naime došao sam do 5 poglavlja, Programming your ASP.NET site.

Ja imam iskustva u C i C++, pomalo C#.

Tamo se objašnjava za C# i VB.NET, što mi je bolje?

Na golu riječ vam neću vjerovati, ako može netko malo objasniti, sasa?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
office_wave kaže...

Evo mene sa još pitanja.

savjet je da radiš u C#. ignore VB.NET

17 godina
office_wave kaže...

Evo mene sa još pitanja.

Skoro pa je ista stvar, razlike su minimalne, stvar je više što sam preferiraš. Ja sam osobno krenuo s C# i ostao na njemu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.2.2012 14:35 (Gajotres).
13 godina
Microsoft tehnologije

@office

U totalnoj si zabludi! Šaranje nije preporučljivo!, odluči se među tehnologijama.

Ja sam radio nešto malo sa PHP-om, kasnije počeo detaljno učiti ASP.NET po knjizi koju ti je sasa preporučio, samo što je tada bilo 2.0.
To ne znači da trebaš startati sa ASP.NETom, vidi sintaksu jednog pa drugog i uporedi, ali vidim da si krenuo sa njim. Tako bih i ja.
Kada pročitaš onu knjigu, već tada sebe možeš nazvati Web Developerom!, do tada je to šaranje. Samo sa onom prvom knjigom polako i detaljno.
Stvar ti poboljšava što je na engleskom jeziku pa ćeš je pažljivije čitati, a ne mahinalno kao da je na hrvatskom.
Ti videi što si spominjao su dobri kao referenca za upoznavanje ASP.NETa, ali vjerovato zahtjeva poznavanje neke druge server-side tehnologije i mogu ti reći da je to u tvom slučaju badava.
Server-side tehnologiju guraj tamo i gdje nije potrebno. U tvom slučaju ASP.NET.
Što se CSS-a tiče on je lagan, tu nemaš što puno mozgati, više je tu bitno da imaš smisla za dizajn. Također ne preporučam ti da, ako si početnik, ne radiš u VS-ovom Style Builderu, kasnije on je super stvar, ali ti prvo trebaš da usvojiš smisao za dizajn.
Dalje, baze podataka i Entity Framework. Baze su back-end skoro svakog funkcionalnog IT sistema, sa aspekta web sistema su jako bitne, zato ako ćeš ASP.NET radi SQL Server.
EF je, kao što je sasa rekao, zadnji krik i njega se drži. Sa njim si veoma visoko, tako da "dojnje",  Data Access Layer, slojeve možeš mjenjati bez diranja prezentacijskog djela.

Puno sreće u učenju i samo naprijed!

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.3.2012 18:40 (royalhero).

2 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice