CSS samo za Operu

poruka: 16
|
čitano: 2.227
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Zaseban CSS za Operu

E ovako, Opera ima jedan bug koji me jako smeta, a taj je da kad određujem width u postocima kod elemenata tipa <div>, Opera zaokruži taj postotak na cijeli broj (npr. 15.658% zaokurže na 15%) i to rade samo za width, ali ne i za margin, padding etc. Sad me zanima, postoji li neki način na koji mogu prepoznati ako posjetitelj koristi Operu i onda mu pružiti drugačiji CSS. Po mogućnosti da se radi o case-switch petlji u PHP-u jer filteri tipa -o- i -webkit- ili obuhvaćaju više vrsta browera ili ne rade na propertyjima koji mi trebaju. A pošto nema toliko bugova za Operu, nema ni solucija na internetu.

Hvala :)

0 0 hvala 0
14 godina
CSS samo za Operu

Zašto width radiš u postocima? Inače mislim da bi se mogao složiti jedan browser detect sa PHP-om, prouči malo tu detekciju...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
CSS samo za Operu

Zato što radim responsive web i treba mi grid layout, a ako mi postici nisu dobri onda mi dolazi do trganja grida. Jedina solucija osim toga mi je da napravim 10-grid-layout pa da mi mi width 1/10 bude 8% (1% margine), ali s 12-gridnim layoutom imam više mogućnosti i bolje siteovi izgledaju. A sad ne znam jel mi se uopće isplati zajebavat zbog 2,3% tržišta koliko uzimaju korisnici Opere (i to uglavnom Ukrainci i Rusi koriste)

A ne znam PHP uopće, znam petlju napisat i to uz tutorial. Zato me zanimalo kako to srediti...

0 0 hvala 0
14 godina
CSS samo za Operu

Koristiš neki CSS Framework? Nisam ni ja neki stručnjak što se PHP-a tiče, ali mislim da bi se to dalo odraditi na jedan banalan način... Da "dohvatiš" user agent te sad ako je Opera u pitanju, da preko if petlje mu postaviš zaseban CSS...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
CSS samo za Operu

Ne koristim frameworke, ali na isto ti dođe kad koristiš npr. 960.gs

npr. probaj ovo otvoriti s Operom i vidjet ćeš kako desno nisu poravnati div-ovi, a sad zamisli da imaš layout s 5 takvih layouta ili pogodiš one koji su u decimalama oko .9...%...

Pa sve se razleti. Na 1200 px 0,9% je preko 10px. Par takvih i sve ode kvragu.

0 0 hvala 0
14 godina
CSS samo za Operu

Istina, razleti se u Operi... Pitaj nekoga tko zna bolje PHP, ja ti nažalost ne mogu pomoći...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
CSS samo za Operu
Mislim da je to ovaj bug:
http://stackoverflow.com/questions/7091264/problem-with-percentage-based-widths-in-opera

A riješenje bi trebalo biti ovo (makar mi nije baš najasnije):
http://jsfiddle.net/kizu/8q23d/
www.33dizajn.com

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Zaseban CSS za Operu

Sto se PHP-a tice: http://php.net/manual/en/function.get-browser.php

Baci oko i na primjere nize, imas vec gotov iskoristiv kod. 

Iako, ja osobno ne bi koristio PHP za to. http://stackoverflow.com/questions/7091264/problem-with-percentage-based-widths-in-opera 

http://sprdex.com - gdje prestaje vijest, pocinje Sprdex!
15 godina
neaktivan
CSS samo za Operu

Nije ni meni to prvo rješenje najjasnije, a mislim da sam našao rješenje, napravit ću da mi javascript (jquery) očita korisnikov browser i onda sukladno tome, ako naleti na Operu, da doda padding s desne strane sukladno s klasom o kojoj se radi. Jer opet, ne želim radi 1 korisnika uništiti doživljaj ostalih 49 (koliki je odnos Opere i ost. browsera). A taj hack bi trebao ići u wordpress theme koje bi prodavao pa ipak mora ta solucija izgledati nešto profesionalnije...

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.2.2012 22:11 (Markic).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
CSS samo za Operu
Pa u svakom slučaju JS je bolje riješnje za to od PHP-a.
www.33dizajn.com

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
CSS samo za Operu

Ne treba ti nužno fluidni grid za responsive web, puno frameworka koristi i fixed gridove-Amazium, Frameless

Moj savjet ti je da se ostaviš postotaka, i koristiš rem kao glavnu mjernu jedinicu. Znači sve od widtha, margina, paddinga pišeš s rem-om.I onda lupiš html{font-size:10px} i na kraju stylesheeta opališ puno media queriesa, tipa:

@media (max-width: 1280px) {
    html {
       font-size: 10px;
    }
}

@media (max-width: 1160px) {
    html {
       font-size: 9px;
    }
}

@media (max-width: 1040px) {
    html {
       font-size: 8px;
    }
}

i to lijepo razvučeš od najmanje do največe rezolucije. Stvar radi odlično, cijela stranica se prilagođava, nema onog stackanja kolumni što rade frameworksi.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
CSS samo za Operu

O tome sam razmišljao, ali svaki malo izađe neki novi uređaj s posebnom širinom ekrana, rezolucijom i gustoćom piksela. Od najlošijih smarphonea, do novih iPhonea (retina), do PS Vite, Kindlea, Galaxy Tabova, iPadova (s i bez retine), ultrabookova, 15', 17', 24', 30', TV, PlayStation, Xbox, Wii, Wii U itd. Ne mogu ih sve kontrolirati... Tako da mi se ovo i dalje čini kao bolja solucija.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: CSS samo za Operu
Markic kaže...

O tome sam razmišljao, ali svaki malo izađe neki novi uređaj s posebnom širinom ekrana, rezolucijom i gustoćom piksela. Od najlošijih smarphonea, do novih iPhonea (retina), do PS Vite, Kindlea, Galaxy Tabova, iPadova (s i bez retine), ultrabookova, 15', 17', 24', 30', TV, PlayStation, Xbox, Wii, Wii U itd. Ne mogu ih sve kontrolirati... Tako da mi se ovo i dalje čini kao bolja solucija.

Pa to ti ja i govorim, možda nisi shvatio što sam napisao, ali ako koristiš rem kao glavni "measurement unit", radiš responsive stranice koje su totalno "device independant".

Znači, nije te briga jeli u pitanju novi ipad, wii, neki novi smartphone koji će izaći tek 2015, ti ovom metodom pokrivaš sve moguće raspone. Ako te zanima mogu ti i linkove poslati gdje je to bolje objašnjeno.

15 godina
neaktivan
CSS samo za Operu

A ovo je zapravo problem, na određenim širinama koje nisam stavio pod media queries mi se javljaju prazni prostori sa strana, tj. potrebno mi je puno više media queriesa kako bi napravio gotovo nevidljiv prijelaz kod resizeanja. Kužiš? Amazium se uređuje na 320, 480, 600, 900 i 1900 pixela, ali kod npr. 850px imam previše prostora sa strana koji bi mi fluid grid jednostavno pokrio...

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.3.2012 11:11 (Markic).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: CSS samo za Operu

samo mala napomena dobar broj ljudi ti ima java script isključen radi sigurnosnih razloga, tako ako se odlučiš za riješenje preko javasripta budi toga svjestan.

15 godina
neaktivan
CSS samo za Operu

Samo za ekipu koja je slučajno naletjela na ovaj post, mali update...

Uglavnom, radi se o tome da napravite hrpu breakpointa koji su djeljivi s brojem stupaca. Npr. ako imate 12-stupčani grid, napravite width wrappera kao višekratnik broja 12. To rješava problem u Safariju i Chromeu. Firefox nema problem u početku. IE9+ je dobar, korisnici IE8- ionak ne zaslužuju vašu pozornost, a Opera je i dalje problem, no ne zadugo. Opera je najavila da će preći na WebKit sustav prikaza pixela pa će se ponašati kao Safari i Chrome. Također je bitno za znati da Opera ima oko 3% globalnog tržišta i to uglavnom u istočnoj Europi.

Znači, problem je potpuno nerješiv, ali uskoro uopće neće biti relevantan...

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice