CMS galerija

poruka: 10
|
čitano: 1.344
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
CMS galerija na staticnom sajtu

Pozdrav ekipa,

Dobio sam zadatak da izradim sajt <10 linkova, poprilicno jednostavnog sadrzaja (radi se o make-up osobnoj stranici). Dizajn je vec slozen i odobren. Problem stvara sto klijent zeli CMS galeriju, dok ostalo moze biti staticno.

Koji je najbolji/ najbrzi/ najelegantniji nacin za napraviti navedeno?

Istrazivao sam i pronasao da konkurencija koristi plugin za galeriju koji je super u wordpresu. ali s wordpresom sam na Vi.

Hvala na pomoci.

all best,

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
CMS galerija

Vjerovatno preko nekog js (recimo jquery) image gallery plugina.

http://inspirationfeed.com/resources/tools/top-15-handy-jquery-image-gallery-plugins/

Ali odgovoriće ti neko tko se bolje razumije u to ;)

0 0 hvala 0
14 godina
CMS galerija

Nije ti teško složiti skriptu koristeći While petlju da ti izlista sve slike čija je putanja u bazi...

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: CMS galerija

Nije mu to teško, ali treba ih prvo spremiti u bazu... To nije baš trivijalno, pogotovo za nekoga ko pojma nema o programiranju...

Dakle prvo mu treba baza podataka (MS Access, MySQL, MSSQL, PostgreSQL...), zatim PHP ili ASP skripta ili ASP.NET web aplikacija za unos slika u bazu, tj. uploadovanje na server i spremanje te putanje u tabelu. Onda na frontendu treba izlistati kroz neki jQuery slider ili nekako drugačije ili ih samo poredati u grid. To može uraditi na 100 načina, petljama, u ASP.NET Web Formama može koristiti neke data kontrole tipa repeater ili data list...

Ugl, treba ti nekog znanja iz programiranja, ako nemaš znanje onda ili plati nekome da odradi ili se izbori sa nekim CMS-om Wordpress, Drupal...

15 godina
odjavljen
Re: CMS galerija na staticnom sajtu
majukic kaže...

Pozdrav ekipa,

Dobio sam zadatak da izradim sajt <10 linkova, poprilicno jednostavnog sadrzaja (radi se o make-up osobnoj stranici). Dizajn je vec slozen i odobren. Problem stvara sto klijent zeli CMS galeriju, dok ostalo moze biti staticno.

Koji je najbolji/ najbrzi/ najelegantniji nacin za napraviti navedeno?

Istrazivao sam i pronasao da konkurencija koristi plugin za galeriju koji je super u wordpresu. ali s wordpresom sam na Vi.

Hvala na pomoci.

all best,

Hm, konkurencija, tko su ti? Da, nisu možda

?

Uglavnom, dosta je jednostavno :) baza podataka, preporučam MySQL ili neki od NO-SQL DB-a, jedan query koji parametre prima putem POST metode, imagecreatefromjpeg, napraviš funckiju koja ti izgenerira i thumbnail, posebno pospremiš thumb fileove, a posebno fullsized slike, putanje do jednih i drugih pospremiš u bazi, caption isto tako(title=""). U galeriji ih izlistaš sa while petljom, prije toga izvrtiš if i svaku sliku staviš u recimo neki div. Sve parametre, kao i putanje spremiš u neku conf datoteku i postaviš je u root svojeg projekta.

EDIT: Nisam zaboravio :)

Prije toga naravno napraviš neki administracijski dio, recimo admin.php, i provjeravaš globalne varijable $_SESSION[], sad dali budeš usere imao pospremljene u bazi, ili ne tovja odluka. Koristi md5, i obavezno počisti sve što se šalje kroz formu, od passworda, user name, svega, svega.

EDIT2: Neznam da li će ti to pomoći, ali meni je ovo super ql, taffydb, JS database "engine", ali opet moraš server side pospremati fajlove na svoj host, makar da se i tome doskočiti. Evo, link, TaffyDB.com.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.10.2012 23:19 (alankish).
14 godina
protjeran
CMS galerija

Molim vas ako ste imalo ozbiljni prestanite spominjati MS Access kao neku bazu vrijednu spomena.

Hvala

Ad astra peronospora

3 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

MS Access je itekako vrijedna spomena ako se ne radi o velikom broju zapisa.

Imao sam Access bazu sa nekolike tabele i po 3000 zapisa sve je išlo kroz Access forme, nigdje problema. Dobro ovih 3k zapisa nije ništa, ali sumnjam da će on više u galeriji imati slika... Zapravo znam dosta kasa urađenih u Access-u koje rade bez problema.

Više ga ne koristim, sada sam na MSSQL i MySQL (kojeg ću zamjeniti sa Postgreom), ali da Access nije vrijedan spomena nikako se ne slažem.

16 godina
odjavljen

Sry ali Access je katastrofa. Ako ti već treba single file rješenje, onda bolje uzeti SQLite - performanse su daleko bolje.

Imam ja access bazu od 30ak tablica i po 4-5k redaka u svakoj. Obični select traje pola sekunde a da ne govorim o updateanju nečeg u tom kaosu od baze. Sporo, sporo i sporo. Toliko je sporo da sam morao za neke operacije na početku rada dumpati cijelu bazu u sqlite fajl, sačekati 2 minute da se to odvrti i tek onda vršiti izmjene (insert i update). Kada korisnik završi za poslom, aplikacija synca sqlite i access bazu. To obično potraje 4-5 minuta na dual coreu i 2GB RAMa.

Osim očajne sporosti, treba spomenuti da se nikakve ovlasti ne mogu postavljati (dbread, dbwrite, dbadmin...) što je ponekad vrlo, vrlo korisno.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
15 godina
odjavljen
CMS galerija

Idete u off-topic!{#}

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Alan je upravu, idemo u off-topic, ali samo sam htio reći MS Access nije katastrofa, ništa više ništa manje, za sve je Bypass kriv. :D

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice