Računalo se ugasilo samo od sebe, razlog?

poruka: 81
|
čitano: 11.907
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina

Pozdrav, igrao večeras malo PUBGa, i odjednom se računalo ugasilo samo od sebe, nisam mogao par minuta ga upaliti a kad napokon sam ga upalio pri bootanju Winsa,  nešta je bilo pisalo fixiing nešta ne sjećam se točno što. Kad sam otišao u Event Viewer, pisalo je ovo na slici, pa ako netko može objasniti u čem je problem ovako laički? Zašto se ugasio? Ima dosta prašine unutra možda je i to ili leži objašnjenje u ovim podacima na slici? Hvala unaprijed

https://prnt.sc/0y-Zl_71dhSY

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

Ovo su temperature kad ne radi ništa veliko i temperature kad upalim npr PUBG

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Nemoguce je dati tocan odgovor i reci 100% je problem u napajanju ali ja bi krenuo od napajanja pogotovo ako je starije od 3 godine.Temperature su po meni normalne.Mozes pokusat undervlotat taj ryzen 3600 sa ryzen clock tunerom dobit ces stabilan clock na nizoj voltazi.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Re: Računalo se ugasilo samo od sebe, razlog?
ReverseFlash kaže...

Ovo su temperature kad ne radi ništa veliko i temperature kad upalim npr PUBG

Temperatura procesora je previsoka obzirom da su to temperature u stanju kako kažeš "kada ne radi ništa". Očisti kućište od prašine, sve ventilatore i hladnjak procesora dobro ispuhati i očistiti od prašine. Obavezno zamijeniti termalnu pastu na procesoru.

Softwer
10 godina

Nije jako dugo čišćen iznutra i stvarno ima puno prašine, to ću odmah ujutro rastaviti i sve pročistiti. Napajanje je starije od 3 godine. Jbg termalnu moram otići kupiti, znači to ne mogu do ponedjeljka. Inače, da li se smije usisivačem  usisati prašinu ili fenom otpuhati  u kućištu ili je opasno?

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.3.2022 23:29 (ReverseFlash).
14 godina

Ako ima stock cooler ovo su normalne temperature gledaj Value, zanemari MAX u Idle ima 52-60C to je normalno u igri ima 75C max 83C kao sto i pokazuje.48C moze imat samo ako je upalio PC i prosurfao 5 minuta po internetu.

6 godina

Pa dobro. To je ryzen 3600, nemoguce da je pasta toliko izgubila na kvaliteti...

Ja bi malo pogledao i na grafu. Ona je ipak dosta starija.

Cvrcni nesto sto ti prati temperature i vidi dok igras kako se ponasa CPU i GPU.

Ono u event vieweru i kernel power to uvijek tamo stoji kada se ugasi/resetira neocekivano.

0 0 hvala 0
10 godina
SamoPitam3 kaže...

Pa dobro. To je ryzen 3600, nemoguce da je pasta toliko izgubila na kvaliteti...

Cvrcni nesto sto ti prati temperature i vidi dok igras kako se ponasa CPU i GPU.

Ono u event vieweru i kernel power to uvijek tamo stoji kada se ugasi/resetira neocekivano.

Mislim da svakako moram očistit od prašine, baš sam ga zapustio, ni ne sjećam se kad sam ga očistio, evo na linku pa pogledaj

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.3.2022 23:58 (ReverseFlash).
14 godina

Odlicne temperature imas koliko tu prasine ima cudim se da se i ventilatori uopce vrte.Najbolje kompresor i ispuhat.

6 godina
ReverseFlash kaže...
SamoPitam3 kaže...

Mislim da svakako moram očistit od prašine, baš sam ga zapustio, ni ne sjećam se kad sam ga očistio, evo na linku pa pogledaj

https://photos.app.goo.gl/rEFGNgYUFGW4qGEp8

O zivote... Cek pa kako si uspio toliko prasine nakupiti, a unutra ti je ryzen 3600 ?!?! Ok, jesu starije neke ostale komponente, ali barem bi ocekivao da to malo pocistis kada mjenjas maticnu i procesor.

10 godina
MGloc kaže...

Odlicne temperature imas koliko tu prasine ima cudim se da se i ventilatori uopce vrte.Najbolje kompresor i ispuhat.

Može usisivačem ili fenom ispuhat? Jel se smije?

10 godina
SamoPitam3 kaže...
ReverseFlash kaže...
SamoPitam3 kaže...

https://photos.app.goo.gl/rEFGNgYUFGW4qGEp8

O zivote... Cek pa kako si uspio toliko prasine nakupiti, a unutra ti je ryzen 3600 ?!?! Ok, jesu starije neke ostale komponente, ali barem bi ocekivao da to malo pocistis kada mjenjas maticnu i procesor.

Znam, znam...... to mi je najgore, uvijek odgađam, nema dalje, sutra generalno čišćenje.

14 godina

Mislim da je fen bolji izbor , svakako promjeni pastu na CPU moguce da ovo ide preko 85C i zbog toga se i gasi.

6 godina
ReverseFlash kaže...

Znam, znam...... to mi je najgore, uvijek odgađam, nema dalje, sutra generalno čišćenje.

Haha. BOlje izbrisi taj video. A ja sam mislio da ja odgadjam predugo ciscenje. Pa toliko prasine nema u mom ryzen, prva generacija, stroju.  Pa koje to kuciste imas, ako smijem pitati. Ovoliko prasine se zna nakupljati i desetak godina.

10 godina
SamoPitam3 kaže...
ReverseFlash kaže...

Haha. BOlje izbrisi taj video. A ja sam mislio da ja odgadjam predugo ciscenje. Pa toliko prasine nema u mom ryzen, prva generacija, stroju.  Pa koje to kuciste imas, ako smijem pitati. Ovoliko prasine se zna nakupljati i desetak godina.

Ne sjećam se kako se točno zove......inače štapići za uši i čisti alkohol može slobodno po svim površinama unutar kućišta?

6 godina
ReverseFlash kaže...
SamoPitam3 kaže...
ReverseFlash kaže...

Ne sjećam se kako se točno zove......inače štapići za uši i čisti alkohol može slobodno po svim površinama unutar kućišta?

Jao zivote. Pogle tu prasinu, a ti bi cistio sa stapicima za usi i alkoholom ??!? To se ide iz krajnosti u krajnost ?  Ostavi se toga... Za cas ce se nakupiti opet ta sitna prasina. Fen za kosu (mada on je preslab za ovo sto se nakupilo kod tebe) ili najbolje neki kompresor, ali ne prejak. Mislim da se tu na bugu i raspravljalo svojevremeno o kompresoru za ciscenje prasine u racunalu pa malo si pogledaj.

10 godina
SamoPitam3 kaže...
ReverseFlash kaže...
SamoPitam3 kaže...
ReverseFlash kaže...

Jao zivote. Pogle tu prasinu, a ti bi cistio sa stapicima za usi i alkoholom ??!? To se ide iz krajnosti u krajnost ?  Ostavi se toga... Za cas ce se nakupiti opet ta sitna prasina. Fen za kosu (mada on je preslab za ovo sto se nakupilo kod tebe) ili najbolje neki kompresor, ali ne prejak. Mislim da se tu na bugu i raspravljalo svojevremeno o kompresoru za ciscenje prasine u racunalu pa malo si pogledaj.

Ma ne, štapići  i alkohol za sitne ćoškove i završne radove nakon što maknem ovih 10 kila prašine XD

6 godina
ReverseFlash kaže...

Ma ne, štapići  i alkohol za sitne ćoškove i završne radove nakon što maknem ovih 10 kila prašine XD

Ma shvatio sam ja  tebe... Ostavi se toga. Alkohol popij, a stapici nisu zdravi ni za usi . Odnosno, nema potrebe da ista radis sa time...

15 godina

Uzmi mekani penzel i sa njim prvo sve lagano pređi, pa onda sa fenom Ispuši.

Pametan čovjek primjećuje sve. Glup za sve ima poneku zamjerku.
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
SamoPitam3 kaže...
ReverseFlash kaže...

Ma shvatio sam ja  tebe... Ostavi se toga. Alkohol popij, a stapici nisu zdravi ni za usi . Odnosno, nema potrebe da ista radis sa time...

Rastavio sve, svu prašinu očistio iz svih ćoškova, sve nanovo sastavim, nešto su niže temp dok "ništa ne radim". Upalio PUBG igrao 10 minuta opet se ugasio. Nakon što sam uspio opet upaliti komp, prvo što sam pogledao temperature, od proca je bila kod ponovnog paljenja na 79 stupnjeva. Očito je vrijeme za mjenjanje paste, danas ne mogu nigdje nabaviti, odo prvo to ujutro riješiti.

PS. možda i bolji hladnjak za proc? Trenutno imam ovaj što je došao sa procesorom u kutiji

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.3.2022 11:44 (ReverseFlash).
10 godina
SamoPitam3 kaže...
ReverseFlash kaže...

Znači sad baš pratio temperaturu proca dok sam igrao, nije prelazila 65 stupnjeva, grafa se znala popeti na 70 i opet se ugasio tokom igranja

14 godina
ReverseFlash kaže...

Znači sad baš pratio temperaturu proca dok sam igrao, nije prelazila 65 stupnjeva, grafa se znala popeti na 70 i opet se ugasio tokom igranja

Kreni od jednostavne stvari, promjeni termalnu pastu na procesoru. Kad se to odradi, onda idemo dalje, korak po korak.

ps. preporučio bih i zamjenu hladnjaka za Arctic Freezer 34.

No Fear. No Excuses. No Limits. :D
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.3.2022 12:24 (Valentin17).
10 godina
Valentin17 kaže...
ReverseFlash kaže...

Kreni od jednostavne stvari, promjeni termalnu pastu na procesoru. Kad se to odradi, onda idemo dalje, korak po korak.

ps. preporučio bih i zamjenu hladnjaka za Arctic Freezer 34.

puno mi sad to para

Ovo su temp bez nekog opterećenja, otvoren samo Chrome sa desetak prozora

https://prnt.sc/cm2Fz3UHv6VR

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.3.2022 12:45 (ReverseFlash).
15 godina

Gašenje pod opterećenjem može sugerirati neispravno napajanje. Probaj posuditi od nekoga ispravno napajanje adekvatne snage i probaj.

But Father, I have dreams and courage, and the name of an excellent cosmetic surgeon. Fear not, one day word will reach you of the success of me, the great Eskimo actor, Jennifer Love Hewitt.
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
ReverseFlash kaže...

puno mi sad to para

A onda fino to sve pogasi pa kad budeš imao para, kreni u obnavljanje. Jebga, igranje je skup sport, pogotovo danas. 

Nema riješavanja problema na daljinski, samo prijedlog i sugestija. One temperature ne znače ništa. 

No Fear. No Excuses. No Limits. :D
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.3.2022 13:09 (Valentin17).
3 godine
Mr. Fugitive kaže...

Gašenje pod opterećenjem može sugerirati neispravno napajanje. Probaj posuditi od nekoga ispravno napajanje adekvatne snage i probaj.

Ukoliko ne baci plavi screen a ta opcija je upaljena u postavkama odnosno odmah se restarta ili ugasi bez plavog ekrana onda je sigurno napajanje u pitanju.

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.3.2022 13:36 (notloB).
10 godina
notloB kaže...
Mr. Fugitive kaže...

Ukoliko ne baci plavi screen a ta opcija je upaljena u postavkama odnosno odmah se restarta ili ugasi bez plavog ekrana onda je sigurno napajanje u pitanju.

Ne resetira se već samo ugasi i onda nekih otprilike 5 minuta ne mogu upaliti komp. Nemogu u biosu naći na kojoj temp se gasi komp. 

10 godina
notloB kaže...
Mr. Fugitive kaže...

Nema BSODa ako na to misliš ali ne znam je li to u postavkama. Kako da provjerim?

14 godina

Napajanje posikapčaj sve do zadnjeg konektora i ponovo poštekaj. Meni i dalje to smrdi na previsoke temperature, pogotovo oz razloga što treba čekat par min da se opet može upaliti. Možda na ploči. I btw, molim sliku/video prije ispuhivanja prašine jer više ne nalazim. 

EDIT: detektirao video. Pa dobro, not good, not terrible. Čega se nagledam na poslu, ovo je apoteka. Samo ti preštekaj sve kablove na friško. Pogotovo ako su modularni, polu-modularni, provjeri i konekcije na samom napajanju. I to ne samo okom, nego ištekaj.

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.3.2022 17:34 (dax-lax).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
dax-lax kaže...

Napajanje posikapčaj sve do zadnjeg konektora i ponovo poštekaj. Meni i dalje to smrdi na previsoke temperature, pogotovo oz razloga što treba čekat par min da se opet može upaliti. Možda na ploči. I btw, molim sliku/video prije ispuhivanja prašine jer više ne nalazim. 

EDIT: detektirao video. Pa dobro, not good, not terrible. Čega se nagledam na poslu, ovo je apoteka. Samo ti preštekaj sve kablove na friško. Pogotovo ako su modularni, polu-modularni, provjeri i konekcije na samom napajanju. I to ne samo okom, nego ištekaj.

Već jesam poiskapčao sve kablove iz napajanja prije nego što ću krenuti sa čišćenjem i kad sam završio sve vratio. Napajanje je staro nekih 7-8 godina, možda je stvarno u njemu problem, iako nisam radio ništa što ne radim svaki dan. No kompjuter nikada ne gasim, ni kada idem na spavanje, tako da zna tj dnima neprekidno raditi. Pa neznam baš da je zbog temperature proca da se gasi, stalno skakuče između 40-60 stupnjeva dok npr surfam po netu i ne gasi se al od sinoć kad god počnem igrati nešto ode do maximalno 65 i nakon 10 minuta igranja gašenje

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice