Router ili switch?

poruka: 8
|
čitano: 3.043
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Router ili switch?

Ukratko:

Na H1trioBITu sam (znaci router ZTE..) a problemi su:

router je katastrofa u n150 nacinu (zvao SZK i oni mi potvrdili), znaci nema streamanja filmova...

ostala su mi 2 porta (jedan koristim do switcha u drugoj zgradi, ali blizu)

na preostale spojen PC i WDlive...

kupio sam i manji NAS u sito vrijeme kada i novi WDTV i brzine prijenosa (u svim kombinacijama PC/WD/NAS/mob/USB od WDa) su katastrofalne....

Npr toliko lose da obican DIVx ne mozes pogledati na WDu ako ide sa NASa...

Moje pitanje je da li bi pomoglo da:

1.otkopcam sve sa H1 routera i na njega spojim samo neki gigabitni switch (da li bi dobio ista posto bi H1 i dalje bio DHCP?)

ili da potrosim malo vise i:

2. kupim gigabitni router koji bi radio DHCP i njega samoga spojim u H1 router, koji bi mi sluzio samo za izlaz na net?

Unaprijed hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Router ili switch?

ako sam te dobro shvatia... ti zelis nesmetano streamanje sadrzaja s NAS-a na WDTV?

NAS ti ima gigabit port? WDTV koliko vidim NEMA. Sto bi treba onda postic? 

Za pocetak, da izbacis moguce probleme, direktno spoji NAS i WDTV crossover kabelom, s tim da ces im morat dodijelit static adrese. Ako ni tada ne radi kako triba, prica je zavrsena...

Ako radi, onda uzmi switch po zelji, spoji jedan kraj u slobodni LAN port na routeru, jedan u NAS i jedan u WDTV.

DHCP se moze nalazit na bilo kojem uredjaju koji ga podrzava, i to nije nista drugo nego automatska konfiguracija IP adresa, SM, GW, DNS itd. sto na samu brzinu protoka podataka ne utjece... 

Switch koji se pak nalazi unutar samog H1 routera moze utjecat na brzinu protoka podataka, pa iako su svi nazivno deklarirani kao 100Mbit/s ili 1000Mbit/s, interno mogu raditi s vecim ili manjim sveukupnim prometom preko portova, sto moze bit odogovor zasto ce gigabitni switch cak i kad je na njiega spojen 100Mbitni uredjaj radit vecom brzinom (u uvjetima veceg opterecenja mreze). Podatak koji trazis obicno se naziva Switching Capacity ili Switch fabric, i ovisno o brzini i broju portova, ide u desetke Gbit/s za gigabitni switch, odnosno nekoliko Gbit/s za 100Mbit/s switch, npr. za 16 port 100Mbit/s switch http://www.trendnet.com/products/proddetail.asp?prod=525_TE100-S16Eg#tabs-solution02 navedena je propusnost od 3,2Gbit/s. 

17 godina

Hvala na odgovoru,

Radi se o tome da su i brzine prijenosa (bez obzira na wdtv) sa pc/nas/wdtv jako niske.

Npr 700 mb sa Teracopy ne ide vise od 400-600 kb sa pc/nas.

Isto tako NAs/wd ne mozes pustiti obicni Divx (neznam kako izmjeriti brzinu) a da ne trza ili ne stane, indeksiranje da i ne spominjem.

A sa WDovog USB diska na pc i obrnuto su brzine isto smijesne (neupotrebljivo).

Znaci (ako sam dobro shvatio) da bi mogao ostaviti H1 ruter za DHCP i ostalo i spojiti ga na posten GB switch?

npr ovo:

http://www.links.hr/?naziv=switch-d-link-go-sw-8g-gigabit-goswitch-8-port&option=artikl&id_artikl=053.506.192

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.1.2014 15:06 (Provincija).
17 godina
neaktivan

da, sve spajas na gigabitni router, a samo jedan kabel ti ide na potezu zte-gbitRouter. 

ipak, prije nego se ides bacit u trosak, testiraj 1na1 vezu izmedju NAS-a i PC-a, uzmi crossover mrezni kabel, podesi NAS i PC, i testiraj brzinu, jer zalud ti novi switch ukoliko NAS sporo radi. 

17 godina
Hvala puno, probati cu kasnije

pozdrav
14 godina
Router ili switch?

Pozdrav, dakle imam sličan problem pa bi se htio informirati malo prije nego napravim neki trošak. Znači, imam ovaj glavni komp i još jedan kaj bi htio napraviti kao neki storage server za filmove i podatke. Problem je kaj mi je router limitiran kao 100Mb/s pa imam spore prijenose podataka između dva kompa, max 12-13MB/s i sad sam ja mislio kupiti gigabit switch i spojiti ga a ovaj router i spojiti obadva kompa preko switcha  da mi brže prebacuje fajlove.. Ali, na jednom mjestu sam pročitao da i da kupim gigabitni switch opet necu imati brži transfer podataka između kompova zato kaj mi je router 100Mb/s , a kao ako želim 1Gb/s transfer da moram imati i takav router sa 1Gb/s max brzinom. A sad tu čitam da ću imati brži prijenos unatoč 100Mb/s routeru.. Znači, htio bi samo da mi brže prebacuje filmove i podatke između dva kompa u kućnoj mreži, bar nekih 80MB/s umjesto dosadašnjih 12MB/s pa ako bi mi netko mogao objasniti kaj mi je sve potrebno za to.. Da napomenem, obadva kompa imaju 1Gb/s mrežnu karticu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ako imaš gigabitni switch i gigabitne mrežne, ta 2 PCja će prebacivati fajlove sa tih ~80 MB/s (ovisno o brzini diskova, jel). Nema veze što je router 100mbit. Sva komunikacija između tih PCjeva će biti preko switcha, bez da router išta radi.

My name is Legion... For we are many!
14 godina

Hvala na odgovoru, tako sam i mislio da je, ali sam naletio negdje da baš i router mora imati kao gigabitnu propusnost pa sam išao radije pitati prije.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice