Rad TV-a uspori wireless 10 puta!!!

poruka: 9
|
čitano: 6.104
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Poštovani,

Imam jedan zanimljiv problem pa bih Vas zamolio za pomoć.

Kupovinom novog televizora (lcd Philips 42“ 4.000 kn; navodim samo radi informacije da se radi o relativno klasičnom i običnom lcd tv-u) primjetio sam da njegov rad uzrokuje ogroman pad brzine bežične mreže.

Kad je tv isključen brzina wirelessa na mom laptopu je (mjerena speedtest.netom kao i broadaband ekstenzijom na Firefoxu) „normalna“– kreće se između 3.7 i 4.5 Mbps. Kad se tv uključi brzina pada na 0.4 do 0.5 Mbps! Gašenjem tv-a brzina se vraća na normalu.
Svi se uređaji nalaze u istoj prostoriji (router, tv, laptopi), te je udaljenost laptopa do routera 3-4 m.

Kada sam ustanovio da je uzrok sporog interneta na mom laptopu televizor, ušao sam u postavke tv-a i eksperimentirao sa senzorima pozadinskog osvjetljenja (isključio sve), pixel hd-a i slično ali bez rezultata.
Budući je na tv spojen i maxtv, dobio sam infomaciju da bi možda on mogao biti uzrok problema (mada nije bio uključen kada sam vršio mjerenja). Za svaki slučaj odspojio sam maxtv  iz struje i ponovio mjerenja – rezultati su bili nepromijenjeni.
Kako je stari laptop već zašao u godine (acer s vistom iz 2008.) pripisao sam pad brzine wirelessa stanju hardvera, jer je noviji laptop (asus iz 2011, s win7, x64) istovremeno imao konstantnu i normalnu brzinu (oko 4 Mbps).
Međutim, dva mjeseca poslije i on ima isti sindrom, ponaša se potpuno jednako kao i moj stari acer. Oba lapa su redovno ažurirana i s najnovijim update-ima, bez ikakvih softverskih ili sigurnosnih problema.

Surfao sam tražeći odgovor ili iskustva sa sličnim problemom ali nisam uspio pronaći ništa što bi zavrijedilo pažnju.

Unaprijed se zahvaljujem

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Rad TV-a uspori wireless 10 puta!!!

Zanimljiv problem; ima li taj TV možda mogućnost WLAN spajanja na internet? Ako ima, možda on nekom pogrešnom postavkom ometa rad mreže.

Ako TV nema WLAN modul, onda očito neki njegov sklop stvara smetnju; probaj malo premjestiti router (dalje od TV-a), možda pomogne... nisam se susreo s ovakvim problemom pa nažalost ne mogu konkretno predložiti rješenje, ali pokušaj za početak ovako s razmještajem opreme.

KaeR
16 godina
neaktivan

Ja sam negdje na forumu pitao da li smeta da stavim router cca. pola metra ispod TV i dobio sam odgovor da ne smeta niti router TV-u niti obrnuto. Nisam to jos uradio ali mozda bas danas odradim pa cu vidjeti.

Ja sam kontao kako bi wifi signal mogao ometat rad TV-a ali onda skontam ima i TV-a sa wlan prikljuckom tako da.....

Ukoliko netko poznaje tematiku nek nam to malo pojasni da nebi nekaj skurili ili stvorili neki problem....

0 0 hvala 0
13 godina

Ako modem nije direktno spojen na tv onda nema sanse da to radi probleme...maxtv je spojen sa scartom (ili hdmi) kablom i to nema veze sa internetom...po meni problem uopce nije u tv-u

14 godina

Imao sam obrnuti problem. Prilikom surfanja preko   wlana bi mi nestajala slika na tv-u. Antena je bila sobna cca 2m od routera. U srednjoj sam čuo za signal interference, no ovo je prvi put ba sa vidio u praksi. (radi se o dvb-t signalu)

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Zahvaljujem svima na dosadašnjim odgovorima...

tv nema wlan modul, router se nalazi od tv cca 80 cm s desne strane, maxtv je scartom povezan s tv, tv nije povezan s routerom ni na koji način.
za krpu: rad/nerad tv je jedina varijabla, molim te pažljivjije pročitaj post. Ne radi se o 1 ili 2 mjerenja, već o 30-ak, tijekom više dana.

Još jedna napomena radi jasnoće:
brzina lok. mreže (wireless network connection status) kad je tv isključen je 54.0 Mbps.
Kad se tv uključi brzina pada s 54 na 18 pa 12 pa 2 da bi nakon 10-ak sekundi se zaustavila na 1.0 Mbps... i tu ostala cijelo vrijeme dok je tv uključen.

Iz ovoga je mislim jasno da rad tv uzrokuje neku interferenciju sa wirelessom routera...

0 0 hvala 0
14 godina

Nije bitno dal tv ima wireless modul, nego je bitno što dolazi do smetnji između wifi signala i dvbt signala. Dali imaš sobnu antenu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Frenzy zahvaljujem na odogovoru... Nema sobne antene - tv je spojen vanjsku antenu

14 godina

Onda stvarno neznam. Ja sam problem riješio spajanjem na vanjsku antenu. Probaj router stavit u drugu sobu što dalje od tv-a pa vidi dal se problem ponavlja. ( ako ti je lakše premjesti tv u drugu sobu samo za probu)

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice