Poštovani,
Imam jedan zanimljiv problem pa bih Vas zamolio za pomoć.
Kupovinom novog televizora (lcd Philips 42“ 4.000 kn; navodim samo radi informacije da se radi o relativno klasičnom i običnom lcd tv-u) primjetio sam da njegov rad uzrokuje ogroman pad brzine bežične mreže.
Kad je tv isključen brzina wirelessa na mom laptopu je (mjerena speedtest.netom kao i broadaband ekstenzijom na Firefoxu) „normalna“– kreće se između 3.7 i 4.5 Mbps. Kad se tv uključi brzina pada na 0.4 do 0.5 Mbps! Gašenjem tv-a brzina se vraća na normalu.
Svi se uređaji nalaze u istoj prostoriji (router, tv, laptopi), te je udaljenost laptopa do routera 3-4 m.
Kada sam ustanovio da je uzrok sporog interneta na mom laptopu televizor, ušao sam u postavke tv-a i eksperimentirao sa senzorima pozadinskog osvjetljenja (isključio sve), pixel hd-a i slično ali bez rezultata.
Budući je na tv spojen i maxtv, dobio sam infomaciju da bi možda on mogao biti uzrok problema (mada nije bio uključen kada sam vršio mjerenja). Za svaki slučaj odspojio sam maxtv iz struje i ponovio mjerenja – rezultati su bili nepromijenjeni.
Kako je stari laptop već zašao u godine (acer s vistom iz 2008.) pripisao sam pad brzine wirelessa stanju hardvera, jer je noviji laptop (asus iz 2011, s win7, x64) istovremeno imao konstantnu i normalnu brzinu (oko 4 Mbps).
Međutim, dva mjeseca poslije i on ima isti sindrom, ponaša se potpuno jednako kao i moj stari acer. Oba lapa su redovno ažurirana i s najnovijim update-ima, bez ikakvih softverskih ili sigurnosnih problema.
Surfao sam tražeći odgovor ili iskustva sa sličnim problemom ali nisam uspio pronaći ništa što bi zavrijedilo pažnju.
Unaprijed se zahvaljujem