Pomoć.Navečer normalno ugasio komp. sve radi,ujutro pokušavam upaliti BOOT DISK FAILURE INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER.Prijatelj mi kaže da su mi pali driveri.Kako to rješiti molim pomoć.Imam unutra još i jedan IDE disk.Da li ikako mogu spasiti podatke sa tog SATA diska(kojeg mi trenutno niti u BIOSu ne prikauje) pošto imam dosta važnih stvari na njemu.Matična je Gigabyte EP35-ds3
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Optimistično:
Možeš pokušati spojiti disk na drugi SATA utor, pokušati s drugim SATA kabelom ili priključiti ga na drugu žicu od napajanja.
Možeš pokušati i spojiti taj disk na nekom drugom računalu i vidjeti da li radi.
Pesimistično:
Pošto ga niti BIOS ne pronalazi, onda je najvjerojatnije dotični hard disk krepao. Ako je pod garancijom, traži novi.
Što se tiče spašavanja podataka s njega, u slučaju da je disk uistino krepao, ako je otišla elektronika možeš potražiti nekoga tko ima isti takav pokvaren disk sa očuvanom elektronikom, a ako je otišao mehanički dio, postoje specijalizirane tvrtke koje se bave time, ali previše košta (od 3000 kuna na više)
Mislim da nema smisla da ti sada govorim o važnosti backupa.
Hval an odgovoru,no ja sam se čuo sa tipom kojise bavi sa komp. tj ima svoju furmu računala i on mi je rekao da to nije nikakav veliki problem,već da samo treba pri bootanju Windowsa sa cd preko floppya ubaciti SATA drivere i problm rješen,i da pkušam skinuti sa neta windows sa inegriranim SATA driverima što upravo radim i nadam se da će uspjeti :) Svejedno hvala na odgovoru!
To će biti jako zanimljivo jer ti BIOS ne prepoznaje HDD...
Gle, ak ti BIOS ne vidi HDD neće ga vidjeti ni OS.
Pogle lijepo da se nije kojim čudom otkopčao kabl od napajanja HDD-a ili SATA kabl....
Kabel nije.Taj lik koji mi je rakoa za to,čim sammu spomenio da mi s to desilo on mi je odmah rekao ako su ti pali driveri neće ti ga ni u Biosu viditi i kada sam provjerio stvarno ga nije bilo,tako da se nadam da onda zna što govori.Javit ću vam čim sve to pokušam,nemam baš vrimena ovih dana
Taj lik koji mi je rakoa za to,čim sammu spomenio da mi s to desilo on mi je odmah rekao ako su ti pali driveri neće ti ga ni u Biosu viditi i kada sam provjerio stvarno ga nije bilo,tako da se nadam da onda zna što govori.Javit ću vam čim sve to pokušam,nemam baš vrimena ovih dana

Dijagnoza kvara je sljedeća.Pokvario se elektronički dio,a mehanički radi.Popodne ga nosim na servis,tj. imam garanciju na tri godine a hard disk imam jedva dva misecaZanima me samo kolike su šanse da će mi oni ići mjenjati samo elektronički dio i time ostaviti podatke ili će mi jednostavno dati novi hard?Ako to ima ikakve veze radi se o Ve milu
Dijagnoza kvara je sljedeća.Pokvario se elektronički dio,a mehanički radi.Popodne ga nosim na servis,tj. imam garanciju na tri godine a hard disk imam jedva dva misecaZanima me samo kolike su šanse da će mi oni ići mjenjati samo elektronički dio i time ostaviti podatke ili će mi jednostavno dati novi hard?Ako to ima ikakve veze radi se o Ve milu

vidio sam kod sebe u servisu u kvartu net gamer spasavaju podatke 1kn mb pa sad ak ti je nekaj jako vaznog reci pa cu ti dat broj
infolab je jedini u RH koji radi sve oblike spašavanja i svi koji imaju ozbiljnih podataka i ozbiljnih problema s diskovima idu kod njih.
a ovo sa SATA i butanjem sam vidio kod nekoliko racunala, ali bilo je samo potrebnoi napraviti restart i komp bi se "dignuo"...
ono sto je svima zajednicko je ISTI SATA na maticnoj - Silicon Image 3112 -> beskrajni problemi s driverima i instalacijom i ukoliko naidete bjezite glavom bezo obzira...
ja skinuo drivere i integrirao u instalaciju XPa, ali na jenom kompu radi, na drugom ne, pa probam 5 puta na tom drugom i nece.. pa dodem drugi dan i onda hoce ?!?!
UZAS!!!
evo ja imam isti problem s bootanjem. ali ponekad kada 20 put restartam i udarim po kompu nekim slučajem proradi. čitao sam o ovome problemu na internetu i ljudi kažu da ima neke veza s napajanjem. nekako mi je to zvučalo sumnjivo pa sam otišao na ovaj forum.
mene zanima da li stvarno napajanje nešto šteka ili samo hdd?
EDIT: većinom mi se komp sruši kada stavim nešto kopirat.