Problem s zvukom

poruka: 4
|
čitano: 599
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
offline
Problem s zvukom

 Ovako: nako nekoga vremena desni zvučnik se sam od sebe stiša. Ištekam 3.5mm iz mbo ploče i opet funkcionira normalno i tako konstantno (nisam primijetio baš točno razdoblje). Isto mi piše i za slušalice u logiteh hubu da mi slušalice nisu konektane a jesu, pa opet ištekaj pa ponovo uštekam i to je to. Ima ko kavu ideju zbog čega se to događa?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
offline
Re: Problem s zvukom

Znači, i slušalice i zvučnike uštekate u isti konektor na matičnoj ploči? Da nije tako, onda bi problem mogao biti i u samom zvučniku, no kad se isto događa s dva različita uređaja, onda to u vašem slučaju znači da se nešto dogodilo s tim konektorom na matičnoj ploči. Možda je pukao lem na nekoj nožici kojim je spojen na vodiče u matičnoj ploči, možda se nešto dogodilo s nekim kontaktom unutar samog konektora. Trebalo bi prelemiti konektor na matičnu ploču pa onda vidjeti. Ako ne pomogne, onda je vjerojatno otišao kontakt unutar konektora, a onda, ako i dalje želite koristiti zvučnu karticu na matičnoj ploči, trebalo bi zamijeniti taj konektor na matičnoj ploči, odnosno taj blok konektora. Usput - imate li prednji panel s audiokonektorima? Ako nemate, eventualno ga možete dokupiti i spojiti na matičnu ploču - tada ćete imati istovjetni izlaz, samo s prednje strane računala.

 

Zvučnu karticu na matičnoj ploči, bez da išta lemite ili kupujete, vjerojatno možete nastaviti koristiti na još jedan način - remapiranjem konektora. Primjerice, ako imate Realtekovu zvučnu karticu i instalirane Realtekove drivere i Realtek HD Audio Manager, možete neki drugi konektor "pretvoriti" u izlaz za zvučnike (Front Speaker Out). Primijetili ste, kad uštekate zvučnike ili slušalice u neki konektor, da vas Realtek HD Audio Manager pita što ste uštekali.

Vi tu zapravo možete "lagati" - dakle, možete uštekati zvučnike u crni konektor (Read Speaker Out), narančasti konektor (Center/Subwoofer Speaker Outo), pa čak i u ulaze - plavi (Line In) ili crveni (mikrofon), a u Realtekovom programu odabrati da ste uštekali zvučnike (Front Speaker Out) ili slušalice (Headphone). Ovo rješenje ipak nije savršeno - bar nije na našoj matičnoj ploči. Naime, ovisno u koji konektor smo uštekali slušalice, došlo je do promjena u zvuku - naša ploča nije imala crni konektor pa da na njemu isprobamo, no kod centralnog zvučnika pojačao se bas, dok je uštekavanjem u line-in i mikrofon jako pao intenzitet niskih tonova. Pretpostavljamo da je uzrok tome razlika u impedanciji kod različitih konektora.

 

Stoga bi, ako nećete lemiti ili dodati prednji panel, najbolje bilo kupiti zvučnu karticu - možda najbolje kupiti USB zvučnu karticu, jer za njezino korištenje ne morate otvarati računalo, a i USB zvučna kartica ima prednost u tome što nije zatvorena unutar kućišta računala pa je manji rizik da će elektromagnetsko zračenje unutar računala utjecati na zvuk.

15 godina
offline
Re: Problem s zvukom

Otiso je taj 3.5mm ulaz vjerojatno, dogodi se ako se konstantno ukapca i izkapca iz njega i nakon par godina ode. Doduse malo mi je cudno zato kaj je na ploci a ne front panelu, tam se rijetko izkapca i ukuapca(bar ja).

14 godina
offline
Problem s zvukom

 Ma kupit ću usb zvučnu, ako dalje nastavi .... I to je to hvala na pomoći i savjetima. I ja sam sumnja na konektore na matičnoj, baš ono kao da gubi ponekad signal ili nije kvalitetno zalemljen.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice