PIII i SDR

poruka: 37
|
čitano: 17.096
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
PIII i SDR

evo nesto za malo starije strucnjake.

brat mi je dobio stari komp da se djeca igraju (a i da on pogleda film tu i tamo): ploca GA-BX2000 rev 1.0, zadnji BIOS (F9). proc 450 MHz. sdram siemens 128 mb  pc-100. hard 10gb, grafa ati 8mb.

ja sam mu unutra stavio:Nvidia Riva TNT2 Model 64 graficku, dodao hard od 40gb i zamijenio PATA kabel brzim (80 pin), nabavio dvije plocice rama i tu nastaju problemi.

stavim hard unutra i drugi PATA kabel. upalim komp i radi sve.prepoznalo disk, formatiralo ga itd. ugasio sam komp i isprobao plocice. uz postojecu (siemes pc-100) sam samo dodavao. sa prvom (no name pc-133) radi (nisam isao do podizanja windowsa, samo bios). dodao trecu (ibm pc-133) i ne radi vise. ta ne valja. tako da sam ostavio samo prve dvije unutra i krenuo paliti komp.

i sad se zanimljiva stvar dogodi: krene sa ucitavaljem windowsa i onda mi izbaci error (zapravo, pisalo "STOP" i neki broj i opis - nisam siguran dal su brojke iste):  

***STOP: 0x000000A5 (0X00010003,0X827C3280,0X00000005,0X827F0C70)

The ACPI BIOS in this system is not fully compliant with the ACPI
specification. Please read the README.TXT for possible workarounds. You
can also contact your system's manufacturer for an updated BIOS, or visit
http://www.hardware-update.com to see if a new BIOS is available.

The BIOS in this system is not fully ACPI compliant. Please contact your
system vendor or visit http://www.hardware-update.com for an updated BIOS.
If you are unable to obtain an updated BIOS or the latest BIOS supplied by
your vendor is not ACPI compliant, you can turn off ACPI mode during text
mode setup. To do this, simply press the F7 key when you are prompted to
install storage drivers. The system will not notify you that the F7 key
was pressed - it will silently disable ACPI and allow you to continue
your installation.

odpojio sam hard od 40gb, ali i dalje isti prob. izvadio sam i taj ram koji sam stavio unutra i radi. spojim natrag hard i opet radi. ne prihvaca ram. kaj bi moglo biti?

hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: PIII i SDR
Idealist kaže...

The ACPI BIOS in this system is not fully compliant with the ACPI
specification. Please read the README.TXT for possible workarounds. You
can also contact your system's manufacturer for an updated BIOS, or visit
http://www.hardware-update.com to see if a new BIOS is available.

The BIOS in this system is not fully ACPI compliant. Please contact your
system vendor or visit http://www.hardware-update.com for an updated BIOS.
If you are unable to obtain an updated BIOS or the latest BIOS supplied by
your vendor is not ACPI compliant, you can turn off ACPI mode during text
mode setup. To do this, simply press the F7 key when you are prompted to
install storage drivers. The system will not notify you that the F7 key
was pressed - it will silently disable ACPI and allow you to continue
your installation.

odpojio sam hard od 40gb, ali i dalje isti prob. izvadio sam i taj ram koji sam stavio unutra i radi. spojim natrag hard i opet radi. ne prihvaca ram. kaj bi moglo biti?

hvala

Pa jesi probao napraviti sto ti je napisano ??? Stisni F7 tijekom instalacije kada ti dode poruka za

instalaciju drivera za "storage uredaje", inace se stisne F6 da bi instalirao drajvere ali ti trebas

umjesto F6 stisnuti F7, jelda...

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.1.2011 23:20 (drnde).
16 godina

pa nema nikakve instalacije! vec sam upalio windowse i ocitao je hard. hard radi. stavim radnu, pojavi se taj prob...

17 godina
neaktivan
Idealist kaže...

pa nema nikakve instalacije! vec sam upalio windowse i ocitao je hard. hard radi. stavim radnu, pojavi se taj prob...

Pa pokrenuta je instalacija, barem priprema inace nebi dobio ovu poruku, znaci dok je jos tekstualni mod,

koji izgleda kao plavi ekran s tekstom po sebi i nesto ucitava vidis pri donjem rubu ekrana, ovo ces vidjeti

samo ako bootas sa windows CD-a i tako pokrenes instalaciju. U jednom trenutku ce ponuditi da instaliras

drajvere pritiskom F6 a ti stisnes F7.

EDIT: Uglavnom nemoj instalirati iz nekih drugih windowsa nego bootaj direktno s cd-a.

EDIT2: Koju verziju windowsa uopce pokusavas instalirati ?

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.1.2011 0:15 (drnde).
17 godina

-vrati nazad stari kabel. (brži kabel je za ATA66/UDMA5-6, beskorisno na staroj MBO)

-u BIOSu privjeri dali možeš postaviti ram 1:1 s FSB ili na 100MHz.

-nikad krenuti u dizanje (starog PC) OSa kod dodavanja starih-sumnjivih-ne testiranih komponenti. Prvo zavrti testmem bar par min. i vidi dali diskovi rade, dali se boota s LiveCDa itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
Imao sam više puta takve probleme s starijim konfiguracijama.
Problem je uvijek bila neispravna RAM memorija.
Preporučam ti da skineš memtest te testiraš ram.
Vjerojatno će imati greške, cim se to događa s Windowsima.

Savjet je da kupiš rabljeno jos jednu plocicu 256mb ddra, ima ih za cca. 30ak KN. Iako ni 2×128+256MB nebi bilo na odmet, ako ploca podržava.
Usput, savjetujem ti i da kupiš jaci procesor. P3 733Mhz ce nađe za kojih 10-20kn. Uglavnom, još 50kn uloži i to je to ;)
www.dreamteh.com
17 godina
neaktivan
PIII i SDR

Sad tek kuzim da je greska u dizanju windowsa, ja mislio da nece instalirati...

Pa probaj umetnuti svaki ram modul pojedinacno bez druga 2 pa vidi sta se dogada.

0 0 hvala 0
16 godina

ma trebao sam, da, i mislio sam, ali djeca stalno skacu okolo toga svega, pa pazi i na ovo, ono i na njih, zaboravio sam... Windowsi su 2000. nekako mislim da bi moglo najprije biti do njih. nikad u zivotu nisam naletio na takav problem, niti sam cuo da je netko imao takav prob. sa jednom novom memorijom sam probal samo sa onom koja ne radi, tj. s kojom se komp nije pokretao. kada sam je stavio u prvi slot i upalio komp, cula su se 3 duga beepa.

15 godina
neaktivan
Dakle, kao što sam već rekao, vjerojatno se radi o neispravnoj sdram pločici.
Probaj staviti samo onu jednu 133Mhz 128MB koja radi i testirati ju memtestom.

Imao sam 6 neispravnih SDRAM pločica i isto sam imao problema prilikom instalacije Windowsa.
Moj savjet ti je da si nabaviš neki jači procesor (P3 733Mhz se nađe na oglasima za kojih 10KN), te dvije pločice od 256MB (ili 2×256MB i 1×128MB, PC133, oko 50KN sve skupa)
Naravno, prije toga pogledaj da li ti matična podržava 512MB RAMa...
S 733Mhz, 512MB RAM, 64MB GRAM, 40GB HDD bit će to sasvim solidna konfiguracija za svakodnevni office rad u Windowsu XP.
www.dreamteh.com
16 godina
PIII i SDR

izgleda da i ova druga plocica rama ne valja. trebao sam odmah pogledati kako radi komp samo sa ovom drugom. uglavnom. da li da instaliram xp professional SP1 na taj komp? kako bude to radilo sa 128mb sdr? sjecam se da sam vec instaliravao xp na starije konfe i sa malo rama i da je sve radilo stani-pani... samo se ne sjecam koliko su rama imale te "masine"...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

128 MB za XP je minimum podnosljivosti. 256 je dovoljno da sistem radi "punim plucima"...

Probaj Win 2000, ili cak 98-icu, nije da ces koristiti to racunalo za nesto pametnije od igranja, a win98 je zakon za starije igre...

How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.1.2011 17:17 (rustweaver).
16 godina
PIII i SDR

Heh! ako na ovome radi...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

xD

Znam za tu stranicu, imam ju u bookmarksima. Jednostavno epic, dode nesto kao obrnuti overclock {#}

Ali valja razlikovati "radi" od "radi prihvatljivom brzinom", imajuci to na umu sto mislis o starijim operativnim sustavima za tu vremesnu mrcinu?

16 godina

ma radije bih xp. ili ako bas mora stariji, onda 98. ali gdje nabaviti?

15 godina
neaktivan

Pa postoje odredeni izvori {#}, mislim da ni MS vise nije briga za to...

Ali probaj XP prvo, buduci da si toliko zapeo, ali ne znam kakve ce igre moci igrati na njemu sa 128 MB memorije i TNT2 M64. Sve igre koje bi radile na tome su veoma stare igre koje znaju biti musicave na WinXP, vjeruj mi ja to dobro znam... A novije igre koje rade bez problema na WinXP ce ti uglavnom biti prenove za tu konfiguraciju.

Ali eto, probaj pa vidi...

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.1.2011 15:13 (rustweaver).
16 godina

ma klinci igraju mame32 i onaj fliper koji je sa windowsima... buraz bi gledao film tu i tamo. ne znam koliko codecima znaci OS, ali stekao mu je jednom prilikom film (dvdrip) na gom playeru (mali fps)...

15 godina
neaktivan

Na tako sporom racunalu, od codeca ne dolazi u obzir nista osim ffdshow jer je najoptimiziraniji za softversko dekodiranje. I dalje drzim da je 128 MB RAM-a tijesno za WinXP, razmisli onda makar o Win 2000.

17 godina
rustweaver kaže...

Na tako sporom racunalu, od codeca ne dolazi u obzir nista osim ffdshow jer je najoptimiziraniji za softversko dekodiranje. I dalje drzim da je 128 MB RAM-a tijesno za WinXP, razmisli onda makar o Win 2000.

-svejedno.. (inače točni podatci koje navodiš)

jer nadogradnjom SP, IE .. dođe na isto, uz AV, directX i drivere, flash itd.

XP-SBed. radi na 32MB, naravno nema ničeg.. na 64MB je modificirana instalacija XPa.

-Da je čisti OS u pitanju onda bi 2000 bila OK izbor. No driveri i utilsi....

Stariji OSevi kao 98, su još gore rješenje... iz istog razloga.

Ako misli išta pokrenuti, zajednički minimum je 256MB, poželjno bar 384-512. Držati sve pod kontrolom, kao AV, pogotovo razne utilse kao google-HBOs ili skype.. -bez autostartova i sl. i korištenje po jedne aplikacije u nekom trenutku (ne otvarati više prozorćića..) samo jedan browser, naravno IE jer je ionako pojeo dio resursa itd...

btw .. provjeri koliko današnji browseri troše..., lako je za quake ali brovser je overkill :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina

win 2000 je trenutno gore. komp je bio spojen na net, sad vise nije niti ce biti. antivirus nece imati. nikakav software protiv mallware-a, spyware-a itd. biti ce "izoliran". maknuti cu internet explorer i sve vezano uz internet. iskljuciti indexing, system restore, sharing, printers, themes itd. instalirao bs player ili mpchc, neki "laki" program za slusanje mjuze i jos neke osnovne stvari. ako cu staviti mpchc onda ni necu instaliravati codece. valjda ce se s vremenom nabaviti jos malo mb rama.

16 godina
ms je dao kljuc za 98icu koji se moze koristiti koliko zelis negdje 2006. mislim...

ici ce xp, ja vrtio sedmicu na : p4 1600mhz 384mb ram ati rage 16mb...
Imam 1000 postova! | MW2: N'Dorphin | Klan : [N]Team | UMP45 Red Dot - PP2000 Red Dot | Predator/Cobra/Apache | Merry Christmas and happy New Year!
17 godina
odjavljen
Idealist kaže...

win 2000 je trenutno gore. komp je bio spojen na net, sad vise nije niti ce biti. antivirus nece imati. nikakav software protiv mallware-a, spyware-a itd. biti ce "izoliran". maknuti cu internet explorer i sve vezano uz internet. iskljuciti indexing, system restore, sharing, printers, themes itd. instalirao bs player ili mpchc, neki "laki" program za slusanje mjuze i jos neke osnovne stvari. ako cu staviti mpchc onda ni necu instaliravati codece. valjda ce se s vremenom nabaviti jos malo mb rama.

Ako te zanima, imam neke stare komponente koje bi te mogle zanimati: http://www.bug.hr/forum/post/komponente-oprema/procjena-prodaja-komponenti/1599571.aspx

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697 ili posjetite stranicu- http://mobiservis.webs.com/
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

-svejedno.. (inače točni podatci koje navodiš)

jer nadogradnjom SP, IE .. dođe na isto, uz AV, directX i drivere, flash itd.

XP-SBed. radi na 32MB, naravno nema ničeg.. na 64MB je modificirana instalacija XPa.

-Da je čisti OS u pitanju onda bi 2000 bila OK izbor. No driveri i utilsi....

Stariji OSevi kao 98, su još gore rješenje... iz istog razloga.

Ako misli išta pokrenuti, zajednički minimum je 256MB, poželjno bar 384-512. Držati sve pod kontrolom, kao AV, pogotovo razne utilse kao google-HBOs ili skype.. -bez autostartova i sl. i korištenje po jedne aplikacije u nekom trenutku (ne otvarati više prozorćića..) samo jedan browser, naravno IE jer je ionako pojeo dio resursa itd...

btw .. provjeri koliko današnji browseri troše..., lako je za quake ali brovser je overkill :))

Ja, kao prvo, na tako staro racunalo ne bih stavljao AV. Resursi su ionako ograniceni, sa antivirusom ce ga baciti na koljena (doslovce). Svjestan sam da XP radi i sa jako jako malo RAM-a, ali treba raditi i nekakvom prihvatljivom brzinom. Sto je problem sa driverima? Poslijednji nVidijini driveri za npr. tnt2 M64 rade i na win9x i na win2000 tako da driveri sigurno ne predstavljaju problem. Kao browser bih stavio k-meleon koji je izrazito lagan, a brzi od firefoxa i novijih izdanja internet explorera. Nikakve programe na startupu i slicne bedastoce.

Tek da se zna, imam i jedan stari komp - P3 500, 128MB RAM, TNT2 Vanta na kojem je instaliran Win98SE, antivirusa nema, racunalo sluzi za igranje starijih igara, te cak povremeno browsanje - zadnji firefox radi na 98SE uz kernel MOD. Tako da sve ovo iz prve ruke pisem...

Skype je tezak memory hog kao i MSN, a AV svojim realtime skenerom zakreci i CPU. Ako se korisnici tog racunala mogu suzdrzati od koristenja interneta (jer svi znamo kako lako prosjecno informaticki nepismen korisnik vulgaris pokupi maleware), onda ce to racunalo sasvim lagano moci posluziti svrsi gledanja filmova te igranja igara u MAME32 emulatoru.

U biti se slazemo, ali mislim da zaboravljas kakav utjecaj noviji programi imaju na takav hardware.

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 2:15 (rustweaver).
16 godina
PIII i SDR

ok, sredio sam windowse. instalirao ih na onaj hard koji sam stavio unutra (40gb - tisi je i malo brzi). stavio jos 192 mb rama - sad je 320. graficka koju sam stavio je RIVA TNT2 (mislim da je TNT2). mislim da je bolja od one koje je bila unutra (Ati 8 mb)... kaj se tice samoga rada windowsa, instalirao sam ih jos dok je bilo samo 128 mb i ne cini mi se nista brze sad dok je 320. ocekivao sam da ce to ici malo lakse, ali ok. cak neki filmovi ne trokiraju kao sto je bila to stvar na win2000.

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.1.2011 0:32 (Idealist).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
PIII i SDR

nabavio sam jos maticnu 370 i proc 370 1 GHz. cooler koji sam imao sa procom ne stane na maticnu. presirok je i smetaju kondenzatori koji su odmah do i oko socketa. da li cooler provodi struju? mogu neako to naknap namjestiti, ali cooler dodiruje kondenzatore (bočno) i cooler od chipseta...

EDIT: ili da otpilim cooler s lijeve i desne strane?

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.1.2011 11:11 (Idealist).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Koji dio coolera bi pilio? Pasivni ili aktivni?

Pasivni je od metala pa provodi struju...

16 godina

pasivni, da se otpiliti po pola cm sa lijeve i desne strane. ostavio bi taman da stane na njega vent...

15 godina
neaktivan
Idealist kaže...

pasivni, da se otpiliti po pola cm sa lijeve i desne strane. ostavio bi taman da stane na njega vent...

Tako dugo dok pasivni cooler povrsinom nije manji od povrsine samog procesora (znaci mora ga kompletno prekrivati), ne bi trebalo biti nikakvih problema.

Ovaj visak slobodno otpili :D

16 godina

ok, ali me vise interesira da li moze cooler doticati cooler od chipseta i kondenzatore...

15 godina
neaktivan
Idealist kaže...

ok, ali me vise interesira da li moze cooler doticati cooler od chipseta i kondenzatore...

Ne bih riskirao sa pasivnim coolerom, tim vise sto se on grije pa bi tu temperaturu prenosio na sve sto dotice. Ali na ovo pitanje ce ti morati odgovoriti netko tko elektrotehnici zapravo i zna nesto :D

17 godina
odjavljen
PIII i SDR

Neće ti se ništa desiti. Ako te zanima imam ja jedan manji cooler koji radi odlično i s kojim nečeš imati problema.

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697 ili posjetite stranicu- http://mobiservis.webs.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice