Nezgodan problem sa napajanjem ili memorijom?

poruka: 10
|
čitano: 1.787
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
pitanje

Ovako, imam problem sa rušenjem računala. Problem se manifestira ili kao potpuni "freeze" ekrana ili kao instant reset. Stvar se ponavlja nekoliko puta dnevno, koji put na istim mjestima, recimo prilikom otvaranja stranice u firefoxu ili prilikom "browsanja" po disku. Ovaj "freeze" efekt se najčešće dogodi samo jednom dnevno i to prilikom prvog startanja računala, nakon reseta se više ne ponavlja. Ovaj drugi dio problema koji se manifestira kao reset se dogodi i do 2 puta na dan, te se nakon reseta izričito čuje kako se hard disk ponovno "zavrti", no napajanje radi cijelo vrijeme.

Također, problem se događa i na XP-u i na Visti.

Moja konfiguracija: Intel P4 1.8 Ghz overclockiran na 2.5 Ghz (400 Mhz FSB), MSI 845PE Max2, ATI Radeon 9800 Pro, RAM: 1GB DDR 400 Kingmax+512 MB DDR 400 Infineon, HDD: IBM 60 GB+Seagate 120 GB, PCI: zvučna, lan, skystar2 i napajanje noname 400W.

Moje mišljenje je da freeze problem navodi na RAM, samo ne razumijem zašto pošto su pločice istih frekvencija dok se tajminzi vrlo malo razlikuju. S druge strane, ovaj reset problem navodi na napajanje, ali opet, po kalkulatorima mislim da bi 400W trebalo biti dovoljno za ovu konfiguraciju. Također napajanje je nedavno mjenjano i ima 17A na izlazu za 12V.

Evo toliko. Ako netko ima prijedlog, zahvalan sam :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.11.2008 16:11 (djjoza).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Hmm dali se to počelo dešavati nakon kloka ili ne? Dali si probao izvaditi RAM i malo ga ispuhati?

"An expert is a person who has made all the mistakes that can be made in a very narrow field." - Niels Bohr

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Nezgodan problem sa napajanjem ili memorijom?
autorov komentar

Overklokiran je vec skoro dvije godine tako da se do prije nekih mjesec dana nije to desavalo. nisam pokusao propuhat ram, probati cu. Mozda jos neki prijedlog? Da li postoji kakva mogucnost nekompatibilnosti između ova dva memorijska modula?

17 godina
neaktivan

@ djjoza

skini sa neta memtest i vidi jel je problem u ram-u. obzirom da si clocko, nebi bilo lose da provjeris temperature. mozda se cpu pregrijava.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

sad cu pokusati zavrtiti memtest da vidim. temperature su zasad cijelo vrijeme bile u redu. cpu na idle je oko 38-40 C, pod opterecenjem ne prelazi 58 C, diskovi su na cca 50 C.

17 godina
neaktivan

Ok je. Možda je malo temperatura diska viša. Probaj ih razdvojiti unutar kučišta, ali nije big deal.

"An expert is a person who has made all the mistakes that can be made in a very narrow field." - Niels Bohr

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

evo zavrtio sam memtest sada. bacio mi je 8 errora na testu 5, 4 komada na 178. MB-u i 4 na 188. MB-u. sta bi to mogao biti uzrok ovome? rjesenje?

16 godina
neaktivan

Smanji clock.....to možda riješi taj problem.....jer sa 1,8 na na 2,5 nije malo i normalno je da kompjuter nemože toliko dugo (2g) radit tako...

Ne bih se uopče čudio ako si fizički oštetio memorije od tolikog clocka.........30% to je čak pravi overclock......

Tikviči vladaju svijetom!
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.11.2008 20:06 (Tale).
17 godina
neaktivan
djjoza kaže...

evo zavrtio sam memtest sada. bacio mi je 8 errora na testu 5, 4 komada na 178. MB-u i 4 na 188. MB-u. sta bi to mogao biti uzrok ovome? rjesenje?

hmmm... probaj izvadit sve plocice, pa stavljat i testirat jednu po jednu. da vidimo koja ti plocica stvara probleme.
16 godina
neaktivan
autorov komentar

sinoć sam izvadio i počistio module i slotove od memorije, te sam jedan modul preselio u slot3 jer slot2 ima slomljenu onu jednu plastičnu nožicu. danas (za sad) još nisam imao smrzavanja pa testiram. ako se ne pojavi kroz 2-3 dana onda ću možda povjerovat da sam se toga rješio :)

dali je moguće da je ta nožica bila problem?

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2008 17:52 (djjoza).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice