Kako prepoznati kvar na hardwareu?

poruka: 106
|
čitano: 69.470
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Evo ovako imam problem sa pc :

Nakon 10 nekad pol sata a nekad i odma pc se ugasi ne cijeli ventilatori rade

mis tipkovnica ugaseni kartica od neta zasteka.

Graficka nije problem stavio drugu.

Specifikacije:

Intel dualcore E3400 2.6

Napajanje  ms neko od 400v

Graficka sapphire hd 5570 1gb drr3

Maticna ausus nemam pojma nemam papire od pc

Ako sta treba naci cu al rjesenja nema

Poceo da trokira prije 2 tjedna.

Zaboravio napisat kad se ugasi na monitoru pise D-sub power saving mode.

?????
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.6.2014 22:50 (Gebich).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Kako prepoznati kvar na hardwareu?

Evo ja promijenio termalnu pastu i ocistio kompjuter od prasine a on se svejedno cuje.

Nisam jedino kupio hladnjak.

Inace imam samo jedan isprec przilice(ono za diskove).

Hoce li mi sta poboljsati ako kupim hladnjak koji bi metnuo otraga da izvlaci vruci zrak.

11 godina
neaktivan

Pozz ekipa, da neotvaram novu temu pitat cu ovdje za pomoc. Jucer mi se pc normalno palio ali nije prikazivao sliku, probao sam dva monitora i nisu prikazivala no signal, sve spojeno ali nema slike, a preko zvucnika sam cuo da ulazi u windows. I tad sam sve rastavio, sastavio i upalio i pocinje show, vise nece ni bootat. Znaci svi ventilatori vrte, cujem hard disk kako se zavrti i samo tako stoji. Probao sam ram (imam jednu plocicu) prebaciti u drugi slot i nema ucinka. Probao sam neku eliminaciju napraviti, stavio drugu graficku nista se nije promjenilo, upalio pc samo sa maticnom i cpu-om i maticna javlja 3 duga beepa, po nekoj logici trebala bi biti ispravna, kad vratim plocicu rama nejavlja nikakvu gresku tj nema beepa. Tipka za restart trenutno nist ne radi, znaci nema da ventovi na trenutak stanu pa ponovno se zavrte ili da se cuje hard kako starta. Jos jedna razlika s ramom i bez njega, kad je plocica unutra samo stisnem tipku za paljenje i pc se ugasi znaci max sec i ugasen je a kad izvadim ram moram drzat tipku nekih 10 sec, i tako je bilo dok je pc bio ispravan, i sad kad se pali nema ni onog jednog beepa koji bude na pocetku da je sve ispravno. Trenutno nemam druge plocice rama da isprobam jel do njega a preskupo mi je ic na blef kupovati komponente. I da, resetirao sam cmos pomicanje one gume na pinu i nije pomoglo. Procesor je i5 3570k, maticna asrock i ram viper jedna plocica od 8 gb.  Jel postoji ijedan nacin da utvrdim sta je otislo ili jel netko moze zakljuciti u cem je problem iz ovog sto sam napisao :D.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ako si ponovno spojio kako treba(power,restart itd) nakon umetanja memorijske kartice trebao bi imati beep-ove,ako ne pogledaj pinove na memoriji jesu čisti ako nisu probaj pažljivo gumicom preći reko njih,ako nakon umetanja memorije dobiješ beep-ove, umetni grafičku ako dobiješ jedan beep i sliku riješio si problem ako ne grafička nije u redu itd.Malo guglaj o beep-ovima nije za svaku matičnu isto.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Prvo hvala na odgovoru. Beepove imam samo kad ostavim cpu i hladnjenje i tako upalim, 3 duga beepa, znaci javlja da nema rama. Nakon stavljanja plocice rama nikakvi beepovi, neovisno jel graficka stavljenja ili nije, cistio sam pinove od rama i nije napravilo nikakvu razliku. Probat cu ovih dana posuditi od nekog drugu plocicu rama pa isprobat kako ce se tad ponasati

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Hvala svima koji su mi pomogli da rijesim ovaj problem s bucenjem kompjutera

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Pozdrav svima. Tema se izgleda nije dugo koristila ali ja cu ipak zamoliti za pomoc.

Problem je u sledecem: U kompu mi je procesor amd athlon 64 3200+. Odlucio sam da ga zamijenim sa

amd athlon 64 x2 5000 2.6 GHz. MBO je Asus M2V. Kada stavim taj "novi" procesor windows nece da se podigne, odnosno dodje do onog "starting windows" i izbaci plavi ekran na kojem pise

stop:0x000000a5 (0x0001000a, 0x00000000, 0x00000000, 0x00000000).

Kada udjem u bios vidim da je on registrovao novi procesor i frekfenciju na kojoj radi. Probao sam instalirati i novi windows ali kada treba da se pokrene instalacija niste se ne desava, samo crn ekran. Trenutno mi je instaliran windows 7 ultimate 32 bit, a i onako sam mislio instalirati 64 bitni jer imam 4 GB rama koji 32 bitni ne moze iskoristiti u potpunosti. Vadio sam bateriju na maticnoj i nista mi nije pomoglo. Kada stavim stari procesor sve radi normalno.

Zna li neko od Vas u cemu bi mogao biti problem? Jelo neispravan taj novi procesor ili? Trebam li raditi update BIOS-a? 

0 0 hvala 0
15 godina

jesi dobro podesio da se boot-a s cd-a

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Podesio sam da se boot-a sa usb-a na koji sam kopirao windows putem programa koji se zove "windows 7 usb/dvd download tool"..

Nigdje nisam mogao pronaci odgovor za ovaj moj problem??

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.9.2014 14:21 (zeljo1981).
15 godina

Vrati u matičnu ploču stari procesor. Sa http://www.asus.com/Motherboards/M2V/HelpDesk_Download/ skini 2101 BIOS (zadnja verzija koja podržava novije procesore) i napravi flash (update) BIOS-a.

Zatim, u ploču stavi taj novi procesor i startaj računar.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Izvini, jesi li siguran da trebam raditi flash bios-a posto bios prepozna taj novi procesor? Pitam jer nikad nisam radio flash bios-a a svugdje govore da to i nije tako bezazlen postupak i da ga treba raditi samo u krajnjoj nuzdi?

edit: rijesio problem.. Dva losa utora za ram memoriju.. Hvala svima koji su pokusali pomoci..

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.9.2014 12:18 (zeljo1981).
15 godina
zeljo1981 kaže...

Izvini, jesi li siguran da trebam raditi flash bios-a posto bios prepozna taj novi procesor? Pitam jer nikad nisam radio flash bios-a a svugdje govore da to i nije tako bezazlen postupak i da ga treba raditi samo u krajnjoj nuzdi?

edit: rijesio problem.. Dva losa utora za ram memoriju.. Hvala svima koji su pokusali pomoci..

Na web stranici proizvođača tvoje matične ploče piše da različite verzije BIOS-a podržavaju tvoj stari i novi procesor. Dakle, da bi tvoja matična ploča uredno prepoznala procesor, moraš uraditi flash BIOS-a. ASUS je prilično olakšao posao korisnicima pa tako između ostalih mogućnosti flash-anja u BIOS-u imaš mogućnost "EZ FLASH BIOS" gdje na USB stik staviš zadnji BIOS za tvoju matičnu ploču koji si preuzeo sa ASUS web stranice, uđeš u BIOS, odeš u EZ FLASH, izabereš USB stik i BIOS file na njemu i klik na flash. Ostalo računar uradi sam za minut.  Prije svega ipak prouči korisnički priručnik matične ploče i temu na forumu http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/flashanje-bios/3479.aspx

10 godina
neaktivan

Rijesio sam problem tako sto sam izvadio dvije plocice ram-a iz drugog i cetvrtog utora.. Sada sve sto se tice procesora radi kako treba..

Sledece pitanje je kako to da su sa starim procesorom sve cetiri plocice ram-a od po 1gb radile i nisu pravile nikakav problem (windows se normalno dizao, everest ih ocitavao, itd.), a sa novim procesorom drugi i cetvrti utor za ram ne radi i windows nece da se boot-a?? Ram je ispravan jer sve cetiri plocice rade u prvom i trecem utoru..

Ako bi mi neko ovo rijesio ustedio bi mi par desetina evra posto mi trenutno na pamet pada samo da uzmem dvije plocice ram-a od po 2gb..

10 godina
neaktivan

Pozz..Imam pitanje u vezi svog racunara.Desava mi se to da se gasi tj. restartuje nekad i samo ugasi pa se nece nikako da upali.Najcesce se to desava kod igranj igrica.Kada racunar upalim pojavi mi se prozor u kojem pise "vas windows sustav se neocekivano srusio" i kada kliknem na malu strelicu ispod otvori mi se nekakav popis.Mislim da je do hardverski komponenti.

0 0 hvala 0
11 godina

Najvjerovatnije ti se pregrijava ili procesor ili graficka,kad igras igricu pogledaj temperature sa hw monitor programom za mjerenje temperatura,ili ti je napajanje preslabo pa ti se gasi.

17 godina

Ili pokreni neki stres test, pa gledaj usput temperature.

Jesi li što overclockao?

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

trebam hitno odgovor : sta je pregorilo u ovom sllucaju laptopa ? cim je upaljen ovako je ostao

acer acer
17 godina

Na prvu rekao bi grafička, jesi ga probao ugasit-upalit?

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.12.2014 12:16 (rooswelt1991).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
cropunisher kaže...

trebam hitno odgovor : sta je pregorilo u ovom sllucaju laptopa ? cim je upaljen ovako je ostao

Probaj ga spojit na eksterni monitor, ako radi normalno onda je flat kabel koji ide s monitora na ploču. Ukoliko i dalje javlja grešku onda je grafika, pošto su to onboard grafike u principu trebalo bi napravit reballaing ploče(druga varijanta zapičit matičnu u pečnicu čega sam veliki protivnik, jer će se isto sranje vjerovatno desit nakon par dana) što treba radit u servisu koji ima reballing mašinu.

Najbolje da ga odnešes u neki servis ukoliko nisi kompetentan da ti naprave defektažu te predračun, koliko bi došao novi flat kabel ili rebailling

10 godina
neaktivan

Imam problem sa pc,maticnom ustvari(gigabyte p35c-ds3r)

znaci kad ocu upalit pc zavrte se ventilatori na pol sekunde i stane sve,i kad iskopcam 4 pin kabal onaj iznad procesora onda upali al nema slike.

Napajanje je 500w,i isprobano sa još tri napajanja i nece jedino oce kad se iskopca 4 pin kabal,cjela konfiguracija i napajanje  ispravano jel radi na drugoj maticnoj normalno.

0 0 hvala 0
17 godina
mataz18 kaže...

Imam problem sa pc,maticnom ustvari(gigabyte p35c-ds3r)

znaci kad ocu upalit pc zavrte se ventilatori na pol sekunde i stane sve,i kad iskopcam 4 pin kabal onaj iznad procesora onda upali al nema slike.

Napajanje je 500w,i isprobano sa još tri napajanja i nece jedino oce kad se iskopca 4 pin kabal,cjela konfiguracija i napajanje  ispravano jel radi na drugoj maticnoj normalno.

Sve mi se čini da je u pitanju napajanje, ili čak slotovi recimo od RAM-a, ako koristiš ddr2, onda promjeni slotove, ako koristiš ddr3 onda probaj samo sa po jednim keksom rama.

Ali prije toga svega, probaj napraviti clear cmos na matičnoj, pazi da iskučiš napajanje "iz zida", dakle ne samo ugašeno, nego baš isključeno.

Imaš upute na stranici od matične.

10 godina
neaktivan

Isprobano sve od toga,i resetiro bios,i sa ramima probo koristim ddr2,napajanja sam tri isprobo i nece samo upali kad iskopcam 4 pin kabal i nema slike onda,napajanja su sva ispravna 100%.A nisam baš pri novcima da kupim drugu maticnu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.1.2015 12:22 (mataz18).

0 0 hvala 0
17 godina
mataz18 kaže...

Isprobano sve od toga,i resetiro bios,i sa ramima probo koristim ddr2,napajanja sam tri isprobo i nece samo upali kad iskopcam 4 pin kabal i nema slike onda,napajanja su sva ispravna 100%.A nisam baš pri novcima da kupim drugu maticnu.

Zadnji put kad se meni to dogodilo, bio je problem u matičnoj, i ništa se nije moglo napraviti.

Iako je tad bilo riječ o 1156 socketu, sumnjam da je razlika velika.

Ono što ti mogu reći, ako si već mjenjao sve komponete, onda nema druge.

13 godina
mataz18 kaže...

iskopcaj sve osim procesora, ventilatora, i stavi onaj mali zvucnik na maticnu. Ako bude beepova onda je to vjerovatno za ram, stavi ram, zatim uguraj graficku pa vidi kako stoji situacija. 

10 godina
neaktivan

Igam jednu igricu world of tanks skoro godinu dana i sve jebilo  uredu sa kompjuterom.Pre neki dan sa usao u igrici ukucao sifro i pocela je da se ucitava a onda se komp sa od sebe restartovao.Pokusao sa ina facebook da igram neke ratne igrice ali se dugodila ista stvar restartovao se.Voleo bi da znam zbog cega se to desava.Neki su mi rekli da mi se pokvario hard disk.

0 0 hvala 0
17 godina

Skoro pa ti mogu reći da hard disk nije 

Daj malo više informacija, kakvo ej to računalo, malo više opiši "restart", dali se resetira samo kod igranja ili?

Probaj provjeriti s nekim programom temerature u računalu, možda je pregrijavanje u pitanju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

kuciste LG 1 ram ddr2, hard disk 160gb ,windows xp samo to znam.Restartuje se cim krenem da palim igricu

10 godina
neaktivan

Skinuo sam program za merenje temperature u kompjuteru i sveje uredu.

12 godina
neaktivan

Komputer je hp qompak dc 7800 p convertibile minitower.Evo problema,kompa radi bez greske,grafa je Nvidia ge force 9400 gt 512 mb 128 bita pciexpresx16.Posto mi se grijala mb,(maticna ploca)75c,skinem pasivni hladnjak sa northbridge-a,ocistim staru okorelu pastu stavim novu termal pastu,sastavim---upalim i nista kompa radi sve se verti ima bip tipkovnica signalizira mis svetli,ali na monitoru nista,ama bas nista.Stavim njegovu standardnu karticu koja se isto ubada u slot graficke karte HP INTEL DVI-D ADD2 Sdvo PCI Expres silicon image OrionADD2-N Dual padx16 Card i sve radi bezprekorno,sve osim igrica.Da li je u pitanju kvar na slotu PCI expresx16 ili je mozda kontroller od istog isljucen ili mozda pregorio.Ili mozda nesto ko zna sto.Ako mi neko moze pomoci bio bih zahvalan.Samo da dam osnovne podatke o kompi.maticna ploca hp qompak 7800 p chipset northbridge intel le82035slaex q expres memori controller and graphics hub.Procesor intel core duo 3 ghc,2 modula memorije patriot 2x1 gigabita ukupno 2 gigabita ,napojna 400 wati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

imam problem za monitorom.kada komp stoji duze vrijeme ugasen,monitoru treba par sati da se upali,kuciste radi normalno,a kada se komp u kratkom roku upali vise puta upali se normalno...

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice