Tek toliko, da ljudi znaju. Uvijek odspojite sve sa mbo, uvijek (osim najnuznijeg, naravno).
Jedan moj stari doživljaj. Negdje kad sam počeo raditi tamo 2003-će sastavim dva kompa za nekog lika koji drži dvije pekare. On će ih koristiti kao POS kase. I sve OK, mđt. neće da mu rade POS printeri na LPT. Sve drugo super, samo LPT brlja. I ja se o jadu zabavio, mijenjao kablove, printere, podešavanja u BIOS-u, opet ništa. Na kraju riješim da zamijenim matičnu (pokojni Chaintech) i onda skontam šta sam napravio. Ostavio sam jedan metalni distancer viška koji je pravio kratki spoj na LPT slotu. Uklonio ga i sve proradilo. Srećom ništa nije izgorjelo. Ko radi i griješi. Od tada sam uvijek dvaput odmjeravao ploču i distancere.
A sad prošlogodišnji događaj. Lik donosi komp sa AM2 procesorom, neka MSI ploča, starosti 5-6 godina. I ima problem da mu se komp s vremena na vrijeme restartuje. Nema pravila kad će to biti. Pregledam ga iznutra i vidim jedan naduvan kondenzator. Promijenim ga i testiram nekoliko sati, sve OK, nema resetovanja, vratim čovjeku. Eto njega za 5-6 dana, opet isto. Sad me već zabrinuo. Pogledam opet ploču, kondenzator koji sam mijenjao se opet naduvao. Zamijenim ga opet, ali umjesto 6,3 koliko je originalno stavim 16 V. Mđt. tokom testiranja počne se i meni resetovati. Naravno da sam mijenjao napojnu i memoriju (grafa integrisana), ali opet resetovanje. Nekad radi sat vremena, nekad 10 minuta i reset. I zaključim da je matična otišla i to kažemo čovjeku. On bi mijenao, pa ne bi itd., ali na kraju kaže mijenjajte. Pošto tih ploča baš i nema malo smo je čekali. Stigne ona, namontiram je ja, prođe Windows bez popravke i dignem drajvere. Ali bup, opet reset. Nije bilo do ploče već do procesora na koji nikad ne bih pomislio. Na kraju smo čovjeku dali neki polovan AM2 koji smo imali u servisu, izvinuli mu se i nismo ni naplatili.
Btw. od tada sam imao još 2 pokvarena AM2 procesora, ali oni nisu palili nikako pa je dijagnostika bila laka.
Tako da je ponekad dijagnostikovati kvar prava muka.