Kako prepoznati kvar na hardwareu?

poruka: 106
|
čitano: 69.475
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Kako prepoznati kvar na hardwareu?
Sum_of_all_fears kaže...

Tek toliko, da ljudi znaju. Uvijek odspojite sve sa mbo, uvijek (osim najnuznijeg, naravno).

Jedan moj stari doživljaj. Negdje kad sam počeo raditi tamo 2003-će sastavim dva kompa za nekog lika koji drži dvije pekare. On će ih koristiti kao POS kase. I sve OK, mđt. neće da mu rade POS printeri na LPT. Sve drugo super, samo LPT brlja. I ja se o jadu zabavio, mijenjao kablove, printere, podešavanja u BIOS-u, opet ništa. Na kraju riješim da zamijenim matičnu (pokojni Chaintech) i onda skontam šta sam napravio. Ostavio sam jedan metalni distancer viška koji je pravio kratki spoj na LPT slotu. Uklonio ga i sve proradilo. Srećom ništa nije izgorjelo. Ko radi i griješi. Od tada sam uvijek dvaput odmjeravao ploču i distancere.

A sad prošlogodišnji događaj. Lik donosi komp sa AM2 procesorom, neka MSI ploča, starosti 5-6 godina. I ima problem da mu se komp s vremena na vrijeme restartuje. Nema pravila kad će to biti. Pregledam ga iznutra i vidim jedan naduvan kondenzator. Promijenim ga i testiram nekoliko sati, sve OK, nema resetovanja, vratim čovjeku. Eto njega za 5-6 dana, opet isto. Sad me već zabrinuo. Pogledam opet ploču, kondenzator koji sam mijenjao se opet naduvao. Zamijenim ga opet, ali umjesto 6,3 koliko je originalno stavim 16 V. Mđt. tokom testiranja počne se i meni resetovati. Naravno da sam mijenjao napojnu i memoriju (grafa integrisana), ali opet resetovanje. Nekad radi sat vremena, nekad 10 minuta i reset. I zaključim da je matična otišla i to kažemo čovjeku. On bi mijenao, pa ne bi itd., ali na kraju kaže mijenjajte. Pošto tih ploča baš i nema malo smo je čekali. Stigne ona, namontiram je ja, prođe Windows bez popravke i dignem drajvere. Ali bup, opet reset. Nije bilo do ploče već do procesora na koji nikad ne bih pomislio. Na kraju smo čovjeku dali neki polovan AM2 koji smo imali u servisu, izvinuli mu se i nismo ni naplatili.

Btw. od tada sam imao još 2 pokvarena AM2 procesora, ali oni nisu palili nikako pa je dijagnostika bila laka.

Tako da je ponekad dijagnostikovati kvar prava muka.

17 godina
neaktivan
johnpr kaže...

Čitajući ovu temu eto baš mi je nekako drago što kod mene radi sve kako treba haha.

Ne guraj se, doći ćeš na red.{#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.2.2013 22:09 (dragans).
15 godina
neaktivan
Re: Kako Prepoznati kvar na hardware-u
ihush kaže...
Vapor kaže...

... Nadajmo se da će se pokvarit unutar jamstvenog roka.

-ne brini, sigurno ćeš ga pokvariti, kad-tad, smao nastavi ako ti je to želja.

Ili želiš da ti PC radi? Tad se ne čačaka bez minimuma predznanja, tj uzrok je po opisu, 99% kontakt i slilovanje bez procedure.

Naravno da želim da mi PC radi, ali nije mi drago da se matična niječka i radi/ne radi u jamstvenom roku i onda krepucne izvan njega.

Pingu ;)
16 godina
Vapor kaže...
..

Naravno da želim da mi PC radi, ali nije mi drago da se matična niječka i radi/ne radi u jamstvenom roku i onda krepucne izvan njega.

- i to je dio teme, kako prepoznati razlog za reklamaciju ili samo podesiti ...

Važno je ne biti hrabar, ne silovati sistem jer se može izazvati veći problem (kvar ostatka hardwarea ili brljavljenje OSa, gubljenje podataka..), jer smisao garancije je imati ispravan PC. Samo treba znati dali je stvar za reklamaciju ili je nešto s korisničke strane. Ova 'pravila', kao alati za diagnosticiranje (soft-testovi, ne posebna oprema) su OK za to, jer lažna relkamacija se također može naplatiti, kao i to da ako imaš garanciju na MBO, možda je uzrok npr RAM ili kabel, pa je potrebno to provjeriti tj biti manje-više siguran što je uzrok. Silovanje nije rješenje, jednako kao što se automobil ne vozi bez ulja, bez obzira na garanciju.

Novo računalo pod garancijom (kompletno) neki brand ili NN, sa ili bez 'servisne naljepnice'.. - treba samo provjeriti dali je kvar, diagnostik alatima, eliminirati sve soft uzroke (torrent OS, loader, crack, virus) i postavke BIOSa, kao i same fizičke kontakte gdje već dolazimo do pitanja dali je računalo uzeto u komponentama ili komplet i dali ima naljepnicu koja zabranjuje otvaranje.

Pa prvo da rješimo naljepnicu. To nije garancija nit ima ikakve veze s garancijom. Svaka komponenta je zaseban dio, korisnik ima pravo otvoriti i npr dodati RAM jer je to predviđeno i dozovljeno od proizvođača npr notebooka, postoje originalnni user manuali koji opisuju proceduru.. naravno uvjek postoji kaluzula 'stručna osoba' ili fizičko oštećenje.. to je tad krivica korisnika (ali ponekad prođe pod garancijom), dok postoje i posebne garancije npr Toshibina. To nema baš nikakve veze s trgovcem, ta garancija čak ne vrijedi ako korisnik nakon kupnje nije obavio registraciju na toshibinom siteu.. to daje proizvođač, ne trgovac. Izuzetak za neke modele npr netbookovi ili iPadovi.. koji uopće nemaju mogućnost otvaranja osim u ovlaštenom servisu (pa i npr izmjenjiva baterija).

Naljepnicu trgovac (istovremeno serviser) stavlja zbog svoja interesa (pa i lagane 'prevare'), veže kupca za sebe kako bi npr naplatio sitne servise ili da bi onemogućio korisnika u prčkanju i izazivanju kvara (recimo da je to opravdano, ali samo kao indikator da je otvarano računalo, ne da je kupac kriv za neispravnost). To je stari 'običaj' dok nisu imali npr barkod pa je npr kupac mogao izvaditi ispravan RAM, staviti neispravan i reklamirati, trgovac ako nema serisjki broj-barkod ne može znati.. i zato su uveli naljepnicu. Odavno je nepotrebna jer je sve u bazi podataka, pa čak ni račun nije nužan, tj on ga može pronači i provjeriti popis komponenti (on mora čuvati promete unazad nekoliko godina, kontrole inspektorata..) ali ima i pravo odbiti reklamaciju bez računa.

-ne isplati se svađati oko naljepnice, često nije potrebno. Diag alati su dovoljni za većinu testova da se ne mora otvarati kućište. Kupac pak mora znati svoja prava, biti siguran u ono što govori (barem uvjerljiv ako nešto mulja) i npr ako je samo loše priključen kabel na HDDu uzrok, tražiti otvaranje na licumjesta i testiranje dok on gleda. Tad trgovac ne može izmišljati kvarove i obrazloženja za naplatu servisa ili odbijanje garancije. Primjer pregrijavanje CPUa, razlog nije bila uklonjena plastična folija s podnožja hladnjaka, plastika je izolator, ... posljedica pregrijavanje. To je greška onog tkoje slagao računalo ali bez otvaranja se ne može vidjeti. Trgovac pak može reči da je urzok prašina, pa naplati 'čišćenje', ponekad kaže da je OC, postavka u BIOSu, virus.. sve su to korisniočki uzroci i on može naplatiti, besparica.. je dovoljan razlog, pa čak i to da ne prizna vlastitu grešku, jer je to možda iznerviralo kupca ... diag alatima se može pratiti temperatura, vrtnja ventilatora, čuje se zvuk.. pa čak se i fizički možda vidi unutrašnjost. Nije obavezno otvoriti - potrgati naljepnicu i tako doći u svađu s trgovcem. Ako do tog dođe, treba znati ove stvari, ne psovati nego argumentirati. Prijava ili knjiga žalbi mora biti tu. Tražite svoja prava i ne nasjedajte 'prašini' kao odgovoru za naplatu servisa.

Priprema za reklamaciju ili otkrivanje uzroka, nestrpljivi mogu preskočiti ..

Naravno, ako kupac ima piraticu, tad ga klasičnim zastrašivanjem trgovac drži u šahu. Zato je zgodno imati linux distru, live medij.

pa pobrojimo ponovo neke takve alate (boot live medije, svejedno CD-DVD-USB.. i FDD):

- Hiren's i UBCD i sl.: Boot CD s više raznih utilsa, npr MemTest, HDD-diag za sve marke.. to su relevantni testovi, oni pod win nisu. npr wd-diag error code je relevantan za ovlašteni servis.

- miniPE, posebna ver win, zgodno za win usere jer su na 'domaćem terenu', ima više izvedbi za što treba googlati..

- linux distra (popularne ubuntu, mint, debian, suse..) praktičnija je 32bitna, na CDu jer radi na većini PCa, ne mora biti posljednja verzija pogotovo za stariji hardware (izbačen support iz kernela prevedeno nema driver za stari hardware).

CD je najuniverzalniji izbor, USB je prakičan i brz, DVD samo ako je pitanje kapaciteta-medija.. sve se može npr prebaciti s CDa na USB ako je potrebno.

Disketa (FDD-floppy) se skoro više ne koristi, nepuzdano i može samo za boot, driver (SATA-RAID-AHCI) ili flash BIOSa. Sve se može i s CDa koji je čak jeftiniji.

Medij se uvjek za boot, snima na NAJNIŽOJ brzini, mora bit 100% ispravan, ne izgreban, ne jeftikaner.. jer sve je OK ako radi, ako ne radi tad je beskoristan. Boot je osjetljiv i ako nije 100% čitljiv jednostavno preskoči za razliku od kasnijeg čitanja kad se greške proguraju. To nisu iste stvari, tu je važna pozdanost. Ako je CD-DVD player problematičan, kabel, kontroler.. možda nekoliko rebootova ali više od tog se ne može napraviti. Zato je zgodno nabaviti externi USB CD-DVD, skuplji je cca 100kn od internog. Čak je bila rasprodaja CD-playera (ne rekorder) prije godinu dana, cijena 60kn, što je jeftinije od floppyja, ext. FDD je iznad 200kn (neisplatovo u odnosu na CD-DVD-RW).

Ponekad je disketa potrebna npr za instalaciju XPa (HDD-kntroler), ili slipstream na CD ili promjena opcije u BIOSu na IDE-compatible mod kad driver za SATA nije potreban tj radi kao PATA. (generic IDE).

Suprotno nekim vjerovanjima, driver je uvjek potreban. Razlika je samo dali ga Install-boot medij ima integriranog, vidljivo s XP-Seven-Linux distrama..

Stari linux kerneli imaju uključene stare drivere, npr za generaciju Pentium-3. Zato je poželjno imati neku stariju distru kao ubuntu 9.10 ili 8.04 i neku aktualnu kao 12.04. Nove često ne bootaju stariji hardware, recimo nema slike na ekranu, nema menija za izbor VGA moda.. novi GRUB, novi redosljed..

Treba imati više CDa jer jedino tako možemo sve bootati. Ono 'meni radi' ne vrijedi za druga računala, pogotovo install win s loaderom.. Novi UEFI BIOS još više komplicira takve stvari, prebacivanje u legacy mod, podešavanje - omogućavanje boota s CDa itd.. čitati manual BIOSa za svaku novu MBO je poželjno ako nekog zanima učenje, jer tu ne vrijedi ćorava koka sistem. Radi ili ne radi.

uf, tko je do ovdje došao, zaslužio je pauzu,

..nastavit će se...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.6.2014 17:54 (ihush).
11 godina
neaktivan

Imam doma komp koji malo radi malo ne radi.

Prvi simptomi čudnog ponašanja su bili usporavanje cijelog rada na par sekundi (3-5).

Dakle, uspori se pokret mišom, zvuk počinje usporavat (pjesme zvuče kao da ih pjeva usporeni robot) i slika trza.

Nakon toga rijetko potpuno zašteka i pojavi se plavi ekran smrti (svaki put prijavi neku drugu grešku na tom ekranu), a najčešće prožvače tih par sekundi i opet normalno radi.

Ništa posebno ne radim na njemu da bi ga usporilo (surfam, slušam glazbu, printam).

Najzahtjevniji je rad u Photoshopu ili gledanje filmova.

Ponekad radi super (znači bez greške), a ponekad jednostavno ostane na crnom ekranu (bez ikakvih popratnih zvukova).

Tada pričekamo par sati i opet ga normlano palimo i radi.

Prije par tjedana nije ni htio uć u windowse.

Onda smo ih reinstalirali i sad radi, ali opet se javljaju čudni simptomi.

Kak mogu otkrit što je otišlo bez unajmljivanja tuđih dijelova?

Htio bih otkrit što je otišlo i to promijenit.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

dobar dan evo da vas uputim u moj problem koji nije bas vezan za to al eto,, ovako iman komp starij od "isusa" al ne tako ocajan

imam problema sa FPS-om u cod4 meni se po mojim specifikacijama cini da je moj komp dosta bolji al igrice to tako ne govore 

moj PC

Procesor: Intel Core duo 2.66ghz

Maticna ploca: AsRock G41M-GS3 PCI-e x16

Radna memorija: DDR3 1333mhz 4 gb

Graficka: nvidia GeForce 8500 GT

Hdd: 80 Gb nezz koji

Napajanje:500 W nedavno kupljeno

i sad je problem sto bii ja sa tim kompom tribao imat 125 fps lock jer prijatelj koji ima losij komp sa istom grafickom tj. on je sebi kupia novi komp a meni je dao njegovu grafu znaci njegov stari komp je bio ovakav

Procesor: Intel Core duo 2.00 ghz 

Maticna ploca: gigabite nezz koja

Radna memorija: ddr2 800 1 gb

graficka: nvidia GeForce 8500 GT

hdd: kako moj 80 gb

napajanje: 400 w 

eto kad usporedite moj i njegov komp moj je bolji bar na oko al kad pokrenemo istu igricu i gledamo u istu tocku na igrici on ima 143 FPS na codu 4 a ja iman 56 fps sto mi neide u glavu procesor je bolji , imam 3gb vise rama, napajanje je bolje, sad neznam kakve razlike ima mozda maticna meni je pci-e 1.1 x16 jmsn a njemu je 2.0 jel mozda zbog toga znaci tih 90 FPS jer to puno znaci on moze normalno igrat a ja nemogu se niti krecat ako itko moze pomoc il dat savjet do cega bi moglo bit spasili bi ste me ,, jedino sto ja znam je da mi triba 5000 kn da si slozim dobar komp al ako je moguce proba bi popravit ovaj .. HVALA !!!!

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Upomoc

evo ovako ako moze hitna pomoc dakle sinoc je komp uredno izgasen i istekan iz zida radi grmljavine , i ujutro ja palim sve uredno usteka , i komp pali ventilatore, ali ne boota znaci nema onoga prvog BIIP  sto bi znacilo da se podize operativni sistem ,, i probao sam reset biosa vadit bateriju i slicno , napajanje normalno radi , graficka je ispravna  maticna je ispravna jer sam probao vaditi ram i normallnoo pocme beepat sto znaci da do maticne nije  nemam pojma ni sam do cega je !!???

0 0 hvala 0
16 godina

možda ti negdje matična ima kontak sa kućištem....

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Vapor kaže...

Spojih speaker, RAM izvađen i čuju se 3 duga beepa. Vraćam RAMe i idem vidit daljni razvoj situacije.

Vratio RAMe, beepovi se ne čuju, i dalje nema slike na monitoru što dovodi do glavnog krivca a to je grafička kartica.

Sutrašnjom provjerom grafe kod susjeda potvrdit ću sve sumnje.

EDIT: I nakon 15-ak pokušavanja i svakakvih iskopčavanja ukopčavanja komp je nekim čudom proradio.

EDIT2: Znači pojavio se BIOS, i pitalo me kao da je CMOS clearan da postavim BIOS opet. Ušao u BIOS i vrtuckam 5 min po postavkama, idem namjestit vrijeme i smrznuo se BIOS, ne reagira ali vrijeme u njemu dalje vrti. Uključio, isključio tipkovnicu, ništa. Izgasio komp long-pressom na power btn i pokušao ponovni boot i opet ne reagira po starom. Sve mi smrdi na matičnu.

EDIT3: I evo sad PC radi normalno, ali nije mi drago da se niječka. Nadajmo se da će se pokvarit unutar jamstvenog roka.

Komp od 7.2.2013 radio normalno i opet isti problem.

Tokom vremena se pojavljivali problemi(mjesečno put/dva) da svi USB uređaji(miš, tipkovnica) izgube kontakt i po min, dvije. Nekad "iskopč" "ukopč" odmah oživi miš, a nekad ne. Mislio sam da je miš pokvaren da bi ga isključia, provjeria na laptopu gdje radi i vratio na PC gdje opet ne radi do trenutka kad ožive i on i tipkovnica.

Da šaljem matičnu u ZG onda na reklamaciju? Mislim slat ću je, ali kolika je vjerojatnost da oni neće moć dokazat neispravnost ako se problemi pojavljuju rijetko, tj. kako se nose sa rekla kazala.

Pingu ;)
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.12.2013 20:49 (Vapor).
16 godina
Vapor kaže...
..

Da šaljem matičnu u ZG onda na reklamaciju? Mislim slat ću je, ali kolika je vjerojatnost da oni neće moć dokazat neispravnost ako se problemi pojavljuju rijetko, tj. kako se nose sa rekla kazala.

-loše. Ako se od nekoliko paljenja-gašenja problem ne ponovi, tad reklamacija neće biti prihvaćena... (možeš ih prije nazvati i pitati za upravo takvu situaciju).

-po opisu, možda nije krivac MBO, može biti neki od priključenih uređaja na USBu, koji izazove privremeno izbacivanje struje.. pokušaj dobiti neko pravilo kako se problem pojavi, tad ima smisla reklamirati.

15 godina
neaktivan

Ni na kraj pameti da tipkovnica može uzrokovat problem, ali ispada tako. Sa mišom boot od 5 puta svaki put upalio, tipkovnica 2 od 5. Kombinirano 3 od 5.

Krivac pronađen.

Koliko štete ovoliko brojni/česti rebootovi, kad sam već tu da se i obrazujem.

HVALA!

Pingu ;)
16 godina

pošto je tipkovnica (možda) krivac, možeš pokušati dobro 'prodrmati' polupati tipke... možda pomogne.

i btw, svaki uređaj može biti uzrok, tipkovnica i miš su prastari hw, koji ima direktan pristup sistemu, dovoljno da izazovu problem kojeg npr printer neće izazvati.

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.12.2013 21:59 (ihush).
14 godina
U kojoj komponenti lezi kvar? Upalin comp slike na ekranu nema, cpu cooler zavrti krug i stane i nakon 30-ak s comp se ugasi? Ima tko kakvu ideju?
12 godina
GeneralPag1997 kaže...
U kojoj komponenti lezi kvar? Upalin comp slike na ekranu nema, cpu cooler zavrti krug i stane i nakon 30-ak s comp se ugasi? Ima tko kakvu ideju?

Istu stvar sam imao prije nekih cca pola godine i riknula je ploca! Sve isto ko tebi!

Samo meni cpu sooler je krenuo stao krenuo stao! I onda se ugasio!

Kresimir
14 godina
Auuuu tko ce sad nac am2 plocu jaooo
14 godina
Ali kad spojim neki drugi vent umisto cpu coolera taj vent se vrti,a od coolera bi isto proba negdje drugdje ali nemam di. Ali mogla bi lako maticna poodspaja san sve i gasi se je i samo na maticnoj,cpu i napajanje. I mislim da cak i smrdi na goretinu ali zbog previse prasine kihnem pa nikako bit siguran.
16 godina
neaktivan

Radi se o jednom starijem PC-u sa  socket a 462 pločom. Nije moj nego gledam zašto nema slike i ne daje beep zvuk kada se uključi. Prvo što sam primjetio prije nego sam otvorio kućište je da se ventilator od napajanja ne vrti kada uključim PC odnosno teško se vrti i ručno . Otvorim kućište , uključim i vidim da matična ima napon jer led dioda na ploči svijetli i čuje sa dvd ali vidim da ne radi  ventilator od procesora . Na prednjoj strani kućišta stalno svijetle zelena i crvena lampica. Otvorim napajanje i promjenim ventilator u njemu. Priključim na napon , ventilator se vrti ,  izmjerim voltaže i čini mi se sve OK. Vratim ga u kućište i uključim sve to. Sada radi nekim čudom i ventilator od procesora ali i dalje nema slike i nema beep zvuka. Probao sam sa napajanjem od svog PC-a i ista stvar.Nakon toga sam resetirao bios i povadio malo po malo  gotovo sve komponente  . U igri su ostali samo napajanje , matična, procesor i njegov ventilator i zvučnik kučišta koji bi trebao dati beep zvuk. Bios sam nekoliko puta resetirao. Stanje je i dalje isto kad se PC uključi: ventilator procesora se vrti , matična ima napon , crvena i zelena lampica na prednoj strani konstantno svjetle i nema beep zvučnog signala. Izgleda da je u kvaru ili matična ili procesor ili jedno i drugo . Da li postoji još koji način da se testira koje točno? Da li je možda procesor jer mu se ventilator nije vrtio pa ga nije hladio ili se on nebi tako lako dao spržiti nego je pametniji pa bi se prije isključio ?

yIn nI' yISIQ 'ej yIchep
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Wox kaže...

.. Da li je možda procesor jer mu se ventilator nije vrtio pa ga nije hladio ili se on nebi tako lako dao spržiti nego je pametniji pa bi se prije isključio ?

-za tu generaciju je vrlo vjerojatno crknut, jer nije imao od početka automatiku (kao intel)... usput, u 50% pregaranja CPUa je pregorila i MBO (socket), jer su temperature koje se tako razviju iznad 200-300c.

-zato se sumnjiv PC (neispravan) krene obrnutim redosljedom, ne skidati jednu po jednu kompinentu, nego odmah sve ukloniti. Za paljenje je potrebno MBO+CPU(cooler)'napajanje, bez RAMa (beep, naravno s PCspeekerom)... ako tad ne radi, odgovor je jednostavan, promjenom napajanja se eliminira taj dio, za MBO i CPU je jedini način ako imaš odgovarajući.

... ALI!! za taj socket treba jako paziti na seriju mbo-chipset, tj podržane CPUove, tj voltaže, jer ubacivanjem napamet, lako se sprži noviji-ispravan CPU i/ili MBO. To se ne smije bez provjere podržanosti. Ako ne pali u prvih par sekundi, odmah isključiti struju.

16 godina
neaktivan

Rijesili smo problem!  PC smo bacili u smece nakon sto nije proradio sa drugim slicnim procesorom.

yIn nI' yISIQ 'ej yIchep
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Ja imam problem takav da mi kompjuter radi bucno kada udem u igrice a kada sam van igrica on radi srednje.

Sad jel mi moze netko objasniti kako da utvrdim kvar i jel postoje kakvi programi za to.

Igrice koje mi taj problem zadavaju su bf 3 bf4 coh 2 itd vecinom sve igre.

Takoder nisam mjenjao termalnu pastu 3 godine pa isto pitam jel to uzrok kvara 

Ovdje su moje konfiguracije 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
facamen kaže...

Ja imam problem takav da mi kompjuter radi bucno kada udem u igrice a kada sam van igrica on radi srednje.

Sad jel mi moze netko objasniti kako da utvrdim kvar i jel postoje kakvi programi za to.

Igrice koje mi taj problem zadavaju su bf 3 bf4 coh 2 itd vecinom sve igre.

Takoder nisam mjenjao termalnu pastu 3 godine pa isto pitam jel to uzrok kvara 

Ovdje su moje konfiguracije 

Pa nije to nikakav kvar nego su te igre zahtjevne pa se pc-vise grije..

12 godina
neaktivan

Dobro kako da to sprijecim ili da mi ne radi tako ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
facamen kaže...

Dobro kako da to sprijecim ili da mi ne radi tako ?

Očisti prašinu, promjeni termalnu pastu na CPU (stavi neku kvalitetniju),

kupi si tiši AM hladnjak za CPU umjesto stocka, nije od lošega ako imaš

kućište bez ventova stavit barem jedan otraga da izvlači vrući zrak van.

Možeš dobiti konkretniji odgovor ako u detalje napišeš konfiguraciju koju imaš.

12 godina
neaktivan

Evo ti konfiguracije 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Evo skinuo sam program da mi ocita temperature i evo jesu ovo dobre temperature ili mi je to gadno za kompjuter ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
moderator
Valentin17 kaže...

{#}

facamen kaže...

Evo skinuo sam program da mi ocita temperature i evo jesu ovo dobre temperature ili mi je to gadno za kompjuter ?

Procesor se pregrijava.

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
12 godina
neaktivan

Kaj da radim da mi se ne pregrijava?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
moderator
Valentin17 kaže...

kupi si tiši AM hladnjak za CPU umjesto stocka, nije od lošega ako imaš

kućište bez ventova stavit barem jedan otraga da izvlači vrući zrak van.

Možeš dobiti konkretniji odgovor ako u detalje napišeš konfiguraciju koju imaš.

facamen kaže...

Kaj da radim da mi se ne pregrijava?

Ajde i po treći put da stavim...

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
12 godina
neaktivan

Sory zaboravio

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

vidi ovako:problem:neće komp da upali - spaljeno napajanje,procesor,pa ploča. ideš rješavanje eliminacijom redom novo napajanje;neće da upali i dalje ostaje ti procesor ili ploča. novi procesor,ako i dalje neće da upali ploča je u pitanju. Problem: sata disk prepoznat ali ti zbacuje error i neće pokrenuti instalaciju windowsa na sata hdd ali ga možeš koristiti pod windowsima;na ATA disk instalacija uredna i možeš koristiti SATA uređaje...problem spaljen west bridge. problem...spojen ti HDD kojem BIOS pokazuje 0MBR,0glava 0 svega ostalog...spaljen HDD;elektronika (ovaj problem se javlja kada ti računalo radi i malo malo nestaje struje;u ovoj stvari prvo nastradaju SSD/Diskovi i optika. Prenapon može da spali napajanje i sve redom kao i ploča što može stradai ako imaš wlan preko routera.Trza slika - softarerski problem uglavnom problem kod TI radeon grafičkih 6xxx/7xxx/r5/r7/r9 serije;potrebno samo uštimati u postavkama samo drivere i mjenjati opcije dok ne nestane problem. Restartira ti se računalo pri pokretanju neke igr i opterećenju procesora...slabo napajanje.Sve ostalo ovisi o konfiguraciji što si stavio.Ako sam što izostavio samo pišite.

M
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.6.2014 23:23 (Igor150).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice