Hladnjak čipseta jako vruć

poruka: 22
|
čitano: 2.280
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pozdrav!

Dok sam imao "školjku" Zalmana, hladnjačić je još bio dobar, ali sada kada ventilatori ne pušu na nj, vruć je i to pošteno.

Peče za prst kada ga stavim.

Matična je Gigabyte 965P-DS3.

Nikada nisam skidao hladnjak. Nikakva upozorenja nedobivam, a u HW Monitoru nemam senzor za čipset.

Jel' to može biti problem?

Sarcasm-ability to insult idiots without them realising it ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

- Možda kupnja ovako nečega, KLIK.

- Montiraš na hladnjak chipseta pa neka draplje. :)

---------- Drži se majstore, moje misli su uz tebe. ---------- Sva pitanja, nejasnoće, prigovore molim na PM. :D

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Upravo sam dao 1000 kuna za tišinu, a sumnjam da će ju 40mm ventilator održati :)

Montirat ću ventilator na bočnu stranicu iznad grafičke da puše po njemu i staviti ga na potenciometar pa ću vidjet.

Hvala na savjetu, btw :)

Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
Re: Hladnjak čipseta jako vruć
chutac kaže...

- Probaj, pa budeš vidio.

- ps. nisam nigdje vidio nikakve slike toga ulaganja. :)

---------- Drži se majstore, moje misli su uz tebe. ---------- Sva pitanja, nejasnoće, prigovore molim na PM. :D
18 godina
neaktivan
chutac kaže...

Pozdrav!

Dok sam imao "školjku" Zalmana, hladnjačić je još bio dobar, ali sada kada ventilatori ne pušu na nj, vruć je i to pošteno.

Peče za prst kada ga stavim.

Jel' to može biti problem?

Problema zapravo nema, taj 965 chipset ima TDP od nemalih 13W i normalno je da se dosta grije sa malim pasivnim hladnjakom(sa slabim airflowom). Intel kaže da je sve do 105C normalno. U jednom od kućnih kompova imam ploču sa P45 chipsetom, TDP ogromnih 22W a na njemu mali hladnjakić(vidi sliku) od par grama i IC pištoljem sam izmjerio da mu temp ide od 65C pa do 85C, ovisno o opterećenju. I bez obzira na to veselo radi već nekakvih 4-5 godina sa pošteno povećanim FSB-om.

14 godina
protjeran

kao sto veli kolega iznad , vece temp za cipset su zapravo normalne! predzadnji sistem x79 mi se kurio na cca 65°c sto mu je bilo pod normalno! sto sam i provjerio i zaista nema nikakve bojazni idu i prek 100°c bez frke{#}

Intel Core™ i7-4770S inside
Moj PC  
1 0 hvala 2
15 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
chutac kaže...

- Probaj, pa budeš vidio.

- ps. nisam nigdje vidio nikakve slike toga ulaganja. :)

Budem stavio slike kad završim sa softverskim stvarima poslije reinstalacije Windowsa.

Maker nemam puno slika, sve je tu :)

Dečki, hvala na informacijama. Ostavit ću to kako je. Od 2007. radi, a valjda će još  :)

15 godina
neaktivan

Meni je chipset uvjek vruč i tako koristim komp od 2010 :) zasad nikakvih problema.

Padobranci, mineri i djevice griješe samo jednom
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Pozdrav, imam istu tu ploču rev 3.3 i intel core 2 duo e6600 na njemu, sad kad sam ga malo otvaro i čistio isto sam skužio da su ti hladnjaci jako vrući, opećem se dok 2,3 sec držim prst. Da vas pitam jel to normalno i dal bi bilo kakvih problema kad bi kloknuo procesor?

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
đontra kaže...

Pozdrav, imam istu tu ploču rev 3.3 i intel core 2 duo e6600 na njemu, sad kad sam ga malo otvaro i čistio isto sam skužio da su ti hladnjaci jako vrući, opećem se dok 2,3 sec držim prst. Da vas pitam jel to normalno i dal bi bilo kakvih problema kad bi kloknuo procesor?

Normalno je. Inače taj E6600 bi bez problema trebao ići do 3GHz, znači staviš fiksno napon 1.35v, FSB na 333, i namjestiš memorijski množitelj tako da ti memorija radi na 800MHz ili blizu tome( ili 1066MHz ako imaš takvu). I naravno moraš pratit temperature jer ako imaš tvornički cooler grijat će se poprilično. Iako, možda ti je najbolje ništa ne dirat, jer praktički nigdje nećeš vidjet primjetnu razliku.

15 godina
neaktivan
Penryn kaže...
đontra kaže...

Normalno je. Inače taj E6600 bi bez problema trebao ići do 3GHz, znači staviš fiksno napon 1.35v, FSB na 333, i namjestiš memorijski množitelj tako da ti memorija radi na 800MHz ili blizu tome( ili 1066MHz ako imaš takvu). I naravno moraš pratit temperature jer ako imaš tvornički cooler grijat će se poprilično. Iako, možda ti je najbolje ništa ne dirat, jer praktički nigdje nećeš vidjet primjetnu razliku.

Ploča ne podržava 1066 brzinu memorije.

Diži takt, vidjet ćeš razliku!

18 godina
neaktivan
chutac kaže...

Ploča ne podržava 1066 brzinu memorije.

Diži takt, vidjet ćeš razliku!

E onda znači da sigurno nema 1066MHz memoriju unutra. {#}

Sjećam se da je sa E6600 dolazio dobar stock hladnjak, al mislim da je isto išao do 60C na 3GHz.. tako da nek pripazi na temperature.

*Preporučio bih AIDA64 programčić za to.

13 godina
neaktivan

Misliš da nebi imao neki značajan boost u igrama i općenitom radu? I još da te pitam samo pošto vidim da si dosta upućen u te stvari, kad bi ga išo dizat jel bi chicony 400w držo to i na kolko?

edit: dok ja post napišem, vi ceć pol toga odgovorili, kaj onda da ga dižem il ne?

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.3.2014 22:26 (đontra).

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
đontra kaže...

Misliš da nebi imao neki značajan boost u igrama i općenitom radu? I još da te pitam samo pošto vidim da si dosta upućen u te stvari, kad bi ga išo dizat jel bi chicony 400w držo to i na kolko?

edit: dok ja post napišem, vi ceć pol toga odgovorili, kaj onda da ga dižem il ne?

Skini AIDU64 i vidi kakve su ti trenutno temperature. Ovakvim podizanjem ti se neće puno povećat potrošnja, tako da je Chicony dovoljan. Koju grafičku imaš?

13 godina
neaktivan

Ma hladan je proc, sad sam imo mali remont, čiščenje prađine, mjenjanje paste. HW monitor mi veli da je proc u idle 20-25 stupnjeva, a u loadu 35-40. Imam hd 5670 1gb ddr5. 

Ma idem se onda igrat malo s njim, bojao sam se samo zbog ovih hladnjaka na matičnoj da neš ne zgori ak ga kloknem. E i koji hladnjak bi mi preporučili ak uopće treba??

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.3.2014 22:39 (đontra).

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
đontra kaže...

Ma hladan je proc, sad sam imo mali remont, čiščenje prađine, mjenjanje paste. HW monitor mi veli da je proc u idle 20-25 stupnjeva, a u loadu 35-40. Imam hd 5670. 

Ma idem se onda igrat malo s njim, bojao sam se samo zbog ovih hladnjaka na matičnoj da neš ne zgori ak ga kloknem. E i koji hladnjak bi mi preporučili ak uopće treba??

Ajde pokušaj onda ovo gore fsb 333, napon oko 1.35v će bit dovoljno i obavezno nemoj zaboravit memoriju namjestit na 800mhz, možda joj se promjenom fsba poveća brzina pa zato. I onda gledaj temp u idle i loadu pa javi.

Ne brini za chipset, ploča podržava fsb 333(1333) i ona neće ni osjetit clockanje jer je sve unutar tvorničkih granica.

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.3.2014 22:41 (Penryn).
13 godina
neaktivan

Sutra kad nađem vremena ću ić to čačkat, hvala na savjetima, stavim rezultate tu temu.

1 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Čipset dok je god do 90c je okej

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Problem je kaj ja ne vidim nigde temp čipseta, al pretpostavljam da nije 90 sigurno. 

Evo išo napravit ovo kaj je kolega s foruma mi predložio, znači fsb na 333 i 1,35v, i imam kaj videt, znači meni je cpu cijelo vrijeme radio na 1.6 ghz, množitelj mu je bio namješten na 6x, a ne na 9x, znači sad kad sam ga digo na 3.0 ghz možete mislit koji sam boost osjetio, pa ko da sam i5 nutra metnul. Sad su mi temp:

idle: CPU:25-26 

core 1: 34

core 2: 34

load (prime95 2h) CPU: 55-57

core1:58-62

core2:58-62

To sam mjeril sa CPU ID hw monitor, da vas pitam jel su to ok temp, i jel ima potrebe za AM hladnjakom?

Da vas pitam jel ima još kakav test da provjerim jel sve ok, nisam nikad clockao pa pitam?

I još neš, jel mogu kak naštimat da mi fsb od rama bude opet 800 mhz, nemrem nikak namjestit, ili je preveć ili premalo, sad mi je na nekih 600 i neš.

2 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
đontra kaže...

Evo išo napravit ovo kaj je kolega s foruma mi predložio, znači fsb na 333 i 1,35v, i imam kaj videt, znači meni je cpu cijelo vrijeme radio na 1.6 ghz, množitelj mu je bio namješten na 6x, a ne na 9x, znači sad kad sam ga digo na 3.0 ghz možete mislit koji sam boost osjetio, pa ko da sam i5 nutra metnul. Sad su mi temp:

To sam mjeril sa CPU ID hw monitor, da vas pitam jel su to ok temp, i jel ima potrebe za AM hladnjakom?

Da vas pitam jel ima još kakav test da provjerim jel sve ok, nisam nikad clockao pa pitam?

I još neš, jel mogu kak naštimat da mi fsb od rama bude opet 800 mhz, nemrem nikak namjestit, ili je preveć ili premalo, sad mi je na nekih 600 i neš.

Temperature su ti sasvim solidne, s obzirom koliko prime95 zakolje proc. To ti u igrama neće bit preko 55C. Sad pitanje je što će bit ljeti, al trenutno je ok. Sve dok si unutar 65C ne bi trebalo bit problema. Inače temp koje gledaš su ove od core1 core2, preciznije su. Ako ti je prime izdržao 2 sata onda je skoro sigurno stabilan, sljedeći test nek ti budu igre i aplikacije koje koristiš.. znači normalno koristi komp i to je to.

E ovo sa RAM-om je nedostatak ploče, ne daje ti baš puno FSB:RAM omjera, toga sam se bojao. Jedna opcija ti je spustit malo FSB pa onda odabrat drugi FSB:RAM omjer, ali će ti tada past i takt procesora. Druga opcija je CPU množitelj na 8x, pa malo podignuti FSB, ali sve preko 333 je već škakljivo jer je to praktički clockanje ploče, a ne znam do koliko je taj P965 chipset mogao ići.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.3.2014 13:38 (Penryn).
14 godina
protjeran
đontra kaže...

Problem je kaj ja ne vidim nigde temp čipseta, al pretpostavljam da nije 90 sigurno. 

sad je sve super{#}, nemas potrebe s Am hladnjakom! rami nek ti rađe ostanu na cca 600mhz ak nemas opcije u biosu da namjestis manualno!

Intel Core™ i7-4770S inside
13 godina
neaktivan

Ma nebum niš više diro, dobro bu tak, niš hvala na savjetima i pomoći. Živili 

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice