ATA i SATA HDD već drugi put daju istu grešku

poruka: 14
|
čitano: 2.075
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Ovako, pokušavam starije kompjutere malo nadograditi. Sljedeći slučaj sam doživio 2 puta. Imam 2 HDD ATA u zalihama. Procesor na jednom kompu je jednojezgreni AMD 3200+. Na tom kompu je SATA HDD od nekih 160 GB. Ja bih mu dodao ATA HDD od još 160GB. Jedino jest stvar da kada ih kombiniram kompjuter zatrzava. Sa vremenom sve više i nakon mjesec dva prestaje raditi te se smrzava kod početnog Windows loga. Sada me zanima koja je greška i dali je to moguće upariti. Dakle ista stvar se događa drugi puta pošto sam to radio na još jednom kompjuteru. Tamo sam izvadio ATA HDD i nastavio komp raditi ok.

Ne bi mi to bilo sumnjivo da na mojem kompu ta kombinacija ne radi. Ali kod mene radi. Jedina stvar je da je moj dvojezgreni AMD procesor, sa DDR3 Memorijom. Ne vidim gdje griješim i da li je problem do mene? Pa molim za pomoć ako netko zna u čemu je problem.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.12.2013 12:43 (Turpija).

0 0 hvala 0
12 godina
Re: ATA i SATA HDD već drugi put daju istu grešku

a da provjeriš te diskove sa HD tune, nebi trebali međusobno smetati ....čak imaju različite kontrolere

14 godina
neaktivan

Kao što sam i rekao, na mojem kompjuteru su radili zajedno bez greške, a na ova druga dva su ista stvar, prvo radili i kasnije sve više imali zastajkivanje, pogotovo kada bi radio You tube, svi video su bili trzali. Ono što se razlikuje između ta dva kompa i mojeg jest da su procesori jednojezgreni AMD, moj je dvojjezgreni AMD, i u ramovima, koji su DDR2, a moj je ddr3. Jedino tu vidim problem. Jumper vjerujem da tu ne igra neku ulogu. Brat ga nosio u HG spot, i rekli mu što i ja, izvaditi taj hdd, i napraviti novi OS. Čudi me jedino što je meni to radilo.

13 godina
neaktivan

Meni se tu cini da su diskovi u kvari!
Ljepo ti napravi scan i bit ce ti sve jasnije!

Msm da bootas sa nekog live cd-a!

EDIT: a tek sad vidim da si odgovorio!

Gle onda mi stvarno nista nije jasno!

Kresimir
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.12.2013 13:24 (keki).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Turpija

- Da li je ATA (IDE) disk postavljen kao master?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

valentin, kod mojeg je radio ATA kao master tj. na njem je bio OS i sve bilo ok. Kod brata je isto radio kao master (sa OS) i nije bilo ok, a kod bratića je radio kao pomoć, tj. na sata je bio OS, i isto nije bilo ok. Dakle jedino kod mene je radilo ok. Sa time da su kod brata i kod bratića bila 2 različita ata i 2 različita sata diska, a radilo se o istom problemu, što bi isključilo problem HDD-a, jedino ako je problem u nekom starom driveru na matičnoj ili zbog ddr2 ili starog procesora. Ali matičnu bih isključio kao problem, jer kod brata je moja stara matična i stoga tada je radilo to na njoj. Pa onda mi još jedino preostaje ddr2 i procesor. Ili sada kada bolje razmislim, čak je i ddr2 koji je sada kod brata bio moj, kojeg sam mu kasnije dao. Znači radilo je na mojoj matičnoj i ddr2 koje sam mu dao i sada ne rade. Onda ostaje jedino moguć problem u procesorima. Ali opet radi se o dva različita procesora, pa je pitanje da li je i do njih. Osim ako oni to ne podržavaju. Iako bi logika bila da mogu..

Ali svakako ću ja to sada vratiti na ovaj svoj komp, pošto kod njega ne radi, pa vidjeti da li će i meni sada raditi problem. Iako prije nekih 3 mjeseca nije.

I zar jumper nije ključan ukoliko se na istom IDE kablu nalaze hdd-i, a ovako su jedan ATA a drugi SATA. Moram li svejedno staviti ATA-u Slave?

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.12.2013 14:06 (Turpija).
15 godina

- SATA i ATA (IDE) diskovi nemaju veze jedni s drugima.

- Znači SATA disk zanemari u potpunosti, gledaj samo ATA (IDE) disk.

- Ako imaš samo jedan ATA HDD, njega je potrebno stavit preko jumpera na master i spojit ga na sami kraj data kabela.

- Kad bi imao dva ATA diska na istom kabelu, onda jednoga moraš postavit kao master, a drugoga kao slave.

- Možda je i samo ATA data kabel oštećen, možeš i njega probat zamjeniti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.12.2013 14:23 (Valentin17).

2 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Ne vjerujem da je kabal oštećen, jer kažem ti imao sam 2 slučaja na 2 različita kompa, sa svim različitim komponentama. Jedino možda da ga nisam spoio na sami kraj kabela. Možda je to problem. Tu informaciju nisam znao do neki dan. I da li moram staviti jumper da bude master? odnosi li se to na boot redoslijed ili ne? Ili je to samo informacija ukoliko se na kabelu nalaze 2 ata diska?

15 godina
Turpija kaže...

I da li moram staviti jumper da bude master? odnosi li se to na boot redoslijed ili ne? Ili je to samo informacija ukoliko se na kabelu nalaze 2 ata diska?

- Pošto je to jedini disk koji će biti na kabelu, onda ga svakako treba postavit da radi kao master i spojit ga na kraj kabela.

- Da su dva diska u igri na istom kabelu, onda jedan ide na master, a drugi na slave, ti nemaš taj slučaj, ne zamaraj se s time.

- Boot redosljed se podešava u BIOSu.

14 godina
neaktivan

Evo nakon nekog vremena promatranja kompjutera od buraza i nakon što sam izvadio ATA disk i radi komp bez njega, daje jednu grešku. A to je da Youtube šteka, dok nakon 2 min počinje raditi normalno. Što bi to moglo biti? Procesor, matična? Iako je najbolje kod takvih stvari baciti to i kupiti novo :)

0 0 hvala 0
15 godina

Turpija

- Možda ti je internet spor. :D

---------- Drži se majstore, moje misli su uz tebe. ----------

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Samo YouTube šteka?

Ili zna zaštekati kada surfaš, pregledavaš videe na FaceBooku ili sličnom sajtu?

Na prvu mislim samo da ti je net spor.

LP!
:) 

1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

De dobro je. Pa valjda znam kako je to kada internet šteka. A radi se o T-com Flat internetu.

Dakle ako nije internet, što bi moglo biti, jer to sam naveo i u ranijim postovima i ima grešku jednako kao i gornji problem sa time da gornji problem kasnije više ne da ni kompjuteru da digne windowse. Dakle nadovezujem se na ranije pisanje.

Što bi moglo biti uzrok problema? Procesor, matična, RAM, HDD, napajanje, grafika?? ŠTA? ŠTA?

0 0 hvala 0
15 godina

Turpija

- Provjeri oba diska ovako.

- Otiđi na stranicu speedtest.net i provjeri brzinu interneta.

- Stavi slike na forum.

---------- Drži se majstore, moje misli su uz tebe. ----------

2 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice