Nikako ne mogu naći posao izdvojena tema

poruka: 997
|
čitano: 688.119
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Nikako ne mogu naći posao

Sam naslov ti je već notorna laž.

MOŽEŠ naći posao, problem je što ne želiš. Ako si spreman raditi sigurno ćeš naći posao.

Ali ne možeš biti spreman raditi i da biraš 1001 uvjet. Da ti je "priša" radio bi ti štogod.

To je to.

---

EDIT:

Imali smo već slične prosere tu po forumu. Baš sam se prisjetio. Isto se nije moglo naći posao, isto se biralo i sl.

When I get sad I stop being sad and I be awesome instead. True story!
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.9.2010 15:32 (Danny_HR).

10 0 hvala 0
15 godina

Evo da ja dodam i svoje iskustvo:
Smijeh
Završio srednju školu tehničar za računalstvo s vrlo dobrim uspjehom maturirao s dobrim,položio državnu maturu hrv. 3, mat viša 3, eng 5.

Onaj tko treba i želi novac taj će sigurno nešto naći (bauštele uvijek ima).

Jučer sam bio u zračnoj luci Pleso na testiraju za kontrolora leta. 

UVOD:
Bilo je poslano više od 1500 molbi za posao tako da smo napravili selekciju za 500. Uredu ja sam među prvih 500. Slijedi ispit iz eng kao dio testiranja ispit je teži od više razine na državnoj maturi ( 100 pitanja =1h) nema problema  zaje*** na jednom zadatku imam 80 i nešto sitno posto, za prolaz je bilo potrebno 90% za sljedeće testiranje (psihološki  testovi) njih 120 od kojih će samo 12 biti kontrolori, ali će polagati na prometnom fakultetu u zagrebu za pripravnika, a onda u Njemačku na fakultet (nastava na engleskom).

Uredu nisam uspio nema veze. Primio sam posao u straži plastici za 2500 kn i jedan dan slobodnog u tjednu,ali radne subote i ponekad nedjelje. Probni rok 3 mj. i to je to. Gore rade i kuhari i konobari, trgovci i neznam tko sve ne, ali ja sam tamo prvi tehničar za računalstvo koji je prihvatio posao kod njih za siću jer postoje još tvrtke na Humu na Sutli koje trebaju "tehničare" ali treba i veza. Npr. OMCO (belgijanac je kupio) početnička plaća 4.5k (na 3 mj. probni rok)_ rad na CNC strojevima s metalnim kalupima.
Ima isto tako ima i Vetropack straža (kupio švicarac) rad na strojevima s staklom (uglavnom staklena ambalaža) potrebna veza i "trebaju tehničare" početnička plaća malo manja od 4.5 k. I to je to u slučaju  da u straži plastici ostanem preko 3 mj. plaća je 3.3 k. Da ima mjesta na baušteli sigurno bi išao jer se u straži radi na 4 smjene i radi se nedjelja i subota tako da oni koi kukaju o poslu bauštela je zlatni rudnik. Zato prestanite s kukanjem iako sam i ja dosad kukao Smijeh.

I da na fakultete upao,ali nema novca jer je sestra već na faksu Smijeh. Thumbs up and down are welcomed Izlanuo se

11 1 hvala 1
17 godina
neaktivan

I? Jesi tražio nešto ova dva dana koristeći iskustva i savjete koje su ti ovdje korisnici napisali ili...

Davorka Ručević - Kasandra... forever :)

0 0 hvala 0
15 godina
RE: Nikako ne mogu naći posao

evo ti posao

http://www.moj-posao.net/posao/Prodajni-agent-u-IT-segmentu-mz-Cijela-Hrvatska/80dd9ae4bdeb9b9e6595bf79750825eb.htm

moj frend radi na tome i zaradi oko 4500 mjesečno samo moras imati maste!

My Life Is A Very Serious Game...
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.9.2010 18:10 (CroVandal).
17 godina
protjeran
naxeem kaže...

Jedan keramičar u 5 dana može zaraditi 5,000kn. Vodoinstalater u 10 dana, 7,000kn... Programer, VSS u Splitu može zaraditi od 3,500-5,500kn u 31 dan.

pa kako se kurcevito ponasate i to je puno ! moraš moliti nekoga da ti da podršku za program koji si skupšo platio i plaćaš mjesečnu naknadu. baš za split govorim. rade od 10.00-10.30,onda je fjaka do 17.00  ,onda radi do 17.30. na mob se ne javlja nikad i sve radi u dos-u. plaća,kažem i prevelika...

Z
17 godina
neaktivan

Ne znam ja s kime ti radiš, ali ja ni ne radim za domaću firmu, tako da, meni na jedno uđe na drugo izađe. A nije niti moj posao biti tehnička podrška. To se obrati balkancima s kojima posluješ, koji vjerojatno guraju neko prastaro govno u Clarionu i naplaćuju održavanje 5000 eura mjesečno za ništa.

Moj poslodavac za sve aplikacije ima rolling-release, dakle aplikacije su servisnog tipa, automatski hostane s besplatnim klijentima i updejtaju se kako se na njima radi, a u firmi ne postoji završen projekt - na svim projektima se stalno radi i klijenti su zadovoljni uz 24/7 telefonsku podršku, tutoriale unutar aplikacije za svaki dio sučelja, detaljne PDF upute i sl.

Tako se radi posao vani.

O plaćama ovdje znam jer sam odavde, tu radim i gledam kolege kako crnče za sitniš manji od zidara, a puno teži i vrijedniji posao. Naravno, ako posao uopće dobiju.

Da ne govorim o lopovima od poslodavaca koji ih prijavljuju na SSS ili "NKV pomoćnik" i plaću tuku minimalac, a mizeran ostatak im daju u kuverti, pa ekipa zbog govna od plaće ne može ni kredit dignit i žive sa starcima i živjet će vječno.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
17 godina
opcom kaže...
naxeem kaže...

Jedan keramičar u 5 dana može zaraditi 5,000kn. Vodoinstalater u 10 dana, 7,000kn... Programer, VSS u Splitu može zaraditi od 3,500-5,500kn u 31 dan.

pa kako se kurcevito ponasate i to je puno ! moraš moliti nekoga da ti da podršku za program koji si skupšo platio i plaćaš mjesečnu naknadu. baš za split govorim. rade od 10.00-10.30,onda je fjaka do 17.00  ,onda radi do 17.30. na mob se ne javlja nikad i sve radi u dos-u. plaća,kažem i prevelika...

Pa dobro ljudi zna se da su vodoinstalateri i keramičari među 10 najbogatijih ljudi na svijetu... ^^

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

O plaćama ovdje znam jer sam odavde, tu radim i gledam kolege kako crnče za sitniš manji od zidara, a puno teži i vrijedniji posao.

Nebi rekao da je posao programera vredniji i teži od posla zidara, isto kao što posao zidara nije vredniji i teži od posla programera. Ne smiješ biti ograničen na taj način.

Posao smetlara sigurno nije manje vrijedan od mog posla, jer da nije njega ja bi hodao po prljavoj ulici punoj smeća. Da nije zidara nebi imao krov nad glavom. Da nije programera nebi imao na čemu pisati ovaj post.

Svaki je posao jednako vrijedan nisu programeri vrh svijeta i nije im posao najteži na svijetu.

Mali off topic, ali morao sam.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.9.2010 11:09 (Danny_HR).
17 godina
neaktivan
Vakaka kaže...
opcom kaže...
naxeem kaže...

Pa dobro ljudi zna se da su vodoinstalateri i keramičari među 10 najbogatijih ljudi na svijetu... ^^

Ti zaboravljaš da su priče o bogatim informatičarima poput Gatesa i sl. one-time-wonders i da to nema prevelike veze s većinom. Informatičari zapravo većinom rade za plaću. Neki manju, neki veću, a u Hrvatskoj za ne baš veliku. Za razliku od informatičara koje ja poznajem, svi vodoinstalateri, zidari, keramičari i sl. imaju najmanje jedan kat kuće višekatnice, a uglavnom vlastite kuće na 1-5 katova, a u Kaštilima i do 7. Cool

Danny_HR kaže...
naxeem kaže...

O plaćama ovdje znam jer sam odavde, tu radim i gledam kolege kako crnče za sitniš manji od zidara, a puno teži i vrijedniji posao.

Nebi rekao da je posao programera vredniji i teži od posla zidara, isto kao što posao zidara nije vredniji i teži od posla programera. Ne smiješ biti ograničen na taj način.

Posao smetlara sigurno nije manje vrijedan od mog posla, jer da nije njega ja bi hodao po prljavoj ulici punoj smeća. Da nije zidara nebi imao krov nad glavom. Da nije programera nebi imao na čemu pisati ovaj post.

Svaki je posao jednako vrijedan nisu programeri vrh svijeta i nije im posao najteži na svijetu.

Mali off topic, ali morao sam.

Zapravo, to nije točno. Svaki posao vrijedi onoliko koliko ulaganja traži. Posao smetlara traži 0 ulaganja, pa je stoga manje vrijedan od posla arhitekta koji traži ulaganje u petogodišnje obrazovanje i dosta prakse i osobne edukacije.

Koliko je koji posao koristan pojedincu ili društvu, to je sasvim druga priča i taj dio se ponekad ne slaže s vrijednosti posla. Primjerice, posao vatrogasca je manje vrijedan od posla programera, ali zato višestruko korisniji i važniji.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.9.2010 11:12 (naxeem).
17 godina
naxeem kaže...

Ti zaboravljaš da su priče o bogatim informatičarima poput Gatesa i sl. one-time-wonders i da to nema prevelike veze s većinom. Informatičari zapravo većinom rade za plaću. Neki manju, neki veću, a u Hrvatskoj za ne baš veliku. Za razliku od informatičara koje ja poznajem, svi vodoinstalateri, zidari, keramičari i sl. imaju najmanje jedan kat kuće višekatnice, a uglavnom vlastite kuće na 1-5 katova, a u Kaštilima i do 7. Cool

Ima ih koji nemaju ni prebijene pare i jedva krpe kraj s krajem a odrađuju posao odlično, svaka priča ima dvije strane. Što ti nisi ko ti tvoji frendovi, crnčiš za male novce? Ti gledaš na druge poslove i probireš samo uspješne pa onda uspoređuješ sa "neuspiješnim" u svojoj branši. Jesi se zapitao od kada ti ljude rade svoj posao pa imaju i nešto od njega? Onda bi mogao i ja isto tako nabrajat od Gatesa pa na dalje i uspoređivat sa ovim vodoinstalaterima i zidarima što jedva kraj s krajem krpe.

Cijeni tuđi posao pa će i drugi cijenit tvoj, tako bar ja gledam na to.

17 godina
neaktivan

U mojoj glavi, svaki posao vrijedi samo i isključivo onoliko koliko koristi donosi društvu, neovisno o ulaganju u njega.

Naravno, svatko ima svoje razmišljanje.

4 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Cijeni se svaki posao, ali razlike mora biti u visini cijene. To je princip kapitalizma. Ako nećeš kapitalizam, meni isto OK, ja socijalizam smatram puno boljim uređenjem.

Naravno, princip kapitalizma je i tržišna utakmica, potražnja i ponuda. Ali postoje tu puno veći problemi koji idu van ove teme, a tiču se odnosa među kolegama u struci; protuzakoniti (u većini zemalja) dumping je izrazito prisutan u IT-u, dok se odvjetnički ceh ponaša drugačije.

Zašto nisam? Zato što mogu ne biti. Uložio sam vrijeme, rad i trud da ne budem. Dok mogu ne biti, neću biti, ali nikad ne znaš danas. Znaš kako je navodno Heaklit/Platon rekao: "Panta chorei kai ouden menei" ili u prijevodu: "sve se mijenja i ništa ne ostaje isto".

17 godina
naxeem kaže...

Cijeni se svaki posao, ali razlike mora biti u visini cijene. To je princip kapitalizma. Ako nećeš kapitalizam, meni isto OK, ja socijalizam smatram puno boljim uređenjem.

Naravno, princip kapitalizma je i tržišna utakmica, potražnja i ponuda. Ali postoje tu puno veći problemi koji idu van ove teme, a tiču se odnosa među kolegama u struci; protuzakoniti (u većini zemalja) dumping je izrazito prisutan u IT-u, dok se odvjetnički ceh ponaša drugačije.

Zašto nisam? Zato što mogu ne biti. Uložio sam vrijeme, rad i trud da ne budem. Dok mogu ne biti, neću biti, ali nikad ne znaš danas. Znaš kako je navodno Heaklit/Platon rekao: "Panta chorei kai ouden menei" ili u prijevodu: "sve se mijenja i ništa ne ostaje isto".

A jeli zakon ponude i potražnje princip kapitalizma? Ako ima "informatičara" ko go..na što onda ne promjene struku i rade nešto van nje, kao što ljudi i naprave kad nema potražnje za njihovom strukom/trenutnim znanjem. Znači kapitalizam radi punom parom, ako ponude ima puno više nego potražnje normalno da će cijena ponuđena za nečije usluge padat. Mislim da se krećeš u krugovima zidara, vodoinstalatera, građevinaca vidio bi da nemaju svi sedmerokatnice, nego problem je što oni koji imaju se ističu, isto kao Gates i kompanija.

15 godina
odjavljen

Problem je raditi izvan struke jer su niže plaće, ako se ne završi škola za to što se radi.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.9.2010 11:44 (računalac).

0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Iako sam sam u tom biznisu (IT) i ulozio sam tonu i tonu novca + sam i sam programer uz ostale duznosti, iako home schooled, mogu reci da ja mislim da je vrijednost manualnog posla veca nego vrijednost mog...

Moja mater je poljoprivrednica, radi 18 sati na dan, bez svetka i petka... i to je manje vrijedno od programiranj? Baš me zanima sto bi ti jeo kad bi se svi tako postavili...

Mislim to je karikiranje ali ima poantu...
In Control
15 godina
odjavljen

Da ja koji sam završio za tehničara za računalstvo radim zidarske poslove, neću imati istu plaću kao i onaj koji je završio za zidara.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.9.2010 11:47 (računalac).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
računalac kaže...

Da ja koji sam završio za tehničara za računalstvo radim zidarske poslove, neću imati istu plaću kao i onaj koji je završio za zidara.

Nije istina, kada naučiš to raditi kako treba imati ćeš.

15 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

U mojoj glavi, svaki posao vrijedi samo i isključivo onoliko koliko koristi donosi društvu, neovisno o ulaganju u njega.

Vase je neslaganje u semantici, odnosno treba se dogovoriti sto znaci vrijednost a sto vaznost posla. Ti pod vrijednost podrazumijevas korisnost odnosno vaznost, dok naxeem odvaja pojam vrijednosti (koji mu oznacava ulaganje i pretpostavljam koliko bi trebao biti placen) i vaznost odnosno korisnost.

Nitko ne tvrdi da je posao npr. smetlara beskoristan i nevazan, ali cinjenica je da ti ne treba neko posebno osposobljavanje za taj posao. Nazivamo li mi to svojstvo vrijednoscu posla ili nekako drugo nije posebno bitno

17 godina
neaktivan
računalac kaže...

Vecina zidara je placena vise nego sto ces ti kao tehnicar za racunalstvo IKAD biti... a zasto? zato jer su potrebniji i korisniji drustvu... Ipak na prvom mjestu sto covjek treba imati je kuca / stan... a tek onda ostale stvari, gdje komp dolaze iza prvih 10 stvari kod vecine ljudi...

Grgapm kaže...
Danny_HR kaže...

Vase je neslaganje u semantici, odnosno treba se dogovoriti sto znaci vrijednost a sto vaznost posla. Ti pod vrijednost podrazumijevas korisnost odnosno vaznost, dok naxeem odvaja pojam vrijednosti (koji mu oznacava ulaganje i pretpostavljam koliko bi trebao biti placen) i vaznost odnosno korisnost.

Nitko ne tvrdi da je posao npr. smetlara beskoristan i nevazan, ali cinjenica je da ti ne treba neko posebno osposobljavanje za taj posao. Nazivamo li mi to svojstvo vrijednoscu posla ili nekako drugo nije posebno bitno

Nije samo u semantici... posao koji je potrebniji za drustvo je odmah i vrijedniji... pa i ovi s filozofskog fakulteta uloze u svoje obrazovanje (lol ali nastavljam) za profesora soc i hrv recimo, pa ne mogu naci posao...

Po meni su svi poslovi jednako vrijedni ma koliko ti ulozio u njih, a vazni su onoliko koliko drustvu takvih stvari treba...

I mislim da je dosta rasprave o tome... SVATKO napominjem SVATKO ima svoje misljenje koje je za njega validno... i to je to... rekli smo svoje stavove... idemo dalje...

In Control
17 godina
neaktivan
EnlightenedPhoenix kaže...
Iako sam sam u tom biznisu (IT) i ulozio sam tonu i tonu novca + sam i sam programer uz ostale duznosti, iako home schooled, mogu reci da ja mislim da je vrijednost manualnog posla veca nego vrijednost mog...

Moja mater je poljoprivrednica, radi 18 sati na dan, bez svetka i petka... i to je manje vrijedno od programiranj? Baš me zanima sto bi ti jeo kad bi se svi tako postavili...

Mislim to je karikiranje ali ima poantu...

Ne znam za tebe, ali ja sam radio i manualne poslove. Od cementa i nošenja, do zemlje. Fizički posao mi je bio lakši - vidiš produkt svog (teškog) rada odmah (ili nakon žetve). Da, namučiš se, ali to je to.

Baš da radi 18 sati na dan uvijek, ne znam. Danas s mehanizacijom obradiš (traktorom) 10 hektara u nekoliko sati. Vršilice također olakšavaju rad, gumno s konjem se na moja dva sela nije koristilo godinama.

Kao što rekoh, posao fizičke prirode bio mi je lakše - radiš 6-8 sati dnevno. 10 recimo. Imaš fino obilnu marendu u podne, pivce za živce i to je to. Popodne rijetko koji, ako ikoji fizikalac radi.

Teško je, da, ali kao što rekoh stres je minimalan i zdravije je (uglavnom) od sjedenja, edukacija ti ne treba (minimalna je).

U ovom poslu radiš po cijele dane, pogotovo u crunchevima, rokovi su kurve, učenje novoga je konstanta, spavanje je luksuz, krediti su milijunski, porezi su još gori, ne plaća se ništa. Od zemlje se barem sam možeš donekle i prehranit.

Kao što sam rekao (spominješ hranu), vrijednost != korisnost.

Danny_HR kaže...
računalac kaže...

Neće. :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.9.2010 12:01 (naxeem).
17 godina
neaktivan
Grgapm kaže...

Ma jasno, znam ja točno o čemu Nax govori, samo ja osobno smatram da je vrijednost i korisnost usko vezana i zapravo ne odvajam ta dva pojma.

Zato što je Mirko uložio u školovanje više nego Slavko ne čini Mirkov posao ništa vrijednijim a naročito ne korisnijim.

Iako, ponavljam, ne odvajam u glavi ta dva pojma kada se o ovome radi.

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ne znam za tebe, ali ja sam radio i manualne poslove. Od cementa i nošenja, do zemlje. Fizički posao mi je bio lakši - vidiš produkt svog (teškog) rada odmah (ili nakon žetve). Da, namučiš se, ali to je to.

Baš da radi 18 sati na dan uvijek, ne znam. Danas s mehanizacijom obradiš (traktorom) 10 hektara u nekoliko sati. Vršilice također olakšavaju rad, gumno s konjem se na moja dva sela nije koristilo godinama.

Kao što rekoh, posao fizičke prirode bio mi je lakše - radiš 6-8 sati dnevno. 10 recimo. Imaš fino obilnu marendu u podne, pivce za živce i to je to. Popodne rijetko koji, ako ikoji fizikalac radi.

Teško je, da, ali kao što rekoh stres je minimalan i zdravije je (uglavnom) od sjedenja, edukacija ti ne treba (minimalna je).

U ovom poslu radiš po cijele dane, pogotovo u crunchevima, rokovi su kurve, učenje novoga je konstanta, spavanje je luksuz, krediti su milijunski, porezi su još gori, ne plaća se ništa. Od zemlje se barem sam možeš donekle i prehranit.

Kao što sam rekao (spominješ hranu), vrijednost != korisnost.

Ma gle... shvacam ja tebe, i nitko ti nije rekao da ne grijesis...

Pa isto je i kod mene... lijezem u 1 kad sredim sve, svaki drugi dan poslovni sastanci s drugim ljudima, sponzorima, dizem se u 5, 5 i po, i odmah na posao.... puno puno stresa (eg vratiti bankama kredite), 1 exploit... pa onda 1800 exploita i bugova, koje moram popraviti unutar 2 mjeseca da budemo u rokovima...

Ali samo ti kazem da se ja ne slazem s tim misljenjem... nista drugo :)

In Control
17 godina
neaktivan
Grgapm kaže...
Danny_HR kaže...

Upravo to.

Danny_HR kaže...
Grgapm kaže...

Ma jasno, znam ja točno o čemu Nax govori, samo ja osobno smatram da je vrijednost i korisnost usko vezana i zapravo ne odvajam ta dva pojma.

Zato što je Mirko uložio u školovanje više nego Slavko ne čini Mirkov posao ništa vrijednijim a naročito ne korisnijim.

Iako, ponavljam, ne odvajam u glavi ta dva pojma kada se o ovome radi.

Ne možeš to ne odvojiti. Zašto jedan liječnik po tome ima manju plaću od mog vodoinstalatera? Jer je manje koristan i vrijedan? Zar nije netko od vas ("protivničkog tabora") rekao da se posao mora platiti po korisnosti?

Meni se čini da je liječnik višestruko korisniji i važniji od mog keramičara, pa opet, liječnik ima 6-10 tisuća kuna mjesečno (plus dežurstva npr itd., ali varijabilno), a moj vodoinstalater je tu lovu zaradio u 3 dana.

Ne samo da je liječnički posao vrijedniji (6+5 godina studiranja + praksa), već važniji, korisniji i odgovorniji - i to nemjerljivo.

Dakle, pojmovi: vrijednosti, korisnosti, važnosti i težine, fizičke, odgovornosne i mentalne, posve su različite postavke kojima različito moramo vrednovati poslove.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.9.2010 12:06 (naxeem).
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ne možeš to ne odvojiti. Zašto jedan liječnik po tome ima manju plaću od mog keramičara? Jer je manje koristan i vrijedan? Zar nije netko od vas ("protivničkog tabora") rekao da se posao mora platiti po korisnosti?

Meni se čini da je liječnik višestruko korisniji i važniji od mog keramičara, pa opet, liječnik ima 6-10 tisuća kuna mjesečno (plus dežurstva npr itd., ali varijabilno), a moj vodoinstalater je tu lovu zaradio u 3 dana.

Ne samo da je liječnički posao vrijedniji (6+5 godina studiranja + praksa), već važniji, korisniji i odgovorniji - i to nemjerljivo.

Dakle, pojmovi: vrijednosti, korisnosti, važnosti i težine, fizičke, odgovornosne i mentalne, posve su različite postavke kojima različito moramo vrednovati poslove.

Ovdje ti moram odgovoriti... nasi lijecnici sem specijalista kirurga i jos par srodnih specijalizacija ne vrijede ni tih 6000 kuna... skolovanje je prilicno lose (vjeruj studirao sam 4 godine, i to vrlo uspjesno uz prosjek od 4.0 - 4.4), a placa doktora specijalista nije od 6000 do 10k nego 12 - 14k posto imam par rodjaka... + vecina od njih radi jos u privatnoj praksi s BOLNIČKOM OPREMOM bez naknade i natuce tamo jos 10 000 mjesecno...

Inače KERAMICAR koji zaradi 30k kuna mjesecno je PRIVATNIK, doktor koji zaradi 12 - 14k mjesecno JE DRZAVNI SLUZBENIK koje je posao daleko sigurniji od privatnika...

Ali to je drugi topic i ne bi se trebalo govoriti o tome...

In Control
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Danny_HR kaže...
računalac kaže...

Neće. :)

Hoće, imam i primjer.

Bratić je po zanimanju automehaničar. Tim poslom se nikada nije bavio. Od izlaska iz škole radi kao vodoinstalater jer ga je to zanimalo i to je htio raditi. Ravnopravan je sa bilo kojim vodoinstalaterom koji postoji. Neovisno o stečenom zvanju nakon škole.

Dakle, hoće.

17 godina
naxeem kaže...

Ne možeš to ne odvojiti. Zašto jedan liječnik po tome ima manju plaću od mog vodoinstalatera? Jer je manje koristan i vrijedan? Zar nije netko od vas ("protivničkog tabora") rekao da se posao mora platiti po korisnosti?

Onda ćemo na tu listu uvrstit, rudare, građevince, vojnike, zajedno sa doktorima... Kao oni bi trebali imat najveće plaće jer neki od njih i vlastitu glavu riskiraju da bi ti imao krov nad glavom, toplu kuću, sigurnost i zdravlje. Zato smatram da nemamo mi tu ništa odvajat sve je to uvezano, a samo tržište, odnosno potreba na tržištu ti postavlja cijenu tvoje usluge. Što se tiče tog lječnika koji manje zarađuje od tvog vodoinstalatera, dali radi privatno? Evo možeš nać "milion" drugih ljudi, pogotovu gore po Bosni ili u istočnoj Hercegovini koji će radit za mizerne novce ili neki čak samo za hranu... ti nemaju veće doprinose nego tvoj doktor, koji još ima mogućnost otvorit nešto privatno i tako još novaca upucat.

A što se tiče obrazovanja, odnosno ulaganja u isto, to se radi ili što želiš radit to što voliš ili što neželiš radit u rudniku ili na nekoj skeli di možeš naje..t samo tako, a o zdravlju ljudi i radu u rudnicima te njihovim OGROMNIM plaćama neću ni pričat, mislim da je to svima već poznato.

Tko smo mi da odlučujemo čiji je posao važan a čiji nije. Kapitalizam nije lijep ali je jedino što trenutno funkcionira... bar dok se ne izmisli nešto bolje.

17 godina
neaktivan

Krivo sam razumio: mislio sam u svojoj struci umjesto zidarskoj. Zidar ili ne, hoće kao što kažeš.

17 godina
neaktivan
Vakaka kaže...

Evo možeš nać "milion" drugih ljudi, pogotovu gore po Bosni ili u istočnoj Hercegovini koji će radit za mizerne novce ili neki čak samo za hranu...

Naći ćeš ih jer su navikli na izrabljivanje.

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Vakaka kaže...

Evo možeš nać "milion" drugih ljudi, pogotovu gore po Bosni ili u istočnoj Hercegovini koji će radit za mizerne novce ili neki čak samo za hranu...

Naći ćeš ih jer su navikli na izrabljivanje.

Ne... nego zato sto nema druge ponude a oni moraju prehraniti svoju obitelj a ne zele pribjeci kradji...

In Control
16 godina
Danny_HR kaže...

Nikako se ne mogu složiti s tobom.

Postoji hijerarhija poslova. Naravno da svaki posao je potreban, međutim, poslovi nisu nikako isti.

Dijete u osnvonoj školi može biti raditi posao smetlara. Nekako sumnjam da baš svatko može projektirati Pelješki most.

Majmuna možeš istrenitrati da bude vodoinstalater. Al sumnjam baš da je svatko od nas sposoban biti neuro-kirurg.

To prvo, drugo, zašto ljudi uporno trpaju sve informatičare u isti koš? Nije isto onaj ko je završio faks (i zna raditi) i onaj što je završil vikend-tečaj. To je isto kao da uspoređujete vozača sa B kategorijom i pilota Boinga i onda pričate kako piloti imaju malu plaću, a gledate doprinose frajera radi kao dostavljač u lokalnom pet shopu.

Diploma samo otvara mogućnost da ti možeš se prijaviti za X posao, ali ona nije nikako mjerilo znanja. Samo mogu pogledati svoj faks i mirne duše mogu tvrditi da 90% ljudi na njemu ne znaju napraviti jednostavan kalkulator u prog. jeziku po izboru. Potom od tih 10%, velika većina piše kodove koji, kad ih vidiš, onda se zapitaš jesu namijenjeni za prolaz na kolegiju / zadatku / ispitu / kolokviji ili se ekipa trudi doći u Codding Horror.

I opet nije isto ako netko ne vidi dalje od faksa i ako je nekome faks nužno zlo (ajmo ga tako nazvati). Nije isto.

Možeš ti biti bog i batina u, recimo, programiranju, ali ćeš jednom lupiti plafom ako nemaš faks jer jednostavno neke stvari nećeš znati (lobiranje mi prvo pada na pamet).

Every hole is a goal!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice