Za 5-6 keka možeš naći na stotine ljudi da budu gruntovi/code monkeys i mnogo je lakše naći posao kad nemaš pojma (s faksa) i kad si jeftin i kad ti je plafon keka eura. S iskustvom i znanjem raste ti cijena, a ovdje se to baš i ne cijeni i ne plaća, a nemamo ni puno proizvoda koji trebaju ili imaju kvalitetu. Rijetke domaće firme plaćaju prihvatljive iznose seniorima. Čim skupiš nešto znanja i iskustva, trebaš seliti van ili raditi za strance koji još nisu dovoljno upoznati s mogućnostima u Hrvatskoj pa se zalete platiti fer iznose.
Aha, znači da ubuduće moram u CVu navesti da imam puno manje iskustva nego što realno imam. Super, još samo moram falsificirati preporuku i na konju sam. I još da hoću raditi za max. 4 soma čuna, uključen prijevoz, prekovremeni, rad vikendima i za Božić. Hebemti državu i ovakvo stanje.
Čak niti nemam nekakva nerealna očekivanja od početne plaće, bilo bi mi za početak prihvatljivo i cca. 5-5 i pol soma kuna. Iako bi možda i trebao tražiti i htjeti više s obzirom na iskustvo i znanje ali nije baš da sam u poziciji gdje mogu birati.
Inače, i dalje se jako zabavljam javljanjem na natječaje po čijem završetku mi se apsolutno nikada nitko ne javi.
Situacija je takva, da jednostavno nema posla za visokokvalificirani kadar. Na tržištu koje je siromašno, koje ne može platiti kvalitetu, kvalitetu nema smisla ni proizvoditi niti ti onda treba kadar koji to može.