Može li biti gore (ponuda IT poslova) izdvojena tema

poruka: 1.208
|
čitano: 618.127
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Može li biti gore (ponuda IT poslova)
Sinatra kaže...

Znaš da od takvog zaposlenika ne traže puno radno vrijeme za oba posla, pa nema smisla pričati o dvije plaće. Raditi će pretežno kao sistem admin uz povremeno programiranje. Ako traže VSS, znači da je osnove programiranja pokupio na faksu, uz ponešto administratorskog iskustva na prošlom poslu.

Vjerojatno će imati nadređenog, pa je odgovornost i zahtjevnost posla prosječna.

Tipičan nezahtjevni posao gdje je 5-6000 kuna plaće plafon.

Ček ček, ne traži se ovde početnik.. Ajmo ispočetka, VŠS, 3 godine iskustva. Znači netko završi faks/višu, nakon faksa se sam opredijeli za bit sistemac, u te 3 godine ne takne programiranje jer ga ne zanima/ne treba mu i sad se nađe neki bnet koji bi htio sistemca u prvom planu i još da zna programirat u 6 i više jezika. HALOOOO?!  Idemo prvo kazat da se na faksu uči ILI C ILI java kao osnove ovisno o smjeru na faksu, a negdi se ni ne uči objektno orijentirano programiranje nakon osnova. Sad ajmo izbacit shell jer se može podrazumijavat da ga jedan linux/unix admin zna.  Sad ti nama objasni kako neki sistemac može bit dobar sistemac i znat (ne imat nešto u sjećanju sa faksa nego baš znat) programiranje. Jel to štednja na Bnet način, otpusti 2 dobra, zaposli jednog koji zna po nešto od oboje?

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.3.2012 15:03 (Opti).
16 godina
odjavljen
Može li biti gore (ponuda IT poslova)

Taj hipotetski sistemac-programer od ta 2 posla jednog zna a drugog isto "zna". Apsolutno je nemoguće da osoba zna administrirati Windows/Linux/Unix sustave, domene, mreže i ostale sistemske stvarčice i u isto vrijeme kodira u C, javi, haskellu i ko zna čemu još ko iz pi{#}. Taj je ili apsolutni genijalac koji radi 20 sati a spava 4 sata ili je prosječni programer koji igrom slučaja zna nešto o mrežama ili sistemaš koji isto tako igrom slučaja zna nešto programiranja.

Tvrtki je financijski isplatljivije držati jednog takvog "ni v'rit ni mimo" nego 2 stručnjaka (svaki za jedno područje). Ušteda će se naravno prebiti na leđima jadnog korisnika i sistema koji neće raditi kako treba. Oglas je uvreda za obje struke i žao mi je jadnika kojeg uzmu na to mjesto. Ni oni a ni on neće znati što bi ustvari trebao radit.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Ma daj, to su standardne gluposti gdje poslodavac planira izmusti zaposlenika koliko god može za što manje para.

TD za ne kuženje sarkazma i ironije.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Sinatra kaže...

Ponestalo ti je argumenata?

Nope, nego jednostavno ne smatram kako tvoj post zaslužuje argumentirani odgovor... Ako to već iz priloženog nije dovoljno jasno samo po sebi. {#}

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.3.2012 0:59 (vlad0).
14 godina
neaktivan
Opti kaže...
Ček ček, ne traži se ovde početnik.. Ajmo ispočetka, VŠS, 3 godine iskustva. Znači netko završi faks/višu, nakon faksa se sam opredijeli za bit sistemac, u te 3 godine ne takne programiranje jer ga ne zanima/ne treba mu i sad se nađe neki bnet koji bi htio sistemca u prvom planu i još da zna programirat u 6 i više jezika. HALOOOO?!  Idemo prvo kazat da se na faksu uči ILI C ILI java kao osnove ovisno o smjeru na faksu, a negdi se ni ne uči objektno orijentirano programiranje nakon osnova. Sad ajmo izbacit shell jer se može podrazumijavat da ga jedan linux/unix admin zna.  Sad ti nama objasni kako neki sistemac može bit dobar sistemac i znat (ne imat nešto u sjećanju sa faksa nego baš znat) programiranje. Jel to štednja na Bnet način, otpusti 2 dobra, zaposli jednog koji zna po nešto od oboje?

Nije početnik, ali ima višu i tri godine iskustva. Za to što je zaboravio programiranje i što mu se više nije posvetio je sam kriv, jer uvijek ima netko tko će to mjesto lako popuniti.

Tržište rada je zasićeno razno-raznim sistem adminima i naravno da će proći samo oni koji imaju i dodatna znanja, u ovom slučaju programiranje. Ako sve više firmi traži takav profil djelatnika, onda zaboravite da su to dva zanimanja i računajte ga kao jedno.

Te firme ne traže profesionalce, nego upravo takve "ni vrit ni mimo" kako je rekao drugi forumaš. Nije svako radno mjesto namjenjeno profesionalcu, niti treba biti.

Nije to nikakva uvreda za te struke, već potražnja tržišta, i posloprimac se samo može prilagoditi situaciji, a ne filozofirati. Ako ti možeš prodati samo jedno to zanimanje za finu lovu, odlično.

16 godina
odjavljen

Ta dva područja (administriranje i programiranje) su toliko ogromna i opsežna da 1 osoba ne može poznavati oba područja toliko dobro da se može zvati stručnjakom i za mreže i za programiranje.

Vrhunski programer ne može znati jednako o administraciji jer ta dva područja imaju jako malo dodirnih točaka (obratno vrijedi isto).

16 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Ta dva područja (administriranje i programiranje) su toliko ogromna i opsežna da 1 osoba ne može poznavati oba područja toliko dobro da se može zvati stručnjakom i za mreže i za programiranje.

Vrhunski programer ne može znati jednako o administraciji jer ta dva područja imaju jako malo dodirnih točaka (obratno vrijedi isto).

Ukoliko programer nešto zna o administriranju, vjerojatno su te vještine s početka ovog milenija, i od tada se izgubio u kodu.

Ukoliko administrator zna nešto o programiranju, onda klita tuđi kod i skripte preuređiva ili zna sam napisati Hello World x puta.

Grane u ITu, postoje s razlogom. Drugo je to kad nema posla, pa nam ga svi trpaju bez vazelina.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!
15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Ono što Sinatra ne zna je da sam ja svoju plaću zarađivao i na jednom i na drugom području i da vrlo dobro znam što je potrebno da bi bio vrhunski i u jednom i u drugom polju. Postoje ljudi koji mogu bez problema raditi oba posla (ako su dovoljno perverzni da to rade). Ali onda ne govorimo o plaćama od (prepresmiješnih) 5-6k kn, nego o "mrvicu" ozbiljnijim ciframa. I naravno - takvih ljudi nema puno, a ono što se većini takvih dogodi prije ili kasnije je da u jednom trenutku kažu F*ck this sh*t i odu na neku menagersku poziciju. Tamo su u konačnici samoj tvrtci puno korisniji nego kao sysadmin-programer (a i plaće su znatno bolje pa ubzro i sami shvate prednosti). Ali ako se već mora birati - moja preporuka ipak ide sysadmin strani. Bez ikakvog omalovažavanja kolega programera, stvari stoje tako da je na tržištu puno veći manjak vrhunskih sysadmina nego programera - što znači da mi ipak imamo puno bolju pregovaračku poziciju... S druge strane, programeri koji rasturaju nekoliko jezika također neće proći nimalo loše.

A ove Katica-za-sveTM gluposti (sysadmin-programer) u low-level tvrtama su upravo to - gluposti. Nažalost, kriza je i lovci u mutnom vide zgodnu priliku za ugrabiti nekog tko želi pristati na tlačenje i 5-6k kn plaću. Ali... (Otprilike kao što sam i predvidio) ovo pustinjsko razdoblje završava za 6-12 mjeseci. A onda će biti svega. Stoga i programerima i sysadminima savjetujem da iskoriste ovo vrijeme i nauče ponešto novog što bi mogli strpati u CV. Trebat će vam.

14 godina
neaktivan
BajaBoss
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.3.2012 9:25 (Franjic).
14 godina
odjavljen

@vlad0 ako ti je placa od 5-6k kuna mala koju cifru ti smatras dobrom placom jednog sysadmina?Pitam čisto iz znatiželje...

0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
Pozz... Koja je trenutno najtrazenija grana ITa? (u smislu poslova)
16 godina
odjavljen

Sysadmin-programeri. Ako još imaš i koji certifikat, na konju si. Očekuj 8 satni radni dan, pozive nakon radnog vremena, maltretiranje od strane poslodavca, korisnika i ostalih zaposlenika u firmi ("ne radi mi internet"). I mizeriju od plaće jer "to nije ništa teško i svatko zna klikati po kompu".

</sarcasm>

Pogledaj sam po mojposao i sličnim stranicama. Ako pitaš radi izbora fakulteta, nije bitno što se sada traži nego što će se tražiti. Pošto sve ide u cloud, vjerojatno će se tražiti web dizajneri i web developeri, developeri za mobilne platforme (iOS, Android, WP..) i slični poslovi koji se orijentiraju na web i mobilne platforme. To je moje mišljenje.

I da, bježi van iz ove države ako možeš. Negdje gdje se cijeni radi IT profesionalca.

15 godina
neaktivan
Nitro233 kaže...

@vlad0 ako ti je placa od 5-6k kuna mala koju cifru ti smatras dobrom placom jednog sysadmina?Pitam čisto iz znatiželje...

Ne, krivo si shvatio - ja tvrdim da je 5-6k kn mala plaća za osobu čiji bi opis posla bio sysadmin + programer.

Za plaće sysadmina baci oko na OVU temu.

15 godina
neaktivan
IZVOR: JutarnjiLIST (02.04.2012.)

Siromašna je TREĆINA stanovništva, a bit će i gore! Nastao je NOVI SLOJ siromašnih - mladi, obrazovani i bez posla!

U Hrvatskoj je siromašna trećina stanovništva, a bit će ih sve više. Trenutačno su u Europskoj Uniji od Hrvatske siromašnije jedino Bugarska, Rumunjska, Litva i Letonija, pokazuju posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku.
Stopa relativnog siromaštva u 2010. iznosila je 20,6 posto, što znači da petina građana ne može podmirivati osnovne ljudske potrebe. Prema statistici to je svatko s 2.100 kuna neto mjesečno (za samce) ili s 4.400 kuna mjesečno (kućanstvo s 2 odraslih plus 2 djece), piše Bankamagazin .
Istraživanje je pokazalo da je sve veći broj takozvanih 'novih siromašnih'. Oni su bili aktivni na tržištu rada, u većoj mjeri su muškarci jer žene rade uglavnom u javnom sektoru gdje je zaposlenost zaštićenija.
- Također, snažno su pogođeni mladi čija je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u samom europskom vrhu. ”Novi” siromašni razlikuju se od ”starih” - više su obrazovani, mlađi su i ekonomski aktivni, kaže profesor Zoran Šućur s Pravnog fakulteta u novoj Banci. Upozorava i na to da će porasti dječje siromaštvo, piše Bankamagazin.
Prije krize siromaštvo je bilo povezano s dugotrajnom nezaposlenošću i neaktivnošću, pogađajući većinom niskokvalificiranu radnu snagu. Danas siromaštvo pogađa razvijenije i urbane dijelove Hrvatske.

O čemu je ono bilo riječ u OVOJ temi? {#}

Sve više imam osjećaj kako je jedini način da se hrvatski IT nekako izvuče iz provalije u koju polako (ali sigurno) klizi da se što prije otvori što je moguće više startup centara koji bi okupljali novonastale tvrtke i investitore. Takve inicijative se već lagano kuhaju zadnjih nekoliko godina, ali nikako da se dogodi nešto značajnije na tom polju. Nedostaje političke volje i podrške realnog sektora (koji nažalost trenutno mora voditi svoje vlastite ratove zbog katastrofalne ekonomske klime). A EU fondovi se teško povlače i ne uzimamo sve što nam se nudi (70% ljudi koji se prijavljuju na natječaje ne zna napraviti smisleni poslovni plan, što je katastrofa). Da, tu i tamo neka tvrtka zaživi - ali sve su to krvave muke i teška, teška borba s vjetrenjačama. Tako jednostavno ne budemo daleko dogurali.

Smatram kako bi se stvari značajno pomaknule s mjesta kada bi mladi ljudi u Hrvatskoj konačno počeli učiti u praksi što to znači "posao", "poslovni plan", "ideja", "koncept", "patentna zaštita", "investitori", "ulaganja" itd. Fakulteti su nažalost postali teški "pucanj u prazno". Ljudi s njih izlaze neosposobljeni za plivanje u poslovnom oceanu. I upravo je to područje gdje bi takvi startup centri mogli biti od ogromne pomoći i djelovati kao svojevrstan katalizator. A uvjeravam vas da je u krivu svatko tko tvrdi kako je to nevažno. Itekako je važno - politički IT monopolisti će polako početi padati na koljena u nadolazećim godinama. Zašto? Vode način poslovanja koji nije održiv u niti jednoj zdravoj ekonomiji, cuclajući pritom puno više nego što vraćaju nazad. Tako da će se prirodnom selekcijom jednostavno dogoditi da će male startup tvrtke početi preuzimati poziciju pokretača hrvatskog IT sektora. ALI samo ako se do tada ljudi koji će to nositi na svojim leđima kvalitetno osposobe. U suprotnom ćemo biti u gadnim poteškoćama.

No kao i obično... Glavni problem u tome što ljudi koji bi mogli nešto poduzeti ne vide glavni problem. Čime zatvaramo još jedan klasični hrvatski začarani krug.

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.4.2012 14:21 (vlad0).
Moj PC  
5 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

sa vodeceg hr job portala : pripravnik u odjelu IT-a

...

radno iskustvo kao student/honorarni suradnik sa maksimalno do 3 godine radnog iskustva

....

Losa vijest za sve koji imaju 3 godine i 1 mjesec iskustva u IT-u :(

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.4.2012 17:10 (prometejus).
13 godina
neaktivan

http://www.posao.hr/oglasi/system-administrator-m-f/313516/

Pogledajte što ovi traže, a koliko nude... to više stvarno nije normalno.
Idem onda radije u pekare, Mlinar zapošljava 50 ljudi ... jednom naučiš mjesit kruh, znaš do kraja života ... ovdje radim stresni posao sa stalnom potrebom edukacije, a oni bi platili 5k, možda 6 ako im se jako svidiš ... i još traže fakultet.
Bježite djeco iz IT-a, IT će u budućnosti jedino raditi Kinezi i Indijci.
Ne bi više otišao u IT nikad da se mogu vratiti u prošlost, a i ovako razmišljam o prekvalifikaciji u nešto...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

plaća je od 5 na dalje, nitko sa imalo iskustva i postojećim poslom neće pristat na 5 tako da je plaća faktor za koji se treba izborit (znanjem i iskustvom).......a što se tiče znanja, jedino je malo suprutno to kaj se traži linux i windows admin u istoj osobi no pitanje je koliki je opseg jednog a koliki je opseg drugog posla..........a što se tiče pekara, opet ponavljam kruh dolazi u dućan u 6 ujutro znači da ga je netko zamjesio i spekao prije toga....izvuci zaključak

kod mene normalno radi.....
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nemam vremena sve citirat što mi se učinilo zanimljivo,

ali radit za 5-6k kao admin,programer, ili nework kolega je stvarno malo za takve poslove ako imaš već 2-3 godine iskustva, ma ustvari

i nakon godinu dana ako se uklopiš u okolinu.

Svakim novim zaposlenjem bi takva osoba bar zbog iskustva trebala vrijedit više.

Da ne duljim s argumentima , mislim da smo kao sektor potplaćeni.

Neznam, možda ljudi iz Indije ,Kine ili neznam otkud mogu isto to radit ali za manje love, ali u čemu je onda naša prednost ? U kvaliteti ?

Zaslužujemo li biti plaćeni kao kolege iz Austrije, Kanade, Australije i slično ?

Ja sam mislio otići , ali papiri sve oko toga ,  jednostavno nisam imao tolko snage to odradit , to je projekt na kojem i najkvalitetniji projektni manageri mogu

zakazat, pa onda valjda mogu i ja.

Ovu potplaćenost opravdavam velikom odgovornosti posla koji radimo, njegovom zahtjevnošću u smilslu konstantnog usavršavanja u svojoj specijalizaciji,

mogučnosti interpretacije tehnoloških terminologija ostaloj ne-IT ekipi dijela kolega u firmi za koju radite,uglavnom ima tu svega.

Inače poslova vidim na moj posao i onom repu, nije baš da ih nema, iako nas u HR sve skupa možda i ne bi bilo dovoljno za neki nagli rast poslova.

Neke firme često znaju ponavaljati natječaj jer ima se valjda ekipa ne javlja, ili se javi par ljudi koji neznaju dovoljno i još manje onih koji znaju ali im je premalo love.

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.4.2012 23:40 (tonijel).

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Nitro233 kaže...

Naravno da je 6k malo za sysadmina.

17 godina
neaktivan

Ako moze itko, neka tu navede sto (neki misle da) je tocno opis posla jednog pravog sysadmina?

Everyone is wise until he speaks.
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.5.2012 11:43 (D4RKL1NG).
16 godina
neaktivan
D4RKL1NG kaže...

Ako moze itko, neka tu navede sto (neki misle da) je tocno opis posla jenog pravog sysadmina?

nakon što definiraš što je "pravi sysadmin"

13 godina
protjeran

Pravi sysadmin je 50% BOFH, 25% Majka Tereza, 25% Katica za sve i 25% iznad 100 kila. Isto tako treba znat gdje je kalkulator u windozlima.

4 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
cekpi kaže...
D4RKL1NG kaže...

Ako moze itko, neka tu navede sto (neki misle da) je tocno opis posla jenog pravog sysadmina?

nakon što definiraš  što je "pravi sysadmin"

Langsdorff ti je opisao otprilike  {#}

Everyone is wise until he speaks.
13 godina
protjeran

Tako je. Sad, cekpi, ima da daš popis poslova. Ako ne, fasovaćeš gadno. {#}

{#}

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

trenutno mi malo gori al budem čim nađem cajta

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
cekpi kaže...

I onda? {#}

16 godina
neaktivan
vlad0 kaže...
cekpi kaže...

I onda? {#}

Ukratko:

- održavanje: svega što se uključuje u struju (od tri-V (ventilator, videorekorder, vibrator) do LHC-a)

- planiranje: najčešće kemijanja poput nadogradnji dos aplikacija da rade u multiuser, information/deskles worker okruženju uz najviše sigurnosne standarde ili kako sa 1000kn nadogradit cijeli sustav

- implementacija: sve i svačega, od inplace nadogradnji sa gmail/pop non domain sustava na exchange (naravno direktorov pc se ne smije dirat jer on ima jako puno posla) do haj-tek sustava video nadzora sa 2-3 usb web kamere

Poželjna (obavezna) znanja:

- čitanje misli: kad Štefica pita da li znaš zašto kod njezinog nećaka svaki put pri paljenju kompjutora iskoči nešto

- strast za tehnologijom: odnosno poznavanje funkcioniranja i mušica više manje svega što je izumljeno ili napravljeno u zadnjih dvadesetak godina (od tri-V do LHC)

- strast za poslom: stoički podnosit sve pohvale kolega iz drugih sektora pogotovo onih koji su nekoliko puta instalirali windowse pa ste tu negdi po razini znanja

Odlike pravog sistemca:

- edukacija: samoedukacija u slobodno vrijeme je najviši nivo kojeg jedan sistemac može doseći, takav sistemac je svjestan i sebe i svoje firme, on ne troši firmin novac na potrebnu edukaciju jer se ta lova može uložit u novi audi ili mba za mlađeg sejlsmena, on ne troši svoje vrijeme na poslu jer se to vrijeme može utrošit na objašnjavanje zbrajanja u excelu kokošima koje su u CV-u navele ekspertno korištenje office paketa, takav sistemac je u mentalnom rangu iskusnih indijskih jogija

- radno vrijeme: poznato je da sistemac ima klizno radno vrijeme, njemu dan klizi od 0-24 al malo tko zna da samo pravi sistemac ipak najviše voli u nedjelju za vrijeme obiteljskog ručka obožava kad ga se nazove i traži troubleshooting privatnog računala

- samokritičnost: pravi sistemac zna čija je krivica kad nešto od tri-V ne radi

{#}

15 godina
neaktivan
cekpi kaže...
Ukratko:

- održavanje: svega što se uključuje u struju (od tri-V (ventilator, videorekorder, vibrator) do LHC-a)

- planiranje: najčešće kemijanja poput nadogradnji dos aplikacija da rade u multiuser, information/deskles worker okruženju uz najviše sigurnosne standarde ili kako sa 1000kn nadogradit cijeli sustav

- implementacija: sve i svačega, od inplace nadogradnji sa gmail/pop non domain sustava na exchange (naravno direktorov pc se ne smije dirat jer on ima jako puno posla) do haj-tek sustava video nadzora sa 2-3 usb web kamere

Poželjna (obavezna) znanja:

- čitanje misli: kad Štefica pita da li znaš zašto kod njezinog nećaka svaki put pri paljenju kompjutora iskoči nešto

- strast za tehnologijom: odnosno poznavanje funkcioniranja i mušica više manje svega što je izumljeno ili napravljeno u zadnjih dvadesetak godina (od tri-V do LHC)

- strast za poslom: stoički podnosit sve pohvale kolega iz drugih sektora pogotovo onih koji su nekoliko puta instalirali windowse pa ste tu negdi po razini znanja

Odlike pravog sistemca:

- edukacija: samoedukacija u slobodno vrijeme je najviši nivo kojeg jedan sistemac može doseći, takav sistemac je svjestan i sebe i svoje firme, on ne troši firmin novac na potrebnu edukaciju jer se ta lova može uložit u novi audi ili mba za mlađeg sejlsmena, on ne troši svoje vrijeme na poslu jer se to vrijeme može utrošit na objašnjavanje zbrajanja u excelu kokošima koje su u CV-u navele ekspertno korištenje office paketa, takav sistemac je u mentalnom rangu iskusnih indijskih jogija

- radno vrijeme: poznato je da sistemac ima klizno radno vrijeme, njemu dan klizi od 0-24 al malo tko zna da samo pravi sistemac ipak najviše voli u nedjelju za vrijeme obiteljskog ručka obožava kad ga se nazove i traži troubleshooting privatnog računala

- samokritičnost: pravi sistemac zna čija je krivica kad nešto od tri-V ne radi

{#}

Ozbiljno razmišljam da ovo bude moj novi e-mail potpis. {#}

13 godina
protjeran

Treba to na majice štampat. {#}

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
D4RKL1NG kaže...
cekpi kaže...
D4RKL1NG kaže...

nakon što definiraš što je "pravi sysadmin"

Langsdorff ti je opisao otprilike {#}

{#}

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice