Programiranje u C-u (linux)

poruka: 23
|
čitano: 6.325
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Kako mogu programirati na Linux-u (OpenSuse) u programskom jeziku C?

Ima li netko iskustva sa programiranjem u Linuxu (C)?

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Možeš probati KDevelop. U njemu možeš pisati aplikacije za mnoštvo programskih jezika, pa C i C++. Usto, možeš pisati i u običnom tekst editoru pa compilirati preko gcc-a. Što te točno zanima?

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Prešao sam prije par dana na linux (laptop), nisam nista znao prije toga, pa se sad malo upoznajem sa OS!

Zanimalo me u kojem programu mogu pisati C kod...

Na OS-u sam vec imao instaliran Mono Development (ali to sam shvatio poslje nego što sam poslo poruku na forum).

Kako mogu skinuti KDevelop?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Programiranje u C-u (linux)
random89 kaže...

...

Iz repozitorija, preko YaST-a - mislim da treba ići u Software -> Software Management
16 godina
neaktivan
random89 kaže...

...

Iz repozitorija, preko YaST-a - mislim da treba ići u Software -> Software Management; openSUSE sam imao instaliran dosta davno.
EDIT: Sorry, double post zbog timeouta.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2009 11:49 (hrx).
17 godina
protjeran
Developers,developers,developers...coming and coming and coming...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ali nemoj skidat kdevelop ako si na gnome desktopu
mono ti je i više nego dovoljan.

Poachers are nature's way of keeping the balance. Whenever there are so many species that people get confused and angry a poacher is born. -- Homer Simpson

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
DhulKarnain kaže...

ali nemoj skidat kdevelop ako si na gnome desktopu
mono ti je i više nego dovoljan.

Za GNOME desktop, neka skine Anjutu (Anjuta IDE).
Mono je dovoljan ako misli programirati u C#-u - nisam siguran podržava li čisti C (molim da me ispravite ako griješim), koji je u pitanju.
16 godina
neaktivan

Mogu programirati i u C-u, probao sam sad!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
random89 kaže...

Mogu programirati i u C-u, probao sam sad!

Pogledao sam postove i uočio da si napisao da imaš Mono Development (mislio sam da pišeš da imaš Mono framework, a ne IDE); IDE se zapravo zove MonoDevelop i podržava C (C#, C++, Javu i hrpu ostalih) - tako da možeš slobodno zanemariti moje prethodne postove.
17 godina
protjeran

Uz MonoDevelop, možeš probati Eclipse i Netbeans koji također imaju C/C++ podršku.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ma vim i make, sve ostalo nije l33tz 1n4f..

Salim se naravno (nije mi cak ni smijesno previse...)

Ja koristim Eclipse i pokazao se odlicnim pa ga i savjetujem, a ljudi preporucaju i Code::Blocks, takodjer odlican alat.

Eclipse mi se osobno cini malo ozbiljnija aplikacija, a i ima gomilu frameworka za ostale jezike (python se recimo cesto koristi kao skriptni jezik u C-u) pa bi poznavanje tog jednog IDE-a bio dobar izbor.

Anjutu sam nesto malo probao, po meni samo mrvicu podebljani gedit. Sad se ne salim, radije cu vim i make nego anjutu.

Ibanez RG1527 * Mesa Simulclass 2:90 * Mesa Triaxis (4th edition) * TC Electronics GMajor * Marshall JCM 1960 * Behringer FCB1010 + UNO mod * iPc + Ubuntu Studio * Van Den Hull D501 silver

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

Ma vim i make, sve ostalo nije l33tz 1n4f..

Salim se naravno (nije mi cak ni smijesno previse...)

Ja koristim Eclipse i pokazao se odlicnim pa ga i savjetujem, a ljudi preporucaju i Code::Blocks, takodjer odlican alat.

Eclipse mi se osobno cini malo ozbiljnija aplikacija, a i ima gomilu frameworka za ostale jezike (python se recimo cesto koristi kao skriptni jezik u C-u) pa bi poznavanje tog jednog IDE-a bio dobar izbor.

Anjutu sam nesto malo probao, po meni samo mrvicu podebljani gedit. Sad se ne salim, radije cu vim i make nego anjutu.

Ma kakav vim(p), vi vi vi.
A pravi l33t editor je ed.
17 godina
neaktivan

Emacs FTW!!!!

OnTopic:

Bilo koji od ponuđenih editora će ti odraditi posao i više nego dobro. Neradiš ti na nekim velikim projektima tako da nije ni bitno koji editor koristiš.

Kamo loš Linuxaš ide nakon smrti? /dev/null
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

A da sad, nemojmo pretjerivat, najbolje da prodam i monitor i kao glavni display imam matricni printer

Hard core to the #/ (LOL) :-D :-D :-D

HAHAHHAA!

Jaoo, znam da je offtopic, ali moram ispricati ovu pricicu iz stvarnog zivota jer smo uletjeli na geek humor...

Sjedimo ja i moja kolegica oboje programeri, jedan frend iz druge firme PHP programer i jedan frend arhitekt za marendom na kavi u kaficu. Nekako se tema okrenula o tome kako ova kolegica ide u drugu firmu, i kako ce joj tamo biti bolje nego u trenutnoj, jer ce raditi u normalnim jezicima a ne u PL/SQL-u. Normalno pocela je zezancija kako je sve to 'demo verzija' posla, gdje se pokazuju samo najbolje stvari, a kad je zaposle ce bit kaos. Ovaj moj frend dobaci "Da, zatvorit ce te u podrum i morat ces programirat u VB-u."

I vidis stol sa dva decka i jednom curom kako umiru od smijeha i jednog ozbiljnog decka sa milijun upitnika iznad glave...

HAHAHAHHAHAH crknem kad se toga sjetim, geek humor FTW :-D

@tux_slave

Pricamo o IDE-ovima za Linux/GNOME, ne o drugim operativnim sistemima :-D :-D

Ibanez RG1527 * Mesa Simulclass 2:90 * Mesa Triaxis (4th edition) * TC Electronics GMajor * Marshall JCM 1960 * Behringer FCB1010 + UNO mod * iPc + Ubuntu Studio * Van Den Hull D501 silver
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2009 14:50 (Deus ex machina).

1 0 hvala 0
17 godina

OT : PL je meni super jezik (s obzirom za što se koristi), tako da nemoj mi ti po PL-u SmijehSmijeh

btw. dobra fora

Mislim da je najbolje da čovjek ostane na MONO IDE, pa da uz C uči i C# (poslije bude mi zahvalan Nevinašce)

"Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way." Charles Bukowski
16 godina
neaktivan
Tracer kaže...

Usto, možeš pisati i u običnom tekst editoru pa compilirati preko gcc-a. Što te točno zanima?

Jer mi možeš pojasniti kako se radi ovo preko gcc-a!
17 godina
protjeran

Koliko se sjećam trebalo bi ovako:

gcc -o MojProgram.o file1.c

Nakon čega pokreneš program tako da u shell-u napišeš

./MojProgram.o

Za detalje oko gcc-a i njegovih parametara možeš pogledati ovdje:

http://oreilly.com/linux/command-directory/cmd.csp?path=g/gcc

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Znaci... Da bi programirao u C-u pod linuxom, trebas imati instaliran gcc (Gnome C Compiler). Njega na Suseu instaliras tako da otvoris Konsole (ako si u KDE-u) ili Terminal (ako si u Gnomeu) te tamo upises yum install gcc

Zatim otvoris svoj omiljeni editor (pocetnicima preporucam Kate za KDE i gedit za Gnome) te u njemu napises source i recimo da spremis u ~/kodovi/source.cpp

Otvoris Konsole (Terminal) te udjes taj direktorij koristeci cd ~/kodovi/

Tu napises gcc source.c -o source -Wall -O2.  To ce pokrenuti proces kompiliranja tvog programa, s time da ce ti zbog zastavice Wall (Warining: ALL) ispisati sva upozorenja, a zbog zastavice O2 (Optimization level: 2) ce ti program biti nesto brzi nego bez nje. Naravno, te zastavice mozes izostaviti, ali to nije preporucljivo. 

Program sad pokreces sa ./source

Ako ti se ne da pisati cijelo vrijeme i za svaki kod gcc <kod>.c -o <kod> -Wall -O2, mozes si napisati shell skriptu pa da onda pises samo c.sh <kod>. Ako te zanima kako, pitaj. :)

Sa štovanjem, brahle!
17 godina
neaktivan

Ja sam u C-u radio nešto za Engleze i trebalo im je za BSD. Dignuo sam VM i VisualStudio, a onda polinkao i kompajlirao na host OS-u:)

Opcija je jako puno.

Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
brahle kaže...

Znaci... Da bi programirao u C-u pod linuxom, trebas imati instaliran gcc (Gnome C Compiler).

Ne. GCC znači - GNU Compiler Collection. Sadrži kompajlere za C, Objective C, C++, Fortran odnosno kompajlere koji su određeni kao parametri configure skripti prilikom buildanja GCCa za pojedinu distru.
brahle kaže...

Njega na Suseu instaliras tako da otvoris Konsole (ako si u KDE-u) ili Terminal (ako si u Gnomeu) te tamo upises yum install gcc

gcc bi već trebao biti u build chainu tako da nema potrebe da ovo upisuje.
brahle kaže...

Tu napises gcc source.c -o source -Wall -O2.  To ce pokrenuti proces kompiliranja tvog programa, s time da ce ti zbog zastavice Wall (Warining: ALL) ispisati sva upozorenja, a zbog zastavice O2 (Optimization level: 2) ce ti program biti nesto brzi nego bez nje. Naravno, te zastavice mozes izostaviti, ali to nije preporucljivo. 

Program sad pokreces sa ./source

Optimizacije su OK, ali -O2 neće imati nekog velikog utjecaja. To su mali programi i optimizacije se neosjete kod takvih stvari. Preporučam da nekoristi optimizacije jer su nepotrebne za ovako male programe. Čak i na Gentoou kad ga cijelog kompajliraš iz sourcea sa svim mogućim optimizacijama neosjeti se toliko razlika.
Kamo loš Linuxaš ide nakon smrti? /dev/null
16 godina
neaktivan

Argh. Glup sam. Bilo mi je nesto cudno kad sam napisao Gnome... Iako u ovom slucaju ostatak doista znaci C Compiler jer se govori o odredjenom kompileru. Ok, zastario sam...

Sa štovanjem, brahle!
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2009 19:51 (brahle).
14 godina
neaktivan

zdravo treba mi pomoć u vezi programa u c-u,,,, ako netko zna da mi da barem upute ,,,,, Unaprijed zahvalan!!!

Napraviti program kojii zracunava rjesenja jednadzbi

a11x1 + a12x2 =b1

a21x1 + a22x2 =b2

nepoznate su x1 i x2 koeficijenti a11,a12,b1,b2,a21,a22 se unose sa tastature, ako sistem jednadzbi nema rjesenjeprogram ispisuje poruku  rjesenje ne  postoji

Takoder treba ispisati odgovarajucu poruku ako sistem ima beskonacno mnogo rjesenja              

bole

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice