Kako mogu programirati na Linux-u (OpenSuse) u programskom jeziku C?
Ima li netko iskustva sa programiranjem u Linuxu (C)?
Kako mogu programirati na Linux-u (OpenSuse) u programskom jeziku C?
Ima li netko iskustva sa programiranjem u Linuxu (C)?
Možeš probati KDevelop. U njemu možeš pisati aplikacije za mnoštvo programskih jezika, pa C i C++. Usto, možeš pisati i u običnom tekst editoru pa compilirati preko gcc-a. Što te točno zanima?
Prešao sam prije par dana na linux (laptop), nisam nista znao prije toga, pa se sad malo upoznajem sa OS!
Zanimalo me u kojem programu mogu pisati C kod...
Na OS-u sam vec imao instaliran Mono Development (ali to sam shvatio poslje nego što sam poslo poruku na forum).
Kako mogu skinuti KDevelop?
...
...
ali nemoj skidat kdevelop ako si na gnome desktopu
mono ti je i više nego dovoljan.
ali nemoj skidat kdevelop ako si na gnome desktopu
mono ti je i više nego dovoljan.
Mogu programirati i u C-u, probao sam sad!
Mogu programirati i u C-u, probao sam sad!
Ma vim i make, sve ostalo nije l33tz 1n4f..
Salim se naravno (nije mi cak ni smijesno previse...)
Ja koristim Eclipse i pokazao se odlicnim pa ga i savjetujem, a ljudi preporucaju i Code::Blocks, takodjer odlican alat.
Eclipse mi se osobno cini malo ozbiljnija aplikacija, a i ima gomilu frameworka za ostale jezike (python se recimo cesto koristi kao skriptni jezik u C-u) pa bi poznavanje tog jednog IDE-a bio dobar izbor.
Anjutu sam nesto malo probao, po meni samo mrvicu podebljani gedit. Sad se ne salim, radije cu vim i make nego anjutu.
Ma vim i make, sve ostalo nije l33tz 1n4f..
Salim se naravno (nije mi cak ni smijesno previse...)
Ja koristim Eclipse i pokazao se odlicnim pa ga i savjetujem, a ljudi preporucaju i Code::Blocks, takodjer odlican alat.
Eclipse mi se osobno cini malo ozbiljnija aplikacija, a i ima gomilu frameworka za ostale jezike (python se recimo cesto koristi kao skriptni jezik u C-u) pa bi poznavanje tog jednog IDE-a bio dobar izbor.
Anjutu sam nesto malo probao, po meni samo mrvicu podebljani gedit. Sad se ne salim, radije cu vim i make nego anjutu.
Emacs FTW!!!!
OnTopic:
Bilo koji od ponuđenih editora će ti odraditi posao i više nego dobro. Neradiš ti na nekim velikim projektima tako da nije ni bitno koji editor koristiš.
A da sad, nemojmo pretjerivat, najbolje da prodam i monitor i kao glavni display imam matricni printer
Hard core to the #/ (LOL) :-D :-D :-D
HAHAHHAA!
Jaoo, znam da je offtopic, ali moram ispricati ovu pricicu iz stvarnog zivota jer smo uletjeli na geek humor...
Sjedimo ja i moja kolegica oboje programeri, jedan frend iz druge firme PHP programer i jedan frend arhitekt za marendom na kavi u kaficu. Nekako se tema okrenula o tome kako ova kolegica ide u drugu firmu, i kako ce joj tamo biti bolje nego u trenutnoj, jer ce raditi u normalnim jezicima a ne u PL/SQL-u. Normalno pocela je zezancija kako je sve to 'demo verzija' posla, gdje se pokazuju samo najbolje stvari, a kad je zaposle ce bit kaos. Ovaj moj frend dobaci "Da, zatvorit ce te u podrum i morat ces programirat u VB-u."
I vidis stol sa dva decka i jednom curom kako umiru od smijeha i jednog ozbiljnog decka sa milijun upitnika iznad glave...
HAHAHAHHAHAH crknem kad se toga sjetim, geek humor FTW :-D
@tux_slave
Pricamo o IDE-ovima za Linux/GNOME, ne o drugim operativnim sistemima :-D :-D
OT : PL je meni super jezik (s obzirom za što se koristi), tako da nemoj mi ti po PL-u
btw. dobra fora
Mislim da je najbolje da čovjek ostane na MONO IDE, pa da uz C uči i C# (poslije bude mi zahvalan )
Usto, možeš pisati i u običnom tekst editoru pa compilirati preko gcc-a. Što te točno zanima?
Koliko se sjećam trebalo bi ovako:
gcc -o MojProgram.o file1.c
Nakon čega pokreneš program tako da u shell-u napišeš
./MojProgram.o
Za detalje oko gcc-a i njegovih parametara možeš pogledati ovdje:
http://oreilly.com/linux/command-directory/cmd.csp?path=g/gcc
Znaci... Da bi programirao u C-u pod linuxom, trebas imati instaliran gcc (Gnome C Compiler). Njega na Suseu instaliras tako da otvoris Konsole (ako si u KDE-u) ili Terminal (ako si u Gnomeu) te tamo upises yum install gcc.
Zatim otvoris svoj omiljeni editor (pocetnicima preporucam Kate za KDE i gedit za Gnome) te u njemu napises source i recimo da spremis u ~/kodovi/source.cpp.
Otvoris Konsole (Terminal) te udjes taj direktorij koristeci cd ~/kodovi/.
Tu napises gcc source.c -o source -Wall -O2. To ce pokrenuti proces kompiliranja tvog programa, s time da ce ti zbog zastavice Wall (Warining: ALL) ispisati sva upozorenja, a zbog zastavice O2 (Optimization level: 2) ce ti program biti nesto brzi nego bez nje. Naravno, te zastavice mozes izostaviti, ali to nije preporucljivo.
Program sad pokreces sa ./source.
Ako ti se ne da pisati cijelo vrijeme i za svaki kod gcc <kod>.c -o <kod> -Wall -O2, mozes si napisati shell skriptu pa da onda pises samo c.sh <kod>. Ako te zanima kako, pitaj. :)
Ja sam u C-u radio nešto za Engleze i trebalo im je za BSD. Dignuo sam VM i VisualStudio, a onda polinkao i kompajlirao na host OS-u:)
Opcija je jako puno.
Znaci... Da bi programirao u C-u pod linuxom, trebas imati instaliran gcc (Gnome C Compiler).
Njega na Suseu instaliras tako da otvoris Konsole (ako si u KDE-u) ili Terminal (ako si u Gnomeu) te tamo upises yum install gcc.
Tu napises gcc source.c -o source -Wall -O2. To ce pokrenuti proces kompiliranja tvog programa, s time da ce ti zbog zastavice Wall (Warining: ALL) ispisati sva upozorenja, a zbog zastavice O2 (Optimization level: 2) ce ti program biti nesto brzi nego bez nje. Naravno, te zastavice mozes izostaviti, ali to nije preporucljivo.
Program sad pokreces sa ./source.
Argh. Glup sam. Bilo mi je nesto cudno kad sam napisao Gnome... Iako u ovom slucaju ostatak doista znaci C Compiler jer se govori o odredjenom kompileru. Ok, zastario sam...
zdravo treba mi pomoć u vezi programa u c-u,,,, ako netko zna da mi da barem upute ,,,,, Unaprijed zahvalan!!!
Napraviti program kojii zracunava rjesenja jednadzbi
a11x1 + a12x2 =b1
a21x1 + a22x2 =b2
nepoznate su x1 i x2 koeficijenti a11,a12,b1,b2,a21,a22 se unose sa tastature, ako sistem jednadzbi nema rjesenjeprogram ispisuje poruku rjesenje ne postoji
Takoder treba ispisati odgovarajucu poruku ako sistem ima beskonacno mnogo rjesenja