Kako napraviti igru

poruka: 578
|
čitano: 267.812
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
RE: Kako napraviti igru
wanted kaže...

ako si cuo GTA IV je pravilo oko 10 000 ljudi, i pravili su je puno vremena,a ti sam da napravis samo jednu sobu u kojoj se mozes kretati treba ti puno vremena

Jesil ti kada cuo da nemoze nikada 10.000 ljudi praviti jednu igru, minimalno je potrebno 100 ljudi da se sklepa dobra igra, a maksimalno 200.

Jesil kada cuo da su ljudi izmislili Game Engine koji olaksava pocetnicima izradu igara, ocito nisi. Evo nekih koje ja poznajem i koji mnogo olaksavaju izradu igre, OVDJE, OVDJE i OVDJE.

Ja poznajem lika koji pravi sam samcat svoje igre i zavrsi ih za 7/8 mjeseci, ako ne vjerujes EVO njegov web site pa se posavjetuj malo. Lik pravi sve sam, texture, programira, izradzuje svoj engine i prodaje igre na svojim site-u. Ima dvije igre koje su mu najpopularnije a i najkvalitetnije, poigraj Barrel Mania i DevastationZone Troopers i nemoj pricati gluposti jer punis liku glavu GLUPOSTIMA.

BTW: Jos se valjam od smijeha na onu recenicu o 10.000 ljudi, xD .

Chatanje Na Sonyjev Način.
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.1.2010 22:28 (Game_Fan).
17 godina
Game_Fan kaže...
wanted kaže...

ako si cuo GTA IV je pravilo oko 10 000 ljudi, i pravili su je puno vremena,a ti sam da napravis samo jednu sobu u kojoj se mozes kretati treba ti puno vremena

Jesil ti kada cuo da nemoze nikada 10.000 ljudi praviti jednu igru, minimalno je potrebno 100 ljudi da se sklepa dobra igra, a maksimalno 200.

Ustvari, potrebno je minimalno 1, a mislim da nije utvrđeno koliki je maksimum (gajim nepočudne ideje da ga čak niti nema :O).

Game_Fan kaže...

Jesil kada cuo da su ljudi izmislili Game Engine koji olaksava pocetnicima izradu igara, ocito nisi. Evo nekih koje ja poznajem i koji mnogo olaksavaju izradu igre, OVDJE, OVDJE i OVDJE.

Pobogu, engine svima olakšava izradu igara (u teoriji dakako; inače, engine je "samo" skup onoga što je često korišteno, mislim da ti govoriš o game makerima (koje prezirem (ovo posljednje je suptilno ubačeno, subjektivno i neargumentirano (također mi se svidio broj zatvorenih zagrada: )))).

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
15 godina
neaktivan
Game_Fan kaže...
wanted kaže...

Ja poznajem lika koji pravi sam samcat svoje igre i zavrsi ih za 7/8 mjeseci, ako ne vjerujes EVO njegov web site pa se posavjetuj malo. Lik pravi sve sam, texture, programira, izradzuje svoj engine i prodaje igre na svojim site-u. Ima dvije igre koje su mu najpopularnije a i najkvalitetnije, poigraj Barrel Mania i DevastationZone Troopers i nemoj pricati gluposti jer punis liku glavu GLUPOSTIMA.

Evo upravo sam pogledao site od čovjeka kojega si spomenuo u referenci i SVAKA ČAST !!!! Igre mu djeluju vrhunski, od game playa pa do izgleda.

http://www.woodgamesfx.com
15 godina
protjeran
Loki_111 kaže...

Ja bi napravio igru ali neznam od kud poceti

I tom rečenicom završava tvoja karijera game makera.

15 godina
neaktivan
itf4n kaže...
Game_Fan kaže...
wanted kaže...

Ustvari, potrebno je minimalno 1, a mislim da nije utvrđeno koliki je maksimum (gajim nepočudne ideje da ga čak niti nema :O).

Game_Fan kaže...

Pobogu, engine svima olakšava izradu igara (u teoriji dakako; inače, engine je "samo" skup onoga što je često korišteno, mislim da ti govoriš o game makerima (koje prezirem (ovo posljednje je suptilno ubačeno, subjektivno i neargumentirano (također mi se svidio broj zatvorenih zagrada: )))).

U vezi game makera ne bih se složio u cjelosti, naime nisi ovdje konkretno naveo koje game makere prezireš i što smatraš game makerima , te molim te demonstriraj isto sa praktičnim iskustvima u vezi upotrebe istih, ako ništa drugo tada bi isto moglo bit korisno ostalima jer bi bilo temeljeno na stvarnim informacijama a ne na osobnim impresijama.

Pošto je ovo programerski dio bug -ovog foruma molio bih za više profesionalizma i da kada se nešto iznese da se argumentira vlastitim iskustvom ili objavom provjerene vijesti a ne osobnim indicijama.

17 godina
Kako napraviti igru

Napisao sam, u zagradama, kako nemam argumenata - oni na kojima baziram stav su osobne prirode (sasvim dovoljni, u ovom pitanju, za mene). Ne mislim da je takvima mjesto na forumu, pa ih niti ne namjeravam iznositi: ali rado ću popričati s tobom preko PPa ili sl.

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
itf4n kaže...

Postoji granica gdje management timova postane tako visok overhead da u principu radis sporije nego da imas manji tim ljudi. Komunikacija je vrlo vrlo vrlo bitna, puno bitnija od icega drugoga. Software, za razliku od mostova, ima tu prednost sto se (idealno) vrlo jednostavno mijenja, a kod igara je konstantno iteriranje i mijenjanje mehanike _imperativ_. Bez dobre komunikacije u timu se ta prednost gubi, sto znaci da igra ovisi o pocetnom dizajnu, koji se najcesce pokaze kao ne-zabavan.

Primjera radi, nas tim koji je slozio akcijski MMORPG za djecu broji oko 20ak ljudi:

- 5 programera (2/3 projekta 5, nekad nas je bilo samo 3)

- 6-8 production artista

- 2 concept artista

- 1 producent

- 1 project manager

- 4 designera

Team leaderi, juniori i internisti sa faxa su ukljuceni u brojke, tako da tim od 4 designera zapravo broji 1 leada, 1 seniora i 2 juniora. Tim od 5 programera broji 1 leada, 2 seniora i dva juniora.

@woodgames,

ako procitas postove sa dvije prethodne stranice, gdje smo ja, naxeem i itf4n vodili razgovor o tome kako se pristupa izradi igre, uvidjet ces odgovor na svoje pitanje. itf4n, ako sam ga dobro shvatio, primarno zeli nauciti programirati igre a ne napraviti igre, dakle bitno mu je raditi sa kodom a ne sa gotovim SDK-om.

Intoxicate your brain with what I say - if not, you'll lie knee-deep in trouble.
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.1.2010 11:02 (Deus ex machina).
15 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Gdje se može vidjeti vaš MMORPG ?

0 0 hvala 0
17 godina
woodgamesfx kaže...

Gdje se može vidjeti vaš MMORPG ?

bok, pretpostavljam da se ovo pitanje odnosilo na mene, jer pogledao sam po postovim i jedini sam ja spominjao izradu MMORPG-a.

Link na Bug forumu

Link na našu web stranicu (trenutno je postavljena tek toliko da imamo na netu nešto)

http://www.metacafe.com/watch/2749951// || http://www.metacafe.com/watch/1248654/3d_animacija/
16 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Bio je u open-beti zadnjih 2 mjeseca, sad je zatvorena dok ne ispoliramo jos neke stvari i napravimo monetarizaciju.

Mozes pratiti http://www.petsvsmonsters.com/

@BranimirXYZ

ne bas, mislim da se odnosilo na mene, s obzirom da sam ja nabrojao nas team ;-)

Ali nonfa bitno, mislim da bi bilo dobro da i ti napises ponesto...

Intoxicate your brain with what I say - if not, you'll lie knee-deep in trouble.
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.1.2010 11:21 (Deus ex machina).

2 0 hvala 3
17 godina

he he, sada tek vidim da se nije odnosilo za mene. Ali neka budu linkovi.

A što se tiče izrade igre, ovako moj posao je izrada 3D modela i tekstura za iste te polako učim animiranje.

Naš tim se sastoji od 15 ljudi.

2 programera

5 concept artist (točnije 3 koja su samo zadužena za taj dio, dok ostala dva uz posao concept artista obavljaju posao 3D modelera, animatora,... i sl)

5 3D modelera ( njih troje rade samo na modeliranju, a mi ostali smo zaduženi i za teksture. ovdje nisam ubroio kolegu koji uz posao concept artista obavlja i posao 3d modelera, animatora,...)

1 osoba koja je zadužena za GUI te održavanje web stranice

1 osoba koja je zadužena samo za glazbu

1 osoba zadužena za priču.

Evo ovo je znači nekakva gruba podjela. Iako većina kolega radi više poslova.

Također valja napomenuti kako će se broj članova tima uskoro smanjiti, jer ima dosta ljudi koji već dugo nisu ništa napravili. Jer sve što radimo za igru radimo dobrovoljno

i u svoje slobodno vrijeme. Uglavnom vidjeti ćemo sada nakon testiranja u drugom mjesecu kako i šta dalje. Jer od cijelog tima nas 6-7 radi konstantno i imamo namjeru završiti igru do kraja.

http://www.metacafe.com/watch/2749951// || http://www.metacafe.com/watch/1248654/3d_animacija/
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.1.2010 11:38 (Branimir2412).
15 godina
neaktivan

Svaka čast Osmijeh

17 godina
neaktivan
GameDev skola programiranja za pocetnike

Na doublebuffer.org site-u se organizira interaktivna on-line gamedev skola programiranja igara za pocetnike.

Pod interaktivna mislim na to da se ne radi o nizanju tutova nego "polaznici" aktivno sudjeluju. Na zadanu tematiku napisat ce se niz poglavlja. Nakon sto se obradi dovoljno poglavlja tj. dode do dovoljne razine znanja da se moze raditi neka jednostavna igra, polaznici zajedno rade jednostavnu igru po vodstvom "predavaca".

Svako poglavlje ce imati svoj topic i moc ce se pitati bilo sta sto je nejasno ili sto nekoga zanima. Sa poglavljem ce doci zadatak ili neki primjeri za pogledat/probat. Primjeri ce biti samo neki kod za izvrsiti i vidjeti rezultate da se lakse svati poglavlje, ili neki zadatak za rijesiti, odnosno napisati kod. Zadaci nece biti neka egzotika, nesto najjednostavnije samo da se vidi da li je poglavlje shvaceno, poanta je da ako neko zapne na zadatku ili nije svatio poglavlje, na istom topicu ce dobiti bilo kakvu pomoc treba. Na izradi igre na kraju skole mogu sudjelovati samo oni koji su aktivno sudjelovali u gamedev skoli. Oni koji ne zele sudjelovati naravno svjedno mogu pitati/komentirati na topicima poglavlja ako ih sta zanima iz tog poglavlja. Osmijeh

Poglavlja ce krenuti od najjednostavnijih stvari pa do nekih naprednijih. Skola pocinje 21.02. i mozete sudjelovati u njoj ili je pratiti na ovom forumu: LINK

NAPOMENA: Ovo nije skola kako napraviti Crysis u 30 dana. Ako zelite iz nule napraviti Crysis zaobidite ovaj post jer vas nece to nauciti. Na kraju ove skole znat cete napraviti side scroller igre tipa Super Mario i Sonic, te jednostavne 2D RPG-e i strategije, naravno ukoliko ste sve svatili. Bez ovog osnovnog znanja 3D igre ni ne mozete programirati, nakon ovoga mozete probat polako krenuti u 3D vode, pomocu tutoriala na netu ili ukoliko bude GameDev skola na tu temu.

Mogu poglavlja postati i ovdje, ali ce vjerojatno postati nepregledno.

http://izrada-igara.bloger.hr/ -> Blog o izradi igara :)
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.2.2010 15:52 (Koki007).

4 0 hvala 2
15 godina
neaktivan
RE: GameDev skola programiranja za pocetnike
Što znači zapravo level editor,jer vidio sam onaj Deled,a on ne dolazi s nikakvim engineom kao ostali i kako se on sad treba koristiti.
ZeKiDa Games presents
17 godina
Kako napraviti igru

Sklapanje elemenata levela u cijelinu... određivanje gdje će se što pronaći, i kako će se to ponašati (reagirati i sl.). Level editor može u većoj ili manjoj mjeri sadržavati i druge alate, poput izrade samih objekata (štogod on bili: teksture, modeli...), ali ne mora.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Pocetnik sam u blenderu, ako ko ima neki site s tutorialima nek posta :D

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.3.2010 21:50 (misko28).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ima ona knjiga Noob to Pro za blender,u njoj ćeš naći hrpu tutoriala za sve od modeliranja,animiranja,teksturiranja itd.
ZeKiDa Games presents
16 godina
misko28 kaže...

Pocetnik sam u blenderu, ako ko ima neki site s tutorialima nek posta :D

Evo neki videotutoriali, nisu loši samo što onaj ima usr** glas :

http://nystic.com/blender.php

15 godina
neaktivan
Game_Fan kaže...
wanted kaže...

ako je on napravio grids of fury onda svaka mu čast, jer tu sam igrao igru i mogu ti reć da nije loša...

Dompa
15 godina
neaktivan
Za raditi 3d igre potrebno je znati i 3d modelirati u nekom programu za 3d modeliranje,a više informacija oko tih programa kao i o samom 3d modeliranju možete saznati na temi ''Vaši 3d modeli''također se tamo nalaze i neka impresivna djela ostalih članova foruma.
ZeKiDa Games presents
15 godina
neaktivan
tps??

Ej ljudi, može jedna pomoć?

Ovako, radim igru u Game Makeru 8 PRO, i neznam kako napraviti TSP. Jel mi može netko pomoći?

Čupo
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Kako napraviti igru

za pravljenje igri ti treba jedno 1000 programa za 3D obradu,100-injak računara sa i7-icama i HD 5970 (Bolje Quadro FX 4GB),2 miliona dolara,ultimativno dobre programere i stručne programere,ovjerena licenca za pravljenje igri,reputacija u svijetu,dobra firma...

Moj PC  
1 9 hvala 1
15 godina
neaktivan

win_7 nemoj se zaj***vat. ja ljepo pitam za pomoć, a ti se zafrkavaš ko "2 miljona, firma" drugi put šuti. ako znaš kako, reci. Treba mi ionako za manju igricu.

Čupo
16 godina
neaktivan
ČupoHaker kaže...

win_7 nemoj se zaj***vat. ja ljepo pitam za pomoć, a ti se zafrkavaš ko "2 miljona, firma" drugi put šuti. ako znaš kako, reci. Treba mi ionako za manju igricu.

Mislim da se nije obraćao direktno tebi već je komentirao temu, ali u svakom slučaju nije u pravu.

@windows_7: pročitaj nekoliko stranica ove teme pa ćeš vidjeti da se može i bez toga. Naravno, ovdje se ne priča o igrama kakve izdaju tvrtke poput EA, nego nečemu jednostavnijem. A danas sa toliko programa za izradu igara zaista nije problem napraviti nešto. Pogledaj npr. ovdje - tim se sastoji od sedmero ljudi, a napravili su vrlo dobru igru.

Google is your friend. Use Google before asking dumb questions.
15 godina
neaktivan

Pa dosta je dobra igra. Samo: JA bih napravio igru. Andy0101 ako znaš nešto za game maker, reci pliz.   Uglavnom razumijem programiranje, ali taj TPS ne kužim. Tnx

Čupo
16 godina
neaktivan
ČupoHaker kaže...

Pa dosta je dobra igra. Samo: JA bih napravio igru. Andy0101 ako znaš nešto za game maker, reci pliz. Uglavnom razumijem programiranje, ali taj TPS ne kužim. Tnx

Na žalost, ne znam. Ali barem bumpam temu. Osmijeh

16 godina
neaktivan
Cemu tocno služi photoshop u procesu izrade igara?
16 godina
neaktivan
crowap kaže...

Uređivanje tekstura, izrada sučelja, nacrti (sheme)...

16 godina
neaktivan
andy0101 kaže...
crowap kaže...

Uređivanje tekstura, izrada sučelja, nacrti (sheme)...

... concept art... :-)

Crtu zivota sama je urezala na njeznom dlanu... ispisala sa bojama UPOMOC po cijelome stanu...
17 godina
protjeran
Kako napraviti igru

A često, jako dobro dođe, olovka i papir i to ne samo za igreCool 

Programko http://programko.bloger.hr

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice