Ja bi napravio igru ali neznam od kud poceti
Kako napraviti igru
- poruka: 578
- |
- čitano: 267.756
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ja bi napravio igru ali neznam od kud poceti
Sto puta rečeno od programiranja ,ak ti se neda zajebavat s tim onda imas game makere a mozes pocet i kao 2d artist ,3d modeler,animator i svašta nešta...
Nema niti ozbiljnijeg game maker alata bez programiranja .
Evo par savjeta :
Nulto : Pitaj se što želiš napraviti, koliki ti je buđet, izradi scenarij ........
Prvo : kupi neki game engine ili nabavi neki koji možeš koristiti besplatno, ali svakako proući licence i tih "besplatnih" ( npr OGRE, Irrlicht ili Panda3D ) .
Drugo : kupi neki alat za modeliranje ili isto tako nabavi neki besplatni ( Anim8or isl....)
Treće : ako ne želiš ućit modelirat ima rješenje i za to , kupi kolekcije gotovih modela DEXSoft npr.
Četvrto : organiziraj si vrijeme.
I to je u biti to
bok.... ja inace sad radim u BASICU .... prvo sam mislio napraviti SPACE invaderse za ORAO ... ali ipak imam samo 12 godina. ... sad učim pascal .... a za igre mislim raditi u c++-u ... ali ipak imam samo 12 godina. ... pa me zanimalo dali netko ima sourcove od igara u c++.. samo da vidim kako to ide ....
Naravno. Neki najpoznatiji siteovi:
Bit ce ti potreban SVN klijent - ako ti se ne da daviti sa Cygwinom, TortoiseSVN je odlican izbor.
Cheers.
Za praviti igrice prvo se treba naučiti programirati a onda uzeti nekakav API to ovisi od programskom jeziku najjednostavniji za 2d igre je SFML i SDL, a za 3d OGRE
da mi je zivot vjecan,ja se ne bi uhvatio ovoga.Jer ovo izgleda TOLIKOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO dugo.
Hvala bogu,uzivam u photoshopu i after effectsu,i mogu reci da sam vesel s onim sto napravim
Jer pazite,nema veceg gusta od onog kada otvoris prazni photoshop i nakon 20 minuta imas sliku kojoj se ljudi dive.
zapamti ZNANJE JE SVE
Radi toga što imamo jednog programera iz SAD-a , a i imamo namjeru postati slavni. Pa će tako budući fanovi cijelog svijeta moći vidjeti kako je tekao sam razvoj njihovog omiljenog MMORPG-a.
ovo izgleda predobro,i sretno vam s inspiracijom i svime i pazite,ako mislite nakon 1-2 godine: GOTOVI SMO S IGRAMo,sine radi na njoj jos 1 godinu i imat ces nesto dobro,sretno!! i ako vam ikad zatreba pomoc s websajtom i photoshopom ili after effectsom introima RADO CU POMOC!
ovo izgleda predobro,i sretno vam s inspiracijom i svime i pazite,ako mislite nakon 1-2 godine: GOTOVI SMO S IGRAMo,sine radi na njoj jos 1 godinu i imat ces nesto dobro,sretno!! i ako vam ikad zatreba pomoc s websajtom i photoshopom ili after effectsom introima RADO CU POMOC!
Hvala, budemo se čuli preko msn-a. Budi spreman pokazati neke od svojih radova
Možeš u Flashu (Adobeov program) napraviti igru. Sada ne znam kakvu igru želiš; browser igricu na internetu ili nekakvu preko cijelog ekrana.
Imaš puno besplatnih programa za izradu igara. Zapravo, igricu nije teško za izraditi, ali takve su ti igrice početničke (napraviš dva lika (možeš "x" likova) i zid. Likovi se kreču i ti moraš klikati na njih, tada se oni ubrzavaju. Kada udare u zid, čuje se zvuk (eksplozija ili bilo što).
Traži po internetu, i naći ćeš sigurno. Samo trebaš imati vremena i volje, a posebno inspiracije, jer bez toga, 0!
Imam jedno pitanje.Imam ideju za jednu edukativnu igricu namjenjenu autističnoj djeci.U igrici bi npr bilo sličice-riječi(sparivanje),bojanka i sl.Kakvi bi mi programi trebali za to?
Hvala puno dečki.....
Visual Basic 6 , to ja preporučam, ali sigurno ima i boljih rješenja
Game maker?
Multimedia Fusion 2, jednostavno se mogu napraviti manje igre bez programiranja (bar ne onog na kojeg ste se navikli). Svakako isprobajte, imate demo na BUG-ovim DVD-ovima 169 i 190.
jel zna neko knjigu za directx programiranje (po mogučnosti novije verzije)
Zbog cega tocno knjiga? Sto nedostaje internetu?
Globalno, zelim ovo napisati vec duze vrijeme:
Zbog cega toliko ljudi zeli procitati knjigu kad nesto zele nauciti? Knjiga je produkt ili pojedinca, ili para, ili male grupe ljudi. Iako malo teze u pocetku, deset puta je bolje prosurfati i pronaci nekoliko izvora, procitati ih sve, povezati znanje u svojoj glavi i onda raditi.
na sve receno, prefix IMHO.
"kako napraviti igru ?"
vježbajte pola godine u 3D programu, pola god u Photoshopu, pola god u programiranju, p. god u abletonu 8, pola god razmišljate kako čete to sve spojit, zatim to dvije god spajajte i evo vam igre koja vjerojatno neče valjati ništa...
ili se "igrajte" u nekom game editoru pa čete napravit igru u tjedan dana koja če bit gora od prve navedene...
PS ajmo se skupit pa napravit expanziju za novi Crysis 2
može li se isprogramirati igra u C++-u tako da se prvo naprave animacije modela u nekom 3D programu, i da se taj model učita u program i pristiskum na određenu tipku da se pokrene određena animacija, npr. animacija čovjeka koji hoda naprijed, pritiskom na tipku gore da se pokerene ta animacija
Naravno, tako se to inace i radi :-)
Edit:
da dodam i informaciju za daljnje istrazivanje, potrazi hardware/software skinning, forward/IK cinematics, i MD5 vs MD3.
Zbog cega toliko ljudi zeli procitati knjigu kad nesto zele nauciti? Knjiga je produkt ili pojedinca, ili para, ili male grupe ljudi. Iako malo teze u pocetku, deset puta je bolje prosurfati i pronaci nekoliko izvora, procitati ih sve, povezati znanje u svojoj glavi i onda raditi.
onda kad ti djeca budu išla u školu, nemoj im kupovati knjige... neka surfaju
Prokrastinacija je problem s Internetom, malo tko se može koncentrirati na ono što uči... (što se tiče konkretno DXa, knjige (barem one iz mog iskustva) su doista loša ideja)
onda kad ti djeca budu išla u školu, nemoj im kupovati knjige... neka surfaju
U globalu se slazem s tvojim prijedlogom, nazalost, veliki je problem konjska perspektiva i ego profesora, koji ne priznaju nista osim gradiva iz knjiga koje su oni sami napisali ili preporucili.
Ja cu svoje dijete pokusati odgojiti da razmislja svojom glavom, a ne da bude streber (mislim na doslovno znacenje rijeci).
Ja sam nekoliko kolegija na faksu naučio iz Googlea, tj. resursa koji je nekoliko desetaka puta bogatiji i kvalitetniji od bilo koje skripte koju sam imao za te kolegije.
Ja cu svoje dijete pokusati odgojiti da razmislja svojom glavom, a ne da bude streber (mislim na doslovno znacenje rijeci).
Što se tiče interneta treba uvijek imati na umu da sadržaj koji se nalazi na web stranici može pisati bilo tko, pa i onaj tko tek misli da zna nešto o nečemu (a to može biti tek djelomično istina), i zato uvijek treba s više izvora potvrditi te informacije. Dok, sadržaji u knjigama su u većini slučajeva koliko-toliko vjerodostojniji . Jasno, i u knjigama ima grešaka, ali ti tekstovi ipak prođu i lekturu, korekturu i recenzije od stručnjaka s tog područja. Usto, knjige nude konkretan plan i program rada tj. učenja po kojemu je se moguće orjentirati, dok ćeš na internetu naći tek izolirane članke. Iako, knjige su sadržajom ograničene i tu internet je puno bolji jer nudi detalje, a knjige uglavnom tek uvod u priču i osnovne stvari koje je potrebno znati na određenom području. Stoga, ja bih nekako rekao - Za početnike je knjiga a za naprednije internet.
A što se tiče ovog boldanog.. Ja ne znam u koju si ti školu išao, no ja se s time nisam susretao. Isto tako, znam i za sebe i svoje kolege s kojima držim nastavu da ama baš nikada nismo nekog studenta pitali koju literaturu koristi niti mu forsirali takav način rada. Štoviše, i sami im ponudimo linkove na hrpe knjiga i materijala u kojima mogu pronaći informacije, dok njihovo znanje se provjeri praktičnim zadacima, pa naučili ih oni kroz neku konkretnu knjigu, hrpu njih ili internet članke i tutorijale. Bitan je samo rezultat tj. da u praksi znaju iskoristiti to znanje pa kako ga god stekli.
Slazem se s ovim gore. Ako se tek pocinjes baviti necime, puno bolje je poceti od neke dobre knjige, koja ako je dobro napisana polako te uvodi u problem i daje ti sve potrebne osnove za razumjevanje sadrzaja, nego nekakvi clanci na internetu, koji uglavnom pretpostavljaju da je covjek koji ih cita doktor znanosti i da mu je sve jasno osim tog sitnog detalja koji se navodi u clanku. S druge strane na netu se nadje i tutorijala koji su toliko pojednostavljeni da od njih ne mozes nista korisno naucit. Zato, prvo na amazon ili neki drugi site sa reviewom knjiga i nabavit dobru knjigu... Nakon osnova se onda lako dalje snalazit na internetu...
@Tracer i @SupremeCommander knjige su ok ako su novijeg datuma no treba uzeti u obzir da se ljudi sve više oslanjaju na resurse s interneta. Razlog tome je puno lakše svladavanje zadanog problema. Jer se često u knjigama dogodi da uz korisne stvari imaš jednostavno i hrpu gluposti radi kojih izgubiš volju za učenjem. (barem sam ja takav dojam stekao). Dok se preko interneta danas mogu naći jako dobri tutoriali za sve. Od kojih bi izdvojio Lynda turoriale. Jer se danas tutoriali rade uglavnom na više razina. Od kojih bi izdvoio za napredne korisnike te početnike. Tako da bilo tko s malo volje može naučiti doslovno sve. Razlog tome je upravo dostupnost preko interneta. Dok npr. kod nas ne možeš lako nabaviti željenu literaturu. Tj. možeš, ali sve ovisi o snalažljivosti. I uostalom preko neta imaš tražilicu i u kratkom roku nađeš riješenje za svoj problem, dok kod knjiga nemaš tu opciju kao ni većinu ostalih koje su u današnje vrijeme jako potrebne.
U mojem iskustvu, dok od pocetne ideje do realizirane knjige dodje, prodje dovoljno vremena da je to vec stara stvar. Gospodin Ken Perlin ne bi bio toliko masno placen za svako svoje predavanje, kad bi bilo dovoljno procitati bilo koju njegovu knjigu. Slusao sam ga tri puta, i svaki put ima nesto novo za reci.
Mislim da je i ovo samo stvar navike:
a) da li cu citati knjigu i ugasiti analiticki dio mozga i samo gutati sto pise? Ipak, istina je da je to sve provjereno i vecinom tocno - poznajem covjeka koji dovoljno zna o Oracleu da je u knjiznici od te firme ispravljao knjige olovkom i natuknicama.
b) da li cu pokusati upregnuti mozdane vijuge i sastaviti slagalicu sam iz razlicitih izvora i informacija?
Iako je teze, definitivno b). Uz bazicne, jasno vidljive dobitke, postoji jos jedan skriveni:
naucit ce osobu razmisljati kao programer, a ne kao grunt.
Takav analiticki, istrazivacki mozak je apsolutno mandatory za bilo kojeg kvalitetnog programera.
@offtopic
ovo bi mozda moglo biti zanimljivo ljudima koje interesira izrada igre http://multiplayerblog.mtv.com/2009/03/26/in-10-minutes-microsoft-made-me-an-xbox-360-game-gdc-2009/
Game makera je bilo i prije, i jednostavnih level editora u postojecim igrama, sad ovisi kak ovo funkcionira.
Meni je zanimljivije sta je njegova originalna ideja ustvari highlander koncept iz filma :P
ako si cuo GTA IV je pravilo oko 10 000 ljudi, i pravili su je puno vremena, a ti sam da napravis samo jednu sobu u kojoj se mozes kretati treba ti puno vremena