Kako napraviti igru

poruka: 578
|
čitano: 267.642
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Kako napraviti igru

znači darkGDK je isto kaj i directX samo što je više orijentiran na izradu igara?

kaj se tiče c++-a posudio sam knjigu u knjižnici na znanstvenom odjelu, ali u njoj se opisuje rad u nekoj zastarjeloj verziji c++-a tvrtke Borland. ja imam ms-ov c++ 2008. dali se to bitno razlikuje ili da nastavim čitati?

17 godina
neaktivan
c++ je jezik i isti svugdje... to su komplajleri... razvoja okruzenja... IDE-i... nastavi citati... darkGDK su biblioteke za pomoc u izradi igra orijentirane na directX (jer je od microsofta)...

i kad cete nauciti da je i directx skup biblioteka za pravljenje igra? Direct3D je za grafiku, DirectAudio za zvuk (nisam siguran dali se tako zove), DIrectInput za input (isto nesiguran u ime) itd...
17 godina
neaktivan
Iwek007 kaže...

znači darkGDK je isto kaj i directX samo što je više orijentiran na izradu igara?

kaj se tiče c++-a posudio sam knjigu u knjižnici na znanstvenom odjelu, ali u njoj se opisuje rad u nekoj zastarjeloj verziji c++-a tvrtke Borland. ja imam ms-ov c++ 2008. dali se to bitno razlikuje ili da nastavim čitati?

Ne nije isto. Nemoj se još time zamarati. Ideš predaleko a zapravo nisi ni krenuo.Svakako si pogledaj i ovo što ti je naxeem spomenuo. link
 Možda bi ti ta solucija i bolje odgovarala s obzirom da si radio u VB.NET-u. Sve je na tebi. Uzmi si vremena, pregledaj to sve pa odluči koji ćeš putem.
Što se tiče knjige,koju si posudio? Uzmi si Demistificirani C++. Možeš ju kupit za 200-tinjak kuna (mozda i manje). Imam ju i mogu reći da je ok knjiga.
Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.7.2008 1:23 (PROTECTOR).
17 godina
Iwek007 kaže...

pozz svima!

sori kaj vas gnjavim. imam 13 godina i SILNO želim programirati igre. posuđujem knjige iz knjižnice i dosta sam shvatio vb 2005, qbasic i logo. tražim po knjigama, ćitam ih i na kraju shvatim da nisam našao što želim. KAKO ISPROGRAMIRAT IGRU? od cijele moje porodice jedino se ja zanimam za programiranje. Zato i moram sam iskopavati informacije. Spreman sam učiti. Kako ste vi počeli? Zaista imam volju to naučiti i vrlo sam ustrajan.

nadam se da me nećete odpiliti. neću vam zamjeriti.

pozz.

Skini XNA 2.0 framework:
i nabavi neku knjigu koja se bavi XNA programiranjem. npr:
Microsoft XNA Unleashed: Graphics and Game Programming for Xbox 360 and Windows ili Beginning XNA 2.0 Game Programming: From Novice to Professional
S tim ces vec za par tjedana napraviti svoju prvu 3D igru... XNA nije game engine, tako da imas potpunu kontrolu nad svemu sto radis, iako je puno lakse nego da istu stvar radis u C++
17 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Nece bas u tjednu, ali u roku od godinu dana može napraviti 3D tetris npr...

If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

vidio sam tu knjigu u knjižnici. dosta je punašna.Neodlučan mislim da ću prije pročitat ovu koju imam. svakako ću je posuditi.

little johny
17 godina
neaktivan
l337_m4n kaže...

nisam znao da je engine tako jeftin, ja sam sve radio u 3d game studiu, piratskom.....al zato što taj program košta oko 100 dolara, a recimo 3d studio max za modeliranje isto košta oko 40 milja kuna, mislim, mora se trošit novaca koliko god ti to ne htjeo.

Sam da pitam di si ti izvuko 40m kn?

3ds max 2009, najnovija verzija, kompletan paket, dodje nesto ispod 30 000 kn
17 godina
horizon kaže...
l337_m4n kaže...

nisam znao da je engine tako jeftin, ja sam sve radio u 3d game studiu, piratskom.....al zato što taj program košta oko 100 dolara, a recimo 3d studio max za modeliranje isto košta oko 40 milja kuna, mislim, mora se trošit novaca koliko god ti to ne htjeo.

Sam da pitam di si ti izvuko 40m kn?

3ds max 2009, najnovija verzija, kompletan paket, dodje nesto ispod 30 000 kn
 Necemo mi nikad u europu s ovakvim jedinicama... Smijeh 
naxeem kaže...

Nece bas u tjednu, ali u roku od godinu dana može napraviti 3D tetris npr...

Nemoj plasit ljude Namigiva
Netko tko vec ima bar malo iskustva u programiranju, vjerujem da moze nesto slozit za puno manje od godine dana. Pogotovo ako jako zagrize za to i ima vise od 3 sata tjedno... Naravno da to nece izgledat ko Crysis, al moze imati neke osnovne elemente.
Velika prednost kad se igra radi da bi se nesto naucilo, a ne za neko siroko trziste je sto se mnoge stvari mogu znatno pojednostavniti. Npr. nema potrebe da igra podrzava razne graficke kartice, sto znatno komplicira kod, jer se moraju raditi posebni shaderi, posebne optimizacije za Nvidiu i ATI i slicno.  Ili bilo kakva multiplatformska podrska. Ako danas netko pocinje programiranje, mislim da mu je najbolje uzet DX10, shader model 4, i jednostavno zaboravit sve ono prije, jer dok dodje u poziciju da pocne raditi na nekoj profi igri, nitko se nece niti sjecati onog prije... Belji se
Takodjer, koga briga ako se igra rusi tu i tamo, ili ako su 3d modeli ruzni, itd... Sve ono sto si neka profi igra nemoze dopustiti, a moze oduzeti mnogo vremena.
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.7.2008 21:44 (SupremeCommander).
17 godina
Kako napraviti igru

zna li tko gdje mogu nabavit fps-creator

i ako ga tko ima moze kakva iskustva sa radom tog programa

robert lalic
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

dal mi neko može reć kakva je razlika između win32 project i windows forms apllication?

little johny

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
to nema veze s izradom igre...
neznam ali guglaj...
17 godina

"Win32 project" je cisti c++ projekt, a "windows forms application" je (ako si je izabrao u c++ meniju), c++/CLI, tj. mjesavina C++ i .NETa. Ako hoces programirat u C++ i .NET te ne zanima, izaberi "Win32 project".

Think locally, act globally...
17 godina
neaktivan
PROTECTOR kaže...
Što se tiče knjige,koju si posudio? Uzmi si Demistificirani C++. Možeš ju kupit za 200-tinjak kuna (mozda i manje). Imam ju i mogu reći da je ok knjiga.
 Kupio sam tu knjigu taj Demisti.. bla..bla... i odlična je.
nečitak
16 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

definitivno su ovdje ljudi upućeni ne neke stvari , al gle iskreno sa ovakvim idejama i nadanjima sam se sam susreo prije 4 god, znači tad sam prvi put susreo se sa demistificiranim c++, mogu reć da sam timovladao i svladao još neke programske jezike, al zagriženi programer ili čak početnik samo nemože do solidne stvari doć pogotov ne u kratkom vremenu, što ja preporučam OpenGl,traži sve št amoš o njemu , znači 3D modeliranje 3D max ,imao san negdje link gaming theory, čim nađem knjige o teoriji izrade igara koje imam negdje u pustim folderima okačit ću, al ko god krene solo ili sa 2-3 suradnika u takvo nešto nek bude spreman na minimalno 4 god rada intezivnog jer bez toga ništa, naime da vas ne zavaram mi ( ja i moj tim odustali smo nakon 2 god rada, radi raznih komplikacija od sredstava i fakultetskih obaveza) a u biti ni nismo daleko stigli..

Supman??

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Ja ju radim pomoću:

Dark Basic PRO

FPS Creator

3D World Studio

ITD

Hrvatska u srcu

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Kako napraviti igru

Napraviti neku dobru igru sam i da radi bez bogreške, po mojem mišljenju je to ne moguće.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

kada želim napravit jednostavan c++ program (ispisuje pozz) da izaberem win32 project ili win32 console apllication i kakva je razlika?

little johny

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Iwek007 kaže...

kada želim napravit jednostavan c++ program (ispisuje pozz) da izaberem win32 project ili  i kakva je razlika?

Win32 project se odnosi na MFC (Windows) aplikacije tj. one s prozorima. Pošto vidim da si tek početnik izaberi win32 console apllication jer to je aplikacija komandne linije (Mali DOS prozorčić).
16 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Ono što bih svima preporučio kao najbrži i najlakši početak za izradu amaterskih do visokoprofesionalnih igara je C++  i OpenGL.

Za one koji ne znaju, ID Software koristi u svojoj jezgri OpenGL,. (Doom, Quake). Ima još dost igara no poanta je da je mnogo intuitivniji i razumljivi od Direct x-a. Programiram već više od dvije godine u njemu a prvo sam počeo sa direct x-om. Jedini trenutni problem je ovaj novi OpenGL 3.0 koji je izašao i stvara određenu zbunjenost kod većine programera al i to će se srediti. U njemu sam radio godinu dana 3D igru. (Modeli su naravno bili preuzeti sa neta) Ubacio sam mogučnost učitavanja Milkshape ACII modela kompletno sa animacijom, te sam mogao učitati bilo koji model i bilokakvu animaciju. Stavio sam i učitavanja koordinata koji mi je služio sa algoritama sudaranja sa ziidovima (collision detection) no onda sam puknuo. Recimo samo da ne možeš sve sam. Stvarno sam se mučio tih godinu dana i jednostavno ne možeš. Jer postoji toliko novih tehnologija koje se pojavljuju svaki dan, nove mogučnosti u vezi recimo textura i tko zna čega sve ne i to ne možeš pratiti. Dođeš do stupnja kad vidiš da jednostavno znaš toliko stvar i ne znaš što da radiš. Recimo ubacio sam i OpenAL podršku i za to sam radio sve funkcije. Poanta je da kad radiš jedno onda već zaboraviš ono drugo itd. i ne možeš dobro raditi... na kraju sam odustao od svega a igra je mogla i tako bit funkconalna jer je imala sve moguće funkcije i algoritme za samu izradu igre. Recimo da sam ubiti radio više engine nego igru. Na kraju je samo trebalo napraviti kompletne modele nivoa, likova i pušaka i ne šalim se kad ovo govorim jer stvarno znam programirat u OpenGL do zadnje njegove funkcije.. Napravio sam jednu prostoriju, mogućnost da se pokupe puške i pištolji i da se puca. Sve to lijepo ukrasio sa svjetolušću i sjenama no jednostavno nije imalo smisla.. na kraju sam se prebacio na linux i tamo počeo ispočetka, jednostavno da se učim... odustao sam i od toga i sad više ni ne mogu otvorit taj projekt da ga pogledam jer sam imao pauzu od par mjeseci i jednostavno ne mogu nastaviti, čim malo ne programiraš, izađeš iz toga.

Uglavnom, poanta je, ako netko namjerava baviti se programiranjem igara, to je moja preporuka. A nema ničeg boljeg nego kada nakon tko zna koliko (za početak) sati uspijete napraviti ono što ste htjeli... najbolji osjećaj ;)

http://nehe.gamedev.net/

Tu ćete pronaći sve od A-Ž bez obzira na kojoj ste platformi (Windows, Linux...) a nakon toga snalazit ćete se sami i google će vam sve reći ;)

Na Windowsima sam koristio Visual Studio čiji MSDN ima sve moguče pa i dosta stvari u vezi OpenGL-a ali ne previše. A na linuxu jednostavno ni nije bitno jer će svatko ionako kompajlirati iz konsole (KDevelop recimo ima dobro sučelje i ima puno helpa)

U svakom slučaju GLUT (biblioteka koja upravlja prozorima) će vam smanjiti muke oko postavljanja OpenGL aplikacije ali ona se jednostavno mora zaobići ako se mislite ozbiljnije baviti programiranjem u OpenG-uL. (To ne znači da nema dovoljno funkcija ili mogućnosti, kako će vam reći svaki ozbiljniji OpenGL programer, već što svaki programer mora znati što se dešava "ispod GLUT-ovog" koda)

Uživajte

I vješanje i ljepota ostavljaju čovjeka bez daha
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.9.2008 12:53 ($ome1).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
$ome1 kaže...

U njemu sam radio godinu dana 3D igru.

bok kolega. MOžeš staviti link na source toga kaj si već napravil, ako nekog slučajno zanima, da prouči malo. Ja imam negdi onaj tvoj još otprije dok nisi stavio još opcija unutra. 
Elvis je Zagorec bil, i nigda nije on kril, prije svakog koncerta demižonku vina je spil, govorile njegve su oči 'O daj mi natoči!!'
17 godina
$ome1 kaže...

Ono što bih svima preporučio kao najbrži i najlakši početak za izradu amaterskih do visokoprofesionalnih igara je C++  i OpenGL.

Za one koji ne znaju, ID Software koristi u svojoj jezgri OpenGL,. (Doom, Quake). Ima još dost igara no poanta je da je mnogo intuitivniji i razumljivi od Direct x-a.

.... 

http://nehe.gamedev.net/

Boze sacuvaj... OpenGL je mrtav, i sam je John Carmack, valjda jos jedina osoba koja je zadnjih 5 godina koristila OpenGL za igre to potvrdila.
A ovaj link koji si dao, pogotovo oni tutorijali su ziva koma. Jesi li ti svjestan da prvih 40 tutorijala tamo koristi immediate mod za crtanje poligona? Visokoprofesionalna igra sa crtanjem u immediate modu? I don't think so... Totalno zastarjelo... Bilo je mnogo prica da ce se ti tutorijali modernizirat, ali jos uvijek nista od toga...
Think locally, act globally...
17 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

trebam pomoć.

skinul sam s interneta autodesk maya 8.5 ple i treba mi neki software key. veli mi da se registriram na autodesk i da mi oni pošalju taj key.

stisnul sam taj link i registriral sam se stisnul ok i onda mi se pojavi stranica za download maya 2009. na mail mi ništ nisu poslali a mayu 2009 neću.

dal neko zna dal ima neki key generator za taj software key?

evo linka na kojeg me baci za registraciju iz instalacije:

http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/mform?siteID=123112&id=12035483

i nakon toga stisnem submit:

http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/mform_proc

MISLIM...DAKLE POSTOJIM! reće bosanac i nestane.

0 0 hvala 0
17 godina
Kako napraviti igru

Dobit ćeš na mail. Možda treba malo pričekati. Provjeri jesi li upisao ispravan mail.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Zanima me kakvi ljudi rade u gigantima poput EA-a...kako uopće dospjeti tamo...i kako doguraju tako daleko...recimo ako se opredjele za C++ gde uče programirati...možda je ovo pitanje trivijalno ali hoću vašu potvrdu...jer po meni trebaš biti teški entuzijast i biti odličan u logici.

...osobno najviše me zanima 3d modeliranje...radio sam u mayi i 3ds maxu...ali zbog nedostatka vremena brzo sam odustao...logičko zaključivanje je moja slabija tako da ništa od programskih jezika.Smijeh

0 0 hvala 0
17 godina
Jerkenovski kaže...

Zanima me kakvi ljudi rade u gigantima poput EA-a...kako uopće dospjeti tamo...i kako doguraju tako daleko...recimo ako se opredjele za C++ gde uče programirati...možda je ovo pitanje trivijalno ali hoću vašu potvrdu...jer po meni trebaš biti teški entuzijast i biti odličan u logici.

...osobno najviše me zanima 3d modeliranje...radio sam u mayi i 3ds maxu...ali zbog nedostatka vremena brzo sam odustao...logičko zaključivanje je moja slabija tako da ništa od programskih jezika.Smijeh

Za takve timove moraš biti jako talentiran, a i imati sreče. Ne moraš biti programer da bi radio kao artist, ali trebaš poznavati neke osnove.
17 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Koliko bi trajalo učenje C++ jezika,te izrađivanje igre sa preslikom svog kvarta,nekoliko ponuđenih igrača,opcije igranje u parku,igranje nogometa itd...

nečitak ----------------------- Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tešku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sign.

0 0 hvala 0
17 godina
lzgr kaže...

Koliko bi trajalo učenje C++ jezika,te izrađivanje igre sa preslikom svog kvarta,nekoliko ponuđenih igrača,opcije igranje u parku,igranje nogometa itd...

Barem dvije godine učenja programiranja i grafičkih API-a, puno volje i entuzijazma, nakon toga barem godina učenja naprednijih tehnika. Naravno trebat će netko i raditi modele, glazbu itd.
16 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Moze mi netko reci kako napravit online igru kao sto su: Travian,Hattrick,Huligans.....

???

0 0 hvala 0
17 godina
TiNo_92 kaže...

Moze mi netko reci kako napravit online igru kao sto su: Travian,Hattrick,Huligans.....

???

Ofc. Ali da se ne mučimo, jesi li spreman posvetiti barem godinu dana isključivo učenju programiranja?

Nisi. Ti bi neki program u kojem ćeš kliknuti na "make game" i imati gotovu igru. Ispravi me ako griješim ;)
16 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

grijesis u ovom prvom:D,mislim posvetiti godinu dana i nabavio sam par ljudi koji ce mi se prikljuciti i zajedno cemo radit,pa ako mi mozes dati programe i sve detaljsno 

objasnit?

i da ako imas msn ili ICQ pa preko toga :D

Hvala

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice