Etičko hakiranje u korak sa razvojem IT-a

poruka: 111
|
čitano: 52.068
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

ma hebo ti to, ja sebi uređujem bios, comp i ostalo što hoću.neka je to i kriminalno djelo što poboljšajem sebi neke stvari, ja bih reko da se smije uređivat neki program, ako ne to  onda smiješ napraviti sličan program i njega uređivat, ako nije tako ja ću dati licencu za program hello world, i onda nitko nesmije taj program uređivat kada ga instalira˙(nebrinite se nemam ja toliko novaca da licinciram nešto {#}

Živilo hakiranje :)

kinder milch schokolade
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 17:33 (iprogramer).

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Re: Etičko hakiranje u korak sa razvojem IT-a
311008 kaže...

Pa da ja sam neinformiran jer nemogu da shvatim da je dozvoljeno radit sta god hoces.Da da ja sam neinformiran o tome, epa steta nismo isli zajedno u skolu u kojoj pise ''DOZVOLJENO VAM JE RADIT STA GOD ZELITE I NECETE ODGOVARATI ZA TO '' sada shvatam zasto vi informirani visite po ćuzama.Epa samo vi informirani udarajte dalje.Mada zaista odustajem od diskusije e to nije tako neg je vako e to je ovako nije onako.Radite sta god zelite i snosite odgovornost za svoje postupke pa bilo vam hakiranje legalno il nelegalno.Sami cete saznat ukoliko vas zanima isprobajte pa nam javite rezultate :)toliko.

Odustaješ jer se držiš svoje teorije ko pijan plota. Netočne teorije.

Preporučam malo više čitanja o toj materiji.

Better safe than Sony
16 godina
protjeran
Bypass kaže...
311008 kaže...

Osoba koja se sluzi znanjem i alatima u cilju mjenjanja, rusenja, ili pak preuzimanja kontrole nad softwerom , sto za posljedicu moze imati a i ne mora stetu nastalu nad autorskim pravima ili pak na nekom drugom korisniku.

Dakle, apsolutno pojma nemaš. Ili imaš 12 godina ili stvarno nisi informiran.

Najgluplja definicija koju sam ikad pročitao.

p.s. Hakiranje nije ograničeno na software kao prvo. Prvi hakeri su bili hardware hackeri.

Primjer hakiranja:

Kupim recimo neki tablet sa androidom. Ne sviđa mi se android. Root-am tablet, izbrišem android i instaliram Ubuntu. Nisam povrijedio ničija prava, a hakirao sam. Samo sam garanciju izgubio.

Ponavljam, pravi hakeri:

http://hackaday.com

e sad ti si jakooooo pametannnnnnnnnnnn jaoo :D pa zasto si izgubio garanciju ako nisi povrijedio nikakva prava?Koja glupost ...mislim ok...dosta.. a nisi povrijedio ugovor izmedju firme koja proizvodi tablet i operativni sustav?ma daaa nisi nikako da da ja sam glup a ti si jako pametan i ti ne krsis pravila..upravo radi ovog odustajem od ove teme jer sam sebe kontrirate prvo tvrdite jednu stvar pa onda sami sebe kontrirate.

http://s7.ba.gladiatus.org/game/c.php?uid=21829
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 17:41 (311008).
14 godina
protjeran
311008 kaže...

e sad ti si jakooooo pametannnnnnnnnnnn jaoo :D pa zasto si izgubio garanciju ako nisi povrijedio nikakva prava?Koja glupost ...mislim ok...dosta...

Gubljenjem garancije postajem kriminalac?

I ne nisam povrijedio prava ako gubim garanciju.

Opet neinformiranost.

Better safe than Sony
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 17:40 (Bypass).
14 godina
protjeran

haker je osoba binarnih pogleda u zivotu. vjerujem da su to vrlo cudni ljudi, negdje sam cuo da vole macke i operiraju nocu.

haker je homo programus, terabitna aplikacija koja evoluira iz covjeka

haker vjerojatno mjesecima komunicira sa programom i ne izlazi iz stana. ako su takvi godinama onda lako odu u svoj film koji okolina primjecuje, u tom slucaju evoluirali su u neo programusa

oni su naprednijih pogleda u zivotu da bi isli nesto provaljivati.

open source je leglo hakera, najjaci developeri nemaju konkurencije sto se tice hakiranja osim onih u fbi, cia i sl

ovi anonimusi i backdorsi, exploiteri svi su amateri jer nemaju podrske. da su sposobni imali bi je.

to su vec ljudi bez buducnosti i zivota ili napuhani tineđeri ciji se "hackovi" vrlo lako mijesaju sa hakiranjem i hakerom

vec i na tv'u govore: hakeri anonymous kradu racune. - oni mozda jesu hakeri, nitko ne zna, ali ne tim dijelom koji cine

haker bi prije svega trebao biti normalan covjek, sa zivotom, buducnoscu. ne traziti kako da hakira fejsbuk curama nadajuci se vrucim sadrzajima jer jadan nema zivot da sevi vani...

ili je neki debeli kojeg su u prvoj klupi svi gađali gumicama, i maltretirali pod odmorom pa je svoje psihicke stresove nasao iskaljavati na internetu

1 1 hvala 1
15 godina
neaktivan
311008 kaže...

Pa da ja sam neinformiran jer nemogu da shvatim da je dozvoljeno radit sta god hoces.Da da ja sam neinformiran o tome, epa steta nismo isli zajedno u skolu u kojoj pise ''DOZVOLJENO VAM JE RADIT STA GOD ZELITE I NECETE ODGOVARATI ZA TO

Znaci kupim, recimo, iPad. Smijem ga razbiti bez legalnih poslijedica, ali ne smijem na njemu vrsiti nekakve drasticne, nepredvidene prilagodbe? Tuzit ce me susjed i doci ce mi ljudi u crnom? xD

311008 kaže...

sada shvatam zasto vi informirani visite po ćuzama.

Tko visi po zatvorima? Hocu primjer.

So then I typed GOTO 500 - and here I am!
15 godina
neaktivan
311008 kaže...

e sad ti si jakooooo pametannnnnnnnnnnn jaoo :D pa zasto si izgubio garanciju ako nisi povrijedio nikakva prava?Koja glupost ...

U tom je slucaju izgubio prava na garanciju zato jer je izvrsio nepredvidenu promjenu na uredaju. To je samo mehanizam zastite (a ne kaznjavanja, lol) kako bi se tvrtke zastitile od likova koji bi svojom nekakvom modifikacijom skurili uredaj i onda trazili novi na osnovu garancije.

Dakle garancija pokriva samo slucajeve kada uredaj radi unutar parametara koje je kompanija zamislila za njega, bilo kakva nepredvidena uporaba uzrokuje nepredvidene poslijedice a to se ne moze pokrivati garancijom.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 20:03 (rustweaver).
15 godina
protjeran

Ovakve teme su stvarno s vremena na vrijeme potrebne, da se svi lijepo nasmijemo.

Inače podržavam temu, iako jest napisano na razini djeteta kao što kolega kaže, ali ne u smislu gluposti, već pravopisa.

Tu i tamo koje veliko slovo, točka, zarez... dobro bi došli. ;)

I pitanje za velike stručnjake tu: "Jesam li ja et(n)ički (:D) haker ako sam krekirao susjedov WEP i njemu rekao da je vrlo lako probiti i da bi trebao promjeniti ruter i enkripciju?"

People die if they are killed...
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 20:01 (beno101).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
beno101 kaže...

I pitanje za velike stručnjake tu: "Jesam li ja et(n)ički (:D) haker ako sam krekirao susjedov WEP i njemu rekao da je vrlo lako probiti i da bi trebao promjeniti ruter i enkripciju?"

da, iako bi te on prije toga trebao tražiti da mu testiraš mogućnost proboja njegovog wlana ili bi mu ti barem trebao nagovijestit da ćeš pokušat navedeno

kod mene normalno radi.....
16 godina

E baš sam i ja htio otvorit ovakvu sličnu temu , mene zanima kako se uopće počet bavit "hakiranjem" možda kakav tečaj posjetit ili se uhvatit programiranja, zezat se u dos-u (cmd , kak se vec zove) xD ?? 

McLaren Mercedes:1974.Emerson Fittipaldi-1976.James Hunt-1984.Niki Lauda-1985.-1986.Alain Prost-1988.Ayrton Senna-1989.Alain Prost-1990.-1991.-Ayrton Senna-1998.-1999.Mika Hakkinen-2008.Lewis Hamilton
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Znanje programiranja ce ti u svakom slucaju donjeti neka bitna saznanja o radu racunala, dalje ides nekim svojim putem...

Ali zar su etikete tako vazne?

I sto ti uopce podrazumjevas pod "hakiranje"?

15 godina
neaktivan
loky4i4 kaže...

E baš sam i ja htio otvorit ovakvu sličnu temu , mene zanima kako se uopće počet bavit "hakiranjem" možda kakav tečaj posjetit ili se uhvatit programiranja, zezat se u dos-u (cmd , kak se vec zove) xD ?? 

Ostavi se ćorava posla... Već sama formulacija pitanja ("kako se počet bavit hakiranjem") ostavlja snažan dojam da to baš i nije za tebe. {#}

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
16 godina
rustweaver kaže...

"probijanje" mreže korisnika,tvrtke u svrhu poboljšavanja te mreže,naravno podrazumijeva se i ona druga "crna strana" :) ali mene prvenstveno zanima ovo prvo... 

a hakeri su općenito za mene ljudi koji odlično poznaju hardware-a i software-a :) tako nekako :D

EDIT : za vlado-u ahhah a možda i nije al me zanima... moram se naucit postavljat pitanja :D

McLaren Mercedes:1974.Emerson Fittipaldi-1976.James Hunt-1984.Niki Lauda-1985.-1986.Alain Prost-1988.Ayrton Senna-1989.Alain Prost-1990.-1991.-Ayrton Senna-1998.-1999.Mika Hakkinen-2008.Lewis Hamilton
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 21:59 (loky4i4).
15 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

Već sama formulacija pitanja ("kako se počet bavit hakiranjem") ostavlja snažan dojam da to baš i nije za tebe. {#}

^Ovo

Bavio bi se time, samo zato da bi se bavio.

Nije bitno naziva li te netko hakerom ili ne, bitno je znanje, kada imas znanje onda mozes i nesto ciniti s njime, kada ga nemas... ups zar nisam to vec napisao na prvoj stranici?

Pitanje "kako se poceti baviti hakiranjem?" je slicno pitanju rocnika u vojsci "kako postati john rambo?". Ne postoji sluzbeno obrazovanje za te stvari, jednostavno ces u jednom trenutku steci znanje (ili vjestine u rambovom slucaju xD), kada bi te ljudi mogli nazvati hakerom...

17 godina
neaktivan

Ja ne vjerujem, informaticki forum, a 80% ljudi ne zna niti pravi pojam hackera!!!

From presence to silence we flow...

2 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
loky4i4 kaže...
rustweaver kaže...

"probijanje" mreže korisnika,tvrtke u svrhu poboljšavanja te mreže,naravno podrazumijeva se i ona druga "crna strana" :) ali mene prvenstveno zanima ovo prvo... 

a hakeri su općenito za mene ljudi koji odlično poznaju hardwear i softwear :) tako nekako :D

EDIT : za vlado-u ahhah a možda i nije al me zanima... moram se naucit postavljat pitanja :D

Ke? {#}

Aprovd baj M.B.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 21:59 (vlad0).
16 godina

ahah zeznuh se dosta OT-a {#} :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
loky4i4 kaže...

Evo kada te bas zanima crackiranje, potrebni sastojci su: odlicno poznavanje racunalnih mreza (mozda cak i dodatno monetizirati to znanje polozivsi nekakav certifikat), odlicno poznavanje baza podataka, web tehnologija, rada s *nix operacijskim sustavima, odlicno poznavanje matematike (kojekakvi enkripcijski algoritmi nisu bas sala), te na kraju krajeva i nekakvo znanje programiranja te razumjevanje rada racunala i operacijskih sustava.

Jesam li nesto izostavio, anyone?

Poanta je: da bi pronasao i iskoristio manu u necemu, moras dobro poznavati to "nesto". A kako neces moci znati u cemu bi tocno mogao pronaci manu morat ces znati jako puno stvari u dusu.

Dok budes pustao korjenje i srastao sa stolicom uceci pred ekranom, ovaj tvoj parkour na slici (jel je parkour?) ce trpiti. Something gotta give. :D

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 22:15 (rustweaver).
17 godina
neaktivan

Napokon pravilno koristen pojam - cracking!

From presence to silence we flow...
17 godina
protjeran
.... jednostavno ces u jednom trenutku steci znanje (ili vjestine u rambovom slucaju xD), kada bi te ljudi mogli nazvati hakerom...

Ne bih se složio da je sve u znanju nešto je vještini čak i kod Ramba. Rambo zna srušiti helohopter kamenom. To treba znati u teoriji (znanje) i praksi (vještina) jbš. znanje bez vještine i vještine bez znanja.

Npr. trenutno čitam knjigu o radu CLR-a i pročitao sam je. Znam sve o EEClassi, gen 0, 1, 2 LargeObject heapu. sos.dll-u bla, bla... I naiđem na problem koji treba rješiti. Krenem rješavati, a ono totalna blokada.. imam znanje, a od vještine niti v. I ništa krenem ispočetka ovaj put s kucanjem po primjerima da malo steknem vještine. 

Programko http://programko.bloger.hr
15 godina
neaktivan
Re: Etničkog hakiranja uz korak sa razvojem IT-a
Black Deus Typhon kaže...
King of Games kaže...

Super tema  {#}

Inace, ja nisam haker, samo preogramer, ali ovo je i meni zanimljivo. Inace čitao sam malo o tome. Meni jednostavno neide u glavu kako netko može otkriti bug u sustavu i exploitati ga. Pokašajem i pogreškom? Ili kako to radite? I kad napraviš tu skriptu i iskoristiš je, šta onda? Šta dobiš time? Šta zapravo exploitaš, firewall?

Dosta toga se dobiva pokušajem i pogreškom. Postoji gomila brute force alata koji jednostavno isprobavaju kombinacije raznih inputa, ovisi o programu. Pisalo se o tome i u Mreži, potraži stare brojeve kod lokalnog dilera. Do nekih stvari se također dolazi slučajno, a dosta exploita otkrije se analizom izvornog koda.

Kaj dobivaš time? Pa, ko klinci smo znali otkrivat rupe u susedovoj ogradi i krast trešnje il jabuke. Tak nekak je i ovo brijem. Doduše, tu je i spoznaja o sustavu i njegovu načinu rada. Uostalom, ti kao programer bi trebao znat nešt o bugovima, ako si ikad napisao netrivijalni program.

Ma ne što dobivaš kao nagradu od  dobro obavljenog   hakiranja, nego što dobivaš runanjem exploita, kad on proradi? Pristup računalu? Ili šta?

Oh, i bez brige, znam ja šta su bugovi...nažalost...

16 godina
rustweaver kaže...

Dok budes pustao korjenje i srastao sa stolicom uceci pred ekranom, ovaj tvoj parkour na slici (jel je parkour?) ce trpiti. Something gotta give. :D

znaci lagano krenit sa učenjem osnova 1. o kućnoj mreži(prebacivanje na teže "stvari" poslije) pa 2.baze podataka MySQL jel ?? 3. stavit neku verz. linux-a na CD i počet koristit 

4.učenje c++-a  (aj to sam krenio :D) 5. matematika ^^ ... puno toga a to su samo osnovne stvari :) poznavajuci sebe brzo cu odustat i vratit se (3d modeliranju,photoshopu,UDK i tim stvarčicama) :D

15 godina
neaktivan
Programko kaže...

Ne bih se složio da je sve u znanju nešto je vještini čak i kod Ramba. Rambo zna srušiti helohopter kamenom. To treba znati u teoriji (znanje) i praksi (vještina) jbš. znanje bez vještine i vještine bez znanja.

Naravno. U teoriji, teorija i praksa su isto, u praksi nisu. Samo suhoparno znanje nije dovoljno, treba i prakticno iskustvo skupljati dok se uci.

14 godina
protjeran

@king of games

exploit je hak, proboj kroz ogradu ko sto je netko rekao. a njime dobijes ono sto si sposoban dalje uzeti i exploit nije hakiranje

netko tko je skinuo program za exploit mozda se ne snađe dalje, nece znati nista cak ni siebati mu komp

exploit je npr trenutak kad mu se spojis na ip, a dalje je na hakerima, ne nama amaterima

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 22:52 (nick_01).

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
evo odlicna skola "hakiranja" http://fizika.pmfst.hr/comp/

0 0 hvala 0
16 godina

Onome tko je taj studij radio bi trebalo jedan šamar opaliti... To nema apsolutno veze sa razvojem IS u određenom (financijskom) poslovnom sustavu.

Fizika čvrstog stanja? Dinamika atoma u plinovima i tekućinama? Nuklearna fizika? (WTF???!!!??) Fizika Jadranskog mora i Sredozemlja? Mislim koji...?

Od informatičkih predmeta imaju par koji stave pod izborne i onda im ograniče upis na 10 ECTSa. Po meni ovaj studij je čisto drk drk po informatičkoj / računalnoj znanosti... 

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.7.2011 11:24 (Bukva).
14 godina
protjeran
Bukva kaže...

Onome tko je taj studij radio bi trebalo jedan šamar opaliti... To nema apsolutno veze sa razvojem IS u određenom (financijskom) poslovnom sustavu.

Fizika čvrstog stanja? Dinamika atoma u plinovima i tekućinama? Nuklearna fizika? (WTF???!!!??) Fizika Jadranskog mora i Sredozemlja? Mislim koji...?

Od informatičkih predmeta imaju par koji stave pod izborne i onda im ograniče upis na 10 ECTSa. Po meni ovaj studij je čisto drk drk po informatičkoj / računalnoj znanosti... 

nije to studij vec diplomski studij.

imas 3 godine defaultnog PMF gdje je racunarstvo p0o defaultu, ne kao izborn predmet

kasnije ides na diplomski za racunarstvo

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.7.2011 11:53 (nick_01).
16 godina

Da znam da je diplomski (vidim po semestrima), ali ovaj studij se kosi sa zdravim razumom.

Vizija - osposobiti ljude za rad sa ISovim u bankama, fondovima, itd.

Baze podataka - izborni kolegij

Trebali bi imati barem 3 različitih obavezna kolegija koji se bave BPom, a ne ovo...

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
14 godina
neaktivan

nisam nsit procito vamo al mislim da je hakiranje to kad uspjes instalirat zvucnu na windowsima 7 il prec solitejr :P

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ljudi moji sve je to u redu i sve ej to kako treba....ali "hakeri" nisu ljudi koji se okolo hvale da su "hakirali" nečiji face profil....hakeri su programeri koji kuže kako rade Windowsi i ostale gluposti....nije bit kako se uvalit u nekakav sustav i ukrast podatke iz  njega...bit je upast u taj sustav što više puta sa što više različiti načina....e kad to znaš onda si "haker"....ja osobno želim naučti nešto o tim stvarima....želim znati kako koji sustav radi i kako diše ali nemam me ko uputit u to kako to počet....pa vas molim ako neko zna da mi se javi privatnom poruku ili nek me add na face pa da mi pojasni neke nejasnoće.....evo moj link od face pa nek se neko javi i hvala unaprijed http://www.facebook.com/profile.php?id=1640711144

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice