Koji procesor uzeti...
- poruka: 76
- |
- čitano: 11.094
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Radeonu,,svi rezultati dokazuju da je bolja kartica
Danas su aplikacije koje i nisu igre dosta grafički zahtjevne. Npr. sam Windows Vista, tj. njegovo Aero sučelje. Ja imam lošu grafičku (nVidia MX440) i iako se ne igram bi trebao bolju. Nisu grafičke samo za igru. Tako i ti ako sada uzmeš HD4850 će ti dulje trajati, tj. dulje ćeš moći izvršavati grafički zahtijevnije zadatke (kada izađe novi Aero ili nešto slično).
A i ako te ikada lupi i poželiš nešto zaigrati, imaš grafičku na kojoj to možeš...
Da li bi bilo u redu ostavit napajanje ono koje dolazi sa kućištem i tako uštedit novac na Fortronu pa od te razlike kupit Radeon
Da li bi bilo u redu ostavit napajanje ono koje dolazi sa kućištem i tako uštedit novac na Fortronu pa od te razlike kupit Radeon
XERO i SUSED !
Pa daj molim vas jel vi to samo ovak namatate ili imate nekaj s čime možete to potvrditi!
1. Q6600 je danas za ono kaj RECOBA treba neiskoristiv, totalno nepotreban! E8400 je noviji, manje troši,grije,brži na def postavkama, jeftiniji podržava neke instrukcije koje q6600 ne! A međuostalom, za nekoliko mj. nam stižu novi INTELOVI procesori tako da quadovi padaju u vodu!
A i čemu će ti quad kad ga ne koristiš, reci mi jednu igru za koju znaš a da optereti quad i njegove 4 jezgre!? Par ih ima koje DUAL opterete a kamoli quad, a q6600 je stari proc, !
2. Na pitanje ATI ili nVidija vi velite ATI, ajd mi reci po čemu to ATI, ak već kažeš ati!?
I zake recimo 9800GTX nebi bila bolja kupnja od 4850!! ?
RECOBA- gle kak te nije strah stavit na takvu konfu neko no name napajanje?? Za konfu daš tolke pare i sve dobre i skupe komponente a nemreš dat za jednu od glavnih stvari,
ma uzmi FORTRONA 400W PNF i miran si, a ne stavit noname i molit boga da ne izgori cijeli komp zbog pišljivih 280kn kolko košta FORTRON! Sreži na procu, i matičnoj, te dodaj za grafu i rame...kolko imaš para za KOMP, i za kaj točno koristiš komp?
1. Pa reko je da komp koristi za obradu fotografija. A za to mu ne treba tolika snaga koju nudi E8400, a trebat će mu u nekoj bližoj budućnosti 4 jezgre koje nudi Q6600. Jer programi za to će ih početi koristiti, jer to su profesionalni programi. On ne igra. E8400 je prvenstveno gamerski proc. Možda je malo jeftiniji, i nešto malo brži i danas bolje kupovina. Ali će mu s nekim vremenom pofalit te 4 jezgre. Pogotovo za profesionalnu uporabu, nije sve u igrama...
Za 2. se pozivam na test u ovom broju BUG-a: i najbolja 9800GTX+ je ispod i najlošije testirane HD4850... A 9800GTX+ košta 1489kn, a HD4850 1150kn. Koja je onda bolja kupovina?
Definitivno, pa zna se da je neko vrijeme već HD4850 best buy u mainstream grafici, a stariji brat 4870 u high-end segmentu!
Definitivno, pa zna se da je neko vrijeme već HD4850 best buy u mainstream grafici, a stariji brat 4870 u high-end segmentu!
Ja sam uzeo quada samo jer je to ipak četiri jezgre pa za ubuduće jer ne mijenjam kompletnu konfiguraciju često (izuzev grafičke k.) i jer je u maju mjesecu bio best buy!
1. Pa reko je da komp koristi za obradu fotografija. A za to mu ne treba tolika snaga koju nudi E8400, a trebat će mu u nekoj bližoj budućnosti 4 jezgre koje nudi Q6600. Jer programi za to će ih početi koristiti, jer to su profesionalni programi. On ne igra. E8400 je prvenstveno gamerski proc. Možda je malo jeftiniji, i nešto malo brži i danas bolje kupovina. Ali će mu s nekim vremenom pofalit te 4 jezgre. Pogotovo za profesionalnu uporabu, nije sve u igrama...
Za 2. se pozivam na test u ovom broju BUG-a: i najbolja 9800GTX+ je ispod i najlošije testirane HD4850... A 9800GTX+ košta 1489kn, a HD4850 1150kn. Koja je onda bolja kupovina?
Sasvim slučajno su tu negdje obje kartice, a mi se tu natežemo oko Nvidia-Ati graphics...
A gle, sve to stoji da je E8400 bolji od Q6600. I ima veći takt tvornički, rađen je u 45nm, noviji je proc, manje se grije, manje struje vuče. Sve to stoji. Ali kada njemu to sve ne treba, a 4 jezgre će mu trebat kad-tad u njegovoj profesionalnoj uporabi procesora...
A i da je 9800gtx bolji, što se tiče teme, on i tako ne igra, pa čemu dati više novaca...
Ali evo konkretnih podataka:
Gigabyte HD4850 (nije nimalo ocana, defaultni taktovi): 3D Mark Vantage: H4.510; 4012
Sapphire HD4850 Toxic (tvornički malo ocana): 3D Mark Vantage: H4.896; 4374
Twintech 9800GTX (default taktovi): 3D Mark Vantage: H3.946; 3495
Zotac GeForce 9800GTX+ AMP! (znači najjača verzija 9800GTX, tvornički ocan...): 3D Mark Vantage: H4.273; 3792
Izvor: Časopis BUG, broj 191
Iz tih podataka je jasno vidljivo da je i HD4850 na defaultnim taktovim ima bolji score od Zotacove 9800GTX+, overclockanog modela...
Sasvim slučajno su tu negdje obje kartice, a mi se tu natežemo oko Nvidia-Ati graphics...

Ma, i jednojezgreni procesor mu je dovoljan za obradu fotografija i videa , a kamoli dvojezgreni . Nema potrebe za kupovinom četverojezgrenog.
Ma u pravu si. Ne bude pogriješio niti s jednim, niti s drugim. Al nek si rađe uzme baš tog quada, i grafulju nek uzme slabiju. Ako ne igra čist mu je dovoljna i HD3850 512MB DDR3 (oće sada biti natezanja i oko ovoga?). 600kn, dovoljno za njegove potrebe... A može uzet i 9600GSO, al ona ima samo 384MB i nešto je skuplja, tako da preporučujem HD3850.

Pozdrav svima!
Da se malo vratimo na izbor procesora. Buduci da i sam slazem neku konfu pa "dilemiziram" izmedju DUO i QUAD, zasto ne bi u jednadzbu ubacili, recimo E8500 i Q8200?
Ako se vec Q6600 grije i starog je proizvodnog procesa zasto nitko ne predlaze ovakvo rjesenje? Q8200 je 45nm (manje se grije, trosi, ima doduse manje L2 kesa) uz razliku u cijeni od +200-tinjak kuna. Bavim se pretezno obradom fotografije (u buducnosti i nesto videa) a ponekad se i "zaigram". Vidim po raznim testovima da je E8500 opako brzi od Q6600 u Photoshopu (u igrama da ne govorim) ali i slabiji u enkodiranju videa i eto dileme.
Inace ostatak se satoji od: EP35-DS3, Rade 4850, 4 GB RAM. E, tu ide jos dva pitanja: Moze li to sve gurat, say Fortron Blu S. 400W i koliko se moze ocat a da se ne mora mijenjat hladjenje? Nisam neki oc guru (ocito) ali ako mogu jos nesto bezbolno dobiti, zasto ne?!
Hvala sima za odgovore i komentare.
Pozdrav svima!
Da se malo vratimo na izbor procesora. Buduci da i sam slazem neku konfu pa "dilemiziram" izmedju DUO i QUAD, zasto ne bi u jednadzbu ubacili, recimo E8500 i Q8200?
Ako se vec Q6600 grije i starog je proizvodnog procesa zasto nitko ne predlaze ovakvo rjesenje? Q8200 je 45nm (manje se grije, trosi, ima doduse manje L2 kesa) uz razliku u cijeni od +200-tinjak kuna. Bavim se pretezno obradom fotografije (u buducnosti i nesto videa) a ponekad se i "zaigram". Vidim po raznim testovima da je E8500 opako brzi od Q6600 u Photoshopu (u igrama da ne govorim) ali i slabiji u enkodiranju videa i eto dileme.
Inace ostatak se satoji od: EP35-DS3, Rade 4850, 4 GB RAM. E, tu ide jos dva pitanja: Moze li to sve gurat, say Fortron Blu S. 400W i koliko se moze ocat a da se ne mora mijenjat hladjenje? Nisam neki oc guru (ocito) ali ako mogu jos nesto bezbolno dobiti, zasto ne?!
glavna prednost q6600 procesora je ekstremno visoki multiplier 9 s kojim dolazi i niski fsb na kojem je on inicijalno postavljen za tih 2.4 GHz po jezgri i njega je poprilicno jednostavno dic sa 2.4 na 3.4 - 3.6 GHz sa zracnim hladenjem a onda postize jako dobre performanse, a moze ga se tako drzat 24/7 bez problema i iako je 65nm sa G0 stepingom se pokazo ko odlican izbor. Uostalom postoji razlog zasto je jos uvjek u prodaji, inace bi ga vc odavno maknuli
Pozdrav svima!
hmm, zakaj davat vise para za proc sa vecim multijem? pa OC potencijal, nije bas isto 6*400MHz po jezgri i 8*400 MHz po jezgri na istom vcore-u
hmm, zakaj davat vise para za proc sa vecim multijem? pa OC potencijal, nije bas isto 6*400MHz po jezgri i 8*400 MHz po jezgri na istom vcore-u
pa ono, bitno, nebitno, kako kome, za neka opaka renderiranja i slicno je bitan svaki MHz, da nije ne bi se extreme verzije prodavale... ja ne znam koliko se on time bavi i u cemu radi... ima programa koji koriste do 4 jezgre, u tom slucaju bi mu quad bio puno bolji izbor
Da li je i po čemu HD48540 golden sample bolja od HD4850...?
Da li je i po čemu HD48540 golden sample bolja od HD4850...?