Pozdrav ekipa, uzeo sam ovaj procesor, maticna je Asrock Z97X Fatality Killer, po biosu sve default, pokrenem OCCT temperature budu 88C test automatski prekine..Kasnije, mislio sam da nije mozda problem u cooleru, da nesto ne valja, stavim stock cooler, jos gore, preko 90..Sta da radim, da li je problem do procesora da ga vracam na garanciju ili je do maticne pa da podesavam settingse i koje? Lp
I7 4790k pregrijavanje
- poruka: 16
- |
- čitano: 1.929
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
To je poznata boljka tog procesora i radi se o "grešci u proizvodnji" odnosno Intel je stavio lošu pastu na procesor. Nemaš baš puno rješenja oko toga. Jedno (riskanto) je da otvoriš procesor i sam zamjeniš pastu. Ako znaš što radiš. Pogledaj youtube. Drugo je da imaš dobar cooler i ne forsaš procesor. :)
OK, da vidimo, po nekakvom redu:
Sigurno je hladnjak dobro postavljen? Kad ga skineš, na IHSu je pasta ravnomjerno razmazana (ne savršeno, nego da nemaš praznine)?
Sam CPU je dobro nalegao?
Naravno, ventilator je spojen (hrpa ploča ima javljanje greške u BIOS ako nije spojen ventilator, tj. ako mu je brzina 0, ali ih dosta nema takvo podešenje)?
Uvijek možeš učitat BIOS defaulte i probat onda podići Windowse i odvrtiti OCCT (samo naravno pripazi na raspored i mod bootanja UEFI/Legacy, CSM itd)
Jesi zaflešao zadnji BIOS (službeni ) na matičnu?

Gore je enermax Black Twister. bio, i Arctic MX4 pasta.. 3x sam ga skidao i stavljao opet pastu pa opet testirao, uvijek isto...a prije ovog procesora bili su drugi procesori unutra i sve je sasvim uredu radilo. Pa sam na kraju sada stavio stock intelov cooler..sada pokazuje par stupnjeva vise...
Bios je gore zadnji, ove rezultate dobijam sa stock settingsom u biosu. Jel to mozda maticna daje previse voltaze? sta da podesim da mi radi normalno, poludit cu od ovoga...
Sad sam opet sve rastavio, ocistio, stavio black twistera gore sa 2 ventilatora i stavio ih na max speed.. U occt za minutu dođe do 86C i sam prekine test...Izludit cu...
P.S Termometar u sobi kaze da je 29 stupnjeva, procesor u biosu kaze da radi na 42..Da li je to ok za idle?
Ako se ne varam OCCT koristi avx instrukcije(nikad ga nisam koristil)i ako ti je voltaza postavljena na adaptiv ili tomu slično ode sve u 3pm bez obzira na cooler i pastu...probaj mijenjati parametre na cpu voltaži.
Sta tocno da mjenjam, da stavim ovveride(fixed volazu?) i na koliko da je stavim?
nezz kak ti je na asrock matičnoj probaj stavit fixnu/manual na recimo 1.200 volta i probaj test
Evo budem , sada sam igrao BF4 conquest, svi detalji max out na ultra, 64 igraca, najveca temperatura na procesoru je bila 59C.. Da li je to puno?
Evo budem , sada sam igrao BF4 conquest, svi detalji max out na ultra, 64 igraca, najveca temperatura na procesoru je bila 59C.. Da li je to puno?
Normalna temp u full loadu u ovim vrućim danima.
nezz kak ti je na asrock matičnoj probaj stavit fixnu/manual na recimo 1.200 volta i probaj test
Stavio Vcore voltage na fixed i na 1.210V i dalje pregrijava u OCCTu.. Battlfield 4 sve na ultra ide na 59C .. Ne znam vise da li je problem do procesora ili tih benchmarka..

Battlfield 4 sve na ultra ide na 59C
Ne zamaraj se time, sve ti je u redu.
ps. osobno bih zamjenio taj Zalman za Fractal Define S ili sl. kućište, badave ti hladnjak na procesoru kad
je ovo prije njega rasulo sve, nema taj Zalman kvalitetne ventilatore, a i zatvoren je na prednoj strani i tu ne
možeš dobiti kvalitetan protok zraka do hladnjaka procesora, matične ploče, grafičke kartice.
Jel stane u taj Fractal Define S vodeno, arctic cooling 240, a da li stane i u ovo moje postojece i da li bi dobio nesto sa tim?
Jel stane u taj Fractal Define S vodeno, arctic cooling 240, a da li stane i u ovo moje postojece i da li bi dobio nesto sa tim?
U Fractal Define S stane što god hoćeš, svakako prvo promjeni kućište, onda dalje.
Vodeno stigneš uvijek ugraditi naknadno.
ps. čisto za informaciju, AC 240 nemoj stavljati naprijed jer su crijeva prekratka na Define S kućištu,
na vrh ide bez problema, vent. sa zadnje strane naprijed uz postojeći, vodeno na vrh u pull (ne push) i milina,
prema potrebi uložiš u tihe ventilatore Noctua NF A14 PWM za kućište i NF F12 PWM za na vodeno.