Pozdrav!
Imam novu GB Z97 HD3 ploču sa F3 verzijom BIOS-a. Zadnja verzija je F8.
Skinuo sam update i zanima me da flasham ili ne? Kolike su šanse da zahebem nešto?
Uz to, kako se flasha koristeći USB?
Pozdrav!
Imam novu GB Z97 HD3 ploču sa F3 verzijom BIOS-a. Zadnja verzija je F8.
Skinuo sam update i zanima me da flasham ili ne? Kolike su šanse da zahebem nešto?
Uz to, kako se flasha koristeći USB?
Ja sam flashovao puno puta al svaki put je prpa da nešto ne krene loše jer je onda bay bay sa pločom
UPS?
Imam BIOS sa svoju verziju/reviziju.
EDIT: Ajde da je stara ploča, al dva dana ju imam, naravno da je prpa :)
Staru sam ploču flashao iz biosa, ali to je bio primitivni bios. Ovo je sve nešto šareno i zbunjujuće.
Jel ti komp radi dobro i bez problema?
Radi.
Ali novi BIOS donosi bolje performanse kod SSD-a!
A i nova je verzija, pa reko', zašto ne updateati.
Pa odmjeri argumente ZA i PROTIV..koliko u biti dobivas time..U svakom slucaju puno srece ti zelim..
Ne znam koji su mi argumenti ni Za ni Protiv.
Za su mi perfomanse SSD-a i pretpostavka da je sve što može biti bolje, bolje.
Protiv mi je mogućnost da idem u trgovinu po novu ploču
Razmislit ću do jutra :)
Hvala na želji
A valjda nisam toliki nesretnik da mi baš tada nestane struje. Ne pamtim kad je zadnji put nestala.
Ma ujutro ću flashati iz biosa da me ne bi zahebalo nešto u Windowsima.
Hvala!
Javim ako uspije.
Pozdrav!
Imam novu GB Z97 HD3 ploču sa F3 verzijom BIOS-a. Zadnja verzija je F8...
Prijatelju, di si našao BIOS F8???? tvoja GA-Z97-HD3 ploča ima dvije revizije, za reviziju 1.0 zadnji BIOS je F5, za reviziju 2.0 postoji samo jedan F6, reviziju nikako NESMIJEŠ fulati!, za Update iz Windoza instaliraj službeni utility "APP Center" zatim "@BIOS" i nadogradi link.
Ako baš ne trebaš - nemoj flashat.
Nije vrijedno rizika/truda.
Ja sam prekjučer flashao na svom laptopu jer mi je trebao boot sa USB-a, eto dobio sam to ali i neki error prilikom starta (neš da ne pašu neke mac adrese ali normalno se pali).
Usput,pogledaj na netu dal je razlika u performansama baš toliko velika.
Ma ja sam gledao za Z86. Skužio sam sinoć da je kriva ploča pa sam skinuo F5. Hvala svejedno što si reagirao :)
Još jedan plus je što kažu da je popravljeno upravljanje ventilatorima preko voltaže što je meni dobro jer se trenutno vrte na 100% non stop.
GIGABYTE 9 series Ultra Durable™ motherboards feature GIGABYTE DualBIOS™, an exclusive technology from GIGABYTE that protects arguably one of your PC’s most crucial components, the BIOS. GIGABYTE DualBIOS™ means that your motherboard has both a ‘Main BIOS’ and a ‘Backup BIOS’, making users protected from BIOS failure due to virus attack, hardware malfunction, improper OC settings or power failure during the update process.
Ovo mi ulijeva povjerenje.
GIGABYTE 9 series Ultra Durable™ motherboards feature GIGABYTE DualBIOS™, an exclusive technology from GIGABYTE that protects arguably one of your PC’s most crucial components, the BIOS. GIGABYTE DualBIOS™ means that your motherboard has both a ‘Main BIOS’ and a ‘Backup BIOS’, making users protected from BIOS failure due to virus attack, hardware malfunction, improper OC settings or power failure during the update process.
Ovo mi ulijeva povjerenje.
Pazi da ne flešaš krivi :P
Radi :D
Restart pa beep, restart pa beep. Mislio sam da je gotov. A ono nije :D
Baš je lijepo imati tihe ventilatore sada
Hvala svima!
imam maticnu plocu od gigabytea 990xa-ud3 sam zanima me dali se isplati napraviti update biosa,također na kutiji pise da ima kao power failure protection,kolko sma ja skuzio ima dual bios jedan je kao za back up recovery ,isto tako ima neki anti-surge ICs ,pa me zanima dali postoji ikakav rizik da nesto unistim
Ja bih rekao da nema.
Ako ti nestane struje dok flashas, kad dođe struja, boota s drugog biosa(backup) i onda flashas prvi dok si u drugome.
I kao da ništa bilo nije.
Ja sam flashao u nadi da je ovo gore točno
if everything works dont fix it
AK TI KOMP RADI NE FLASHAJ!!
cemu ,ssd ce mi bit 5% brzi, jooj
kupi brzi ssd ak ti je do toga :P
http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/bsod-prilikom-flashanja-biosa/214520.aspx
Meni se i ovo desilo :)
Iz tog razloga se sa unetbootinom stavi FREEDOS na USB stick (koji mora biti formatiran na FAT16), te se tada na taj stick stavi i BIOS softver koji ste skinuli i flasha se iz FREEDOS-a. Isplati se malo potruditi umijesto davanja nekoliko stotina kuna za novu matičnu.
Naravno,samo dajem savjete budućim flasherima jer češće viđam BSOD nego nestanak struje kada se susrećem sa windowsima.
Slažem se s tobom oko "MAJOR" BIOS-a... ali vidis da se velika većina početnika koja prvi puta otvara kućište i skida sticky... upušta u nadogradnju hardvera (CPU), BIOS-a... svi bi preko noći postali "meštri od zanata"...
Slažem se i oko flashanja s "usba"... ALI! kako ćeš ti ovdje u nekoliko crta objasniti postupak nadogradnje BIOS-a izvan Win okruženja kad je problem uz 2-3 klika?, koriste se razni alati za prepoznavanje hardvera jer treba instalirati drivere a na caseu je sticky...
Slažem se s tobom oko "MAJOR" BIOS-a... ali vidis da se velika većina početnika koja prvi puta otvara kućište i skida sticky... upušta u nadogradnju hardvera (CPU), BIOS-a... svi bi preko noći postali "meštri od zanata"...
Slažem se i oko flashanja s "usba"... ALI! kako ćeš ti ovdje u nekoliko crta objasniti postupak nadogradnje BIOS-a izvan Win okruženja kad je problem uz 2-3 klika?, koriste se razni alati za prepoznavanje hardvera jer treba instalirati drivere a na caseu je sticky...
Kao što je rekao kolega Mitch najbolje i najsigurnije je flashati iz biosa, nije to neka velika nauka samo se treba dobro informirati na stranicama proizvođača matične ploče kakv je postupak.
Načini flasha se razlikuju od proizvođača do proizvođača ( u koji usb utor staviti usb ) a ostalo je svima zajednočko / tako ispada kako to nije neka nuklearna fizika.
Na isti način smo se naučili skidati coolere, rastavljati grafe itd.
Informiranje, informiranje i zaista nema razloga skinuti tu tabu temu flashanje biosa s popisa tema koje se bojimo napraviti na svojim skupim mezimcima.
Ovo boldano ni nakon 10 puta nisam uspio poloviti...
Kao što je rekao kolega Mitch najbolje i najsigurnije je flashati iz biosa, nije to neka velika nauka samo se treba dobro informirati na stranicama proizvođača matične ploče kakv je postupak.
Načini flasha se razlikuju od proizvođača do proizvođača ( u koji usb utor staviti usb ) a ostalo je svima zajednočko / tako ispada kako to nije neka nuklearna fizika.
Na isti način smo se naučili skidati coolere, rastavljati grafe itd.
Informiranje, informiranje i zaista nema razloga skinuti tu tabu temu flashanje biosa s popisa tema koje se bojimo napraviti na svojim skupim mezimcima.
Ovo boldano ni nakon 10 puta nisam uspio poloviti...
Ne može se flashati iz svakog BIOSA,neki nemaju tu opciju.
Želi reći da postoje "majstori" koji drivere instaliraju pomoću svakojakih superduperturbodriverdownloader.exe koji skidaju iz žnj izvora svakojake drivere i instaliraju još tonu s*anja s njima i onda ti se pojavi BSOD kad ga najmanje trebaš.
Flash biosa nije za svakog klinca,jer postoji tona BIOS čipova i još toliko revizija istih te u slučaju neznanja možeš flešati sa BIOS-om koji ima samo 1 znak različit u nazivu i tada si se zahebo,također vađenje iz tog s*anja nije baš jednostavno a popravak je potencijalno skup.
prije 5 sek. flashao svoju MSI/H81i u 3 klika iz windowsa pomocu MSi live Update 6, sve gotovo za 60sekundi
spremni za novu haswell devils canyon i7-icu
lp
Upravo u tom je poanta, većini je teško pročitati i upute od ploče... neznaju postaviti drivere jer nesmiju otvoriti kućište na kojem je još garancijski sticky pa posežu za kojekakvim alatima za detekciju hardvera kako bi (bez gubitka garancije...) saznali što je u kućištu.. s druge strane pak upuštaju se u visokorizične radnje npr. nadogradnje BIOS-a da pritom neznaju koju reviziju ploče imaju... velika većina tih klinaca odrasla je uz Win okruženje i nije se srela sa Win 95 i izradom systemskog floppy-a bez config datoteka za update biosa... da ne idem dalje.. znalci znaju o čemu govorim...
Nadogradnja BIOS-a kako je gore u postu jedan kolega naveo nije "tabu" tema, ALI svakako je radnja visokog rizika koja traži dosta predznanja jer vrlo lako može doći do trajnog oštečenja hardvera, zato svakako savjetujem ukoliko neste dovoljno iskusni radnju prepustite stručnjaku!