Dvojba: Pentium 4 3.2 GHz ili

poruka: 16
|
čitano: 5.839
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Pentium 4 3.2 GHz ili Pentium Dual Core E2

Danas mi se javio frend za mislenje oko toga sto da stavi umjesto (starog) P4@3,2 EM64T. Nisam tip koji cesto menja procesore, clocka ili sta vec pa ne znam dati ispravan savjet oko toga

Koliko vidim bas i nema izbora oko procesora posto njegova MB je prilicno stara (Asus P5PL2) i na strani Ausua jedino sto mi pada u oko (i mislim da je "najsuvremenije") je Dual Core E2200 na 2,4 GHz ili, kao stotamo kazu, Pentium Dual Core E2220(2.4GHz,800FSB,L2 1MB,M0)

Da skratim, da li se isplati da on prelazi sa P4 na Dual Core E2200 koji je nesto "najace" koje ide na njegovu maticnu ili ne?. Usput moram mu objasnjavati (ako se ispostavi da je tacno) zasto sporiji procesor je bolji od brzeg :)) 
Hvala na razumevanju

P.S

Na linku za podrzane procesore ima hrpu toga pa bih hteo da cujem vasa mislenja.

Što ako imam još šest mjeseci života?? Pisao bi što je brže moguće. Isak Asimov

0 0 hvala 0
17 godina

Pentium 4 < Pentium D < Pentium Dual-Core < Core 2 Duo.

E zasto je brzi e2xxx?Pa zato jer ima dvije jezgre sto je logicno,a u principu to je core2duo s manje cachea.Mozda sam i ja krivu,pa me ispravite ako bude trebalo

3 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Da, isplati se.

To je skresana Core 2 Duo arhitektura.

Operation Flashpoint
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Isplativa nadogradnja.

Cemetary gates
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
RE: Pentium 4 3.2 GHz ili Pentium Dual Core E2

po podatcima za MBO, za odluku koji CPU (i dali može neki noviji..)

- najvažniji kriterij koji CPU može ili gore je podržana voltaža (od-do) noviji rade na nižoj voltaži. (zato nemože E5xxx i noviji, vidi nazive jezgara)

- FSB za chipset, u ovom slučaju 800 (ako postoji i podatak kao reklama za OC1066 npr onda može ali može biti i problema u suprotnom bi downclockao noviji CPU, zato nema smisla E6xxx mada zbog voltaže ni nemože)

-po tablici je najjači E2220-2.4 ali vjerojatnije je pronaći E2200-2.2  cijena koje se sjećam je cca 50€.

Pošto je stari  P4-3.2, (vjerojatno 641) za prosjećan rad (office) se neće primijetiti neko ubrzanje. Ipak on je jednojezgreni (+HT) i razlika u SSSE instrukcijama su takve da u transkodiranju noviji daju dvostruko bolje rezultate (a to se korsiti svugdje, igre, video...) uz dvije jezgre, MHz-ci nisu toliko bitni.

Pošto je cijenom vjerojatno prihvatljiv, ja bi uzeo, jer su osjetno hladniji i lakše rade s novijim programima, igrama i OSom.

edit: nasljednik E2xxx serije je novi Celeron E3xxx ali zbog volteže-jezgre nije opcija za ovu MBO. Samo kao primjer rebrandanja.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.10.2010 12:10 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

Pošto je stari  P4-3.2, (vjerojatno 641) za prosjećan rad (office) se neće primijetiti neko ubrzanje.

Upravo sam mu javio i njegov Everest kaze:  CPU Type   Intel Pentium 4 541CPUID CPU Name Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.20GHz (Prescott)

I koliko vidim CPU napon kod njega (preko TeamViewra) je od 1.29 do 1.36 V

A u vezi koristenja....sta ja znam, on je korisnik vulgaris zna camiti na netu ili malo tipkati u Wordu  a ponekad pozeli masovno kodirati mp3-ce i rarati svasta :)
Poslednji slucaj je bio kada je pozeleo kodirati LOTR Special Extended E. u divx i..odustao je. Sledila je gnjavaza tipa "Ti imas Quad ..kodiraj mi film"

Enivej, hvala na pomoci. Stavljam(o) E2200 posto je to (koliko sam ukapirao) najbolje resenje za njegovu maticnu.

16 godina

-prije zamjene provjeri verziju BIOSa.. updetaj :)

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-prije zamjene provjeri verziju BIOSa.. updetaj :)

Hvala, danas smo ugradili (nakon flashanja BIOS-a) E2200 i koliko sam ja primjetio Windows score (manje bitno) za proc. se popeo sa 4.2 na 5.0 a bootanje se ubrzalo za dobrih 10 sec (vrlo bitno, bar prema meni)

Ostaje na njega da prosudi kako se sada PC ponasa i koliko je brzi u svakodnevnom radu.   Igrice ne igra ...sto je vrlo bitno :))

[edit]

Boxed verzija ovog procesora je kostala 35 EUR. Jel` cijena okay? Ja mislim da je.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.10.2010 23:05 (Lazarus Long).
16 godina

-to je bila posljednja akcijska cijena koje se sjećam (ADM) čak je bio jeftiniji od Celerona cca250kn.

Dobiveni rezultati su očekivani jer dvije jezgre lakše dišu, mada za boot nisam očekivao toliku razliku, ima smisla.

... i za divx ne mora više tebe zamarati. Testirani minutni avi-DV u divx na P4prescott/2.6GHz=56sec dok npr wolfdale/2.5GHz=29sec. (na quadu/2.4 cca 13sec), skoro linearno ubrzanje. TomsHw, vidi divx ili H264, tu su stare serije E6xxx i Q6xxx novije su malo brže.

nema E2200 ali trebao bi biti sredina između E6 i P4

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.10.2010 23:31 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-mada za boot nisam očekivao toliku razliku, ima smisla.

Ma nisam ni ja ocekivao toliko drasticno smanjenje bootanja ali moram napomenuti da sam primjetio ovo nakon ugradne na njegovom  Up Time  gadgetu (da, ima ukljuceni sidebar  Smijeh )

Doduse instalirao sam mu O&O Defrag 12 pa sam ga pusti da malo rostilja po disku. Prije toga sam sa CCleanerom pocistio ostatke prefetcha, tempova.. Registri nisam dirao, to je relativno nova instalacija Windoza 7 koja jos nije nacickana.

16 godina
Lazarus Long kaže...
..

nova instalacija Windoza 7 koja jos nije nacickana.

-uh, sedmica.. onda me razlika ne čudi (kao s RAMom). Osjetno lakše diše na dvije jezgre. Vjerojatno i Aero.

Isplativa nadogradnja uz manje buke i temperature.... ipak stiže zima, jel' to pametno?? ;-)

- očekivao sam da je na XP... naravno pogrešno :))

ima još jedan ''benchmark'' koji mi je simpatičan i koristan. MBAM na novijim CPUima je ispod 1 minute quick, dok stariji cca 3-5..

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.10.2010 23:45 (ihush).
15 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...
ihush kaže...

-mada za boot nisam očekivao toliku razliku, ima smisla.

Ma nisam ni ja ocekivao toliko drasticno smanjenje bootanja ali moram napomenuti da sam primjetio ovo nakon ugradne na njegovom Up Time gadgetu (da, ima ukljuceni sidebar Smijeh )

Doduse instalirao sam mu O&O Defrag 12 pa sam ga pusti da malo rostilja po disku. Prije toga sam sa CCleanerom pocistio ostatke prefetcha, tempova.. Registri nisam dirao, to je relativno nova instalacija Windoza 7 koja jos nije nacickana.

Hvala na ovim programima, inače sam bio skeptičan, ali evo,nakon što mi je gotovo 2gb CCleaner očistio i O&O napravio svoje, mogu reći slobodno da je čak i moja luda 2g stara instalacija Viste x64 Ultimate prodisala. Zbilja bar 10-20% brže otvaranje programa, browsera, što nisam ovo ranije napravio, predobro.

Uvijek sam koristio inače defrag od Windoza, i njihov nasljednik legendarnog Scandiska, chkdsk ili kako već. Registry nikad nisam čistio, ovaj CCleaner dođe kao nitro pogon.

Cemetary gates
17 godina
neaktivan
thedream kaže...
  Registry nikad nisam čistio, ovaj CCleaner dođe kao nitro pogon.

Oprezno sa CCleanerom i slicnim njemu alatima za ciscenje registry-a. 5-6 zaostala kljuca nisku nikakav problem

Ono sto ja mislim da ti je ubrzalo Vistu je ciscenje starih Prefetch fileova. Ta opcija je pod imenom Clean Old Prefetch Data a to su deinstalirani programi koji su svoj pecat ostavili u Prefetch folderu.

Inace to su, ajmo reci, informacije o ucestalosti pokretanja programa tako da OS sa takozvanim prefetchingom poreda fileove/programe na brzim djelovima HDD-a (kao sto znas, citanje i zapisivanje nije jednako na obodu i unutarnoj strani diska) a rezultete o ucestalosti pospremu u datoteku zvanu Layout.ini a to je lijepo posto O&O Defrag zna defragmentirati disk prema njoj.

Savjet u vezi O&O Defrag-a:

Nemoj ga koristiti previse .

Za pocetak isprazni temp fileove i isto tako cache browsera, makni korisnicke fajlove na drugu particiju i ozezi C:\ sa Optimize/Complete metodom nakon toga restartaj i ponovi postupak ali sada samo sa Optimize  metodom. Kada sve to zavrsi radis kao i obicno i O&O Defrag koristi max. 2 puta mjesecno. Ionako je sam NTFS   kreiran da se ne fragmentira bas toliko kao FAT/FAT32

Ja ga koristim nakon deinstalacije golemog programa (pre neki dan sam reinstalirao masivan Acrobat od 1,2 GB) i nakon instalacije ili nakon Windows Updatea

15 godina
neaktivan

Dobro,ja uglavnom sve što imam na sistemskoj particiji ne brišem. Kako bi rekao - osim operativnog sustava,tu je Office u kojem sam dan,noć zbog posla i fakulteta, te programi,utility itd itd. Nisam hehe jedan od onih kojima kompletan World of Warcraft zaluta na C: pa bude kukulele kasnije,10gb nabuši.

Ne znam jel mi se učinilo, subjektivno ili ne ali O&O mi se čini dosta moćniji od Windows defraga, ne toliko u opcijama iako su neupitno brojnije, nego imam dojam da je ovaj vrag stvarno nešto ubrzao. CCleaner evo,kažem oko 1.2gb mi je oslobodio brisanjem smeća, dosta lagodnije se živi,iako me konstantno muči u Visti prevelika potrošnja RAM-a čak i pri selektivnom startup-u preko msconfiga, pogašeno je sve što mi ne treba, i opet ovaj mamutski OS papa 1.4-1.5gb memorije.

Što reći,a navikao sam raditi u Visti,nikad nisam imao BSOD ili bilo kakve anomalije,driveri su mi tip top prilagođeni i šteta mi je prelaziti na W7, ako baš ne moram. Razmisliti ću o keksu od još 2gb memorije. 6gb bi moralo biti dovoljno,pa nek onda pojede 2.

Cemetary gates
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Dvojba: Pentium 4 3.2 GHz ili
thedream kaže...

...

Što reći,a navikao sam raditi u Visti,nikad nisam imao BSOD ili bilo kakve anomalije,driveri su mi tip top prilagođeni i šteta mi je prelaziti na W7, ako baš ne moram. Razmisliti ću o keksu od još 2gb memorije. 6gb bi moralo biti dovoljno,pa nek onda pojede 2.

- jel ti ikad za neki program ponestalo memorije??  btw. nedostatak RAMa=BSOD.

Sistem korisiti RAM samo kao cache. I treba ga koristiti. Tek kad aktivni programi zahtjevaju više nego što imaš fizički raspoložive memorije (u tom trenu nastupa swap i rad je x100 sporiji), tad moraš dodati RAM, prije toga je (karikiram) nepotrebno.

btw: sa CCom treba biti oprezan, ponekad obriše potrebne stavke iz registryja (jer korisnik nerazumije ponuđeno) i zna dovesti do kontra-efekta, usporavanja ako pobriše sve 'smeće' jer to smeće služi sistemu za brže pokretanje, browser itd.. CC je dobar ako korisnik razumije ponuđene opcije.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.10.2010 14:28 (ihush).
15 godina
neaktivan
RE: Dvojba: Pentium 4 3.2 GHz ili
ihush kaže...
thedream kaže...

...

- jel ti ikad za neki program ponestalo memorije??  btw. nedostatak RAMa=BSOD.

Sistem korisiti RAM samo kao cache. I treba ga koristiti. Tek kad aktivni programi zahtjevaju više nego što imaš fizički raspoložive memorije (u tom trenu nastupa swap i rad je x100 sporiji), tad moraš dodati RAM, prije toga je (karikiram) nepotrebno.

Ja sam se pri BSOD-ovima obično susretao pri makljaži sa IRQ adresama onboard komponenata,neispravnim driverima,neuspješnim i nestabilnim overclockom (memorije između ostalog) te nestabilnosti samog programa,povezano s tim.

Nisam nikad osjetio nedostatak u vidu kojeg spominješ,dijelom jer sam imao strojeve sa 8gb DDR2 prije ovog sad,svi sa Vistom x64 ultimate oduvijek,a na sadašnjoj konfi iz razloga što ne radim nešto pretjerano ozbiljno osim obrade teksta,grafike i videa, što mi treba za prezentacije većinom. Prije DDR2 ere radio sam na 2gb DDR400,tj. 1.5gb DDR500 Kingmaxa Hardcore,onih zelenih HS-ova sa XP-om,što je bilo ravno Americi u to doba. Jasno prije toga 512-1gb SDRAM-a i 98SE,Millenium ili 2000. Nikad nisam imao problema baš sa fizičkim nedostatkom RAM-a.

Mogu ti reći da mi je rad na Visti x64 sa 8gb DDR2 bio mnogo ugodniji nego 4gb DDR3. Vjerojatno zabrijavam,ali - 8 je 8. I to još na 1066mhz,CL5.

Hvala na upozorenju - zaustavio sam se navrijeme od nepotrebnih kvačica,brisanja passworda,rasporeda u start meniju ili tray ikonica. Ne bi htio izazvati anomalije i nestabilnost iz čiste gluposti i nerazumijevanja.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.10.2010 14:33 (thedream).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice