AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.172
|
čitano: 5.569.825
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Kec na desetku kaže...

Što manje procesor troši to je manja razlika između jezgara. Pokusaj ti svog pošteno undervoltat na 65w limit stavit pa onda napravit max overklok gdje ce vuc 200w recimo i usporedit razliku kolika je bila među jezgrama u jednoj i drugoj situaciji pod stress testom nakon 10min.

Ja ne kazem da su oni micali senzor jer ne pronalazim tu vijest, samo komentiram Borisovu vijest da ako stvarno jesu sta bi to znacilo 

Sorry, ne da mi se, vruće je , ne da mi se ni uobičajeno misliti a kamo li raditi eksperimente, još nisam niti novo napajanje postavio a u pon. mi dolazi nova grafička, sve će to sačekati do nižih tempi, btw. u međuvremenu sam još jednom editirao gornji post s još jednom nepoznanicom, na godišnjem sam i mozak je na minimumu a ionako nisam prepametan.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 15:45 (notloB).
3 mjeseca
protjeran
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Ma sve 5, nemoras radi mene ja znam da je tako, kazem ti sam radi sebe ako meni ne vjerujes 

PS.

Najbanalnije kako ces vidjeti da je tako je da pogledas razliku među jezgrama u IDLE i pod LOAD... To je najjednostavnije da si dokazes tu tvrdnju

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 15:48 (Kec na desetku).

1 0 hvala 0
2 godine
Kec na desetku kaže...

Najbanalnije kako ces vidjeti da je tako je da pogledas razliku među jezgrama u IDLE i pod LOAD... To je najjednostavnije da si dokazes tu tvrdnju

Uvijek je 10C ali tu su i druge nepoznanice koje sam već spomenuo u editiranom postu. Ukoliko su radili na preciznosti onda je zadnja solucija izgledna ukoliko lažu a ne vjerujem da bi se zezali sa krivim tempama onda su teška g0vna.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 16:09 (notloB).
3 mjeseca
protjeran
notloB kaže...

Uvijek je 10C ali tu su i druge nepoznanice koje sam već spomenuo u editiranom postu.

Kako mislis uvijek je 10C? Tebi ako je u IDLE 10c razlika među jezgrama to nesto gadno ne štima. U IDLE je max razlika oko 2c...

Baci sliku iz HWinfo da vidim to stanje među jezgrama

2 godine
Kec na desetku kaže...
notloB kaže...

Uvijek je 10C ali tu su i druge nepoznanice koje sam već spomenuo u editiranom postu.

Kako mislis uvijek je 10C? Tebi ako je u IDLE 10c razlika među jezgrama to nesto gadno ne štima. U IDLE je max razlika oko 2c...

Baci sliku iz HWinfo da vidim to stanje među jezgrama

Ne među jezgrama nego između tcldie i najtoplije jezgre, kako uopće mjeriti tempu kada frekve uvijek variraju u pojedinim jezgrama, pogotovo u idleu.

15 godina

U igrama jednaki i niti malo efikasniji pa koji je ovo kuac

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
1 0 hvala 1
3 mjeseca
protjeran
notloB kaže...

Ne među jezgrama nego između tcldie i najtoplije jezgre, kako uopće mjeriti tempu kada frekve uvijek variraju u pojedinim jezgrama, pogotovo u idleu.

Pa mi smo pricali među jezgrama, tdie je skroz drugi senzor od ovih senzora koji ima svaka jezgra zasebno. Tako i na intelu package power je najtopliji senor na čipu a imas i sentore koje svaka jezgra zasebno pokazuje za sebe.

Inace, najefektivnije i najpouzdanije rezultate ces dobiti sa manual OC da fixiras sve jezgre na istu frekvenciju. 

2 godine
Kec na desetku kaže...
notloB kaže...

Pa mi smo pricali među jezgrama, tdie je skroz drugi senzor od ovih senzora koji ima svaka jezgra zasebno. Tako i na intelu package power je najtopliji senor na čipu a imas i sentore koje svaka jezgra zasebno pokazuje za sebe.

Inace, najefektivnije i najpouzdanije rezultate ces dobiti sa manual OC da fixiras sve jezgre na istu frekvenciju. 

Pa tdie gledaš kad mjeriš tempu proca, odnosno najtopliju tempu a to je uvijek ta, ono što generira tu tempu je najvišlja tempa pojedine jezgre, ne znam što drugo može generirati višlju temperaturu. Ne gledaju se niti zbrajaju tempe kumulativno niti slično, ne znam, uglavnom mislim negdje se netočno očitava, čuo sam da su senzori po jezgrama postavljeni random etc. što sam već rekao... uglavnom ne kopa mi se sada po biosu.

3 mjeseca
protjeran
dery kaže...

U igrama jednaki i niti malo efikasniji pa koji je ovo kuac

To se zove loša arhitektura.

Evo da rasčistim ljudima jos jednu stvar i maknem lažne nade da je problem u TDP-u i da ne očekuju u GAMINGU nista naročito od 9900X i 9950X zbog veceg TDP, nekih ~3% vise od R5 i R7

1. TechpowerUP je vec overklokao te procesore i podigao im samim time znacajno potrosnju a u gamingu nije dobio skoro nista jer za gaming loše skaliraju, dok se u MT radnjama dobit digne u gotovo 100%-totnom skaliranju sa dizanjem frekvencije kao i sa svim ostalim postojecim serijama jer MT sintetika tako utjece na overklok.

2. Evo pogledajmo primjer i sa starijom generacijom gdje r9 7900 65w TDP vs r9 7900X 170w TDP u gamingu ima 3.6% razlike dok u MT ima 13.7% razlike, odma vidimo i utjecaj od overkloka 9700X na tablicama gdje u gamingu ima razliku od pišljivih 1% a u MT ima razliku od 10%, a u MT troši i 90w više pod OC ali u gamingu mu to nista ne znači.

3. Kod 9900X bude 120w TDP sta je debelo manje od 7900X na 170w TDP znači donesti ce jos manju razliku od ovih šparnih, i sam AMD je na tablici svojih rezultata pokazao da ce R9 donesti jos manju razliku spram 14700K od R5 i R7 modela (naravno lažnih rezultata ali ostaje poanta da ako prikazuje bržim dva jeftinija modela kako netko ocekuje da bude brzi od njih naknadno, nebi valjda sami sebe kanibalizirali da se ne kupuje skuplji model)

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 17:47 (Kec na desetku).
12 godina
protjeran

Koji je smisao ovih procesora koji su izašli?

Ko će im to kupit ne kužim.

3 0 hvala 0
15 godina
Kad spuste cijenu budu se prodavali.
Moj PC  
5 0 hvala 0
11 godina

Au moraju dobrano onda spustit cijenu, pa 9600x je skoro losiji u gamingu od 7600x koji ide po 180e.

Moj PC  
5 0 hvala 0
12 godina
Silent horror1992 kaže...

Ni ja ne kuzim, pa svi ovdje imamo barem jedan proc u svom PC i komp/laptop viska...

maximum effort
15 godina

Razlika u cijeni oko 45% za isti proc 

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
4 0 hvala 1
14 godina

Pomalem,decki pomalem,se malo curuknite.Tom's Hardver i jos jedan IT casopis imaju sasvim drukcije rezultate u svojim testovima.Nekaj je zbrljano,ocito je bilo do hardverskig problema a ne do stamparske pogreske zbog cega su bili odgodili njihov izlazak.I to nije do kraja rijeseno.

Biti ili ne biti pitanje je sada.
Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina

Moj PC  
0 1 hvala 0
2 godine
Zizo kaže...

Pomalem,decki pomalem,se malo curuknite.Tom's Hardver i jos jedan IT casopis imaju sasvim drukcije rezultate u svojim testovima.Nekaj je zbrljano,ocito je bilo do hardverskig problema a ne do stamparske pogreske zbog cega su bili odgodili njihov izlazak.I to nije do kraja rijeseno.

I meni to smrdi na neki hardverski ili softverski problem. Teško mi je vjerovati da su napravili takav fail, a još su isticali "A ground up redesign". Vidimo u Cinebenchu da su malo lošiji od 14900K, a pričamo o najjeftinijim modelima, te onda tako loše skaliraju u igrama i nekim aplikacijama. Vrijeme će pokazati. Ono što je sigurno je da se ne sjećam kad su recenzenti ovako popljuvali AMD-ove CPU proizvode.

3 godine
Trilogija kaže...
Zizo kaže...

I meni to smrdi na neki hardverski ili softverski problem. Teško mi je vjerovati da su napravili takav fail, a još su isticali "A ground up redesign". Vidimo u Cinebenchu da su malo lošiji od 14900K, a pričamo o najjeftinijim modelima, te onda tako loše skaliraju u igrama i nekim aplikacijama. Vrijeme će pokazati. Ono što je sigurno je da se ne sjećam kad su recenzenti ovako popljuvali AMD-ove CPU proizvode.

U puget okruzenju su razorili najjaceg Intela sto je nevideno u zadnjih 20+g, tu je bila teska dominacija plavih s drasticno slabijim modelima kamoli ovi jaci, tak da je i tu upitnik kako?!
Novi Amd procesori su teski kupus od perfomansi mozda se netko javi iz AMD pa budemo pametniji no sumnjam na opcenito ponasanje svih tih megakorporacija prema korisnicima

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 21:26 (Boris grozni).
14 godina
Mora mu se priznat, Kec gađa k'o baba Vanga 😂
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 21:27 (El Coyote).
3 mjeseca
protjeran
Zizo kaže...

Da, 2 pro-plačenička kanala imaju drugačije rezultate, ostatak planete sa recenzijama su budale LOL

Pa Toms Hardware valjda jedini na svijetu ima recenziju gdje je 5800X3D jači preko 15% od komplet intel 13th/14th linije i uz to komplet zen 4 vanilla serije  onda se još potrude ne staviti u tu recenziju ni jedan i9, a 7800X3D im je 30% brži od cijele raptor lake i zen4 vanilla serije, a kod ostalih je oko 8-10% razlike od Raptor Lake i do 20% od zen 4 vanille.

Također jedinu kod njih je i raptor lake jednak performansama zen 4 vanille, kod svih ostalih je brži barem 5-10%

Mislim d auopce nemoram dalje kakvi ljudi sve rade u Toms Hardware i da pisu recenzije i rezultate kako tko plati, pa su jedno vrijeme bili klasična intel ispostava kod recenzija a sada malo AMD guraju, dok im drugi dio radnika moderira intel teme i neki su bivsi intelovi zaposlenici, uglavnom kanal za izbjegavanje recenzija, ok za citati HW vijesti.

I onda jos linkas ovog tuljana MLID koji nema blage veze o funkcioniranju HW sta je vec pokazao sa nekim ranijim izjavama kao da ce 7800X3D biti preko 30% brži od Raptor Lake, pa smo vidjeli kako je ta prognoza završila, a ovdje sada lik prica upravo o skaliranju overkloka u MT sintetici sta sam upravo iznad detaljno objasnio ljudima i pokazao primjerima zasto procesori skoro 100% skaliraju sa frekvencijom u tim stvarima, a zasto to nema veze sa gamingom i koliko se beznacajno dobije na postojecim rezultatima.

EDIT:

Čak i da imaju HW grešku, to bi utjecalo na stabilnost u radu, razne BSOD-ove i errore ali rezultate nebi skoro uopce to ometalo jer imas ljude koji se bave i manualnim podesavanjem u recenzijama i kod svih se vidi jasna stvar koju sam iznad par puta vec objasnio, i to nije HW greška nego problem loše arhitekture koja nije dizajniraa sa fokusom na igre nego na AI i servere!

EDIT 2:

A to jel ima HW greška na čipovima ce se tek otkriti za to treba neko vrijeme da čipovi rade i koriste se, i to sam napomenuo jos prije 2 stranice da moguce da imaju neku manu koja ce se eventualno naknadno razotrkiti.

A ako se nađe mana, to bi značilo komplet povlačenje svega, refund kupcima za kupljene, i tko zna za koliko bi AMD opet mogao sa tim procesorima izaci van i koliku bi stetu napravili i lošu reklamu kod samih ljudi a ona je inako vec sada velika pa sam siguran da to nitko kasnije nebi ni kupovao osim da za duplo srežu msrp.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 21:50 (Kec na desetku).
2 godine
Zizo kaže...

Što se desilo Gordonu? Jedva sam ga prepoznao 

16 godina

To da će HW greška proizvoditi nestabilnost ne mora da znači. HW greška u npr novom branch predictoru može da ne proizvodi BSODove, nego loše predikcije koje će masovno da dovode do rollbackova i slično.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 22:12 (Ivan(4)).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
Trilogija kaže...
Što se desilo Gordonu? Jedva sam ga prepoznao 

Rak, za sad je malo bolje pa ga vidiš u klasičnoj akciji.Par mjeseci nije bio na poslu, i sad je opet tu ali dokle to je sasvim druga priča.

AMD,........is that Epyc or what?
8 mjeseci
protjeran
Silent horror1992 kaže...

Kupit će ih netko za profesionalnu uporabu jer tamo ipak ima napretka, ali i to je slabo da netko upgraeda sa prošle generacije, prije netko sa još starijom platformom.

Akagi, Kaga, Sōryū, Hiryū, Shōkaku, Zuikaku
3 godine

Odlican video; Amd ne priznaje garanciju ako je koristen pbomeni se cini da su to okrljasteni zen4 procesori

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 23:46 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
AMD Rucyzen procesori (opća tema)

Nemoguce da je sa 9000 serijom sve ok,ak se pogledaju rezultati cinebencha gdje i u 23 i 24 varijanti tog testa performanse jedne jezgre su bomba a kod vise jezgri teska pusiona.Nekaj tu ne skalira dobro....nekaj ne stima,nema mi nikakve logike.Zasad budem suzdrzan i vrijeme bu reklo o cemu se dela.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.8.2024 3:11 (Zizo).
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina

Ne kužim se previše u tako sitne detalje rada/funkcije procesora. Mislim da se ovaj puta AMD usrao, kao nekada davno Intel. Eto razloga da Borisu cvatu ruže.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Procesor je precjenjen, dosta sa tim plačem i jadikovkom, ajde na plažu i u lad na pivo 

16 godina

''Glupan koji inzistira na svojoj gluposti postati ce mudar'' - William Blake
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine

Ako ostane na ovome treba ih tužiti za lažno oglašavanje, u biti uopće ne sumnjam da će ih u us tužiti za lažno oglašavanje odmah na launch day.

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice