AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.631
|
čitano: 6.622.008
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Aj linkaj nekoliko, cisto da vidim. Ja nisam bas nasao.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Racunala su narucivana po narudzbi i sastavljana po zahtjevima dobivenima od strane IT odjela, oko 500 racunala. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.6.2020 21:28 (ivanzu).
Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
dedaa kaže...

Aj linkaj nekoliko, cisto da vidim. Ja nisam bas nasao.

A što točno da ti linkam lol, nije da sam sam sastavljao sebi i drugima. Misliš da su ryzene 1700-1800x (i 1920 do 1950x) kupovali ko ludi za gaming ili možda za render i video? A nije da se nisu prodavali. I zen+ isto, iako je tu već puno više išlo za gaming.

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
16 godina
neaktivan

Mislio sam da ste uzimali prebuilt od nekog (velikog) vendora, jer nalazim samo intel pa me interesiralo..

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
dedaa kaže...

Mislio sam da ste uzimali prebuilt od nekog (velikog) vendora, jer nalazim samo intel pa me interesiralo..

A to je druga priča. Znam da je npr alienware od početka nudio ryzen konfiguracije, čak i sa 1950x.

16 godina

Hmm... kolega je digo svoj Rzyen 3600 na 4700MHz all core, ja sam baš išao gledati svoj, do 4525 sam ga digao na 1.4V Budući tu temperature opasno prilaze 90°C na eSports 34 Duo, nisam htio dalje gurat, vuče 90W sam procesor, mislim da ga ne bi bilo pametnu dalje gurat. Nisam gošao do razine gdje throttla, nisam siguran kakve "ograde" ima kod RyzenMastera na "manual". Postavio sam mu all core boost i peek voltage, ali da li su sve zaštite na mjestu, je li sigurno probat više od ovoga?

Povlačim ponudu za XT primjerak, čini se da je moj OK :P

EDIT: e, i da, zašto mi pokazuje CyneBench da je @3.6 na stock i kod ovog OC-a, dok kad na TomaHawk B450 upalim "Game Boost" ili kak se već zove, i tamo digne frekvenciju za 600 MHz (navodno) te i u BIOS-u prikazuje 4.2 GHz, onda Cinebench to pokupi i ispravno pokaže?

Koja je razlika između "Game Boost" u BIOS-u i OC sa Ryzen Masterom?

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.6.2020 21:41 (Rhodin).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Išao sam svejedno isprobat 4.600 , nije mi dao vrag mira, tu se skršio prvo Ryzen Master, a onda i cinebench. Nije mi zato zapamtio score.

Slijedeći test 4575 je prošao uredno.

EDIT: pretpostavljam da je to moj maksimum, 4.575 ili dizanje napona, a već 1.4V mislim da je puno.

Vraćam na default i Cool'N'Quiet - ovo je malo za igru bilo

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.6.2020 21:52 (Rhodin).
Moj PC  
6 0 hvala 0
11 godina

Rhodin

Kojeg datuma, dana i sata i u kojoj poslovnici si kupio taj proc? :D Jesi bacio kakvu blek magiju prije clockanja :) Na kolko ti ide s 1.35V? Kakav cool'n'quiet, da te cuje Stjepanj ili onaj kako li mu ime Lucifer, Lucidus.. jao ccc.

6 godina
protjeran
Rhodin kaže...

EDIT: e, i da, zašto mi pokazuje CyneBench da je @3.6 na stock i kod ovog OC-a, dok kad na TomaHawk B450 upalim "Game Boost" ili kak se već zove, i tamo digne frekvenciju za 600 MHz (navodno) te i u BIOS-u prikazuje 4.2 GHz, onda Cinebench to pokupi i ispravno pokaže?

Koja je razlika između "Game Boost" u BIOS-u i OC sa Ryzen Masterom?

Ja sam svoj OC-o u biosu i kada udjem u r20 pise fino 4.5. Mozda ako si kloknuo na masteru pa to je razlog, nisam nikada volio taj master ali doduse pise ti fino koja je i najbrza jezgra - sto jos nisam probao, ako se uopce moze 3600 OC-ati jezgre po ccx-u, znam da 3900 i 3950x mozes?!

Ma taj game boost ti je samo "MSI" fora za njihov neki OC samo par MHz od stock frekv- bezveze.

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.6.2020 22:50 (HCgamingCRO).
16 godina

Idem spavat sad, mogu sutra još probat.

U Ryzen Masteru kaže da mi je najbrža nezgra na CCX1 i to CC06. Probao sam svaku jezgru podesiti ručno, dakle preostalih 5 stavio sam na 4300MHz, dok sam tu najbržu stavio na 4600MHz

E, sad... kako to Ryzen Master radi i zašto se to desi, kad tako pokrenem cybeBench, drži prve 3 jezgre na 4300, dok 4 i 5 variraju 3500-3700, a CC06 drži na 4600

Ne znam koja je poanta tu, vjerojatno sam krivo podesio to, al nema mi smisla da samo tu jednu jezgru boosta kad se tako podesi. U svakom dlučaju odustao sam od toga, stavio onu kvačicu da ih sve jednako diže i gore su mirezultati.

Kad sam kupio ovo? U vrijeme Korona-e u Protisu. 08.05.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Rhodin kaže...

U Ryzen Masteru kaže da mi je najbrža nezgra na CCX1 i to CC06. Probao sam svaku jezgru podesiti ručno, dakle preostalih 5 stavio sam na 4300MHz, dok sam tu najbržu stavio na 4600MHz

E, sad... kako to Ryzen Master radi i zašto se to desi, kad tako pokrenem cybeBench, drži prve 3 jezgre na 4300, dok 4 i 5 variraju 3500-3700, a CC06 drži na 4600

Ne znam koja je poanta tu, vjerojatno sam krivo podesio to, al nema mi smisla da samo tu jednu jezgru boosta kad se tako podesi. U svakom dlučaju odustao sam od toga, stavio onu kvačicu da ih sve jednako diže i gore su mirezultati.

Ne možeš mijenjati klok za svaku jezgru, samo na razini CCX-a.

13 godina
Jakovp kaže...
Rhodin kaže...

Šta da ?

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
8 godina
neaktivan
Rhodin kaže...

Po meni dobra ponuda, skuplje sam platio b450 , 3600 i 16GB 3200 cl16

16 Gb je rama

Malo me strah ove ploce (msi x570 a pro), ima dosta losu recenziju, kao nije za gaming, grije se vram i tako, to sam sa yt pokupio, ne znam kakva su realna iskustva...

15 godina
monacor kaže...
Rhodin kaže...

16 Gb je rama

Malo me strah ove ploce (msi x570 a pro), ima dosta losu recenziju, kao nije za gaming, grije se vram i tako, to sam sa yt pokupio, ne znam kakva su realna iskustva...

Jel dual ddr ili single.Ma ja na tvom mjestu bi radije isao onda na odabrane komponente, malo vise ces platit ali znas sto imas a to je razlika nekih 50-100KM.Eto B450 ce imati podrsku za 4gen a ona tomohawkica kosta 250KM.

17 godina
monacor kaže...
Rhodin kaže...

16 Gb je rama

Recenzije obično zaključe ovako:

ploča a ima 137.2 FPS u nekoj igri

ploča b ima 137.6 FPS u istoj igri

zaključak: ploča "a" nije za gaming

15 godina

Ma ta ploca je prava grijalica, tu je najveći problem nedavno je netko meni linkao.Par stranica nazad. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
dreadmoore kaže...

Ma ta ploca je prava grijalica, tu je najveći problem nedavno je netko meni linkao.Par stranica nazad. 

To pričaju i za moju B450 aorus elite, a ona radi sasvim OK...doduše procesor je 65W TDP, a ne bavim

se ni OC-anjem pa i to možda utiče

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.6.2020 9:25 (segregator).
8 godina
protjeran

Nekad je bolji chipset imao smisla, za vrijeme SIS, VIA, nForce i Intel chipseta,

razlike su znale biti i do 30%, tipa u jednoj igri imas 27 slicica na SIS chipsetu,

a na nForce imas 35 slicica - a sve drugo isto, od procesora, RAMa, diska i grafike.

Danas je to zaista nebitno, vec dugo je tako - jer nema ni konkurentnog chipseta za isprobati;

sve Intel ploce koriste samo Intel chipsete, a sve AMD ploce koriste samo AMD chipsete.

Razlike su finese, a performanse samog procesora i propusnosti je 99.999% ista, razlika je u gresci u mjerenju.

Da sad tu jos postoji i nForce chipset za usporedbu na obje platforme, to bi bilo zanimljivo za provjeriti,

al ovako - na tvornickim postavkama je svejedno jel osnovni chipset ili najskuplji - procesor odradi svoje i to je to.

Nadjite plocu koja vam ima sve potrebne konektore i dodatke, i odaberite najpristupacniju.

Sta ce vam ploca sa 10 SATA prikljucaka, ako koristite samo 2 diska, i ne planirate prosirivati?

Gubljenje novaca - radije ustedit sa osnovnijom plocom i uzeti vise RAMa, brzi procesor, veci disk itd,

nesto sto se trajno osjeti. A to dali ploca ima 4 USB-a ili 10 USB-a, ako se koriste samo 3, ispadne nebitno.

Kad sam sebi birao zadnju plocu, trazio sam slijedece:

2x M.2 sa podrskom za NVMe na jednoj, i bar SATA na drugoj

2x USB

WLAN ac/v5

ITX

I kupio najpovoljniju:

https://geizhals.at/?cat=mbam4&xf=11924_2%7E4400_Mini-ITX%7E7226_802.11ac

A da nije ITX, mogao bi ustedjeti jos nesto novca:

https://geizhals.at/?cat=mbam4&xf=11924_2%7E7226_802.11ac

Sav novac koji ne preplatim na stvari koje nikad necu koristiti, mogu uloziti u nesto sto cu zaista koristiti.

Steel for Humans, Silver for Monsters, Gold for the Witcher...
Moj PC  
6 0 hvala 2
15 godina
odjavljen
DarthMarkus kaže...
Jakovp kaže...
Rhodin kaže...

Šta da ?

Da. 

monacor kaže...
Rhodin kaže...

16 Gb je rama

Ta ploča je loša za jače procesore (sa 105w tdp) ali za 65w je ok. Znači sada bi bila dobra, pitanje je što želiš u budućnosti.  Ali nije skupo pa ono, možda se isplati.

16 godina

Trenutni komp sam mislio ostavit klincima kad dođu rdna2 i zen 3, makar vidim da je popilično močan trenutno, vidjet ćemo da li odmah ili slijedeće godine u ovo vrijeme, ne trebam se trenutno žurit, a oni će izdržat "djelit samnom" , pogotovo kad PS5 stigne.

No da uzimam, bilo bi mi bitno imat ploču sa dobrim rasporedom da mi normalno stane RAM, cooler, GPU i SSD NVME sa coolerom. Planiram jedan manji SSD za OS i programe, ne baš najbrži, ali M.2 slot, te jedan super brzi, M.2 NVME na kojem će biti igre - slično PS5 radi, slično XBOX radi mislim da će sve više biti naglasak i optimizacije developera u tom smjeru. Pokazalo se puno bolje i sad kad se igre pokreću sa SSD, koliko god svi u recenzijama govore "SSD does not influence gameplay, has no impact on performance" to je čista laž - igre se puno brže učitaju, save/load radi brže, prijelaz mape radi puno brže itd.

Jedan od primjera koji sam osobno testirao su Pathfinder: Kingmaker i Guild Wars 2. GW2 igram sa prekidima od izlaska, ali znam koliko mi učitava mape i waypointanje, nakon prelaska sa HDD na SSD to vrijeme je palo na cca 1/4, nekad i brže, dok Pathfinder osjećam OGROMAN pomak, i dalje traje load dulje nego bih htio, no problem je što ga nisam igrao oko godinu dana, čitao sam da su i patchevima to popravili, ne znam koji dio je patch, koji SSD

Dakle neka ideja ako idem na ZEN3 i RDNA2 ja uzet B550 sa 2 M.2 slota, jedan barem mora biti brzi NVME, ali čak nisam siguran da bih išao na PCIe 4 SSD, mislim da razlika nije tolika u odnostu na razliku u cijeni, ostalo je samo pitanje rasporeda i ovisno o kućištu da ima front USB 3.1 Type C priključak.

Kod AMD-a sam se osobno uvjerio da i ploča od 100€ omogućuje pristojan OC , vrlo bogatu opremu, izvrsne performanse i puno dostupnih priključaka, a to je B450... kad bude B550 gdje su stazice PCIe 4.0 mislim da će to biti pravo bogatstvo stazica i propusnosti koje će rijetko tko moć makar izbliza iskoristit do kraja ove godine.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Imas vec sad nekih recenzija B550. B550 do 200 eura ukljucujuci npr. B550 Aorus Pro i MSI MAG B550 Tomahawk pa i Carbon ti nude cak jednu pcie4 stazicu i ostale pcie3. Ako sam i fulao, imas tu shareanja bandwidtha kolko oces. Daleko losiji value od B450 pa ti vidi isplati li ti se prelazak. Sto se tice raznolikosti i kolicine pcie4 m.2 SSDa mislim da ce najbolja biti Gigabyte B550 Master: https://www.gigabyte.com/Motherboard/B550-AORUS-MASTER-rev-10#kf s cak 3x M.2 s ukljucenim M.2 heatinskovima. Nakon nje bi trebala ici Strix B550-E: https://www.asus.com/Motherboards/ROG-STRIX-B550-E-GAMING/ Tko nije vidio, na ovom streamu su prikazani featuri MSI B550 kao i cijene u jednom od prvih komentara: 

Mortar i Tomahawk 180-200 eura, B550M PRO-VDH WIFI - B550-A PRO 140-155 eura, Carbon i Edge obje Wifi 210-250 eura. Naravno ,kao sto rece covjek na videu, cijene bi s vremenom mogle pasti.

Zakljucno, pravo bogatstvo stazica i propusnosti ces imati samo u najboljim b550 iznad 200, tj. 250 (giga master, strix b550-e i sl.) eura i to nemas kaj usporedjivati s B450 nazalost. Po meni ti je to neisplativo, ako trenutno imas b450 s 2x m.2. Kupis jedan posteni TLC SSD u buducnosti i to je to. WD SN550 ili Adata SX8200 Pro su trenutno best buy. Kad ti zafali M.2 slotova i propusnosti kupis novu plocu. Ako ce trebat nova ploca klincima, kupis opet neku B450 ili novu jeftiniju (?) B550.

Kaj se tice USB 3.1, evo jedan takav kabel za 55kn s Alija: klik Izbusis rupu naprijed na kucistu i voila (ako naravno imas maticnu s 3.1) ili kupis npr. Lian Lancool II gdje su se potrudili izbusit rupu, ali ne i stavit kabel.

16 godina

Iskreno, B550 i 200€ u istoj rečenici je bedastoća, jer oko 200€ ima pristojnih X570 ploča i ne razumijem to. Za 250€ moraš bit lud uzet B550 ploču, ako se mene pita.

Ili X570 cijena ide (drastično) gore, ili je B550 budalaština po tim cijenama.

Hvala na linkovima!

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.6.2020 12:30 (Rhodin).
Moj PC  
3 0 hvala 0
11 godina

Np. Naravno da je bedastoca, ali eto, jedini imaju PCIE4 i mogu se furat na to. B550 Aorus Master bi npr. trebala kostati 280 eura.. Najbolje od svega, na sluzbenom walkthroughu od te ploce na 1:50 je preporucuju za 3600 ili 3700X te 3300X kao budget friendly opciju lol:

13 godina
Evo i ja sam prije tri četiri dana kupio 3600,možda je i mene potrefio malo bolji primjerak :D
Btw kako provjerit kad je proizveden, gledao sam na kutiji i procesoru i nisam vidio ništa takvog?
16 godina

Bojim se samo tako da testiraš OC ručno ili Ryzen Masterom

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Znači ne može se vidjet batch bez da se procesor ugradi? A jbg onda će pričekati malo, treba stići još komponenti :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
The_Fichek kaže...

Np. Naravno da je bedastoca, ali eto, jedini imaju PCIE4 i mogu se furat na to. B550 Aorus Master bi npr. trebala kostati 280 eura.. Najbolje od svega, na sluzbenom walkthroughu od te ploce na 1:50 je preporucuju za 3600 ili 3700X te 3300X kao budget friendly opciju lol:

Njubovsko pitanje (čitaj : neda mi se guglat) :

Koja topologija je kod Mastera, T i ili Daisy ?

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.6.2020 16:01 (DarthMarkus).
17 godina
error_666 kaže...
Znači ne može se vidjet batch bez da se procesor ugradi? A jbg onda će pričekati malo, treba stići još komponenti :)

Pa mozes vidjeti datum kad je izraden po njemu barem mislim, tak da znas jel noviji primjerak ili je duze bil na skladistu. Napisi tu pa ce ti neko vec rec.

15 godina
odjavljen
Daisy je sigurno, t ne ide vise skoro nigdje osim ne neke workstation ploce. Biti ce review od buldzoida uskoro.
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.6.2020 17:20 (Jakovp).
17 godina
segregator kaže...
dreadmoore kaže...

To pričaju i za moju B450 aorus elite, a ona radi sasvim OK...doduše procesor je 65W TDP, a ne bavim

se ni OC-anjem pa i to možda utiče

Da radi sasvim ok, ili možda radi ono kaj i ne bi trebala radit.Eto sad HwInfo ima opciju koje če pokazat navedene tričarije određene matične ploče.

https://www.tomshardware.com/news/ryzen-burnout-amd-board-power-cheats-may-shorten-cpu-lifespan

https://www.hwinfo.com/forum/threads/explaining-the-amd-ryzen-power-reporting-deviation-metric-in-hwinfo.6456/

https://www.hwinfo.com/forum/threads/hwinfo-v6-27-4185-beta-released.6455/

In short: Some motherboard manufacturers intentionally declare an incorrect (too small) motherboard specific reference value in AGESA. Since AM4 Ryzen CPUs rely on telemetry sourced from the motherboard VRM to determine their power consumption, declaring an incorrect reference value will affect the power consumption seen by the CPU. For instance, if the motherboard manufacturer would declare 50% of the correct value, the CPU would think it consumes half the power than it actually does. In this case, the CPU would allow itself to consume twice the power of its set power limits, even when at stock. It allows the CPU to clock higher due to the effectively lifted power limits however, it also makes the CPU to run hotter and potentially negatively affects its life-span, same ways as overclocking does.The difference compared to overclocking or using AMD PBO, is that this is done completely clandestine and that in the past, there has been no way for most of the end-users to detect it, or react to it.

Ukratko po Hrvaški, na određenoj matičnoj ploči iako je procesor stock pa zapravo je kloknut a korisnik to niti ne zna.Dakle kad neko kaže da gura recimo R5 3600 stock, a relano procesor je sve samo ne stock fučkaj ga sad.

Intel=pokvareni podmukli gadovi!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice