Super temp, s čim ga hladiš?
AMD Ryzen procesori (opća tema)
- poruka: 31.631
- |
- čitano: 6.623.530
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
I još bolji napon!Nisi morao ići u sfere 1.45v.
Pozdrav svima.
Evo danas sam se malo hvatao overclocka svog 1600x i uz dizanje samo multya na 4.0 ghz i voltaze na 1.350 V prime 95 vec 4 sata radi sve glatko bez chrasanja i errora small fft, temperatura CPU TCtl - 89 C
a CPU TDIE - 69 C
Pitanje jesu ovo relativno ok temperature za ovaj clock i treba li procesor nakon clocka konstantno raditi na 4.0 bez obzira sto radio na kompu ili dok se nista ne radi tipa desktop treba li frekvencija tu i tamo pasti malo nize.
Nov sam u overclocku pa me zanima par informacija, steta mi bilo ne kloknut ga malo. Hvala svima na odgovorima.
Pozdrav.
odličan clock za tu voltažu, dobar silikon :)
što se tiče temperature, hladiš ga sa čim ?? aio, zrak ?? pretpostavljam da zrak, ali možda se varam vidim da je u pitanju cryorig ultimate ;)
temperature su uredu koliko vidim, jer x verzije ryzena imaju 20 stupnjeva više prikazivanje temperature nego li što je (ako sam u pravu, a mislim da jesam)
tako da ako od ovih 89 oduzmeš 20, ti si na 69, dakle temperatura nije nešto za zabrinjavanje
moj 1600 je na 3.8ghz 1.35v, i tu se stalno drži (max temp je 60c sa lc cc 120), tako da će i tvoj se stalno držati na 4.0 zbog toga jer, dok radiš clock, radiš ga tako da su ti sve jezgre na toj frekvenciji, i onda one sve rade na njoj i nema spuštanja, kako bi procesor od prvog trenutka kad mu zadaš nešto da radi, radio na punoj frekvenciji koju si mu zadao
tako ti je procesor uvijek u punoj spremi da potegne dok mora, a ne da mora podizati clock dok mu treba, tj ne da kreće iz čučnja, već lagano kaska dok treba potrčati
tako da, sve uredu, temperature ok za takav clock, ako nema rušenja sa testiranjem, na čvrstom si polju
2.Ako se zeli ostavit na stock brzini ali da budu sto nize temperature i sto tisi PC (sporija vrtnja ventilatora) treba samo snizavati vcore ili jos nesto?
2.Ako se zeli ostavit na stock brzini ali da budu sto nize temperature i sto tisi PC (sporija vrtnja ventilatora) treba samo snizavati vcore ili jos nesto?
Ako ostaviš na stock opet će ići do max. turbo brzine pa će i temepratura rasti.Dok sam imao 1600x a htio da bude čim hladniji i tiši,stavljao sam clock na 3.7 i povećao VCore vrlo malo,ali može i downclock na 3.3ghz pa smanjiš napon.Default je 1.225v.
P.S.
Mjerim sa HWinfo.
Hladim ga sa Cryorigom H5
Odlično hvala na odgovoru, čudno mi je bilo jer nisam ništa drugo u biosu dirao osim frekvencije i voltaze i rame sam samo jos stavio na xmp profile 1 na 3200 mhz, mislio sam da ce puno veca gnjavaza bit,
sad dolazim do pitanja ima li smisla spustati voltazu i traziti nesto nize ili da na 1.350 budem sretan i ne opterecujem se previse s drugim brojkama?
Jesam li mozda jos koju opciju u biosu trebao podesit po vasem misljenju, Hvala!
Što se tiče frekvencije. Nije standardno a ni poželjno da radi stalno na jednom tom maximalnom naponu i taktu, niti je tako dizajniran. Dakle, i kad clockaš trebaš ga clocknuti koliko možeš ali onda trebaš vratiti opciju da takt i napon varira kako i treba biti.
Pozz.. planiram uzeti Ryzena 3 1200, da li se isplati uzeti vs Pentium g4560 , isljucivo za igranje. Posto Intel zaista moze tjerati dosta dobre grafe, tako da nemam potrebe za necim jacim od ova 2..
Imam ponudu g4560 plus ploca, sve pod garancijom za 600 kn, jos bi mi samo trebao RAM i to je to..
Sta je onda bolje, 650 kn za Pentiuma ili 1500 kn za Ryazena s plocom? da li su performanse toliko na strani Ryzhena da se isplati dati 800 kn vise?
da li su performanse toliko na strani Ryzhena da se isplati dati 800 kn vise?
ne isplati se
Pa naravno da se ne može ni pod razno isplatiti ako je tolika razlika !! Ako imaš za 650kn G4560 i ploču onda tu više nema razmišljanja ukoliko ideš na budget gaming.
Evo cuo sam se s likom, DDR4 16GB Kingston HyperX Savage 2800 za 1000 kn,,, to je po meni odlicna cijena za DDR4
Dakle ploca + g4560 + 16gb DDR4 za 1650 kn...
Nisam vjerovao da je g4560 toliko dobar, tek na gtx 1070 pocinje bottleneck...
Koliko je ryzen 1200 zapravo i brzi od g4560 u igrama?
U igrama bas i nije ali ti je sve ostalo nesto ugodnije. Alt tabanje uz igranje, koristenje browsera i tak to, multitasking jel..
Al cijena za taj combo je odlicna

sad ste me malo zaintrigirali sa tim da nije poželjno da stalno bude na max clocku i voltaži koju mu staviš (tj minimum za stabilan clock)
zanima me koliko vas ovdje ima upaljeno u biosima opciju cool'n'quiet, dakle opcija koja smanjuje takt i napon procesora kad nije u tolikom loadu ??
ja na svojem to nemam upaljeno od prvog dana, jer dok sam radio clock i slagao ga, svuda sam čitao da su to ljudi gasili, a i u videu od paul's hardware gdje radi tutorial za overclock ryzena, on isto preporuča da se to gasi
nakon što sam ga clocknuo, nisam ni pokušavao da to upalim da vidim kako će se procesor ponašati, jer nije bilo nikakviha anomalija po pitanju ponašanja procesora
mogu probat sutra dok se probudim poslje noćne smjene, jer sad sam trenutno na poslu pa ne mogu to probati napraviti
koristim high performance power plan btw
ako te zanima g4560 + LC CC 95+ ddr3 ploca (sa origigi win 10 pro 64)+ 2x4gb ddr3 rama za 1000kn, javi mi se u inbox
sad ste me malo zaintrigirali sa tim da nije poželjno da stalno bude na max clocku i voltaži koju mu staviš (tj minimum za stabilan clock)
cool'n'quiet,
Možeš to ugasit dok testiraš i istražuješ overclock. Kad nađeše nekakav optimum koji želiš (napona, takta i stabilnosti) onda upali natrag Cool`n`quiet i vidi jel stabilno. Po potrebi ili dodaj malo napona ili smanji takt i amen. Ta opcija je tu s razlogom i nema nikakve potrebe ni logike ju inače imati ugašeno, osim kod eksperimentiranja.
Evo cuo sam se s likom, DDR4 16GB Kingston HyperX Savage 2800 za 1000 kn,,, to je po meni odlicna cijena za DDR4
Dakle ploca + g4560 + 16gb DDR4 za 1650 kn...
Nisam vjerovao da je g4560 toliko dobar, tek na gtx 1070 pocinje bottleneck...
Koliko je ryzen 1200 zapravo i brzi od g4560 u igrama?
Pocinje bottleneck osjetno ranije, pogotovo kod MP naslova gdje zakucas 2 jezgre bez problema i nebitno imao ti 1050/1060 fps ce ti dropati osjetno, tipa PUBG ide super dok ne dodje njih par pa malo zakoci.
2 jezgre su na kraju dana 2 jezgre, 4 jezgre ryzena 1200 ti omogucavaju jacu grafu (1070 rang) i bolje MP performanse pogotovo gdje se igre oslanjaju puno na cpu.

cool'n'quiet,
Možeš to ugasit dok testiraš i istražuješ overclock. Kad nađeše nekakav optimum koji želiš (napona, takta i stabilnosti) onda upali natrag Cool`n`quiet i vidi jel stabilno. Po potrebi ili dodaj malo napona ili smanji takt i amen. Ta opcija je tu s razlogom i nema nikakve potrebe ni logike ju inače imati ugašeno, osim kod eksperimentiranja.
ma daj?
ja od kada znam za sebe taj c&q mi je izgasen... zasto bi mi trebalo biti upaljeno?
Procesor ako ga kloknes inako u idleu ima minimalnu potrosnju - ovo nista posebno ustede nece donijeti kao niti automatsko poriktavanje brzine ventova u kucistu.
Fino naritak na silent u biosu ako mi ploca uopce regulira brzinu vrtnje i ako vidim da su temp okey, kud koji mili moji..
Jedina opcija u biosu koja mi je zapravo bitna je da nariktam da u kod odredene temp. procesora gasi pc..
Taj C'N'Q nekad doprinosi nestabilnosti prilikom OC, tako da gasi odma
Samo malo sta ne bi taj "chill" trebao biti nesto kao C stejtovi na intelu, sta je tu tako komplicirano i lose? Vecina ljudi overkloka sa manualnim (konstantnim) naponom to mi je jasno, ali sto ne bi pozeljno bilo da barem frekvencija padaovisno o potrebi?
Samo malo sta ne bi taj "chill" trebao biti nesto kao C stejtovi na intelu, sta je tu tako komplicirano i lose? Vecina ljudi overkloka sa manualnim (konstantnim) naponom to mi je jasno, ali sto ne bi pozeljno bilo da barem frekvencija padaovisno o potrebi?
Mozda nekad davno je bilo koristi od te opcije.
Ako zelite domam imam watmetar pa Vam mogu testirati razliku u potrosnji kada je proc idle s svim opcijama za stednju energije i kada je proc idle bez tih opcija za stednju.
To su gotovo nikakve razlike bar s procesorom koji ima 65w tdp...
Nije problem potrosnja, mozda je to meni osobno tako, ali pomisao da procesor konstantno radi na max naponu i frekvenciji mi je nekako nepojmljiva pogotovo za danasnje vrijeme, ja sam cak overklokao sa offsetom da se osim frekvencije sukladno spusta i napon.
Nije problem potrosnja, mozda je to meni osobno tako, ali pomisao da procesor konstantno radi na max naponu i frekvenciji mi je nekako nepojmljiva pogotovo za danasnje vrijeme, ja sam cak overklokao sa offsetom da se osim frekvencije sukladno spusta i napon.
velim zaista sam imao hrpu stvari kod sebe (to valjda znas :)) nikada do sada nisam koristio ove gluposti..
idle je idle.. temperature ce biti iste napon je 1.2v npr i amen.. ne vidim potrebu da mi on automatski sve dize spusta kako on osjeti..
a inace c&q mi je u proslosti znao radite probleme u igrama, mikro trzaji i pm.. ne hvala..
velim zaista sam imao hrpu stvari kod sebe (to valjda znas :)) nikada do sada nisam koristio ove gluposti..
idle je idle.. temperature ce biti iste napon je 1.2v npr i amen.. ne vidim potrebu da mi on automatski sve dize spusta kako on osjeti..
a inace c&q mi je u proslosti znao radite probleme u igrama, mikro trzaji i pm.. ne hvala..
Pa na intelu su C stejtovi po defaultu ugaseni, osim ako ih nisi sam isao gasiti. Napon i nije bas tako malen koliko citam ovdje po temi, na kolko ti drzis svoj ryzen 1600?
Nikad problema sa trzajima, a od kad sam uzeo proc (prije god dana) koristim offset i radi kao podmazano cak i na mojoj ploci koja ima samo dva LLC levela.
Pa kupljen je da bi radio, znači high performance mode i uživaj. Pogotovo na ryzenu zbog latencija.
Vi koji imate stock cooler na koliko vam je RPM i koje su vam temp?
Ja sam svog stavio na 1,900RPM (da ga ne cujem) i temp su oko 50C prema HWinfo (sve je na stock freq).
Vi koji imate stock cooler na koliko vam je RPM i koje su vam temp?
Ja sam svog stavio na 1,900RPM (da ga ne cujem) i temp su oko 50C prema HWinfo (sve je na stock freq).
Kod mene je Power Options na High samo je Min Processor Power na 48% i onda mi spusta freq na cca 1550MHz
meni u biosu je ne silent mislim da je maks vrtnja nekih 1400 okretaja i to je to.
sve opcije stednje energije u biosu na off a power plan ryzen balanced..