Na početku, ispričavam se na ovako općenitom naslovu teme.
Naime, problemi koje imam s ovim laptopom ne mogu se sažeti u samo jednu rečenicu.
Idemo ispočetka...
Kupio sam u Njemaćkoj ultra jeftini i, čini se, ultraneispravni minibook Acer E3-112 C43A bez OS-a s kojim imam mnoštvo problema.
Na prvom redu, nakon clean instalacije Win 8.1 PRO nije mi radio touchpad... Probao sam sve što je bilo moguće, od updatea BIOS-a do svih mogućih drivera, ali touchpad nije proradio. Probao sam reinstalirati Win, ali onda su se pojavili drugi problemi. Laptop neće da boota u friško instalirane Windowse.
Nakon Win 8.1, probao sam s Win 10 TP, ali problemi s touchpadom su ostali neriješeni.
Išao sam dalje... Probao sam Linux Mint 17.1. Pri instalaciji touchpad opet nije radio, ali nakon završetka instalacije i malo prčkanja po konzoli, strelica miša napokon se pojavila i touchpad je proradio.
Vratio sam se na instalaciju Win 8.1 koja je ovoga puta, začudo, uspjela, premda ne i glatko. Naime, prilikom rebootanja, laptop se zacrni i bez nasilnog gašenja dugim pritiskom na power tipku, nije mu bilo pomoći.
Kad sam napokon bootao Win 8.1 do kraja (ovoga puta s ispravnim touchpadom), došlo je do problema pri instalaciji drivera. Naime, čim krenem s instalacijom drivera (probao sam chipset, VGA, zvuk, WLAN, LAN...) laptop se "zamrzne" i ponovno ga moram nasilno ugasiti da bi sve ponavljao u nedogled dok, na koncu, nisam odustao od Win 8.1 i vratio se instalaciji Win 10 TP.
Sama instalacija je prošla OK... Touchpad je radio, ali kad je došlo do prvog bootanja, pojavili su se isti problemi kao i na Win 8.1. Bootanje dođe do animacije splash screena (Windows logo i one točkice koje se vrte u krugu), sve ponovno zapne i opet treba nasilno gašenje.
Sad probavam s Win 7 za koju znam da nema sve drivere (uključujući i one za WLAN), ali ću probati instalirati ono što se bude dalo (ako se bude dalo) i odvrtjeti koje testiranje ispravnosti hardverskih komponenti.
Čini se da sam kupio mačka u vreći (makar je nov) i da će reklamacija (vjerojatno i povrat novca) biti jedini izlaz.
Ukoliko netko ima neki prijedlog što mogu još isprobati, bit ću vam jako zahvalan!