Vidim da je bilo dosta sličnih tema koje su se svodile na to kakvu enkripciju staviti, koliko traje probijanje koje, da je najbolje kablom i adio... Ali jako rijetko je spominjano tko vam zapravo krade wireless. (Vjerojatno i dobar dio vas to radi).
Neki dan mi se brat požalio da jedva gleda neki stream na webu, pa sam mu išao remote pogledati malo komp - standardno - jel nešto downloada, jel kakav spyware...sve u redu. Padne mi na pamet da se spojim na router i imam šta vidjet: uredno mu se kače nekih dvoje... Za prvu ruku sam disableao wireless, pa danas došao na uviđaj.
Pregledom potrošnje je postalo jasno da mu od kraja prošlog mjeseca kradu net i do ono..divljački cuclaju. Probili mu paket od 15GB prometa..na 20ak GB...U jednom danu (01.02.) su napravili preko 5GB prometa?! Stoka.
Zanimljivo u cijeloj priči je to da sam neki dan isto tako čuo da se npr. u Osijeku neki dečki spojili na net tako da su "zvali jednog tipa koji im je rekao koju antenu da kupe za 200kn, i onda im on došao, pogledao koje su dostupne mreže, i spojio ih. Da bi lik ispao "fer" rekao im je...ajde spojit ćemo vas na ovu tu mrežu - ovaj ima flat promet" ?!
Moje pitanje je: da li itko od lopova može znati koji ti imaš paket prometa? Meni se čini da se radi o t-scum technicianu koji točno zna od koga gdje ukrasti - ima sve žive podatke, a na crnjaka ovako kretenski zarađuje...
Eh, da....danas mi brat kaže - "pa onaj dan kad si mi privremeno isključio wireless, vidio sam par sati poslije u zgradi onog tehničara iz t-coma koji mi je spajao to sve nedavno." Zanimljivo, ha? (Ostavio mu je defaultni username na routeru, i čak mu ostavio na papiriću koji je key za wireless). Mogao bi se kladit da su ga ovi dvoje zvali da om dođe popravit jer se više ne mogu spojit...Najbolje u cijeloj priči je to što ADSL i slično u stan (uz nadoplatu) dolaze instalirati ti i takvi tehničari (naravno da ima i poštenih ljudi koji rade taj posao) - kod ljudi koji baš nisu upućeni u cijelu priču, nego se samo jednog dana začude odakle im toliki računi, a ova stoka ih još dodatno dere...
Možda sam brutalan, ali takve likove bi ja lijepo otišao posjetit s katranom, perjem i baseball palicom.