Pozdrav svima!!! Ne razumijem se baš u Wlan, pa molim pomoć. Imam nekoliko nejasnoća.
Zna li netko koji se točno Wlan modem dobiva u samoinstalacijskom paketu?
Namjeravam uvesti t-com adsl flat (4mbit) i umrežiti bežično dva računala. Odlučio sam se za t-com, jer živim u Kaštelima, pa mi se čini da je to najsigurniji izbor.
Ako u paketu naručim wlan modem, mogu li posebno kupiti dva wlan USB adaptera (jer od njih mogu naručiti samo komplet s jednim USB adapterom uz nadoplatu)? Mislim da je važno da su i modem i wireless adapter kompatibilni sa IEEE 802.11b/g standardom. Ako govorim krivo, molim da me netko ispravi.
Hoće li biti smetnji u wireless lan-u ako koristim bežični telefon? (kupljen je prije 5-6 godina i ima lagan pozadinski šum, dok ga drugi žični telefoni koje koristim nemaju)
Imam još par pitanja.
Živim u kući u kojoj je postojao jedan telefonski broj. Sada smo razdvojili prizemlje i kat (prizemlje ima svoj broj, a kat svoj). Kako modem mora biti spojen prvi u telefonsku liniju, a telefon mora ići preko splittera u modem, pretpostavljam da se moram odreći svih telefonskih aparata koje sam imao osim jednoga (moram naglasiti da nemam ISDN, dakle sva tri telefona na prizemlju su mi na jednoj liniji).
A što je s katom? Ako je na katu drugi telefonski broj, a ISDN ne postoji, znači da je to druga tel. linija koja nema veze s mojom na prizemlju i da se taj telefon neće sudarati s modemom. Ovo mi je jako važno, pa ako griješim, molim vas da me ispravite. Ako imamo dva broja, je li to garancija i da imamo dvije telefonske linije? Ne mogu svojoj susjedi s kata reći da makne svoj telefon kako se ovaj ne bi sudarao s modemom!
U uputama na t-comu piše: "U slučaju spajanja telefonskog uređaja iz neke druge utičnice (npr. na katu, u drugoj sobi)
pojavit će se šumovi i doći će do pucanja veze."
Vjerujem da ovo pravilo vrijedi za telefonski uređaj spojen iz druge utičnice na istoj liniji!
Pogledajte slike.
I još nešto: Postoji li rizik od drastičnog pada brzine ako se wlan adapter spoji na USB 1.1 priključak? (imam jedno prastaro računalo koje bih volio umrežiti)
Hvala svima! Pozdrav!