ADSL u BiH
- poruka: 2.541
- |
- čitano: 931.409
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav, uzeo sam u Eronetu Trio paket s VDSL-om 25/2 Mb/s, TV i telefon. Sve radi ok, brzina je oko 21Mb( zivim 200m od stanice). Vec tjedan dana sve radi bez probelma.
Najveci problem u Eronetu je nestrucni zaposlenici, od onih u tehnickoj podrsci, u Eronet centrima pa do montera opreme.
Sat vremena nakon sto sam potpisao ugovor za Trio paket iskljucili su mi net.
Dva dana bez neta i 10tak poziva tehnickoj sluzbi, rekli su mi da je sve u redu, da je vjerovatno riknuo router. Nakon sto sam rekao da imam dva router i da nijedan ne radi, odgovor je bio su da su oba vjerovatno riknula :).
Treci dan je dosao monter kao bi instalirao novu opremu. Donio je samo Zyxel router. Kad je vidio spliter i boju mojih kablova, rekao je da mora donijeti novi spliter i nove kablove posto ti moji kablovi ne odgovaraju( naravno, donio je sve isto samo druge boje).
Kad sam ga pitao zasto nije donijeo STB, rekao je da je STB u autu i da ce ga donijeti za par dana. Zamolio sam ga da ga ostavi odmah, na sto je pristao, ali mi je rekao da ga ne diram par dana dok me ne nazovu iz Eroneta. :)
Cim je otisao, prikljucio sam STB i imao sam TV.
Tjedan dana je proslo, iz Eroneta nisu zvali, tako da sam nisam spoji STB ne bi imao TV.
U HR sam na Iskonu i usporedjujuci Iskon i Eronet, Eronet je kao trecerazredna firma.
Pozdrav
Sto se tice strucnosti i odgovoronosti tehnicke podrske i ostalih zaposlenika ne treba govoriti ni o BH Telecomu. Nakon sto sam prvi put prijavio kvar trebao sam cekat par sedmica da dodje covjek da rijesi problem. Problem nije uspio rijesit. Decko je samo prespojio zice i kaze probaj sad, on je vidio da radi u tom trenutku i kaze: to je to. No problem je bio sto je internet non stop gubio konekciju u odredjeno duba dana.
Citavo vrijeme sam znao gdje je problem: Naime, bio je problem u glavnoj razvodoj kutiji od koje kablovi idu do moje kuce, kutija je bila navlazena tako da je to poceo praviti probleme. Problem nisam mogao uzet u svoje ruke, jer kutiju mogu otvoriti samo oni.
Negdje ponovo u aprilu zovem ih i govorim da problem nije rijesen, na sto oni odgovaraju da ce sto brze pokusati rijesiti problem. Pocetkom maja ponovo zovem, kad sam vidio da nece doci, i govorim im da je sramota da ovako postupaju sa musterijama, malo sam bio nervozan ali zaposlenik odgovori potvrdno.
Kontam sad ovaj put ce doci, no nista ipak. Krajem ljeta se aktiviram, nazovem jos koji put i odem do njihove kancelarije ovdje, te do covjeka koji je glavni za tehnicku podrsku za moje podrucje. Bilo je tu bla bla.
Na kraju u Septembru dodjose eto, brzi su bili. Bravo!
Pozdrav, uzeo sam u Eronetu Trio paket s VDSL-om 25/2 Mb/s, TV i telefon. Sve radi ok, brzina je oko 21Mb( zivim 200m od stanice). Vec tjedan dana sve radi bez probelma.
...
Ako živim 2 km od stanice i uzmem isti paket, koju brzinu bi mogao očekivati? 10 Mb ili čak i manje?
Lik u Eronet mi je rekao da je paket s brzinom od 50/5 Mb/s dostupan u krugu 500 m od stanice, a paket 25/2 Mb/s u krugu od 1km.
Mozda zbog konfiguracije trena dobijes bolju brzinu, ako imaju besplatan probni rok da uzmes taj paket pa da vidis.
Zasto bi placao vdsl paket a brzina bude kao da je adsl, kad za manje para mozes uzet paket sa adsl-om i pribliznu brzinu koja je u tom paketu?
Niisu stavili na web sve nove pakete, ali imaju letke u centrima :)
Sa tehničkom podrškom Bh Telecoma u potpunosti se slažem. Naime, ja sam imao njihov paked netFlat 10 al mi je brzina bila uglavnom oko 6 MBita. Odjednom je počelo pucanje konekcije svaki minut, dođe pa nakon 30 sec pukne i sve tako. Zovnem ih pa nakon sedmice zovnu oni mene, probaj ovo probaj ono nešto naprave i to traje dan-dva pa sve tako. Pa mi pukne film pođem se derati na slušalicu, kako vas nije stid bla bla, uglavnom 3-4 dana su dolazila po neka dva tipa i govore kao nevalja ti parica, mi to ne možemo praviti ni provjeravati otišao nam inžinjer na odmor koji to zna da radi. Sačekam ja 2 sedmice zovnem opet njih nema naljutim se i isključim internet. Ta tortura je trajala nekih 8 mjeseci. Za nekih pola godine pođe i telefon da zeza, u po frke zazvoni javim se niko ne odgovara. Zvali da rješe kvar ali opet ista priča, zovi podršku čekaš sedmicu dok se jave, pa ko fol nešto naprave, dok se nije nikako moglo nazvati na naš broj. Naravno isključimo i telefon zbog njihove neodgovornosti.
A nalazim se 250 metara od Bh Telecoma
Od tada sam na Telemachu imam Trio paket TV + Internet + Telefon i zadovoljan već skoro godinu dana nikakvih problema..
Sa tehničkom podrškom Bh Telecoma u potpunosti se slažem. Naime, ja sam imao njihov paked netFlat 10 al mi je brzina bila uglavnom oko 6 MBita. Odjednom je počelo pucanje konekcije svaki minut, dođe pa nakon 30 sec pukne i sve tako. Zovnem ih pa nakon sedmice zovnu oni mene, probaj ovo probaj ono nešto naprave i to traje dan-dva pa sve tako. Pa mi pukne film pođem se derati na slušalicu, kako vas nije stid bla bla, uglavnom 3-4 dana su dolazila po neka dva tipa i govore kao nevalja ti parica, mi to ne možemo praviti ni provjeravati otišao nam inžinjer na odmor koji to zna da radi. Sačekam ja 2 sedmice zovnem opet njih nema naljutim se i isključim internet. Ta tortura je trajala nekih 8 mjeseci. Za nekih pola godine pođe i telefon da zeza, u po frke zazvoni javim se niko ne odgovara. Zvali da rješe kvar ali opet ista priča, zovi podršku čekaš sedmicu dok se jave, pa ko fol nešto naprave, dok se nije nikako moglo nazvati na naš broj. Naravno isključimo i telefon zbog njihove neodgovornosti.
A nalazim se 250 metara od Bh Telecoma
Od tada sam na Telemachu imam Trio paket TV + Internet + Telefon i zadovoljan već skoro godinu dana nikakvih problema..
Telemach je majka za ovo s*anje od BH Telecoma... Kod mene je ista stvar kao i kod tebe, vec nekoliko godina. Svako malo vremena dolaze i stimaju ponesto, ali nikada da naprave sve kako treba.
I ja bi rado presao na Telemach, ali eto nisi dostupni u mom okruzenju. A sto se tice ostalih privatnika, da ne pricam, nista posebno, Telecom bolji i jeftini od njih sviju.
I ja bi rado presao na Telemach, ali eto nisi dostupni u mom okruzenju. A sto se tice ostalih privatnika, da ne pricam, nista posebno, Telecom bolji i jeftini od njih sviju.
Takodjer kod mene jos nije stigao telemach. Blizu su, mozda kilometar dalje od mene ali tu su stali i dalje ne idu, nazalost. Stvar je u tome da se ne mogu dogovoriti sa elektroprivredom oko postavljanja stubova/bandera...
Takodjer kod mene jos nije stigao telemach. Blizu su, mozda kilometar dalje od mene ali tu su stali i dalje ne idu, nazalost. Stvar je u tome da se ne mogu dogovoriti sa elektroprivredom oko postavljanja stubova/bandera...
Kod mene nema ni na vidiku dobrog provajdera. Ne znam kakvo je stanje u Tuzli, koja mi je najbliza od vecih gradova. Znam da Telemecha nema, a od ostalih nesto da je dobro - ne znam.
Mene je Telemach pozivitno iznenadio... kad god sam imao probleme (2 ili 3 puta), rijeseno je bilo u roku od 24 sata.. Jednom prilikom kad je razvodna kutija u zgradi pregorila (sabotaza je bila u pitanju), lik je dosao za 4 sata i to sredio (bila je nedjelja popodne!)...
Nešto puno hvalite taj Telemach, šteta što nije dostupan u mom kraju da isprobam.
Nije da ga hvalim ali ipak je trenutno bolji od Telecoma. Šta god da se desi max čekam 3 dana ali se kvar popravi. Kod Telecoma čekam po 7 dana pa nazovu: "uradili smo rekonfiguraciju modema restartujte modem i probajte ponovo, ukoliko ne uspije sačekajte terensku podršku..", pa dok oni dođu... naprave nešto koje radi 2 dana pa opet isto sr*nje. Dosadilo mi se ganjati sa njima, em nemam brzinu neta konstantnu uvijek je bila oko 60% od onoga što plaćam (10MBit-a). Iako se ADSL ne može porediti sa kablovskim, kod mene je brzina 99% od od deklarisane tako da mi je down 20 MBita konstantno.
Da se nije pojavio Telemach u BiH, još uvijek bi kod Telecoma bio ograničen ADSL.
Ispostavilo se da je udaljenost samo 600m, mislio sam da je stanica na drugom mjestu. :)
Tako da sam uzeo 25/2 paket, dan nakon narudžbe zamjenjen modem. Za sada sve radi dobro, zadovoljan sam brzinom koju isporučuju.
Jesu ti ugasili net nakon potpisivanja ugovora dok nisu donijeli novi modem? :)
Nisu ugasili net, sve je prošlo bezbolno.
Sto se tiče kvalitete usluge , cijene a i tehničke podrške Telemach je svjetlosnu godinu isped telecoma koji u moju kuću neće pa da ponude paket od 2,5km ..Dugo ne vidjeh bahatije i nesposobnije đubradi
Kako sam otišao od njih i prešao u Tmach prije par godina preporodio sam se, Trio grande family , net 40/2.5 , telefonija i dig. TV sve zajedno 56km (nešto se šuška da ide na 50/3 ) , i što je najvažnije brzina je uvijek deklarirana , nema onih folova telekomovskih " do" toliko i toliko Mb, plaćaš 25Mb , a imaš 16 kao moj frend
A što se tiče teh. podrške telemachu skidam kapu , ima na klix forumu tema "Tmach all about ", gdje su jako aktivni , pošalješ im u pp opis kvara i broj ugovora ,sljedeće jutro monter kuca na vrata.Najbrže i najefikasnije rješavanje problema definitivno i tim putem ih isključivo i riješavam kad se dogode , što je rijetko baš :)
Ajde fino je čuti da ima i dobrih internet providera u BiH.
Što se tiče mog trenutnog providera DSLON Wireless podigli su malo brzine, sa 7 mbit na 10 mbit i malčice stabilizirali konekciju.
Moje iskustvo za sve koji planiraju prijeći na VDSL - HT Eronet, možda bude nekome od pomoći.
Kao što možete vidjeti nekoliko postova iznad prije 20-ak dana sam uzeo 25/2 paket. Rekli su mi da 25/2 ide do 1km a 50/4 samo do 500m, kako sam udaljen oko 600m izgledalo je kao da nemam izbora. Međutim nakon nekoliko dana sam saznao od čovjeka koji radi u HT-u da ustvari mogu uzeti 50/4 samo što mi brzina neće biti maksimalna moguća (ionako mi brzina nije bila maksimalna). Nebi to bila velika stvar da razlika u cijeni između ta dva paketa nije 4 km (55-59). Otišao sam juče ponovno u poslovnicu i uzeo 50/4, danas mi je pušten taj paket i izmjerio sam oko 40 mb/s. Znači za pišljive 4 marke (bez PDV-a) dobio sam dodatnih 20 mb/s (prije je brzina bila oko 20 a sada oko 40). Mislim da nema smisla uzeti onaj manji paket bez obzira koliko ste udaljeni od stanice i bez obzira što vam tamo radnici kažu. Računica uloženo-dobiveno je i više nego jednostavna.
Ima li iko iskustva s firmom Global d.o.o. Novi Travnik?
Zvao sam ih da mi priključe bezični internet no nemaju antena već duže vrijeme, oko nekih 2 mjeseca.
Nekako mi je neozbiljno da nemaju na zalihama opremu.
Ima li iko iskustva s firmom Global d.o.o. Novi Travnik?
Zvao sam ih da mi priključe bezični internet no nemaju antena već duže vrijeme, oko nekih 2 mjeseca.
Nekako mi je neozbiljno da nemaju na zalihama opremu.
Kako sam čuo mišljenja su podjeljena , sve zavisi od lokacije .Jednima radi pravo dobro , dok drugi kubure nonstop i žale se na prekide (ovo važi za bežični , optika im radi ekstra kako čujem ) .Najbolje da probaš i vidiš ,a prije toga da odeš na njihov forum i vidiš iskustva ljudi koji su blizu tebe :)
hvala na odgovoru.
Priključio bi ja al nemju antena za bezični internet već 2 mjeseca.
Ako neko zna gdje nabavit polovnu nek javi
U njih je dobro što uvijek možeš otkazat uslugu bez ikakvih sankcija.
Sto se tiče kvalitete usluge , cijene a i tehničke podrške Telemach je svjetlosnu godinu isped telecoma koji u moju kuću neće pa da ponude paket od 2,5km ..Dugo ne vidjeh bahatije i nesposobnije đubradi
Kako sam otišao od njih i prešao u Tmach prije par godina preporodio sam se, Trio grande family , net 40/2.5 , telefonija i dig. TV sve zajedno 56km (nešto se šuška da ide na 50/3 ) , i što je najvažnije brzina je uvijek deklarirana , nema onih folova telekomovskih " do" toliko i toliko Mb, plaćaš 25Mb , a imaš 16 kao moj frend
A što se tiče teh. podrške telemachu skidam kapu , ima na klix forumu tema "Tmach all about ", gdje su jako aktivni , pošalješ im u pp opis kvara i broj ugovora ,sljedeće jutro monter kuca na vrata.Najbrže i najefikasnije rješavanje problema definitivno i tim putem ih isključivo i riješavam kad se dogode , što je rijetko baš :)
https://www.webdesignstudio.ba projekti:
https://advokat-prnjavorac.com
https://epravo.ba/
https://www.advokat.attorney/
http://www.drzavljanstva-advokat.com
https://www.medijator-prnjavorac.com
http://www.advokat-numanovic.com
http://www.forum-bosanskog-naroda.de
http://www.drzavljanstva-BiH.de
http://www.bih-pravo.org
http://www.bosna-forum.eu
http://www.jimmys-gym.ba/
https://www.autostakla-novus.com
https://forum.ba
ehh da hoce doci i do Tz, da otkačim BH Telecom odmah :D
ehh da hoce doci i do Tz, da otkačim BH Telecom odmah :D
Držim fige kolega
Ima li igdje karta pokrivenosti Telemacha? Jesu li brzine u HTa stabilne (adsl)? 15Mb je 100km, a trio paket sa 50Mb 60km (bez pdva) kako se to fino napravilo da moraš uzet i taj tv, gledo ne gledo i plaćat najam za stb, stvarno jad. Da dođe netko izvana i pokrije čitavu državu svi bi se prebacili....
Ima li igdje karta pokrivenosti Telemacha? Jesu li brzine u HTa stabilne (adsl)? 15Mb je 100km, a trio paket sa 50Mb 60km (bez pdva) kako se to fino napravilo da moraš uzet i taj tv, gledo ne gledo i plaćat najam za stb, stvarno jad. Da dođe netko izvana i pokrije čitavu državu svi bi se prebacili....
Ne mogu naći kartu, ali na linku imaš popis gradova i kontakata pa se orijentiraj prema tome.
Uvijek ih možeš nazvati pa dobiti potrebne informacije ili ih upitaj na facebooku.
I ja bih volio kad bi došli u moj kraj.
Evo danas poklon za halloween , za iste pare veća brzina. Malo je ping visok i upload treba bit 3 Mb ali riješit će . Hvala Telemach :)
Koji paket? ja nisam vidio povecanje...
Nakon resetiranja modema je promjena :)
50/3
Evo danas poklon za halloween , za iste pare veća brzina. Malo je ping visok i upload treba bit 3 Mb ali riješit će . Hvala Telemach :)
Koji paket? ja nisam vidio povecanje...
Nakon resetiranja modema je promjena :)
50/3
Da , treba resetirati modem , Trio Grande Family paket :)
Bravo za Telemach:)