ADSL u BiH izdvojena tema

poruka: 2.541
|
čitano: 911.224
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
ADSL u BiH

Što onda u opisu usluge ne navedu da su paketi namjenjeni samo onima koji mogu pljunuti do centrale...

Nadam se da će Global jednog dana instalirati svoju infrastrukturu kroz više gradova tako da uzmem ponudu u kojoj uživaju Vitez i N.Travnik. Cijene sa PDV-om, slika sve govori... Još da naglasim da nema ugovorne obaveze, prikljkučak besplatan.

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.3.2016 19:11 (SnakeST).
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
Re: ADSL u BiH
Vakaka kaže...
Matty kaže...
pješak kaže...

http://www.hteronet.ba/privatni-korisnici/internet/duo-paketi/

Dali netko ima Duo Pro od HT-Eroneta? ako ima kakva su iskustva ? 

ističe mi ugovor sa trio paketom a preskupo mi dolazi oko 80 KM a uzeo sam na 2 godine bio, 
a na programim nema ništa zanimljivo
osim kad je liga prvaka a kvaliteta ista ko u obicnom free streamu na webu. 

Volio bi malo brži internet pa eto  

EDIT:

I šta znači "comfort" i "standard" na duo 1,2,3? noob sam što se tiče interneta 

Zasto ne uzmes Trio Super 2 koji ima brzinu interneta kao Duo Pro, a za 6 KM vise dobijes i televiziju i puno vise minuta prema fiksnoj i mobilnoj mrezi ?

Duo Pro je totalno neisplativ, jedino ako ti bas igra ulogu tih 6 maraka na 60 maraka.

Comfort i Standard ne gledaj jer se radi o ISDN vezi. Ti gledas prvu kolonu (POTS-telefonski prikljucak).

Imas jos jednu soluciju: uzeti Duo2 paket (telefon i 8Mbita veza) za 39KM i Opciju povecanja internet brzine na 15Mbita za jos 10KM = sve skupa 49KM. Ista ti je cijena uzmes li na neodredjeno vrijeme (ne vezes se ugovorom), 12 mjeseci ili 24 mjeseca. Jos ako imas svoj modem, ne placas modem. Ako ga nemas savjetujem ti da kupis jedan za sitnu lovu.

EDIT: Da ne zaboravim napomenuti, VDSL u Trio Super2 paketu ce ti raditi na punoj brzini ako si unutar 1-1,5 kilometra od tel.centrale. Ako nisi onda radije idi na Duo2

Mašio si cijene, zaboravio si PDV znači nije 39KM nego 45,63KM ako uzmeš + 10KM opciju onda će te izać (39+10)x1.17=57,33KM (ne uračunavajući preplatu na modem).

Nisam mašio cijene, jednostavno nisam pisao PDV na njih, posto na sve ide PDV, ne samo na Duo2 paket.

Duo2 izidje 49+PDV (57,33) ali isto tako TrioSuper 2 izidje 66+PDV (sto nije 66 KM nego 77,22 KM) .

sig
15 godina
SnakeST kaže...

Što onda u opisu usluge ne navedu da su paketi namjenjeni samo onima koji mogu pljunuti do centrale...

Nadam se da će Global jednog dana instalirati svoju infrastrukturu kroz više gradova tako da uzmem ponudu u kojoj uživaju Vitez i N.Travnik. Cijene sa PDV-om, slika sve govori... Još da naglasim da nema ugovorne obaveze, prikljkučak besplatan.

Tehnologija VDSL-a je takva da ne moze raditi na velikim udaljenostima. Ne pisu ni na ADSL usluzi da moze kvalitetno raditi do 2-3 kilometra. Kad zatrazis uslugu oni testiraju i kazu ti koliko moze tvoja parica.

Sto se tice GlobalNeta (i Telemacha, itd.), ako zivis izvan gradova ona racunaj da neces nikada dobiti njihove usluge. Oni se koriste optikom (Telemach coax kabelom) i istu moraju razvuci da bi mogli pruziti uslugu. To rade iskljucivo gdje imaju veliku koncentraciju stanovnistva na malom podrucju (gradovi tj. zgrade) i pristup podzemnim cijevima.

sig
11 godina
ADSL u BiH

U gradu sam, a kroz cijeli grad je HT razveo podzemne cijevi. Samo naravno to ne može pomoći ikome ko konkurira HT-u.

Čim uhvatim vremena idem do pošte da mi kažu na čemu sam.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Matty kaže...

Nisam mašio cijene, jednostavno nisam pisao PDV na njih, posto na sve ide PDV, ne samo na Duo2 paket.

Duo2 izidje 49+PDV (57,33) ali isto tako TrioSuper 2 izidje 66+PDV (sto nije 66 KM nego 77,22 KM) .

Neki operatori operatori navedu cijene s PDVom a i krajnjeg kupca zanima cijena s PDVom, tako da nema smisla pisat cijenu bez njega a i ako je napišeš naznači da je bez PDVa.

Da se ljudi ne zalete :)

15 godina

SnakeST kaže...

U gradu sam, a kroz cijeli grad je HT razveo podzemne cijevi. Samo naravno to ne može pomoći ikome ko konkurira HT-u.

Čim uhvatim vremena idem do pošte da mi kažu na čemu sam.

Na zalost, kod nas nema zakona kao u Hrvatskoj, da se izuzme podzemna infrastruktura telekomima i da se napravi drzavna tvrtka koja ce upravljati resursima iste, odnosno davati koncesiju na infrastrukturu. Jer, kao i u Hr, pravnog temelja za to ima posto su ljudi u Jugi placali masne pare da se uvede prikljucak, kopali kanale za kabele (bar po selima), itd.  Doduse, telekomi su jos vecinski drzavni pa mozda to jos i nema smisla (za drzavu). Nadam se da ce, kada dodje do privatizacije telekoma, biti bar jedan inteligentan i nekorumpiran covjek da proba progurati taj zakon a ne dati sve badava. No, ne nadam se previse, sudeci po dosadasnjim dosezima nase drzave.

Vakaka kaže...
Matty kaže...

Neki operatori operatori navedu cijene s PDVom a i krajnjeg kupca zanima cijena s PDVom, tako da nema smisla pisat cijenu bez njega a i ako je napišeš naznači da je bez PDVa.

Da se ljudi ne zalete :)

Nije mi se dalo racunati PDV pa sam stavio kako jest, racunajuci da je ekipa ovdje itekako upoznata sa cijenama u Eronetu. :)

Sto se toga tice, to i mene zivcira strahovito. Isti slucaj je bio i u Hrvatskoj da bi na kraju zakonom obavezali prodavace da moraju istaknuti krajnju cijenu sa PDV-om.

sig
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2016 9:14 (Matty).
13 godina
Matty kaže...
SnakeST kaže...

Tehnologija VDSL-a je takva da ne moze raditi na velikim udaljenostima. Ne pisu ni na ADSL usluzi da moze kvalitetno raditi do 2-3 kilometra. Kad zatrazis uslugu oni testiraju i kazu ti koliko moze tvoja parica.

Sto se tice GlobalNeta (i Telemacha, itd.), ako zivis izvan gradova ona racunaj da neces nikada dobiti njihove usluge. Oni se koriste optikom (Telemach coax kabelom) i istu moraju razvuci da bi mogli pruziti uslugu. To rade iskljucivo gdje imaju veliku koncentraciju stanovnistva na malom podrucju (gradovi tj. zgrade) i pristup podzemnim cijevima.

Za Global se slažem , neće nikad bit van gradova ove premium usluge (fftb) ,ali telemach dosta ima i po selima ..Pokrili su  dosta sela i naselja blizu gradske zone svojim uslugama (bar u okolici grada  gdje ja zivim , nezz za ostale )

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.3.2016 18:37 (error_666).
14 godina
neaktivan
Ramo kaže...
marko227 kaže...
Ramo kaže...
Prlja kaže...

25/2 radi do 1.000m, a može i malo više od toga.

50/4 radi do 500m, a može i malo više od toga.

Dakle, vrlo vjerojatno ćeš dobiti 25/2, ali uz napomenu da na VDSL-u od tih 25Mbps uzimaju dio za HomeTV. Ako ti je STB uključen oduzmi 2-3Mbps.

Da, evo koliko uzme HomeTV, mjerio sam dok je bio upaljen HD program, SD program i HomeTV ugasen.

Po tome kako ti kažeš, onda oni koji imaju Trio 1 paket ako imaju upaljen Home TV internet nemaju nikako...

Ja dok sam imao 8mb/s paket sam imao uvijek oko 8, bez obzira na HomeTV. Zato sam sad ovo i testirao, i bez obzira koliko puta radio test, rezultat je takav.

Plus, na ADSL ne mozes ni uzeti HD pakete.

A dosta se ljudi i zalilo da kad upale HomeTv da im je internet sporiji i na adsl paketima, tako da se tu vjerovatno radi o pogresno postavljenim postavkama (namjerno?).

Jedino sto kod njih pali je svakodnevno zvati i zaliti se na onaj besplatni broj pa eventualno vecinu toga dovedu u red.

Evo dečki objašnjenje br. 2. dokazano testiranjem.

HD kanal uzima oko 6Mbps-7Mbps. SD kanal uzima do 3Mbps.

Trio VDSL paket ima download brzine koje su do 50Mb ili 25Mb u totalu. U ovom slučaju HomeTV uzima dio kapaciteta za sebe, a ostatak ide na internet. Dakle, svaki dodatni uključeni receiver vam jede download. Npr. 3 različita HD kanala vam mogu pojesti do 20Mb downloada.

Trio ADSL paket ima brzine interneta do 4Mb-5Mb kada je receiver UKLJUČEN. Dakle, ako isključite samo na daljinskom 2 receivera i linija vam je OK, onda internet možete natjerati do 11Mbps. Svaki dodatni isključeni receiver vam povećava download.

Kakogod okreneš, gašenje receivera samo na daljinskom vam povećava brzinu interneta. Zato gasi Meho!

I još nešto. Gledanje istog SD kanala na 2 receivera troši do 3Mb, a ne 6Mb.

To je tako, pa se možete žaliti vodovodu ili Eronetu. Isto vam je.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.4.2016 22:10 (Prlja).
13 godina
ADSL u BiH

Zna li isplati li se preci na Elta Kabel sa Mtela ? Na mtelu download je 512kb, a upload i nema, nekad kada uploadujem fajlove pukne internet, a pojedine igre poput gta v i ne mogu igrati online. Je li ima neko iskustava sa elta kabelom ?

Darko

0 0 hvala 0
15 godina
Prlja kaže...

Trio VDSL paket ima download brzine koje su do 50Mb ili 25Mb u totalu. U ovom slučaju HomeTV uzima dio kapaciteta za sebe, a ostatak ide na internet. Dakle, svaki dodatni uključeni receiver vam jede download. Npr. 3 različita HD kanala vam mogu pojesti do 20Mb downloada.

Trio ADSL paket ima brzine interneta do 4Mb-5Mb kada je receiver UKLJUČEN. Dakle, ako isključite samo na daljinskom 2 receivera i linija vam je OK, onda internet možete natjerati do 11Mbps. Svaki dodatni isključeni receiver vam povećava download.

Kakogod okreneš, gašenje receivera samo na daljinskom vam povećava brzinu interneta. Zato gasi Meho!

Samo jedan podatak glede isključivanja receviera:

Ako imate Arris (VIP1103, mislim) receiver, isključivanje istog preko daljinskog upravljača (dakle standby mod) neće osloboditi kapacitet. Dobio sam informaciju od tehničke službe da su svjesni tog bug-a i da rade na ispravci. To je bilo u 11 mjesecu prošle godine. Mislim da to još nije ispravljeno.

Jedini način za osloboditi kapacitet je iskopčati receiver iz struje potpuno.

sig
11 godina
ADSL u BiH

Kako je reciever povezan sa routerom? Samo žičano ili može i bežično? Planiram uzeti 2 recievera, razvlačenje kablova nebi bila opcija.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Matty kaže...
Prlja kaže...

Ako imate Arris (VIP1103, mislim) receiver, isključivanje istog preko daljinskog upravljača (dakle standby mod) neće osloboditi kapacitet. Dobio sam informaciju od tehničke službe da su svjesni tog bug-a i da rade na ispravci. To je bilo u 11 mjesecu prošle godine. Mislim da to još nije ispravljeno.

Imam Arris receiver. Isključivanje istog preko daljinskog upravljača oslobađa kapacitet.

15 godina
Prlja kaže...
Matty kaže...
Prlja kaže...

Imam Arris receiver. Isključivanje istog preko daljinskog upravljača oslobađa kapacitet.

Ja imam tri komada (na VDSL-u). U 11. mjesecu prosle godine oslobadjali su kapacitet jedino kad ih se iskopca ili iz struje ili iz mreze. Takodjer, iz Eroneta su mi potvrdili da je to (bio) problem. Pošto u zadnjih par mjeseci, iskreno, nisam osobno gledao IPTV vise i nisam siguran da li problem jos postoji. Poslao sam mail tehnickoj sluzbi, cekam odgovor da vidim jesu li to rjesili.

sig
14 godina
neaktivan
Potvrdjujem da prilikom gasenja stb-a i dalje opterecuje vezu, u mojem slucaju kada su dva stb-a ukljucena imam brzinu 1mb/s.. Sto reci na ovo!!??
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
SnakeST kaže...

Kako je reciever povezan sa routerom? Samo žičano ili može i bežično? Planiram uzeti 2 recievera, razvlačenje kablova nebi bila opcija.

Samo žičano.

Imas par opcija:

1. Koristiti Powerline adaptere pa prenositi podatke preko strujnih kablova (provjereno radi sa HomeTVom)

2. Koristiti ethernet-over-vdsl konvertere, preko slobodne tel. parice u kuci (takodjer provjereno radi)

3. Moglo bi se kemijati sa nekim wireless bridge-om ali to je vec dodatna investicija koja kosta ako bi se kvalitetno napravilo.

sig
11 godina

Pošto imam višak router mislio sam sa tim drugim routerom uhvatiti signal glavnog routera, pa na njega spojiti reciever, da li bi to funkcioniralo?

15 godina
SnakeST kaže...

Pošto imam višak router mislio sam sa tim drugim routerom uhvatiti signal glavnog routera, pa na njega spojiti reciever, da li bi to funkcioniralo?

Ne bi, jer IPTV podaci se odvajaju na zaseban LAN port na glavnom routeru, koji se onda mora direktno spojiti na STB receiver. WiFi glavnog routera s tim nema i ne moze imati veze.

sig
11 godina
neaktivan
ADSL u BiH

Placam eronetu ovaj trio paket u ljubuškom i mogu reci samo katastrofa

Bazna stanica je nekih 1km od mene cca i brzine koje postižem na speed testu su jedva 4mbita download i 0.35 mbita upload. Faking kameno doba

Najgore mi je sto mi ping u igrama koje koristim skace do 1000+ i nemoguce je bez laga igrat

A ovaj trio paket koji me mater natjerala da uzmem i placam bolesno....programi ono..PINK za seljačine i narodnjake, onda onih turskih serija, jedino radi čega valja su sport klubovi i arene

Čim istekne ugovor odma telemah uzimam najbrži moguci internet, a protiv ovih govana eroneta (btw bivši sam njihov radnik) odma anti kampanju vodim lokalno pa globalno.  Kvaliteta usluge od 1-10...1.5!

noob al volim učit
Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina
smak420 kaže...

Placam eronetu ovaj trio paket u ljubuškom i mogu reci samo katastrofa

Bazna stanica je nekih 1km od mene cca i brzine koje postižem na speed testu su jedva 4mbita download i 0.35 mbita upload. Faking kameno doba

Najgore mi je sto mi ping u igrama koje koristim skace do 1000+ i nemoguce je bez laga igrat

A ovaj trio paket koji me mater natjerala da uzmem i placam bolesno....programi ono..PINK za seljačine i narodnjake, onda onih turskih serija, jedino radi čega valja su sport klubovi i arene

Čim istekne ugovor odma telemah uzimam najbrži moguci internet, a protiv ovih govana eroneta (btw bivši sam njihov radnik) odma anti kampanju vodim lokalno pa globalno.  Kvaliteta usluge od 1-10...1.5!

Pod baznu stanicu pretpostavljam da mislis na telefonsku centralu (odnosno DSLAM). Ako si udaljen 1km brzina bi trebala biti veca (mada to "cca 1km" moze biti i dosta vise sto se tice tocne duljine parice). Moja parica je duga tocno 858 metara i brzina (sa ukljucenim HomeTV prijemnikom) je negdje oko 18Mbit/1Mbit i ping je OK. Savjetujem ti da pregledas parice u i oko svoje kuce (svaki spoj i svaki splitter ako ih imas vise). U 50% slucajeva je u tome najveci problem. Ako mislis da je s tim sve u redu, onda zovi tehnicku sluzbu i prijavi kvar, 4 Mbita je premalo. Kad si zatrazio uslugu, oni mjere propusnost parice da vide mozes li uopce dobiti Trio paket. Da li su tada tebi rekli da ce brzina interneta biti samo 4Mbit ili ne ? Ako nisu, onda cak mozes i raskinuti ugovor ako ne uspiju podici brzinu na bar duplo toliko.

Kanale necu komentirati jer ih i ne gledam (uzeo sam paket radi VDSL-a a ne HomeTV-a).

Sto se tice tvog plana da nakon isteka ugovora predjes u Telemach, mozes to zasad zaboraviti jer u Ljubuskom Telemach-a nema. Mozda se i nekad pojavi u samom gradu (gdje ima zgrada) ali u ruralnim dijelovima se nece nikada pojaviti.

Ja sam osobno zadovoljan sto se tice Eroneta sa tehnicke strane, rijetkost da ne radi sve kako treba. Ako i nesto zasteka, u roku od 1 dana mi rijese.

S druge strane, ja sam sveo mogucnost kvara sa svoje strane na minimum. Neprekinuta parica ide iz kabineta na ulici do mog podruma. U podrumu je splitter koji dijeli internet od telefona.U podrumu je i modem na koji je prikopcan splitter sa internet vezom i dalje preuzimaju mrezni kablovi svugdje gdje treba, a telefonskim paricama ide samo telefon. Sve je na jednom mjestu, najkraci moguci put sto se tice parice. Ako i bude kvar, 99% je na njihovoj strani. 

sig
11 godina

... još kad bi znali koliki je ugovor jer svoj dio uzima TV ...i da li je mjereno na LAN-u ili preko WiFi ...

11 godina
ADSL u BiH

Uzeo sam VDSL 50/4, najveća izmjerena brzina na speedtest.net mi je 35/3.4

Recieveri su bili isključeni a na router nije bio povezan nijedan uređaj...

Nadao sam se da ću imati upload bar 3.5 al ok, ne mogu reći da nisam zadovoljan s obzirom da sam do sad imao upload 512 kb.

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
odjavljen

TV bi trebao biti odvojen od internet prometa kao i fiksna linija. KOD MTEL-a je sve odvojeno i nema uticaja na brzinu neta da li radi jedan ili dva ili nijedan tv...

15 godina
Torent kaže...

TV bi trebao biti odvojen od internet prometa kao i fiksna linija. KOD MTEL-a je sve odvojeno i nema uticaja na brzinu neta da li radi jedan ili dva ili nijedan tv...

Trebao bi ako linija podrzava puni kapacitet internet veze plus jos malo za IPTV.

Ali ako uzmes 50/4 i jos uz to IPTV, a linija ti podrzava 35/3.5, kako bi gledao TV a da ti ne padne brzina interneta ?

sig
15 godina
SnakeST kaže...

Nadao sam se da ću imati upload bar 3.5 al ok, ne mogu reći da nisam zadovoljan s obzirom da sam do sad imao upload 512 kb.

Znas li koliko si zicom udaljen od DSLAM-a (centrale) ?

Po njihovim mjerenjima ja sam udaljen 858 metara i jedva imam 24/1,5

sig
9 godina
odjavljen
Matty kaže...
Torent kaže...

Trebao bi ako linija podrzava puni kapacitet internet veze plus jos malo za IPTV.

Ali ako uzmes 50/4 i jos uz to IPTV, a linija ti podrzava 35/3.5, kako bi gledao TV a da ti ne padne brzina interneta ?

Ako ti linija podrzava 35 onda telekom ti ne smije ni prodati 50 jer zna da to ne moze isporuciti. TO je u bih kanznjivo kao i u vecini normalnih zemalja. 

11 godina
Matty kaže...
SnakeST kaže...

Znas li koliko si zicom udaljen od DSLAM-a (centrale) ?

Po njihovim mjerenjima ja sam udaljen 858 metara i jedva imam 24/1,5

Nažalost ne znam, nisam bio doma kad su spajali pa nisam nista ni pitao. Ako ćemo nekom logikom kuda bi vod trebao ići onda ima točno kilometar po google mapama. Znam da u naselju udaljenom 2 kilometra od centrale uopće ne mogu isporučiti VDSL. Poprilično jadno s obzirom da su prije manje od 10 godina kroz cijeli grad provukli nove vodove ispod zemlje.

Večeras mjerim 42/4...

15 godina
Torent kaže...
Matty kaže...
Torent kaže...

Ako ti linija podrzava 35 onda telekom ti ne smije ni prodati 50 jer zna da to ne moze isporuciti. TO je u bih kanznjivo kao i u vecini normalnih zemalja. 

Telekom ti ne prodaje 50Mbit nego ti prodaje DO 50Mbit, to je velika razlika. I, ako pogledas uvjete koristenja, vidjet ces da ti pise da ce provider isporuciti onoliku brzinu koliko linija dopusta. Osim toga, u velikoj vecini slucajeva kada stvarna brzina odstupa od reklamirane, ili ti kazu da ces dobiti samo toliko ili te spuste na nizi paket.

sig
9 godina
odjavljen
Po toj logici onda mogu napisati da ti pustaju neogranicenu btzinu pa koliko te zapadne.... Mora postojati zagarantovana brzina. Ja imam 15 mbps i toliko imam i toliko placam. Mjerim tako sto pokrenem download sa njihovog ftp servera. Cim vidi da neko vrijeme nije tolika brzina prijavim kvar.
9 godina
odjavljen
Uostalom čija je linija? Meni došli izmjerili i rekli moze i onda uključili paket a za Iptv imam probni period 30 dana.
9 godina
neaktivan
ADSL u BiH

Razmišljam o prelasku na VDSL 50/4 (trio super 3 paket), s ugovorom na 2 godine. I ovako mi račun dođe oko 60 KM svaki mjesec, sa 4096/320 + telefon (bez ugovora).

Sad me zanima, ima li kakvih "skrivenih troškova", kao što je bio slučaj i u prošlosti sa HT Mostarom? Nisam baš njihov obožavatelj, ali to je vjerojatno najbolje što mogu trenutno uzeti, jer telemach-a nema u Livnu.

edit: I da, pri potpisivanju ugovora, mogu li uzeti i TV i PS3 po promotivnim cijenama, ili samo jedno od to dvoje?

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.7.2016 12:27 (ticmica).

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice